Täydellinen Crash Course romanttiseen runouteen

1920px-Delacroix _-_ La_Mort_de_Sardanapale_ (1827)

Romanttinen aikakausi on kuuluisa runoudestaan-itse asiassa romantiikka on yksi vaikutusvaltaisimmista ajanjaksoista englantilaisen runouden historiassa.

On melko turvallista vetää, että joudut käsittelemään romanttista runoutta jossain vaiheessa, olipa se sitten sinun Englannintunnit tai AP Kirjallisuuden ja kielen tentti . Siksi olemme järjestäneet sinulle romanttisen aikakauden lyhytkurssin! Selitämme seuraavaa kurssillamme:  • Vastaa kysymykseen: Mitä romantiikka on? antamalla romantiikan määritelmän ja kuvaamalla aikakauden historiallista kontekstia
  • Selitä romantiikan piirteitä, jotka ovat ainutlaatuisia ajanjakson filosofialle ja kirjallisuudelle
  • Anna yleiskatsaus romantiikan kirjallisuuden ja runouden keskeisiin piirteisiin, mukaan lukien esimerkit romantiikasta
  • Luettele kuusi tärkeintä romanttista runoilijaa, jotka sinun on tiedettävä
  • Luettele viisi kirjaa jatkokäsittelyä varten, jos haluat oppia lisää romantiikan aikakaudesta!

Romantiikasta on paljon kerrottavaa, joten aloitetaan!

Ominaisuuden kuva: Sardanapalusin kuolema Kirjailija: Eugène Delacroix (1827)

shalott-ruumis-1888 Shalottin rouva Kirjailija: John William Waterhouse (1888)

Mitä on romantiikka? Määritelmä, historiallinen konteksti ja keskeiset ominaisuudet

Mitä romantiikka sitten on? Aloitetaan määrittelemällä se yhdellä lauseella: Romantiikka oli älyllinen ja taiteellinen liike, joka ulottui 1800 -luvun lopulle ja 1800 -luvun alulle ja korosti yksilöllistä mieltä, henkeä ja kehoa; emotionaalinen, irrationaalinen, mielikuvituksellinen ja spontaani.

Toisin sanoen, kun ihmiset puhuvat romantiikasta, he eivät puhu vain historian ajanjaksosta tai jonkinlaisesta kirjallisuudesta. He puhuvat myös tietystä asenteesta ihmisiä, ideoita ja maailmaa kohtaan. Lisäksi romantiikan ideat esiteltiin maailmalle kirjallisuuden, taiteen, musiikin ja filosofian visionääristen teosten kautta.

Romantiikan määrittelemiseksi meidän on myös mietittävä, mistä se alkoi. Romanttista aikakautta kutsutaan usein liikkeeksi. Ja siinä on järkeä! Tämä romanttinen liike alkoi Länsi -Euroopassa, mutta lopulta levisi kaikkialle Eurooppaan ja eri puolille maailmaa, kun yhä useammat ihmiset kuulivat romantiikan ideat ja näkivät ne edustettuna taiteessa. Esimerkiksi Yhdysvallat, Venäjä ja Etelä -Amerikka antoivat lopulta omat kirjalliset, musiikilliset ja taiteelliset tulkintansa romantiikasta aikakauden aikana.

Mikä aiheutti romantiikkaa?

Niin miksi alkaako romanttinen aikakausi? Vastaus tähän kysymykseen on jossain historiallisessa kontekstissa. Kuten monet henkiset liikkeet historian aikana, romantiikka oli osittain reaktio sitä edeltäneen aikakauden ajatuksiin. Valistuksen aika (1715-1789), joka edelsi romantiikkaa, korosti voimakkaasti rationalismi, tiede ja empirismi. Toisin sanoen valistuksen aikakausi käsitteli tosiasioita ja järkevää ajattelua!

Valistuksen aikakausi päättyi kahden suuren tapahtuman vuoksi: teollinen vallankumous ja Ranskan vallankumous vuonna 1789.

Milloin t hän teollinen vallankumous alkoi Euroopassa, maailma muuttui melkein yhdessä yössä. (Siksi kutsumme sitä tietysti vallankumoukseksi!) Uusia koneita kehitettiin 1780 -luvulla, tehtaita ilmestyi ympäri kaupunkia ja massatuotanto alkoi. Saadakseen käyttöön uusia työpaikkoja ja mahdollisuuksia, joita teollistuminen synnytti, ihmiset alkoivat muuttaa maaseutualueilta yhä ruuhkaisempiin kaupunkeihin.

Toinen tapahtuma, joka vaikutti romanttisen aikakauden alkuun, oli Ranskan vallankumous ja 1789. Ranskan työväenluokat järjestivät kapinan ja kukistivat Ranskan monarkian pyrkiessään vapauteen ja tasa -arvoon. Ranskan vallankumouksellinen henki herätti mielenkiinnon kapinasta kaikkialla Euroopassa ja sillä oli suuri rooli romantiikan aikakauden sävyn luomisessa.

Valaistuminen versus romanttinen aikakausi

Romanttisen aikakauden suurilla ajattelijoilla oli jotain sanottavaa vastauksena valaistumiseen, teollistumiseen, ja Ranskan vallankumous. Ensinnäkin romanttisen aikakauden ajattelijat reagoivat valaistumisen kylmään, kovaan rationalismiiin elvyttämällä yhteyden tunteisiin ja tunteisiin, luonnon maailman järjettömyyteen ja uskoon yksittäisen ajattelijan vapauteen ja nerouteen.

Toiseksi, vastauksena teollisen vallankumouksen ruokkimaan massatuotantoon ja kaupungistumiseen, romantiikka korosti maaseudun maisemien rauhaa, luonnonilmiöiden voimaa ja loistoa sekä tarvetta kunnioittaa ja säilyttää luonnon villi.

Lopuksi Ranskan vallankumoukselle ominaiset vapauden, itsenäisyyden ja tasa -arvon ihanteet levisivät kaikkialle Eurooppaan ja niistä tuli myös romantiikan hengen tunnusmerkkejä. Romanttisen aikakauden ajattelijat vastustivat ajatusta, että yhteiskunta voisi hallita yksilöllistä mieltä, luovuutta ja mielikuvitusta, ja kapinoivat kaikkia voimia vastaan, jotka yrittivät rajoittaa niitä.

Ja tämä kiteyttää melko paljon romantiikan syntymisen päätekijät! Seuraavaksi puhumme yhdestä tärkeimmistä ilmaisumuodoista, jotka auttoivat määrittelemään romantiikan piirteitä ja todella saivat aikaan aikakauden hengen: romanttisesta runoudesta.

kehon hehkulamppu

kenen vesimiehen pitäisi mennä naimisiin

Romanttinen runous: romanttisen aikakauden supertähti

Romantiikkaa on vaikea määritellä puhumatta runoudesta! Jos kysyit englantilaiselta pääaineelta, mikä tulee ensimmäisenä mieleen, kun mainitset romantiikan, he luultavasti sanovat runoutta. Lajina, Romanttinen runous Sillä on omat määrittelevät piirteensä ja esteettisyytensä, ja tämän aikakauden runollisissa teoksissa on monia yhteisiä temaattisia elementtejä, jotka tekevät niistä romanttisia.

Yleensä romanttiset runoilijat tutkivat runoudessaan kolmea pääaihetta:

  1. ihmisen ja luonnon välinen suhde,
  2. goottilainen ja surrealistinen (lisää siitä, mitä se tarkoittaa myöhemmin), ja
  3. mikä on runouden tarkoitus ja miten runoilijan identiteetti tulisi ymmärtää.

Romanttiset runoilijat uskoivat, että ihmisten sisämaailma tarjosi loputtomia mahdollisuuksia uusille ajatuksille ja ajattelutavoille ja elämälle, mikä näkyy esimerkkinä suuressa osassa aikakauden runoja. Voimme tarkastella tarkemmin romanttisen runouden kolmea pääaihetta nähdäksemme, kuinka tämä vapauden ja luovuuden henki ilmeni koko romanttisen aikakauden.

Teema 1: Ihmiskunnan ja luonnon suhde

Romanttisen runouden pääteema on ihmisten ja heidän tunteidensa ja luonnon väliset suhteet. Romanttiset runoilijat pitivät ihmisten sisäistä elämää ja ulkoista, luonnollista maailmaa paljon yhteisenä: he voivat olla salaperäisiä, avoimia ja suuria, villiä ja vapaita ja joskus hieman pelottavia.

Romantiikan keskittyminen ihmiskunnan ja luonnon väliseen suhteeseen sai ainakin osittain inspiraatiota valistuksesta ja teollisesta vallankumouksesta, joista mainitsimme aiemmin.

Valistuksen ajattelijat pyrkivät järkeistämään luonnonilmiöitä. Samoin teollisuus riippui ihmiskunnan kyvystä hyödyntää luonnonvoimia, kuten vesivoimaa ja fossiilisia polttoaineita, ja saada ne toimimaan. Uusi teollinen yhteiskunta vaati myös suurta työvoimaa. Ihmisten elämä joutui yhä enemmän kiinni pitkistä, ankarista työpäivistä synkkissä tehtaissa alhaisista palkoista - mikä pakotti heidät myös muuttamaan likaisiin, tungosta kaupunkeihin.

Joten miten romanttiset runoilijat reagoivat tapaan, jolla valaistuminen ja teollinen vallankumous käyttivät ja hallitsivat luontoa ja ihmisiä? Kuvailemalla ja ylistämällä luonnon kykyä herättää ihmisissä kunnioitusta ja kauhua.

Tarkoitamme seuraavaa: ajattele aikaa, jolloin kuulit a kukoistava ukkosen taputus. Se luultavasti järkytti sinua, vaikka se oli aika siistiä kuultavaa, eikö? Siitä me puhumme, kun sanomme, että luonto voi olla sekä kunnioitusta herättävä että pelottava samanaikaisesti!

Romantiikoille nämä kunnioituksen ja kauhun hetket vastauksena suuriin luonnonilmiöihin olivat hengellinen kokemus. Tämä hengellinen yhteys luontoon tuli tunnetuksi nimellä ylevä . Teollistumisen keskellä romanttiset runoilijat kokivat kantavansa vastuun elvyttää hengellinen yhteys luontoon kuvaamalla yliluonnollista runoudessaan.

Haluatko nähdä tämän toiminnassa? Luonnon kirkkaus ja sen villitys näkyy Williamissa Blaken runo Tyger, ja sisään William Wordsworthin runo, Preludi.

runko-goottilainen-katedraali-normandia Goottilainen linna Normandiassa

Teema 2: Goottilainen ja surrealistinen

Kun useimmat ihmiset ajattelevat goottilaista ja surrealistista kirjallisuutta, Mary Shelleyn Frankenstein on ensimmäinen asia, joka tulee mieleen. Ja arvaa mitä? Se on romanttinen romaani! Vaikka goottilainen ja surrealistinen yhdistetään yleisemmin fiktioon ja romantiikan aikakauden romaaneihin, näitä teemoja esiintyy myös monissa romanttisissa runouksissa.

Goottilainen voidaan ajatella pelottavina tai kauhistuttavina ilmiöinä, jotka lukijoiden mielestä ovat jännittäviä. Se on vähän kuin se adrenaliinihäiriö, jonka saat, kun käyt läpi kummitustalon tai katsot pelottavaa elokuvaa. Osa kirjallisuuden goottilaisen teoriaa on, että ihmiset Kuten peloissaan.

Surrealismi ja goottilaiset kulkevat usein käsi kädessä. Surrealismin tavoitteena on kumota-tai haastaa-normaali elämä hyödyntämällä ihmisten tiedostamatonta mielikuvitusta. Ajattele äskettäin näkemääsi outoa unta, jossa kokemasi ei ollut aivan totta. Olitpa kelluvassa pöydän yläpuolella matematiikan tunnilla tai ratsastamassa autossa kauan kadonneen ystävän kanssa, unet sekoittavat usein todellisuuden palasia mielikuvitukseesi. Rakkaat lukijat, se on surrealismia työssä!

Romanttisen aikakauden runoudessa gotiikka välittää eräänlaista salaperäisyyttä ympäristön ja hahmojen kautta, ja se luottaa usein yliluonnollisiin voimiin ja luonnon epäluuloisuuteen luodakseen surrealistisen tunteen. Jos luet kirjaa tai runoa ja siellä on hämähäkinseittejä, pimeitä, rappeutuvia käytäviä tai salaperäisiä naisia, jotka näyttävät kykenevän asettamaan sinut loitsun alle-ja sinulla on hanhi!-on mahdollista, että luet kappaletta goottilaista kirjallisuutta ja surrealistisen kokemista.

Joten mistä löydät tämän romanttisesta runoudesta? Melkein kaikkialla! Yksi hyvä esimerkki löytyy Samuel Taylor Coleridgen romanttinen runo Christabel , joka kuvaa tummia maisemia, hädässä olevia tyttöjä ja viittaa yliluonnollisten voimien läsnäoloon. Romanttisille goottilaisten kuvien käyttö oli vain yksi tapa tutkia ihmisten tunteiden ja tunteiden valtavia mahdollisuuksia ja korostaa tapoja, joilla luonnolla on valta tehdä asioita, jotka eivät ole ihmisten hallinnassa.

Aika pelottavaa, vai mitä?

runko-Mary Wollenstoncraft 1804

Mary Wollstonecraftin käsinkirjoittama runo (1804)

Teema 3: Odeja, sanoituksia ja sonetteja

Jokainen kirjallisuuden aikakausi tunnetaan siitä, että se luo tai tuo oman käänteensä erilaisiin kirjallisiin muotoihin. Esimerkiksi 1900 -luvun alun romaanit tunnetaan tietoisuusvirran popularisoimisesta, jossa kirjoittaja kirjoittaa pohjimmiltaan mitä tahansa heidän päähänsä. Lisäksi englantilaisen sonetin ainutlaatuinen riimimalli kehitettiin renessanssin aikana 1500 -luvulla!

Romanttiset runoilijat käyttivät myös erityisiä runollisia muotoja: Odes, lyyriset balladit ja sonetit olivat suosittuja romantiikan keskuudessa. Määritellään nopeasti nämä kolme runollista muotoa.

Odes

Odes ovat pitkiä, arvokkaita ja lyyrisiä. Ne on kirjoitettu eri metrikaavoilla. Teeman osalta odes on usein kiinnitetty kunnianosoittamiseen jonkinlaiselle jumalalliselle tai yliluonnolliselle luomisvoimalle, jota runoilija ihailee ja jopa pyrkii omistamaan.

Lyyriset runot

Lyyriset runot ovat lyhyempiä kuin odes. Ne ovat usein erittäin emotionaalisia ja kirjoitettu ensimmäisessä persoonassa, joten lukija saa intiimin katsauksen runon kertojan tunteisiin, jotka romanttisessa runoudessa ovat usein runoilija itse. Lyyrinen runous korostaa ääntä ja kuvallisia kuvia pitkän kertomuksen tai dramaattisten tarinoiden sijaan.

Sonetit

Sonetit tai runoja, joissa on 14 riviä ja kuvioituja loppusormeja, naisrunoilijat käyttivät usein romanttisen ajanjakson aikana kuvaamaan romanttisissa ihmissuhteissa koettuja tunteita ja mielialaa. Jotkut runoilijat aikakauden aikana kirjoittivat sonettisekvenssejä kuvaamaan laajennettua draamaa ystävien välillä.

Kuinka nämä muodot toimivat romanttisessa runoudessa

Mitä tekemistä näiden runollisten muotojen kanssa on sitten romanttisen aikakauden hallitsevilla teemoilla? Hyvin, romanttiset runoilijat olivat erittäin kiinnostuneita ymmärtämään, miten runollinen nero toimii. Toisin sanoen he halusivat selvittää, mikä teki jostakin runollisen nero!

Siten on järkevää, että romanttiset runoilijat kirjoittavat odes, jotka ylistävät jumalallisten olentojen luovaa neroa. Itse asiassa romanttiset runoilijat näkivät itsensä luojana ja etsivät jatkuvasti inspiraatiota luovan neron sisälle.

Romanttiset runoilijat halusivat myös tutkia monimutkaisuutta, miten he reagoivat emotionaalisesti kokemuksiinsa luonnossa. Lyyrinen runous antoi heille mahdollisuuden ilmaista nämä emotionaaliset reaktiot ensimmäisessä persoonassa kuvaamalla niitä aiheuttaneet äänet ja visuaaliset kuvat. Se oli tapa runoilijoille kertoa tunteistaan ​​lukijoilleen.

Lopuksi, sonetit tarjosivat myös ihanteellisen muodon ihmisten välisten tunteiden ilmaisemiseen. Sonetin muotoa käytettiin siirtymään pois valaistumisen logiikasta ja järkevyydestä kohti mielialaa ja tunnetta. Katso vain Percy Shelleyn oodi länsituulelle nähdäksemme mistä puhumme!

body-sonnet-18-Jinx-flickr

Sonnet 18 William Shakespearen, joka ei ollut romanttinen runoilija, mutta oli ehdottomasti runollinen nero!
(Jinx!/ Flickr )

kuinka monta pt gallonassa

Poetic Genius: filosofia runoilijoista ja runoudesta

Olemme jo maininneet, että romanttiset runoilijat olivat tavallaan pakkomielle runoutta ja ihmisiä, jotka sen kirjoittivat. Itse asiassa he rakastivat filosofoida siitä, mistä ja miten runoilijat saivat inspiraationsa ja mitä runollinen nerous tarkalleen tarkoittaa. Yleisesti, romantiikka pyrki vastaamaan kysymykseen: Mikä on runoilija? Ja heillä oli melko tarkkoja ajatuksia siitä, miten tähän kysymykseen pitäisi vastata.

Romantikot määrittivät nerouden tilaksi, joka on kuin visionääri tai näkijä. Se ei ollut heille taito, vaan enemmän kuin kyky katsoa asioita tavalla, jolla muut eivät voineet. William Wordsworth kuvasi luovaa neroa yhdeksi jolla on enemmän tietoa ihmisluonteesta ja kattavampi sielu kuin mitä ihmiskunnalla oletetaan olevan. Romantikot pitivät runoilijoita yksilöinä, joilla oli vain suurempi älyllinen ja emotionaalinen kyky tulkita maailmaa kuin kaikilla muilla.

Wordsworth loi myös lauseen voimakkaiden tunteiden spontaanista ylivuotoa romanttisen aikakauden aikana. Romanttisille tämä lause kiteytti melkoisesti heidän käsityksensä siitä, kuinka tuo luova nero esiintyi runoutta kirjoittaessa. Runojen kirjoittaminen ei ollut laskettu, huolellisesti suunniteltu prosessi. Puhtaimmin runollinen inspiraatio tapahtui, kun kirjailija oli niin täynnä tunteita vastatessaan johonkin todistettuun tai kokemaansa, että kun he istuutuivat miettimään tätä kokemusta hiljaisessa hetkessä, runo virtasi vapaasti.

Mutta tällainen runollinen nero ei ollut pelkästään nähdä asioita, joita muut eivät voineet - se oli myös sen vision esittäminen sanoiksi, joita jokapäiväiset ihmiset ymmärtävät. Romanttiset runoilijat ylistivät kykyä käyttää jokapäiväisten ihmisten kieltä myös arkisten tapahtumien kuvaamiseen.

runko-keltainen-seitsemän-asfaltti

7 parasta romanttisen aikakauden runoilijaa, jotka sinun on ehdottomasti tiedettävä

Jos käytät AP Englantia lukiossa, on melko varmaa, että romanttisen aikakauden runoilijat tulevat lukulistoillesi ja mahdollisesti jopa AP -kokeisiin. Olemme valinneet kuusi suurta romanttista runoilijaa, jotka sinun on todennäköisesti tunnettava AP -tentissä, ja olemme antaneet teille yleiskuvan siitä, keitä he olivat, miksi he ovat tärkeitä, mitkä ovat heidän tärkeimpiä teoksiaan ja mitkä romantiikan piirteet löytyvät heidän runoudestaan.

Varoitus tässä: on muitakin runoilijoita, jotka olivat tärkeitä aikakaudelle, ja luettelossamme on pieni ympyrä esityksiä, jotka perustuvat yhteen romantiikan määritelmään (esimerkiksi: kaikki kuusi runoilijaamme ovat Englannista ... mutta romanttinen runous oli ei rajoittuu Englantiin!). Tämä johtuu siitä, että lukion englanninkielen kurssien AP -tentit ja lukulistat ovat tiedetty vetävän teoksia säännöllisesti tästä runoilijaluettelosta. Haluamme sinun tietävän, että siellä on paljon muutakin, mutta on melkein taattu, että sinun on tunnettava tämän luettelon ihmiset, kun tentin aika kuluu.

William Blake

Blake ei saanut paljon tunnustusta runoudestaan ​​elinaikanaan (hänen aikalaisensa luulivat olevansa outo), mutta sen jälkeen kirjallisuustutkijat ovat ylistäneet hänen teostaan ​​romanttisen aikakauden estetiikan ilmentymänä: hänen runonsa on luova, erittäin ilmeikäs, mystinen ja filosofinen. Blake uskoi täysin vapauteen ja tasa -arvoon - sukupuolten, eri rotujen, yksilön ja ehkä ennen kaikkea taiteilijan ja runoilijan mielen puolesta.

Siksi hänen runoutensa oli eräitä ajanjakson vaikutusvaltaisimpia, ja viittauksia siihen esiintyy usein kirjallisuudessa nykyään!

Teokset, jotka sinun pitäisi tietää:

Samuel Taylor Coleridge

Coleridgea pidetään romanttisen liikkeen perustajana (yhdessä BFF: nsä William Wordsworthin kanssa) ja hänen uskomuksellaan, että syvästi syvällisiä runollisia ajatuksia voidaan ilmaista käyttämällä tavallista, jokapäiväistä kieltä, oli valtava vaikutus romantiikan aikakauden runouteen.

Hänen aikalaisensa tiesivät Coleridgen olevan sanatekijä läpi ja läpi - hän oli huolellinen runojensa laatimisessa ja tarkistamisessa, ja hänen runoilija- ja filosofifilosofinsa inspiroivat usein hänen lähestymistapastaan ​​runolliseen kieleen ja filosofiaan.

Teokset, jotka sinun pitäisi tietää:

body-william-wordsworth-1798

William Wordsworth Kirjailija: William Shuter

William Wordsworth

Ehkä romanttisen aikakauden tunnetuin runoilija William Wordsworth auttoi myös liikkeen luomisessa julkaisemalla yhdessä Lyyriset balladit Coleridgen kanssa. Wordsworth oli Englannin runoilijan voittaja vuodesta 1843 kuolemaansa vuonna 1850, mikä tarkoittaa, että hän oli eräänlainen iso juttu.

Wordsworth rakastettu Luonnonmaailma . Wordsworth antoi myös romantiikan aikakauden tunnetuimman runouden määritelmän, jota hän kutsui voimakkaan tunteen spontaaniksi ylivuotoaksi.

Teoksia, jotka sinun pitäisi tietää

George Gordon, lordi Byron

Tämä yksinkertaisesti lordi Byronina tunnettu romanttinen runoilija eli nopeasti ja kuoli nuorena - 36 -vuotiaana kuumeeseen, jonka hän sairastui Kreikassa taistellessaan Kreikan vapaussodassa. Vaikka hänen vuotensa olivat lyhyitä ja hänen aikalaisensa pyörittivät usein silmiään hänen aristokraattisten liioittelujensa ja usein syntyneiden romanttisten skandaalien vuoksi, Lord Byron tunnetaan edelleen yhtenä vaikutusvaltaisimmista romanttisista runoilijoista.

Teoksia, jotka sinun pitäisi tietää

  • Pimeys
  • Don Juan (Myös kirjan pituus ja myös Byronin tunnetuin teos. Romantikot rakastivat pitkiä runoja!)

body-percy-shelley-alfred-clint

Percy Shelley Kirjailija: Alfred Clint

Percy Bysshe Shelley

Shelley saavutti mainetta ja tunnustusta runoudestaan ​​postuumisti, kun ihmiset alkoivat ylistää hänen pitkää, filosofista ja lyyristä runouttaan. Shelley juoksi myös joidenkin kuuluisien ystävien kanssa - lordi Byron ja John Keats olivat osa hänen lähipiiriään - ja hän oli jopa naimisissa Mary Shelleyn kanssa. Frankenstein. Shelleyn filosofiset ajatukset väkivallattomasta vastarinnasta ovat vaikuttaneet moniin poliittisiin ajattelijoihin ja kansalaisoikeusaktivisteihin hänen kuolemansa jälkeen.

Teoksia, jotka sinun pitäisi tietää

John Keats

Kuten Lord Byron, Keats kuoli aivan liian nuorena - 25 -vuotiaana - valitettavaan tuberkuloositapaukseen. Hänen runolliset teoksensa julkaistiin vasta neljä vuotta ennen kuolemaansa, ja hän alkoi hitaasti saada kiitosta teoksistaan ​​kuolemansa jälkeen.

Keats tunnetaan kirjoittamalla odoja, jotka ovat täynnä aistillisia kuvia luonnon maailmasta ja raskaita tunteita. Tämän seurauksena hänet tunnetaan nyt yhtenä romanttisen aikakauden ... ja yleensä englannin kielen runoilijoista!

Teoksia, jotka sinun pitäisi tietää

Elizabeth Barrett Browning

Olet varmaan huomannut, että tällä listalla ei ole kovin paljon naisia. Tämä johtuu siitä, että romantiikan aikana runoutta pidettiin maskuliinisena taiteena! Mutta tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö naiset olisi kirjoittaneet runoja ollenkaan. Yksi romantiikan kuuluisimmista runoilijoista oli Elizabeth Barrett Browning.

Browningin runous kohtasi usein ajan sosiaalisia epäoikeudenmukaisuuksia, mukaan lukien naisten alistaminen, lapsityövoima ja orjuus. Vaikka tämä teki hänestä epäsuositun joidenkin lukijoiden keskuudessa, hänen rohkea vastakkainasettelu näihin asioihin tekee hänen työstään laajalti luetun tänään.

Teoksia, jotka sinun pitäisi tietää

body-the-ozymandias-colossus-egypti

Ozymandias Colossus Egyptissä
(Christopher Michel/ Flickr )

2 romanttista runoa, selitetty

Runon selittäminen kuulostaa leikkaukselta, ja sellaista se on. Mitä todella tarkoittaa runon selittäminen on yksinkertaisesti tarkastella kaikkia runon muodostavia kirjallisia elementtejä ja analysoida niiden merkitystä. Runoilun selittäminen voi myös auttaa sinua löytämään uusia romantiikan määritelmiä, joita et ollut aiemmin ajatellut!

Auttaaksesi sinua näkemään, miten aikakauden runous esittelee romantiikan piirteitä, aiomme selittää tai analysoida lyhyesti alla kaksi romanttista runoa.

Ozymandias, kirjoittanut Percy Bysshe Shelley

Ennen kuin ryhdymme näytteen selitykseen, aloitetaan itse runosta. Voit lukea runon alla ja katsoa sitä taaksepäin, kun analysoimme sitä myöhemmin!

Tapasin matkustajan antiikkimaasta,
Kuka sanoi - Kaksi valtavaa ja rungotonta kivijalkaa
Seiso autiomaassa .... lähellä heitä, hiekalla,
Puolet uponnut särkynyt näky valehtelee
Ja ryppyinen huuli ja kylmän käskyn pilkkaus,
Kerro, että sen kuvanveistäjä noi intohimot lukevat
Jotka vielä selviävät, leimautuivat näihin elottomiin asioihin,
Käsi, joka pilkkasi heitä, ja sydän, joka ruokki;
Ja jalustalla nämä sanat näkyvät:
Nimeni on Ozymandias, kuningasten kuningas;
Katso minun töitäni, sinä Väkevä, ja epätoivo!
Mikään ei jää jäljelle. Pyöritä rappeutumista
Tuosta valtavasta hylkystä, rajaton ja paljas
Yksinäinen ja tasainen hiekka ulottuu kauas.

Emme aio selittää jokaista riviä Ozymandias, mutta me ovat menossa analysoimaan Shelleyn käyttämää historiallista vihjausta ja vahvoja kuvia saadakseen käsityksen runon pääteemasta.

Ensinnäkin aloitamme Shelleyn historiallisella viittauksella Ozymandiasiin. (Muistaa: viittaus on viittaus, joka ei nimeä kohdetta erikseen. Ajattele sitä implisiittisenä mainintana.) Tässä runo viittaa Ozymandiasiin. Ozymandias oli muinaisen Egyptin voimakkaan faraon kreikkalainen nimi. Vaikka emme voi tietää varmasti, on todennäköistä, että Shelley viittaa todelliseen, historialliseen henkilöön.

Suurin osa runosta koostuu kertojan kuvauksesta jättimäisestä, murtuneesta kivipatsas Ozymandiasista kuvien kautta. Matkustaja kuvailee Ozymandiaksen kasvot patsaassa kulmakarvoiksi, pilkkaaksi ja kylmäksi. Tekstissä, joka on kaiverrettu patsaan alaosaan jalustalle, Ozymandias itse puhuu niille, jotka saattavat nähdä hänen patsaansa tulevaisuudessa, sanoen: Katsokaa minun töitäni, te mahtavat ja epätoivoiset. Ozymandias näyttää puhuvan kaikille kuninkaille ja hallitsijoille, jotka saattavat seurata häntä ilmoittaakseen heille, että vaikka heistä tulisi suuria, he eivät koskaan ylitä hänen suuruuttaan. Ja silti, huolimatta Ozymandiaksen patsaan loistosta, matkustaja kertoo lukijoilleen, että se on joutunut täydelliseen rappeutumiseen.

Joten miten kaikki tämä kuva hajoavasta patsaasta autiomaassa kuvaa romantiikan piirteitä? No, muistat varmaan, että Romanttiset runoilijat olivat todella kiinnostuneita ajattelemaan jännitystä ihmisen voiman ja luonnon voiman välillä. Shelley huomauttaa, kuinka edes historian voimakkaimmat ihmiset eivät vieläkään pysty kestämään luonnon valtaa ajan mittaan. Sisään Lopuksi kaikki - jopa mahtavat, kuten Ozymandias - palaavat pölyyn ollakseen osa luontoa.

vartalo-pilvi-taivas

I Wandered Lonely As A Cloud, kirjoittanut William Wordsworth

Tässä on toinen runo, jonka voimme selittää sinulle - William Wordsworthin lyyrinen runo. Lue se ja tutustu alla olevaan lyhytanalyysiin!

Vaelsin yksinäisenä kuin pilvi
Se kelluu korkeilla ojilla ja kukkuloilla,
Kun näin kerralla väkijoukon,
Isäntä, kultaisia ​​narsisseja;
Järven rannalla, puiden alla,
Lepatus ja tanssi tuulessa.
Jatkuva kuin tähdet, jotka loistavat
Ja pilkahtaa Linnunradalla,
Ne ulottuivat loputtomaan riviin
Lahden reunalla:
Kymmenentuhatta näki minut yhdellä silmäyksellä,
Heittäen päätään hehkuvaan tanssiin.
Aallot heidän vieressään tanssivat; mutta he
Ei-kuohuvien aaltojen ilo:
Runoilija ei voi olla homo,
Tällaisessa jocund -yrityksessä:
Katsoin - ja katselin - mutta vähän ajattelin
Mitä rikkautta esitys oli tuonut minulle:
Usein valehtelen sohvallani
Vapaana tai mietteliäänä,
Ne vilkkuvat tuon sisäisen silmän päällä
Mikä on yksinäisyyden autuus;
Ja sitten sydämeni täyttyy ilosta,
Ja tanssii narsissien kanssa.

Wordsworthin runossa kertoja - myös runoilija - tekee sitä, mitä romanttiset runoilijat rakastivat parhaiten: nauttivat luonnon kauneudesta ja loistosta. Suurin osa runosta koostuu rikkaista visuaalisista kuvista: runoilija kuvailee pitkää narsissijonoa, joka ulottuu järvenlahdelle. Vaikka järven kuohuviin aallot ovat runoilijalle kauniita, niitä ei voi verrata tuulen narsissien kevyeen heilumiseen.

Järvi ja narsissit eivät kuitenkaan ole ainoita runoja kuvaamia luonnonkuvia. Runon alussa hän vertaa vertailua hän itse prosessiin, joka tapahtuu luonnossa: yhden taivaan pilven liike tai vaeltaminen. Kuten yksinäinen pilvi, runoilija vaeltaa yksin luonnon läpi ... kunnes törmää narsissiin. Kertoja käyttää sitten personointia saadakseen narsissit näyttämään jonkin verran ihmisiltä tai yliluonnollisilta: hän kuvailee heitä heittämällä päätään hehkuvassa tanssissa.

Vaikka runoilija on iloinen tanssivien narsissien näkemisestä kävelyn aikana, hän lopettaa runon ilmaisemalla, kuinka narsissien muisto täyttää hänet yhä uudestaan ​​ja uudestaan, kun hän on kotona, yksin, kaukana luonnosta.

Joten Wordsworthin runo kuvaa esimerkkejä romantiikan eräistä piirteistä. Muistatko tämän ajatuksen Sublimesta? Wordsworthin runon runoilija kokee ehdottomasti ylevää kunnioitusta luonnosta nähdessään narsissien tanssivan.

Runoilija kokee myös ykseyden luonnon kanssa, jota romanttiset runoilijat halusivat lakkaamatta. Runoilijan sisäinen henki on yhtä luonnon ulkoisen hengen kanssa, sellaisena kuin hän näkee sen kävellessään: molemmat ovat kevyitä ja onnellisia. Luonto elvyttää hänet tavalla, jota kaupunkilainen, teollinen elämä ei voi.

Lopuksi Wordsworth viittaa siihen, että runoilijan muisto narsissin hurjasta tanssista itsessään ilmentää runon. Mainitsimme aiemmin, että Wordsworth määritteli runouden voimakkaiden tunteiden spontaaniksi ylivuotona, joka saa alkunsa rauhallisuudesta muistetuista tunteista. Juuri sitä Wordsworth kuvailee runon viimeisessä osassa. Kun runoilija on yksin ja lepää rauhallisesti, hän muistaa narsissien tanssin ja kokee uudelleen samat voimakkaat tunteet, joita hän tunsi sinä päivänä kävellessään järven rannalla.

runko-nuoret-romantikot-kirja

4 parasta kirjaa romanttisen aikakauden tuntemuksen rakentamiseksi

Jos haluat oppia lisää romanttisesta aikakaudesta ja romanttisesta runoudesta, siellä on paljon kirjoja, jotka voivat auttaa täydentämään tietosi. Olemme valinneet neljä kirjaa, joiden uskomme voivan auttaa sinua oppimaan lisää romantiikasta riippuen siitä, mitä haluat tutkia. Tutustu alla olevaan luetteloon neljästä romantiikkaa käsittelevästä kirjasta!

Amerikkalaisen runouden pingviinikirja

Tämä kirja sisältää kokoelman romantiikan kirjallisia teoksia. Se sisältää runoja ja esseitä, jotka ovat kirjoittaneet edellä luetellut kuuluisat runoilijat-Blake, Coleridge, Wordsworth, Byron, Shelley ja Keats-mutta myös joidenkin vähemmän tunnettujen kirjailijoiden teoksia.

Lisäksi, Kirjan rakenne on myös erittäin käyttäjäystävällinen : kirjan toimittajat ovat jakaneet mukana olevat teokset osiin, jotka perustuvat romantiikan hallitseviin piirteisiin, mukaan lukien aikakauden pääteemat ja kirjalliset muodot, kuten romanttinen yksinäisyys, kärsimys ja kestävyys, Ennobling Interchange: Man and Nature ja The Gothic and Surreal. nimeä vain muutama. Jos etsit nopeaa pääsyä tietyn romantiikan teeman kirjoituksiin, tämä kirja on hyödyllinen.

Romanttinen runous: merkitty antologia

Jos pidät romanttista runoutta hämmentävänä ja etsit luku- ja analyysiopasta, tämä kirja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Romanttinen runous: merkitty antologia tarkastelee perusteellisesti valikoivaa luetteloa runoista, jotka ovat kirjoittaneet lähinnä aiemmin lueteltujen runoilijoiden suuret nimet. Sen yksittäisten runojen tutkimukset ovat erittäin yksityiskohtaisia, ja ne hajottavat kirjalliset elementit, joihin haluat tutustua selittämistä ja analysointia varten, kuten teema, genre, rakenne, riimi, muoto ja kuvat.

Toinen tämän tekstin plus on, että se tarjoaa myös kontekstuaalisia ja taustatietoja jokaisesta runosta, joten jos sinun täytyy pystyä puhumaan siitä, miten runo sopii historialliseen kontekstiin tai romantiikan aikakauteen yleisemmin, nämä huomautukset voivat antaa sinulle paikka aloittaa.

päästä varpaisiin -arviointilomake

Nuoret romantiikat: The Shelleys, Byron ja muut sotkeutuneet elämät

Yksi romanttisen aikakauden suurista teemoista oli kiehtova runoilijan identiteetti ja vapaus. Nuoret romantiikat: The Shelleys, Byron ja muut sotkeutuneet elämät tutkii tätä teemaa kerronnallisessa tyylissä kuvaamalla lahjakkaiden, intohimoisten ja läheisten kirjailijaryhmien välisiä suhteita: Shelleyt, Byron, Keats ja muut ryhmään kuuluvat nuoret kirjailijat ja älymystöt.

Jos tarvitset apua joidenkin romanttisten runoilijoiden henkilökohtaisen elämän ja heidän kirjoitustensa välisen suhteen tulkinnassa, tämä kirja tarjoaa sinulle ainutlaatuisen näkökulman. Nuoret romantiikat on myös loistava vaihtoehto, jos haluat oppia lisää siitä, miten naiset onnistuivat romantiikan aikana.

Romantiikka: hyvin lyhyt johdanto

Jos olet päässyt tämän oppaan loppuun ja kysyt edelleen, mikä on romantiikkaa? sitten Michael Ferberin Romantiikka: Erittäin lyhyt johdanto voi olla hyvä resurssi sinulle. Ferberin kirja on juuri sitä mitä se sanoo: hyvin lyhyt johdanto romantiikkaan henkisenä liikkeenä ja filosofisen ajattelun aikakautena.

Tämä kirja ei rajoitu keskusteluun kirjallisuudesta tai yksittäisestä maasta, vaan se tutkii romantiikan syntymistä, kehitystä ja taantumista eri alueilla ja taiteellisissa välineissä. Jos haluat lintuperspektiivin romanttiseen aikaan, Ferberin kirja on loistava valinta!

Mitä seuraavaksi?

Taustatiedot - kuten asiat, joista puhumme tässä viestissä! - ovat tärkeitä kirjallisuuden ymmärtämiseksi . Mutta tarvitset enemmän työkaluja analysoidaksesi sen oikein. Tässä on luettelo 31 kirjallisesta laitteestasi on pakko tietää voidakseen todella ymmärtää ja puhua kirjallisuudesta. (Voi, ja tässä on katsaus 9 kirjallista laitetta, joita löydät jokaisesta kirjallisuudesta koskaan. )

Tekstin analysoinnissa harjoittelu tekee mestarin. Miksi et ostaisi hyvää kirjaa ja kokeilisi taitojasi? Lisäbonus: tämän luettelon kirjat ovat hyviä valintoja AP: n kirjallisuustesti myös!

Puhutaan AP -kirjallisuustestistä , tässä on asiantuntijan opas tenttiin ja vinkkejä ja temppuja monivalintaosion ratkaisemiseksi .

Nämä suositukset perustuvat vain tietoihimme ja kokemukseemme. Jos ostat tuotteen jonkin linkistämme, PrepScholar voi saada palkkion.

Onko ystäviä, jotka tarvitsevat myös apua testin valmistelussa? Jaa tämä artikkeli!

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Mikä on hyvä ASVAB-pisteet?

Kysymyksiä ASVAB-pisteistäsi? Selitämme ASVAB-pisteet, joita tarvitset armeijalle, ilmavoimille ja muille armeijan haaroille.

Pitäisikö sinun saada STEM -tutkinto?

Harkitsetko STEM -ohjelmaa? Tutustu huippuluokan STEM -pääaineiden luetteloon saadaksesi ideoita ja vinkkejä oikean STEM -tutkinnon löytämiseen.

Onko AP: n maailmanhistoria vaikea? Asiantuntijakeskustelu

Onko AP: n maailmanhistoria vaikea? Tässä oppaassa selitetään, mikä määrittää AP-luokan vaikeuden ja kuinka päättää, onko AP World haastava sinulle.

John Jay College of Criminal Justice Pääsyvaatimukset

Kuinka tulla kansallisten ansioiden semifinalistiksi

Mitä tarvitaan kansallisten ansioiden semifinalistiksi pääsemiseksi? Selitämme NMSQT -prosessin, luetellaan PSAT -raja -arvot ja tarjoamme valmistelustrategioita.

10 parasta sisustuskoulua Yhdysvalloissa

Luettelomme kymmenen parhaan sisustuskoulun joukosta auttaa sinua löytämään sinulle parhaan sisustuskoulun.

Täydellinen luettelo ilmaisista SAT -matematiikan käytännön ongelmista

Etsitkö SAT -matematiikan käytännön ongelmia ja kysymyksiä? Tässä on joukko ilmaisia ​​resursseja, joilla voit testata matemaattisia taitojasi.

Mitä eroa? Tuetut vs tukemattomat lainat

Vertaatko tuettuja ja tukemattomia lainoja ja haluat tietää, mitä eroa niiden välillä on? Lue koko oppaamme koroista, palkintosummista ja opiskelijaveloista.

Mikä on edTPA?

Onko sinulla kysymyksiä edTPA: sta? Katso täydelliset edTPA -käsikirjamme kaikki yksityiskohdat.

Mitä tarvitset VCU: lle: ACT -tulokset ja GPA

San Diegon yliopisto ACT -tulokset ja GPA

Jackson State Universityn pääsyvaatimukset

Sacred Heart University SAT -pisteet ja GPA

Parhaat kesäaskartelut lapsille: 25 hauskaa, helppoa ideaa

Tarvitsetko kesäkäsityksiä esikoululaisille, pikkulapsille tai vanhemmille lapsille? Tutustu luetteloomme hauskoista ideoista, jotka taatusti pitävät pienet mielessä.

Averettin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

12 parasta journalismikoulua

Etsitkö parhaita journalismikouluja? Tutustu luetteloon parhaista undergrad-raportointiohjelmista, jotka auttavat sinua löytämään täydellisen yliopiston sinulle.

Täydellinen opas: College of Charleston SAT -pisteet ja GPA

Tyynenmeren luterilaisen yliopiston pääsyvaatimukset

SUNY Cortlandin pääsyvaatimukset

Babson Collegen pääsyvaatimukset

Täydellinen asiantuntija-analyysi: Dylan Thomas 'Älä mene lempeästi tuohon yöhön'

Yritätkö ymmärtää `` Älä mene lempeästi tuohon yöhön '' merkitystä? Katso täydellinen analyysi Dylan Thomasin kuuluisasta runosta.

Kalifornian parhaat koulut | Merrill F.Westin lukion sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Merrill F.West High Schoolista Tracy, CA.

Benedictine University ACT -pisteet ja GPA

ACT-esimerkkikysymykset: Jokainen kysymystyyppi selitetty

Etsitkö esimerkkikysymyksiä ACT: stä? Olemme keränneet kaikenlaiset ACT-kysymykset ja selittäneet, miten ne näkyvät testissä, joten tiedät mitä odottaa.

Esimerkki suosituskirjeestä sisäistä edistämistä varten

Suositteletko työntekijää ylennykseen? Tutustu esimerkkiviittauskirjeeseemme ja opi kirjoittamaan tehokas suositus.