Mikä on Vacuole? 4 päätoiminnon ymmärtäminen

feature_plantcell

Mikä on vakuoli ja mitä se tekee? Vakuooli on rakenne, joka löytyy eläin-, kasvi-, bakteeri-, protisti- ja sienisoluista. Se on yksi suurimmista soluissa olevista organelleista, ja se on suuren pussin muotoinen. Vakuoleilla on yksinkertainen rakenne: niitä ympäröi ohut kalvo ja ne ovat täynnä nestettä ja kaikkia molekyylejä, joita ne ottavat sisään. Ne näyttävät samanlaisilta kuin rakkulat, toinen organelli, koska molemmat ovat kalvoon sitoutuneita pusseja, mutta vakuolit ovat merkittävästi suurempia kuin vesikkelit ja muodostuu, kun useat vesikkelit sulautuvat yhteen.

Neljä vakuumitoimintoa

Mitä vakuoli tekee? Vakuoleiden päätehtävä on pitää erilaisia ​​aineita ja molekyylejä; ne toimivat pohjimmiltaan kuin solun tallennusyksikkö. Alla on joitain vakuolin tärkeimpiä toimintoja, joista monet liittyvät materiaalien varastointiin, joita solu tarvitsee myöhemmin tai jotka voivat vahingoittaa solua ja jotka on siksi poistettava:  • Poista ja säilytä autofagian aikana syntynyt jäte (kun osa solusta on hajonnut iän tai vaurion vuoksi)

  • Poista ja säilytä haitallisia vieraita tuotteita, jotta ne eivät vahingoita solua

  • Säilytä vettä

  • Säilytä ravinteita, kuten lipidejä, proteiineja ja hiilihydraatteja

Vakuoolin tarkat toiminnot riippuvat kuitenkin sen sisältämästä solusta. Seuraavissa osioissa käymme läpi lisätoimintoja, joita tyhjiöillä voi olla sen perusteella, sijaitsevatko ne eläinten, kasvien/sienien, bakteerien vai protistien soluissa.

milloin sat -tulokset julkaistaan

Vakuoleiden rakenne ja toiminta eläinsoluissa

Eläinsoluissa olevat vakuolit varastoivat enimmäkseen aineita; niitä ei tarvita niin paljon aineiden hajottamiseen, koska lysosomit, toinen eläinsolujen organelli, tekevät niin. Eläinsolun tyhjiöt ovat tyypillisesti pieniä, ja jokainen solu voi sisältää useita tyhjiöitä. Vakuoleihin voidaan tallentaa erilaisia ​​aineita riippuen solutyypistä, jossa ne ovat. Esimerkiksi rasvasoluissa vakuolit varastoivat usein suuria määriä lipidejä.

Eläinsolujen vakuolit auttavat myös endosytoosin ja eksosytoosin prosesseissa. Endosytoosi on, kun aineita, jotka eivät voi passiivisesti liikkua solukalvon läpi, kuljetetaan aktiivisesti soluun. Nämä aineet voivat sisältää mitä tahansa ravinteista myrkkyihin ja solujätteisiin. Eksosytoosi on päinvastainen; se on prosessi, jolla molekyylit siirretään aktiivisesti ulos solusta.

Näiden prosessien aikana vakuoli on paikka, jossa aineet varastoidaan tai hajotetaan ennen/sen jälkeen, kun ne on siirretty soluun/ulos.

eläinsolu

Vakuoleiden rakenne ja toiminta kasvi- ja sienisoluissa

Toisin kuin eläinsolut, Kasvisolut sisältävät tyypillisesti vain yhden vakuolin solua kohti (usein kutsutaan keskusvakuoleksi), ja niiden sisältämä vakuoli on paljon suurempi kuin eläinsoluissa. Kasvisolujen keskivakuoolit vievät valtavan osan solusta, joskus yli 90% solutilasta, vaikka 30-50% on yleisempiä.

Kypsien kasvisolujen vakuolien ympärillä on ylimääräinen ohut kalvo, jota kutsutaan tonoplastiksi. Tonoplast auttaa vakuolia pitämään rakenteensa niin, että vakuoli voi säilyttää muotonsa. Kasvi- ja sienisolujen vakuolit suorittavat kuitenkin hyvin samankaltaisia ​​toimintoja; sienisoluvakuolit ovat tyypillisesti paljon pienempiä kuin kasvisolujen vakuolit, ja jokainen sienisolu voi sisältää useamman kuin yhden vakuolin (samanlainen kuin eläinsolut).

Vacuoles kasvien ja sienien soluissa suorittaa enemmän toimintoja kuin tyhjiöt muuntyyppisissä soluissa ; ne ovat kriittinen osa kasvien/sienien pitämistä hengissä ja terveinä. Koska sienet ja kasvisolut eivät sisällä lysosomeja, näiden solujen vakuolit hajottavat myös enemmän materiaaleja kuin eläinsoluissa. Edellisessä osassa lueteltujen toimintojen lisäksi kasvi- ja sienisolujen vakuolit myös:

  • Säilytä oikea pH: Vakuooli pitää solun sytoplasman happamassa, jotta entsyymit voivat hajottaa erilaisia ​​molekyylejä. Vakuooli alentaa pH: ta siirtämällä protoneja solun sytosolista vakuoliin.

  • Säilytä vettä: Vakuooli voi käyttää protonien vetovoimaa, kemiallista gradienttia, jota käytetään materiaalien siirtämiseen solusta ulos, veden varastoimiseksi, jolloin kasvi voi selviytyä pidempään kuivuuden aikana.

  • Säilytä turgoripaine: Turgoripaine on solun pääalueen paine soluseinää vasten. Se on yksi tapa, jolla kasvit ja puut välttyvät veltolta ja kasvavat korkeiksi ja vahvoiksi. Ajattele tuoreita, raikkaita salaattivihreitä vs. löysiä. Edellisillä on korkea turgoripaine. Vakuoleissa olevat tonoplastit säätelevät turgorin painetta ylläpitämällä tiettyä ionitasapainoa, mikä saa vakuolin turpoamaan soluseinää vasten.

  • Säädä solun kokoa: Koska kasvisolujen vakuolit voivat olla niin suuria, ne ovat avainasemassa määritettäessä, kuinka suuri tai pieni tietty kasvisolu on, mikä voi puolestaan ​​vaikuttaa kasvien eri osien kokoon.

body_plantcell

Tässä kuvassa näet kuinka paljon suurempi vakuoli (suuri sininen rakenne) on kasvisolussa verrattuna eläinsoluun.Lähde: Yhteinen Wikipedia

Vakuoleiden rakenne ja toiminta bakteerisoluissa

Kaikilla bakteerityypeillä ei ole soluja, jotka sisältävät tyhjiöitä, mutta niillä, joilla on niitä käytetään enimmäkseen säilytykseen. Vakuoles ovat erityisen suuria joissakin rikkibakteerilajeissa; näissä bakteereissa vakuolit voivat viedä yhtä paljon tai enemmän tilaa kuin kasvisolujen vakuolit, jopa 98% solun pinta -alasta. Näitä tyhjiöitä käytetään usein nitraatti -ionien varastointiin solun myöhempää käyttöä varten.

kouluja ilman hakemusmaksua

Joissakin syanobakteereissa on myös tyhjiöitä, jotka läpäisevät kaasuja. Kaasut voidaan siirtää vakuumiin tai ulos siitä, mikä antaa bakteereille mahdollisuuden hallita niiden kelluvuutta.

Vakuoleiden rakenne ja toiminta protistisoluissa

Protistit sisältävät tietyntyyppisen vakuolin, nimeltään a supistuva vakuoli. Sen sijaan, että sitä käytettäisiin varastointiin, tämä vakuoli säätelee veden määrää solussa (tunnetaan osmoregulaationa). Makeassa vedessä elävät protistit voivat ottaa liikaa vettä soluihinsa ja aiheuttaa niiden repeytymisen. Supistuva vakuoli estää tämän supistumalla ja poistamalla vettä kennosta.

Joillakin protisteilla on yksi supistuva vakuoli solua kohti, toisilla on useita. Flagellateissa, kuten Euglena, supistuva vakuoli pysyy paikallaan solussa, mutta sisään Ameeba, se muuttaa asentoa protistin liikkeiden perusteella. Sisään Ameeba, supistuvat vakuolit keräävät myös solun tuottaman jätteen.

Yhteenveto: Vacuole -määritelmä

Vakuooli on organelli, jota esiintyy monentyyppisissä soluissa, mukaan lukien eläin-, kasvi-, sieni-, bakteeri- ja protistisolut. Tärkein vakuolitoiminto on aineiden varastointi, tyypillisesti joko jätettä tai haitallisia aineita tai hyödyllisiä aineita, joita solu tarvitsee myöhemmin.

Vakuoolit ovat tärkeimpiä kasvisoluissa, joissa niillä on lisätoimintoja, kuten ylläpitää oikea pH ja turgoripaine, joita kasvi tarvitsee menestyäkseen.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Millsaps Collegen pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Williamistä, kerro Aggeler Opportunity High Schoolille

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja lisää William Tell Aggeler Opportunity High Schoolista Chatsworthissa, Kaliforniassa.

Täydellinen luettelo AP -kursseista ja -testeistä

Mitä kaikkia AP -kursseja voit ottaa ja mitkä sinun kannattaa ottaa? Lue lisää täydellisestä luettelostamme.

Parhaat koulut Kaliforniassa | Santa Barbaran lukioluokitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Santa Barbaran vanhemmasta lukiosta Santa Barbarassa, Kaliforniassa.

Savannah College of Art and Design SAT -pisteet ja GPA

Suffolkin yliopiston pääsyvaatimukset

San Josen osavaltion pääsyvaatimukset

Penn State Lehigh Valleyn pääsyvaatimukset

327 Olennaiset TOEFL -sanastokortit

Opiskeletko TOEFL: lle? Kokeile ilmaisia ​​välttämättömiä TOEFL -sanastokortteja, joissa on ohjeet tehokkaimmasta tavasta oppia tarvitsemasi sanat.

Indiana Wesleyanin yliopiston pääsyvaatimukset

Molloy College SAT -pisteet ja GPA

Westmont Collegen pääsyvaatimukset

1070 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Mitä sinun on tiedettävä Mountain View'n lukiosta

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Mountain View High Schoolista Mountain View'ssa, Kaliforniassa.

Baylorin pääsyvaatimukset

Kalifornian parhaat koulut | Glendale High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Glendale High Schoolista Glendale, CA.

Vanhat ACT -tulokset: kuinka saada ja käyttää niitä

Miten saat vanhat ACT -pisteet työhakemuksiin tai muihin käyttötarkoituksiin? Näin pääset käsiksi vanhoihin ACT -pisteisiisi.

Yleiset sovellusohjeet: Kuinka lisätä korkeakouluja ja muuta

Etkö ole varma, kuinka korkeakoulut lisätään Common App -sovellukseen? Yhteiset sovellusohjeemme selittävät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää sen täyttämisestä.

Mitä sinun on tiedettävä Anderson W.Clark Magnet High Schoolista

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheilutiimit ja muuta tietoa Anderson W.Clark Magnet High Schoolista La Crescentassa, Kaliforniassa.

Paras yhteenveto ja analyysi: The Great Gatsby, luku 5

Onko sinulla kysyttävää Gatsbyn ja Daisyn treffeistä ja kuuluisasta paidanheitosta? Katso The Great Gatsby luvun 5 yhteenveto kaikista yksityiskohdista.

Paras ACT-pisteiden ennustaja

Yritätkö ennustaa ACT-pisteet? Selitämme parhaan tavan tehdä niin ja miksi jotkut muut menetelmät eivät välttämättä onnistu.

Concordia College New Yorkin pääsyvaatimukset

Jokainen saatavilla oleva englanninkielinen englanninkielinen paperi: ilmainen ja virallinen

Tarvitsetko IB -englanninkielisiä papereita valmistautuaksesi? Tässä on luettelo kaikista saatavilla olevista HL/SL -papereista, mukaan lukien ilmaiset ja viralliset testit.

Pine Manor Collegen pääsyvaatimukset

Clovisin lukio | 2016-17 Rankings | (Clovis,)

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Clovisin lukiosta paikassa Clovis, CA.