Mikä on tarinan juoni? Kertomuksen viisi osaa

feature_open_book_old_pages

Kun puhumme tarinoista, meillä on tapana käyttää sanaa 'juoni'. Mutta mikä on juoni tarkalleen? Kuinka se eroaa tarinasta ja mitkä ovat tärkeimmät piirteet, jotka muodostavat hyvin kirjoitetun juoni? Vastaamme näihin kysymyksiin täällä ja näyttää todellisia juoni-esimerkkejä kirjallisuudesta . Mutta ensin katsotaan juonen perusmäärittely.

Mikä on juoni? Määritelmä ja yleiskatsaus

Mikä on tarinan juoni? Vastaus on todella yksinkertainen.Juoni on tapa, jolla kirjailija luo ja järjestää tapahtumaketjun kertomuksessa. Lyhyesti sanottuna juoni on tarinan perusta. Jotkut kuvaavat sitä tekstin `` mitä '' (kun taas hahmot ovat kuka ja teema on miksi).

Tämä on juonen perusmäärittely. Mutta mitä juoni tehdä ?

Kaavion on noudatettava loogista, houkuttelevaa muotoa, joka vetää lukijan sisään. Juoni eroaa tarinasta siinä mielessä korostaa erityistä ja määrätietoista syy-seuraussuhdetta kertomuksen suurten tapahtumien sarjan välillä.

Sisään Romaanin näkökohdat , kuuluisa brittiläinen kirjailija E.M.Forster väittää, että juoni korostaa sen sijaan, että paljastaisi vain satunnaisia ​​tapahtumia, jotka tapahtuvat tekstissä (kuten 'tarina'). syy-yhteys näiden tapahtumien välillä:

'Olemme määrittäneet tarinan kertomuksena tapahtumista, jotka on järjestetty niiden aikajärjestyksessä. Juoni on myös kertomus tapahtumista, korostamalla syy-yhteyttä. 'Kuningas kuoli ja sitten kuningatar kuoli', on tarina. 'Kuningas kuoli, ja sitten kuningatar kuoli surusta' on juoni. Aikasekvenssi säilyy, mutta syy-yhteyden tunne varjelee sen. '

mitkä ovat aivojen osat

Kirjailijat kehittävät tonttejaan tavalliseen tapaan todennäköisesti herättää lukijan kiinnostuksen ja pitää heidät sijoitettuna tarinassa. Siksi monet tontit noudattavat samaa perusrakennetta. Joten mikä tämä rakenne tarkalleen on?

Mikä on tontin rakenne?

Kaikki juoni seuraa loogista organisaatiota, jonka alku, keski ja loppu ovat, mutta juonen perusrakenteessa on paljon muuta kuin tämä. Yleisesti ottaen, jokaisessa juonessa on nämä viisi elementtiä tässä järjestyksessä :

  1. Näyttely / esittely
  2. Nouseva toiminta
  3. Huipentuma / käännekohta
  4. Kaatuva toiminta
  5. Päätöslauselma / irtisanominen

# 1: Näyttely / esittely

Tontin ensimmäisessä osassa määritetään päähenkilöt / päähenkilöt ja asetus. Saamme tietää kuka kuka on, sekä milloin ja missä tarina tapahtuu. Tässä vaiheessa lukija on vasta tutustumassa tarinan maailmaan ja mistä se tulee olemaan.

Tässä, meille näytetään mitä normaalia näyttää hahmoilta .

ensisijainen konflikti tai jännitys jonka ympärillä juoni pyörii, esitellään myös yleensä tässä, jotta voidaan asettaa tapahtumien kulku muulle kertomukselle. Tämä jännitys voi olla ensimmäinen kohtaaminen kahden päähenkilön välillä (ajattele Ylpeys ja ennakkoluulo ) tai esimerkiksi murhan mysteerin alku.

# 2: Nouseva toiminta

Tontin tässä osassa esitellään ensisijainen ristiriita (jos sitä ei ole jo ollut) ja siihen rakentuu luoda jännitteitä sekä tarinaan että lukijaan , jonka pitäisi mieluiten tuntea yhä enemmän vetovoimaa tekstiin. Ristiriita voi koskea yhtä merkkiä tai useita merkkejä.

Kirjoittajan olisi pitänyt ilmoittaa selvästi lukijalle panokset tämän keskeisen konfliktin. Toisin sanoen, mitkä ovat mahdolliset seuraukset? Edut?

Tämä on juonen osa, joka käynnistää loput juonesta. Jännitys kasvaa, kun jännitteet kasvavat ja johtavat lopulta tarinan huipentumaan (katso alla).

Esimerkiksi Harry Potter ja Velhon Kivi , nouseva toiminta olisi, kun saamme tietää, kuka Voldemort on, ja alkaa tapahtua paljon pahoja asioita, jotka hahmot lopulta tajuavat olevan yhteydessä Voldemortiin.

body_harry_potter_snowy_owl Tämä pieni kaveri sanoo, että hänen serkkunsa oli osa tonttia Harry Potter kirjoja.

# 3: Huipentuma / käännekohta

Väitetysti tarinan tärkein osa, huipentuma on suurin juoni kohta , joka asettaa hahmomme tilanteeseen, jossa on tehtävä valinta, joka vaikuttaa koko tarinaan.

Tämä on kriittinen hetki, johon kaikki nousevat toimet ovat rakentaneet, ja kohta, jossa kattava konflikti lopulta käsitellään. Mitä hahmo (t) tekee ja mitä sen seurauksena tapahtuu? Jännitteet ovat täällä suurimpia, mikä lisää lukijaan jännitystä, pelkoa ja kiireellisyyttä.

Klassisissa sankareiden tarinoissa huipentuma olisi, kun sankari vihdoin kohtaaa suuren hirviön, ja lukijalle jää miettimään kuka voittaa ja mitä tämä lopputulos voi merkitä tarinan muille hahmoille ja koko maailmalle.

# 4: Putoava toiminta

Tällöin jännitys on vapautunut ja tarina alkaa loppua. Alamme nähdä huipentuman ja päähenkilöiden toiminnan tulokset ja saada käsityksen siitä, mitä tämä tarkoittaa heille ja maailmalle, jossa he asuvat. Kuinka heidän valintansa vaikuttivat itseensä ja ympäröiviinsä?

Tässä vaiheessa myös kirjoittaja sitovat löysät päät pääpiirrokseen ja mahdollisiin osa-alueisiin .

Sisään Tappaa pilkkulintu , näemme oikeudenkäynnin seuraukset ja Atticus Finchin osallistumisen siihen: Tom menee vankilaan ja hänet ammutaan ja tapetaan, ja syyttäjä Bob Ewell hyökkää Scoutin ja Jemin kimppuun, joka syyttää isäänsä siitä, että hän tekee hölmön oikeudenkäynnin aikana.

# 5: Päätöslauselma / irtisanominen

Tämä viimeinen juoni on, kun kaikki on kääritty ja uusi maailma - ja uusi hahmojen normaalin tunne - on vakiintunut . Konflikti huipentuma on ratkaistu, ja kaikki löysät päät on siististi siististi sidottu (ellei kirjoittaja ole tarkoituksella asettanut tarinaa jatkoa varten!).

Tässä on lopullisuuden ja sulkemisen tunne , joka saa lukijan tuntemaan, ettei mikään muu voi oppia tai hyötyä kertomuksesta.

Resoluutio voi olla melko lyhyt - joskus vain kappaleen tai niin - ja se voi olla jopa epilogi, joka tapahtuu yleensä jonkin aikaa tarinan päätoiminnan ja juonen jälkeen.

Varo sekoittamasta 'päätöslauselmaa' 'onnelliseen loppuun' - päätöslauselmat voivat olla myös traagisia ja täysin odottamattomia!

Sisään Romeo ja Juulia , päätöslauselma on se kohta, jossa Capuletsin ja Montaguesin välinen perhetaistelu lopulta lopetetaan nimettyjen rakastajien kuoleman jälkeen.

body_hand_drawing

Mikä on piirtokaavio?

Monet ihmiset käyttävät juoni kaaviota auttamaan heitä visualisoi juoni-määritelmä ja rakenne . Näin tontin kaavio näyttää:

body_plot_diagram

Kaavion kolmiomainen osa osoittaa juovan jännitteitä. Kaavio alkaa tasaisella vaakasuoralla viivalla altistuminen , mikä osoittaa jännityksen puutetta sekä tarinan hahmojen normaalia.

Tämä korkeus muuttuu kuitenkin nouseva toiminta tai heti konfliktin alkamisen jälkeen. Nouseva toiminta on kasvava viiva (osoittaa jännityksen muodostumista), aina ylöspäin, kunnes se saavuttaa huipentuma - tarinan huippu tai käännekohta ja kun kaikki muuttuu.

putoava toiminta on pienenevä viiva, joka osoittaa jännityksen vähenemistä ja juoni- ja mahdollisten osa-alueiden käärimistä. Sen jälkeen viiva tasoittuu jälleen a resoluutio - uusi tunne normaalista tarinan hahmoille.

Voit käyttää juoni-kaaviota viitteenä kirjoittaessasi tarinaa ja varmistaaksesi, että sinulla on kaikki tärkeimmät juoni-pisteet.

4 Tonttiesimerkkejä kirjallisuudesta

Vaikka suurin osa juoni noudattaa samaa perusrakennetta, tarinoiden yksityiskohdat voivat vaihdella melko vähän! Tässä ovat neljä juoni-esimerkkiä kirjallisuudesta antaa sinulle käsityksen siitä, kuinka voit käyttää juonteen perusrakennetta ja samalla tehdä tarinasi kokonaan omaksi.

# 1: Hamlet kirjoittanut William Shakespeare

Altistuminen: Hamletin isän - entisen kuninkaan - haamu ilmestyy eräänä iltana ja kehottaa poikaansa kostamaan kuolemansa tappamalla Claudiuksen, Hamletin setän ja nykyisen kuninkaan.

Nouseva toiminta: Hamlet yrittää sitoutua kostaakseen isänsä kuoleman. Hän teeskentelee olevansa hullu (ja mahdollisesti todella hulluksi) hämmentääkseen Claudiusta. Myöhemmin hän ohittaa tilaisuuden tappaa setänsä rukoillessaan.

Huipentuma: Hamlet puukottaa ja tappaa Poloniuksen uskoen sen olevan hänen setänsä. Tämä on tärkeää käännekohta jossa Hamlet on sitoutunut sekä väkivaltaan että kostoon. (Toinen huipentuma voidaan sanoa olevan, kun Hamlet duelloi Laertesin.)

Putoava toiminta: Hamlet lähetetään Englantiin, mutta onnistuu välttämään teloituksen ja palaa sen sijaan Tanskaan. Ophelia tulee hulluksi ja kuolee. Hamlet kaksintaistelee Laertesin, mikä lopulta johtaa koko kuninkaallisen perheen kuolemaan.

Resoluutio: Kun hän makasi kuolleena, Hamlet käski Horatiota tekemään Fortinbrasista Tanskan kuninkaan ja jakamaan tarinansa. Fortinbras saapuu ja puhuu toivottavasti Tanskan tulevaisuudesta.

body_hamlet_kills_claudius_art Taiteilijan esitys Hamletin kuningas Claudiuksen murhasta

# 2: Wuthering Heights kirjoittanut Emily Brontë

Altistuminen: Lockwood saapuu Wuthering Heightsiin tapaamaan varakas vuokranantaja Heathcliffin Thrushcross Grangen vuokraamisesta, joka on vain muutaman mailin päässä sijaitseva toinen kartano. Yövyessään hän näkee Catherine-nimisen naisen haamun. Asettuessaan Grangeen Lockwood pyytää taloudenhoitajaa, Nelly Deania, välittämään hänelle Heathcliffin ja Heightsin tarinan.

Nouseva toiminta: Suurin osa nousevasta toiminnasta tapahtuu menneisyydessä, kun Catherine ja Heathcliff olivat nuoria. Saamme tietää, että nämä kaksi lasta olivat hyvin lähellä. Eräänä päivänä koiran purema pakottaa Catherinen pysymään useita viikkoja Grangessa, jossa Lintonit asuvat, mikä saa hänet ihastumaan nuoreen Edgar Lintoniin. Heathcliff tuntee olevansa loukkaantunut ja pettynyt, hän pakenee kolmeen vuoteen, ja Catherine ja Edgar menevät naimisiin. Heathcliff perii sitten Heightsin ja menee naimisiin Edgarin sisaren, Isabellan kanssa, toivoen myös Grangen perimisen.

Huipentuma: Catherine sairastuu, synnyttää tytär nimeltä Cathy ja kuolee. Heathcliff pyytää Catherinea olemaan koskaan jättämättä häntä, vainoamaan häntä - vaikka se ajaa hänet hulluksi.

Putoava toiminta: Nellyn tarinassa kuluu monia vuosia. Tapahtumaketju antaa Heathcliffille mahdollisuuden saada hallintaansa sekä Heights että Grange. Sitten hän pakottaa nuoren Cathyn asumaan hänen kanssaan Korkeudessa ja toimimaan palvelijana. Lockwood lähtee Grangesta palatakseen Lontooseen.

Resoluutio: Kuusi kuukautta myöhemmin Lockwood palaa tapaamaan Nellyä ja saa tietää, että Heathcliff, joka on edelleen sydämenmurtunut ja nyt kyllästynyt kostoihin, on kuollut. Cathy ja Hareton rakastuvat ja aikovat mennä naimisiin; he perivät Grangen ja Heightsin. Lockwood vierailee Catherinen ja Heathcliffin haudoilla ja huomauttaa, että molemmat ovat vihdoin rauhassa.

# 3: Carrie kirjoittanut Stephen King

Altistuminen: Teini-ikäinen Carrie on syrjäytynyt ja asuu hallitsevan, kiihkeästi uskonnollisen äitinsä kanssa. Eräänä päivänä hän alkaa jaksonsa suihkussa koulussa E.E. Ei tiedä mitä kuukautiset ovat, Carrie muuttuu kiihkeäksi; tämä saa muut opiskelijat pilkkaamaan häntä ja kuohuttamaan häntä terveystuotteilla. Noin tuolloin Carrie huomaa, että hänellä on telekineettisiä voimia.

Nouseva toiminta: Carrie harjoittaa telekineesiään, joka kasvaa. Opettaja rankaisee opiskelijoita, jotka aiemmin kiusasivat Carriea pukuhuoneessa. Yksi tyttö, Sue, tuntee katumusta ja pyytää poikaystävänsä, Tommyn, viemään Carrien prom. Mutta toinen tyttö, Chris, haluaa kostaa Carriea vastaan ​​ja aikoo huijata prom-kuningattaren vaalit, jotta Carrie voittaa. Carrie osallistuu prom-tapahtumaan Tommyn kanssa ja asiat menevät hyvin - aluksi.

Huipentuma: Kun hänet on nimetty prom-kuningattareksi, Carrie pääsee lavalle koko koulun eteen vain kastelemaan heti sianverellä, juonella, jonka Chris ja hänen poikaystävänsä Billy toteuttivat. Kaikki nauravat Carrielle, joka tulee hulluksi ja alkaa käyttää telekineesiään tulipalojen sytyttämiseen ja kaikkien näkyvissä olevien tappamiseen.

Putoava toiminta: Carrie palaa kotiin ja hänen äitinsä hyökkää. Hän tappaa äitinsä ja menee sitten taas ulos, tällä kertaa tappamalla Chris ja Billy. Kun Carrie makasi kuolemassa, Sue tulee hänen luokseen ja Carrie tajuaa, että Sue ei koskaan aikonut satuttaa häntä. Hän kuolee.

Resoluutio: Kaupungissa eloonjääneiden on sovittava Carrien aiheuttamaan tuhoon. Jotkut tuntevat syyllisyyttä siitä, että he eivät ole auttaneet Carrie'ta aikaisemmin; Sue menee psykiatriseen sairaalaan. Ilmoitetaan, että Carrie-kaltaisia ​​ei ole, mutta meille näytetään äidin kirje, jossa keskustellaan nuoren tyttärensä telekineettisistä kyvyistä.

# 4: Iltahämärä kirjoittanut Stephenie Meyer

Altistuminen: Bella Swan on lukiolainen nuorempi, joka muuttaa asumaan isänsä luo syrjäiseen kaupunkiin Washingtonin osavaltiossa. Hän tapaa oudon pojan nimeltä Edward, ja aluksi hankalan tapaamisen jälkeen heistä alkaa tulla ystäviä. Eräänä päivänä Edward käyttää menestyksekkäästi paljain käsin pysäyttääkseen auton murskaamasta Bellaa saaden hänet ymmärtämään, että jotain on erittäin erilainen tästä pojasta.

Nouseva toiminta: Bella huomaa, että Edward on vampyyri tutkittuaan ja esittämällä hänelle kysymyksiä. Heillä on vahvat romanttiset tunteet ja he rakastuvat nopeasti. Bella tapaa Edwardin vampyyrien perheen, joka hyväksyy hänet onnellisesti. Kun pelaat baseballia yhdessä, he houkuttelevat lopulta ei-kasvissyöjä-vampyyrien jengiä. Yksi näistä vampyyreista, James, huomaa, että Bella on ihminen ja päättää tappaa hänet. Edward ja hänen perheensä työskentelevät ahkerasti Bellan suojelemiseksi, mutta James houkuttelee hänet itselleen saamalla hänet uskomaan, että hän on siepannut äitinsä.

Huipentuma: James huijasi Bellan hyökkäyksen kohteeksi ja ruokitaan. Tällä hetkellä Edward ja hänen perheensä saapuvat tappamaan Jamesin. Bella melkein kuolee veressään olevan vampyyrimyrkyn, mutta Edward imee sen pois pelastamalla henkensä.

Putoava toiminta: Bella herää sairaalassa, vakavasti loukkaantuneena, mutta elossa. Hän haluaa silti olla suhteessa Edwardiin riskeistä huolimatta, ja molemmat sopivat pysyvän yhdessä.

Resoluutio: Kuukausia myöhemmin, Edward vie Bellan prom. Kummallakin on hauskaa. Bella kertoo Edwardille, että hän haluaa hänen tekevän hänestä vampyyrin silloin tällöin, mutta hän kieltäytyy ja teeskentelee purevansa hänen kaulaansa.

body_twilight_book_meyer Huolimatta siitä, mitä jotkut kriitikot saattavat väittää, Iltahämärä on itse asiassa juoni.

Johtopäätös: Joten mikä on tarinan juoni?

Mikä on juoni? Pohjimmiltaan se on tarinan tapahtumaketju. Nämä tapahtumat on oltava määrätietoinen ja järjestetty loogisella tavalla, joka houkuttelee lukijaa, lisää jännitettä ja tarjoaa ratkaisun.

Kaikilla juonilla on alku, keskiosa ja loppu, ja ne sisältävät yleensä seuraavat viisi pistettä tässä järjestyksessä:

# 1: Näyttely / esittely
# 2: Nouseva toiminta
# 3: Huipentuma / käännekohta
# 4: Putoava toiminta
# 5: Päätös / irtisanominen

Piirretään a juoni kaavio voi auttaa sinua visualisoimaan tarinasi ja saamaan selvemmän käsityksen huipentuman sijainnista, mitä jännitteitä sinulla on oltava, jotta pystyt rakentamaan tämän käännekohdan, ja kuinka voit tarjota tiukan lopputuloksen tarinasi.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Enneagrammi Tyyppi 6: Lojaalisti

Oletko tyypin 6 Enneagrammi? Opi kertomaan, mikä ura sopii sinulle ja millainen Enneagram 6s on romanttisissa suhteissa.

New England College SAT -pisteet ja GPA

Saint Josephin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

11 parasta arkkitehtuurikoulua alakoululaisille

Harkitsetko arkkitehtuuria? Opi Yhdysvaltojen parhaat arkkitehtuurikoulut auttamaan sinua päättämään, minne mennä perustutkintoon.

La Kanadan lukio | 2016-17 rankingit | (Kanada,)

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta La Kanadan lukiosta La Kanadassa, Kaliforniassa.

Sinun täytyy tarkistaa nämä 70 Amerikan liberaalimpaa korkeakoulua

Etsitkö liberaalia, vasemmistolaista ympäristöä yliopistolle? Olemme koonneet maan liberaalimmat korkeakoulut, jotta löydät poliittisen sopivuutesi.

Malone Universityn pääsyvaatimukset

Mikä on lukion poistumistesti? Kuinka läpäiset?

Oletko huolissasi lukion lähtökokeesta? Älä panikoi! Tämä opas kertoo sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää mitä odottaa ja miten läpäistä.

1480 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

LMU SAT -tulokset ja GPA

Khan Academy SAT ei koskaan riitä - tässä miksi

Onko Khan Akatemian SAT-valmisteluohjelma tarpeeksi hyvä parantamaan SAT-pisteitäsi? Opi sen suurimmat puutteet ja miksi se ei koskaan ole tarpeeksi hyvä SAT-käytäntöön.

Kuinka päästä: Fordhamin yliopiston SAT-tulokset ja GPA

Täydellinen opas vertaissuosituksiin

Tarvitsetko vertaissuositusta? Lue täydellinen opas Davidsonin ja Dartmouthin vertaissuosituksista selvittääksesi, keneltä sinun pitäisi kysyä ja miten heidän pitäisi kirjoittaa kirjeesi.

Mikä on ylioppilastutkinto? Miten se eroaa kandidaatista?

Mitä eroa on ylioppilastutkinnon ja kandidaatin tutkinnon välillä? Määritämme ylioppilastutkinnon ja autamme sinua päättämään, onko se oikea tavoite sinulle.

Indiana University - Purdue University Fort Wayne Pääsyvaatimukset

Crown College pääsyvaatimukset

Mitä sinun tulee tietää Audeo Charter Schoolista

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Audeo Charter Schoolista San Diegossa, Kaliforniassa.

Point Loma Nazarene University SAT -tulokset ja GPA

URI SAT -pisteet ja GPA

9 inspiroivinta espanjalaista lainausta elämästä

Opi espanjaa? Tutustu luetteloon inspiroivista espanjalaisista lainauksista, joita voit harjoitella samalla kun saat viisautta elämästä.

Mikä oli vuoden 1763 julistus?

Missä oli vuoden 1763 julistuslinja? Opi kaikki tästä tärkeästä asetuksesta ja sodasta, jonka se auttoi käynnistämään.

Minnesotan yliopisto, Crookstonin pääsyvaatimukset

Huhtikuun ABC: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Mitä APR tarkoittaa? Mitä se tarkoittaa? Selitämme, mikä on vuosikorko (sekä luottokorteille että lainoille) ja mitä se tarkoittaa sinulle.

Lukion englanninkurssit, jotka sinun pitäisi käydä

Mitä englannin kursseja käyt lukiossa? Pitäisikö sinun valita kirjallisuus vai kieli? Täältä voit oppia vaikuttamaan korkeakouluihin englanninkielellä.

Lopullinen opas ennen lakia: 13 vinkkiä valmistautumiseen lakikouluun

Harkitsetko lakikoulua? Selitämme, mikä on esioikeus, kuinka valita pääaine, parhaat oikeuskoulut ja vinkkejä asianajajaksi ryhtymiseen.