Mikä on Iambic Pentameter runoudessa?

ominaisuus-runous-muistikirjaTermi iambinen pentametri kuulostaa siltä, ​​että se on enemmän kotona luonnontieteellisessä oppikirjassa kuin englannin luokallasi. Mutta usko tai älä, iambinen pentametri on runollinen mittari!

Toisin sanoen, jambinen pentametri on termi, joka viittaa hyvin erityiseen rytmityyppiin, jonka löydät runoutta.

Tietoisuus siitä, mikä runollinen mittari on ja miten se löydetään, on tärkeä taito AP -kirjallisuuskokeessa, ja se voi olla todella vaikuttavaa, jos keskustelet siitä oikein AP -kokeen essee -osassa. Tiedämme, että runollinen mittari saattaa kuulostaa pelottavalta. mitä tahansa runouteen liittyvä voi olla pelottavaa! - mutta olemme täällä auttamassa. Tässä artikkelissa opit, mitä iambinen pentametri on, kuinka löytää se runosta ja analysoida runoudessa olevia jambipentameter -esimerkkejä.Sukellamme suoraan sisään!


body-number-five-squidish-flickr-1

'Penta' tarkoittaa 'viisi', joten tiedät, että jambisessa pentametrissä on viisi JOTAIN.
(Spoilerihälytys: se liittyy kunkin rivin iambien määrään!)

Iambinen pentametri: Määritelmä ja merkitys

Jambin pentametrin ymmärtämiseksi on helpointa jakaa lause kahteen osaan.

Osa 1: Pentametri

Aloitetaan pentametristä. Runossa, metri on runon jakeen tai rivin korostettujen ja korostamattomien tavujen malli.

Vau! Se on jo paljon! Pura sitä vähän. Tava on numero vokaaliäänteet jotka ovat läsnä sanassa. Konsonanttiäänillä ei ole väliä! Mitä enemmän sanalla on vokaaliääniä, sitä enemmän tavuja sillä on! (Nopea päivitys: vokaalit ovat a, e, i, o, u ja joskus y.) Joten esimerkiksi kysymyksellä on kaksi tavua, joustavalla on kolme tavua ja toisella on yksi tavu.

Älä tee sitä virhettä, että ajattelet pitkiä sanoja, joissa on oltava enemmän tavuja kuin lyhyitä sanoja! Tavaralla on kaikki tekeminen sanan vokaaliäänien kanssa, ei kirjainten määrä. Esimerkiksi sanalla huutaa on vain yksi tavu, kun taas utopialla on neljä!

Mutta runollinen mittari on enemmän kuin vain tavujen määrä jakeessa: se on kuvio painotetuista ja korostamattomista tavuista. Joten mikä tekee tavusta korostetun tai korostamattoman? No, olemme iloisia, että kysyit!

Painotettu tavu on tavu, jossa on viisi testiä samana päivänä. (Vain vitsi ... mutta emme voineet vastustaa isän vitsiä.) Mutta vakavasti, korostettu tavu on tavu, joka korostetaan sanassa. Se on tavu, joka erottuu, ja sillä on usein pitkä vokaali.

Katsotaanpa muutamia sanoja nähdäksemme, mitä tarkoitamme. Otetaan esimerkiksi mittari. Mittarissa on kaksi tavua, ja ensimmäinen on korostettu. Mutta kun sanot mittari, lausut sen ME-ter, ei me-TER. Tämä johtuu siitä, että ensimmäinen tavu on korostettu. Tämä tekee toisesta tavusta - tai sen, jossa ei ole korostusta - painottamatta. Toinen esimerkki on tietokone. Tässä sanassa vain keskimmäinen tavu on korostettu. Sanot sen com-PU-ter, ei COM-pu-ter tai com-pu-TER.

Kaikissa sanoissa ei ole painotettuja tavuja! Esimerkiksi kotitekoisella on kaksi painottamatonta tavua. (Kuulostaisi typerältä sanoa kotitekoinen tai kotitekoinen.)

Vaikka on olemassa monimutkaisia ​​tapoja määrittää painotetut ja korostamattomat tavut, helpoin tapa määrittää korostetut ja korostamattomat tavut runorivillä on lukea jae ääneen. Kuulet varmasti, jos lausut sanan hauskalta! ( Suosikkileikkeestämme elokuvasta Näkymä ylhäältä, Mike Meyers osoittaa tämän täydellisesti. )

Mutta mikä tekee runosta nimenomaan pentametrin? Hyvin, runossa, jossa on pentametri, on viisi painotettua tavua rivillä. Tässä on esimerkki linjasta, jossa on pentametri Shakespearen sonetti 18. Rivillä lukee: Joskus liian kuuma taivaan silmä loistaa. Okei, murtakaamme tämä rivi tavuiksi käyttämällä väliviivoja. Jos laskemme tämän rivin tavut, saamme lopulta 10, ja rivi näyttäisi tältä:

veden ominaislämpö kg
Joskus liian kuuma parantavan silmä loistaa.

Katsotaan nyt painotettuja tavuja. Tällä rivillä jokainen toinen tavu korostetaan. Joten kun luet sen ääneen, se kuulostaa tältä:

Joskus KUUMA HEA-ven SHINES SILMÄ.

Tämä tarkoittaa, että rivillä on viisi painotettua tavua, mikä kertoo meille, että tässä jakeessa käytetään pentametriä. (Ja koska tiedämme, että tämä on Shakespearen sonetti, tiedämme myös, että koko runo on pentametrissä.)

Kun kaikissa runon riveissä on sama määrä painotettuja tavuja, sanomme, että runolla on mittari. Runoissa voi olla kaikenlaisia ​​metrejä. Runot, joissa riveillä on kuusi painotettua tavua jokaisella rivillä, kirjoitetaan heksametrillä, ja runo, jossa on kolme painotettua tavua kullakin rivillä, olisi triametrinen. Jos kyseessä on a runo, jossa on pentametri, jokaisella runon rivillä on viisi painotettua tavua jossain yhdistelmässä.

vartalo-jalat Tiesitkö, että runoudella on jalat? METRISET jalat, siis!

Osa 2: Imbit

Tarkastellaan nyt iambisen pentametrin iambista osaa. Iamb on eräänlainen metrinen jalka runoudessa. (Metrinen jalka on yhdistelmä painotettuja ja korostamattomia tavuja, jotka toistuvat koko jakeen, säkeen tai runon aikana.)

Iamb on hyvin erityinen metrinen jalka, jolla on yksi korostamaton tavu ja sen jälkeen korostettu tavu. Tämän ymmärtämiseksi on parasta lukea runo ääneen. Voit alleviivata sanan jokaisen osan, joka on painotettu tavu, jolloin voit visualisoida kuvion. (On olemassa todellisia, muodollisia merkkejä, joita kielitieteilijät ja kirjallisuustutkijat käyttävät osoittamaan rytmiä ja mittaria, jonka löydät täältä, jos olet kiinnostunut .)

Tässä on jono Shakespearen sonetti 37 : Ja osa kaikesta kirkkaudestasi elää. Mennään eteenpäin ja jaetaan se korostettuihin ja painottamattomiin tavuihin, jotka näyttävät tältä:

ja OSANA KAIKKISASTA GLO-ry LIVE: stäsi

Näetkö kuinka jännitykset vuorottelevat täydentämättömillä tavuilla täydellisesti? Jokainen parittomien ja korostettujen tavujen pari - kuten ja/ja kaikki/kaikki - on jami. Koska tämän runon jokainen rivi käyttää tätä korostamatonta ja korostamatonta tavua, sanoisimme, että runo on iambinen.

body-jambic-pentameter-randall-munroe-xkcd-1 Randall Munroe/ xkcd

Yhdistäminen: Iambic Pentameter

Joten nyt kokoamme kaikki uudet tietomme yhteen. Jos iamb on tavujen yhdistelmä ja mittari on tietty määrä korostettuja tavuja, jambinen pentametri on erityinen järjestely korostetuista ja painottamattomista tavuista. Jambisessa pentametrissä jokaisessa runon rivissä on oltava viisi jambia!

Nähdäksemme tämän työssä, katsotaan toista riviä Shakespearen sonetista, tällä kertaa Sonetti 104 . Rivillä lukee: Onko metsistä ravistellut kolmen kesän ylpeyttä.

Murtetaan ensin viiva sen osaksi tavuja väliviivojen avulla:

Ovatko ennakkoluulot ravistaneet kolmen summan ylpeyttä

Lisätään nyt jännitykset riviin isot kirjaimet jokaiseen painotettuun tavuun :

LÄHETÄ ENNAKKOISTA SHOOK kolme SUM-mers PRIDE

Katsotaanpa nyt laske metriset jalat lisäämällä kuvion jokaisen palan väliin a /:

Onko FROM / FOR / ests SHOOK / kolme SUM / mers 'PRIDE

Koska tällä rivillä on viisi jalkaa, joissa kussakin on korostamaton tavu ja sen jälkeen painotettu tavu, tiedämme, että se on jami, joka on kirjoitettu jambisella pentametrillä. Kun koko runo on kirjoitettu samalla rytmillä, voimme sanoa, että runo on myös jambinen pentametri!

Iambinen pentametri on suosittu runollinen muoto, erityisesti englanninkielisessä runoudessa. Monet ihmiset pitävät sitä tavallisena runollisena mittarina, todennäköisesti siksi Shakespearen sonetteja kaikki on kirjoitettu jambisella pentametrillä. Mutta jotkut modernit runoilijat, kuten Wallace Stevens ja John Keats , käytä myös jambipentamittaria.body-stressed-tavut-quinn-dombrowski-flickr-1

Iambic Pentameter in Poetry: The Waking kirjoittanut Theodore Roethke

Nyt kun tiedät, mikä on iambinen pentametri, kokeile uusia taitojasi runolla, jota ei ole kirjoittanut Shakespeare! Katsotaanpa muutamaa säkeistöä Theodore Roethken herääminen , yksi 1900 -luvun kuuluisimmista runoilijoista, joka on hyvä esimerkki jambisesta pentametristä. Toinen säkeistö kuuluu:

Ajattelemme tunteella. Mitä on tiedettävä?

Kuulen olemukseni tanssivan korvasta korvaan.
Herään nukkumaan ja herään hitaasti.

Okei, yritä tehdä tämä itse. Kopioi ja liitä tämä säkeistö tekstinkäsittelyohjelmaan ja katso, voitko jakaa kaikki rivit tavuiksi. Kirjoita sitten painotetut tavut isoilla kirjaimilla. Kun tämä on tehty, aseta vinoviiva jokaisen metrisen jalan väliin.

Kun olet valmis, tarkista oikea mittari alla olevasta laatikosta:

ajattelemme / FEE / ling. MITÄ / TIETÄÄ / TIETÄÄ?

i HEAR / BE / ing DANCE / from EAR / to EAR
i WAKE / nukkumaan / ja TAKE / my WAK / ing SLOW

Näetkö jambien mallin (korostamaton, jota seuraa painotettu tavu)? Koska jokaisella rivillä on viisi jambia, tiedät, että runo on kirjoitettu jambisella pentametrillä!

Kokeillaan toista iambista pentametriaesimerkkiä samasta runosta. Tässä on säkeistö:

Suurella luonnolla on muuta tekemistä

Sinulle ja minulle; niin ota vilkas ilma,
Ja ihana, opi menemällä minne mennä.

Tee sama asia: erota tavut yhdysmerkillä ja palaa sitten isolla alkukirjaimella jokaisen tavun kohdalle, joka on mielestäsi korostettu. Tässä valmis hinnoittelu:

loistava NA / ture HAS / a-NO / THING / TOE

sinulle / minulle; / niin TAKE / the LIVE / ly AIR,
ja, LOVE / ly, Opi / mene / mene minne / mennä.

Saitko sen? Olemme varmoja, että teit nyt, että olet iambisen pentametrin asiantuntija!

Jos haluat lisää harjoittelua jambic -pentametrin esimerkkien avulla, Voit toistaa tämän harjoituksen lähes kaikilla Shakespearen soneteilla. (Hei ... ehkä löydät ne, jotka eivät ole tarkalleen myös iambisessa pentametrissä!) Löydät kaikki Shakespearen sonetit OpenSource Shakespeare.

mikä on analyysiessee

Mitä nyt?

Jos tämä viesti oli hyödyllinen ja sinä haluat oppia lisää kirjallisuuden ja runouden analysoinnista , tutustu vaihe vaiheelta analyysi Tom Buchananista Suuri Gatsby .


Opiskeletko jo AP -kirjallisuustestiä varten? Tässä on lopullinen AP -kirjallisuuden lukulista joka auttaa sinua ässään AP -tentissä.


AP: n englanninkielisiä testejä on kaksi : AP -kirjallisuustesti ja AP -kielen ja sävellyksen tentti. Lisätietoja AP -kielen ja koostumuksen testistä ja miten se eroaa kirjallisesta vastineestaan ​​täällä.

Onko ystäviä, jotka tarvitsevat myös apua testin valmistelussa? Jaa tämä artikkeli!

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Millsaps Collegen pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Williamistä, kerro Aggeler Opportunity High Schoolille

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja lisää William Tell Aggeler Opportunity High Schoolista Chatsworthissa, Kaliforniassa.

Täydellinen luettelo AP -kursseista ja -testeistä

Mitä kaikkia AP -kursseja voit ottaa ja mitkä sinun kannattaa ottaa? Lue lisää täydellisestä luettelostamme.

Parhaat koulut Kaliforniassa | Santa Barbaran lukioluokitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Santa Barbaran vanhemmasta lukiosta Santa Barbarassa, Kaliforniassa.

Savannah College of Art and Design SAT -pisteet ja GPA

Suffolkin yliopiston pääsyvaatimukset

San Josen osavaltion pääsyvaatimukset

Penn State Lehigh Valleyn pääsyvaatimukset

327 Olennaiset TOEFL -sanastokortit

Opiskeletko TOEFL: lle? Kokeile ilmaisia ​​välttämättömiä TOEFL -sanastokortteja, joissa on ohjeet tehokkaimmasta tavasta oppia tarvitsemasi sanat.

Indiana Wesleyanin yliopiston pääsyvaatimukset

Molloy College SAT -pisteet ja GPA

Westmont Collegen pääsyvaatimukset

1070 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Mitä sinun on tiedettävä Mountain View'n lukiosta

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Mountain View High Schoolista Mountain View'ssa, Kaliforniassa.

Baylorin pääsyvaatimukset

Kalifornian parhaat koulut | Glendale High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Glendale High Schoolista Glendale, CA.

Vanhat ACT -tulokset: kuinka saada ja käyttää niitä

Miten saat vanhat ACT -pisteet työhakemuksiin tai muihin käyttötarkoituksiin? Näin pääset käsiksi vanhoihin ACT -pisteisiisi.

Yleiset sovellusohjeet: Kuinka lisätä korkeakouluja ja muuta

Etkö ole varma, kuinka korkeakoulut lisätään Common App -sovellukseen? Yhteiset sovellusohjeemme selittävät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää sen täyttämisestä.

Mitä sinun on tiedettävä Anderson W.Clark Magnet High Schoolista

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheilutiimit ja muuta tietoa Anderson W.Clark Magnet High Schoolista La Crescentassa, Kaliforniassa.

Paras yhteenveto ja analyysi: The Great Gatsby, luku 5

Onko sinulla kysyttävää Gatsbyn ja Daisyn treffeistä ja kuuluisasta paidanheitosta? Katso The Great Gatsby luvun 5 yhteenveto kaikista yksityiskohdista.

Paras ACT-pisteiden ennustaja

Yritätkö ennustaa ACT-pisteet? Selitämme parhaan tavan tehdä niin ja miksi jotkut muut menetelmät eivät välttämättä onnistu.

Concordia College New Yorkin pääsyvaatimukset

Jokainen saatavilla oleva englanninkielinen englanninkielinen paperi: ilmainen ja virallinen

Tarvitsetko IB -englanninkielisiä papereita valmistautuaksesi? Tässä on luettelo kaikista saatavilla olevista HL/SL -papereista, mukaan lukien ilmaiset ja viralliset testit.

Pine Manor Collegen pääsyvaatimukset

Clovisin lukio | 2016-17 Rankings | (Clovis,)

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Clovisin lukiosta paikassa Clovis, CA.