Mikä on Executive -toimintahäiriö?

ominaisuus_psykologia_aivot

Oletko törmännyt termeihin 'toimeenpanotoiminto' ja 'johtotoiminnan toimintahäiriö' ja ihmettelevät, kuvaavatko ne kamppailuja, joita sinä tai läheisesi kohtaat? Executive -toimintahäiriö on yleinen ongelma (itse asiassa kaikki kamppailevat sen kanssa jossain vaiheessa), mutta se voi olla erityisen vakava joillekin ihmisille. Termi itsessään on kuitenkin epämääräinen, ja lisätietoja etsivien ihmisten voi olla vaikea ymmärtää, mitä toimeenpanovirhe todella tarkoittaa ja miten sitä voidaan hoitaa. Tämä opas selittää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää johtoryhmän toimintahäiriöstä, mukaan lukien:

coloradon osavaltion yliopiston hyväksymisaste
 • Johtotoiminnan toimintahäiriö ja toimeenpanon määritelmät
 • Executive -toimintahäiriön oireet
 • Johtajan toimintahäiriön syyt
 • Hoito toimeenpanovirheeseen

Mikä on Executive -toiminto ja mikä Executive -toimintahäiriö?

Mikä on toimeenpanotoiminto? Aivosi käyttävät toimeenpanotoimintaa tehtävien suorittamiseen.Johtotoiminnot auttavat hallitsemaan aikaa, keskittymään käsiteltävään asiaan, muistamaan aiemmat tiedot, pysymään järjestyksessä, suorittamaan monia asioita ja paljon muuta.Johtotehtävät alkavat kehittyä noin kahden vuoden iässä, ja niiden katsotaan olevan täysin kehittyneitä noin 30 -vuotiaana. Solu määrittelee toimeenpanotehtävän määritelmän seuraavasti: 'kattava termi toiminnoille, kuten suunnittelu, työmuisti, impulssien hallinta, esto ja henkinen joustavuus sekä toiminnan aloittaminen ja seuranta'.On aivojen seitsemän toimeenpanovaltaa:

 • Mukautuva ajattelu: Kyky ratkaista ongelmia ja sopeutua uusiin tilanteisiin
 • Suunnittelu: Priorisointi ja valmius valmistautua tulevaisuuteen
 • Organisaatio: Kyky järjestää ajatuksia tai materiaaleja järjestyksessä
 • Itse hillintä: Kyky hallita tunteita ja pidättäytyä tunnepurkauksista
 • Itse valvova: Kyky arvioida, kuinka hyvin suoritat tietyn tehtävän ja kuinka kauan se kestää
 • Ajanhallinta: Kyky suorittaa tehtävät ajoissa ja luoda aikataulu
 • Työmuisti: Kyky säilyttää tietoja

Toisaalta Executive -toimintahäiriö (jota kutsutaan myös toimeenpanotoiminnan häiriöksi) onkun ihmisillä on vaikeuksia suorittaa johtotehtäviä. Encyclopedia of Child Behavior and Development määrittelee toimeenpanovaiheen toimintahäiriöksi 'ongelmina, jotka johtuvat heikentymisestä kognitiivisiin prosesseihin, jotka sijaitsevat aivojen prefrontaalisessa aivokuoressa (PFC), joita kutsutaan toimeenpanovaiheiksi. Tämän alueen heikentyminen voi johtaa vaikeuksiin kehittyneissä kognitiivisissa ja käyttäytymiskyvyissä. ''

On tärkeää huomata se toimeenpanovirhe ei ole virallinen lääketieteellinen diagnoosi, ja ei ole olemassa joukkoa oireita, jotka määrittelevät henkilön, jolla on toimeenpanovirhe. Tämä tarkoittaa, että määritelmä voi olla hieman epämääräinen ja voi viitata sekä vähäisiin että vakaviin oireisiin. Kaikilla on myös joskus toimintahäiriön oireita (kuten silloin, kun päätät painaa torkkuhälytystä aamulla tai katsella YouTube -videoita, kun tiedät, että sinun pitäisi nukkua). Siksi tavoitteena ei ole täydellinen toimeenpanotehtävä. Sen sijaan, termiä 'toimeenpanovirhe' käytetään tyypillisesti silloin, kun ongelmat muuttuvat riittävän vakaviksi vaikuttamaan henkilön elämänlaatuun. Jos näin on, johtajien toimintahäiriöt johtavat usein todelliseen diagnoosiin, kuten ADHD.

Mitkä ovat Executive -toimintahäiriön oireet?

Ihmiset, joilla on toimintahäiriöitä, saattavat kamppailla ajanhallinnan, organisoinnin, keskittymisen ja tietojen, erityisesti pienten yksityiskohtien, muistamisen kanssa. Yleisiä merkkejä toimeenpanovirheestä ovat:

 • Tietojen (kuten sen, mitä ostit myymälästä) muistamisessa on ongelmia
 • Vaikeus pitää huone/toimisto siistinä ja järjestyksessä
 • Pyrkii ylläpitämään keskittymistä koulussa tai töissä
 • Vaikea vaihtaa keskittymistä tehtävästä toiseen
 • Unohdat tuoda kotiin tärkeitä koulu- tai työmateriaaleja
 • Vaikeus suunnitella monimutkaisia ​​projekteja
 • Monitehtävän vaikeus
 • Unohtamalla mitä he juuri kuulivat tai lukivat
 • Kiinnitetään tiettyihin ajatuksiin
 • Vastustaminen suunnitelmien viime hetken muutoksiin
 • Usein 'hauskoja' toimintoja suoritetun työn sijasta
 • Tavaroiden menettäminen
 • Tunteiden hallitsemisen vaikeus, etenkin turhautuneena

kehon turhautunut-vihainen-huolissaan-peloissaan

Mikä voi aiheuttaa johtotoiminto -ongelmia?

Johtajan toimintahäiriön syyn määrittäminen voi usein olla vaikeaa, koska niin monet aivojen prosessit ovat vastuussa toimeenpanosta. Joskus syy voidaan kuitenkin tunnistaa, usein yksi seuraavista syistä:

Traumaattinen aivovamma

Aivovamma, etenkin etulohkon loukkaantuminen, voi aiheuttaa toimeenpanotoiminnan häiriöitä henkilöllä, jolla ei aiemmin ollut toimeenpanovaiheen ongelmia. Tämä on yleisintä lapsilla ja nuorilla, koska heidän aivonsa kehittyvät edelleen ja ovat alttiimpia muutoksille, mutta jos vamma on riittävän vakava, se voi aiheuttaa myös aikuisten toimintahäiriöitä.

Mielenterveyden häiriö

Executive -toimintahäiriön oireet ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin tarkkaavaisuus-/hyperaktiivisuushäiriön (ADHD) oireet, ja monilla lapsilla, joilla on toimintahäiriöitä, diagnosoidaan ADHD. Skitsofreniaa sairastavilla on usein myös toimintahäiriöitä. Kuitenkin, miten ne liittyvät toisiinsa, ei ole täysin ymmärretty, ja ihmisten, joilla on toimeenpanovirhe, pitäisi ei automaattisesti oletetaan myös olevan mielenterveyshäiriö.

Genetiikka

Yhteys genetiikan ja toimeenpanovaiheen välillä on edelleen hieman epäselvä, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että johtajan toimintahäiriöstä kärsivillä ihmisillä on todennäköisemmin vanhempi, jolla on sama ongelma kuin niillä, joilla ei ole toimeenpanovirhettä.

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti, rappeuttava sairaus, joka tyypillisesti vaikuttaa vanhempiin aikuisiin, aiheuttaa usein toimeenpanon toimintahäiriöitä, jotka johtuvat basaalisten ganglion vaurioista ja aivojen globus palliduksen epänormaalista toiminnasta sairauden seurauksena.

Unenpuute

Jopa muutaman tunnin unen puute voi aiheuttaa väliaikaisia ​​johtajien toimintahäiriöitä. Joku, joka ei nukkunut hyvin edellisenä iltana, saattaa kamppailla pysyäkseen keskittyneenä ja pitää tunteensa kurissa. Tämä yleensä korjaantuu, kun univaje korvataan. Krooninen unihäiriö, etenkin lapsilla, voi aiheuttaa pidemmän aikavälin johtohäiriöitä, koska kroonisen unihäiriön on osoitettu vaikuttavan pitkäaikaiseen kykyyn keskittyä, hallita tunteita ja muistaa yksityiskohtia.

Kuinka selviytyä Executive -toimintahäiriöstä

Koska toimeenpanovirhe ei ole virallinen sairaus, ei ole virallista testiä diagnoosin saamiseksi. Sen sijaan henkilöllä voi olla diagnosoitu eri tila tai hän ei saa virallista diagnoosia lainkaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että johtajan toimintahäiriötä ei voida tai ei pitäisi hoitaa. Itse asiassa on olemassa useita hoitovaihtoehtoja toimeenpanohäiriöille, ja ne voivat usein olla erittäin tehokkaita.

Jos uskot, että sinulla tai perheenjäsenelläsi on toimintahäiriöongelmia, sinun on ensin sovittava tapaaminen lääkärin kanssa. Tämä on todennäköisesti heidän perusterveydenhuollon lääkäri tai lastenlääkäri, jos kyseinen henkilö on lapsi. Sinut saatetaan sitten ohjata psykologille, neurologille tai muulle asiantuntijalle, joka voi suorittaa testejä eri aloilla, kuten organisoinnissa, emotionaalisessa hallinnassa, motivaatiossa ja itsensä hillitsemisessä. Minä Jos johtopäätösten toimintahäiriöt ovat niin vakavia, että ne vaativat hoidon, he luovat pitkän aikavälin hoitosuunnitelman. Käsittelylaitos voi sisältää muun muassa kognitiivista käyttäytymisterapiaa, käyttäytymisterapiaa, liikuntaa ja/tai fysioterapiaa ja ohjausta. Jos virallinen diagnoosi tehdään, potilas voi aloittaa lääkityksen. Jos potilaalla on diagnoosi ja hän on lapsi, hän voi saada IEP: n ja lisämajoituksen koulussa.

On myös yksinkertaisia ​​ohjeita, joita voit tehdä kotona auttaaksesi jotakuta hallitsemaan toimeenpanovirheitä:

 • Luo päivittäinen rutiini ja pidä siitä kiinni.
 • Käytä kalenteria seurataksesi tärkeitä päivämääriä ja kannusta heitä katsomaan sitä päivittäin.
 • Ilmoita etukäteen, kun suunnitelmat muuttuvat.
 • Salli usein taukoja.
 • Harjoittele ja mainosta ajanhallinnan taidot .
 • Auta jakamaan suuret tehtävät pienempiin vaiheisiin.
 • Kannusta heitä ilmaisemaan tunteensa suullisesti, kun he tuntevat olonsa turhautuneeksi.
 • Kirjoita ohjeet, jotta niihin voidaan palata.
 • Kirjoita määräaika jokaisen tehtävän päälle.
 • Anna positiivista vahvistusta.

Mikään näistä toimeenpanovirheiden strategioista ei ole nopea ratkaisu; toimeenpanotoiminnan parantaminen on pitkäaikainen prosessi, ja monille se kestää loppuelämänsä. Säännöllisellä ponnistuksella voidaan kuitenkin saavuttaa suurta edistystä, ja monet ihmiset, jotka kärsivät toimeenpanovirheistä, jatkavat itsenäistä ja tyydyttävää elämää.

vartalo-lapset-halaavat-tytöt

Yhteenveto: Mikä on Executive Function? Mikä on Executive -toimintahäiriö?

Mikä on johdon toimintahäiriö ja mikä on toimeenpanovirhe? Yleinen johtotehtävän määritelmä on, että se on termi prosesseille, jotka auttavat sinua saamaan asiat aikaan. Aivojen toimeenpanotoiminnot auttavat sinua pysymään järjestyksessä, hallitsemaan aikaa, muistamaan yksityiskohtia, säätelemään tunteitasi ja hallitsemaan impulssejasi. Ihmiset, jotka kärsivät toimeenpanovirheestä, kamppailevat yhden tai useamman toimeenpanovallan kanssa. Executive -toimintahäiriö ei ole virallinen häiriö, joten Executive -toimintahäiriötestiä ei ole otettava tai diagnoosi saatava. Pikemminkin joku, joka kamppailee toimeenpanovaiheen kanssa, arvioidaan lääketieteen ammattilaisten toimesta ja voi saada erilaisen diagnoosin, kuten ADHD: n. Executive -toimintahäiriöllä voi olla monia syitä, ja joskus syy voi olla epäselvä. Hoito on saatavilla, ja se on tehokkainta mitä aikaisemmin se alkaa ja mitä pidempään potilas pysyy hoidossa.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Mikä on hyvä ASVAB-pisteet?

Kysymyksiä ASVAB-pisteistäsi? Selitämme ASVAB-pisteet, joita tarvitset armeijalle, ilmavoimille ja muille armeijan haaroille.

Pitäisikö sinun saada STEM -tutkinto?

Harkitsetko STEM -ohjelmaa? Tutustu huippuluokan STEM -pääaineiden luetteloon saadaksesi ideoita ja vinkkejä oikean STEM -tutkinnon löytämiseen.

Onko AP: n maailmanhistoria vaikea? Asiantuntijakeskustelu

Onko AP: n maailmanhistoria vaikea? Tässä oppaassa selitetään, mikä määrittää AP-luokan vaikeuden ja kuinka päättää, onko AP World haastava sinulle.

John Jay College of Criminal Justice Pääsyvaatimukset

Kuinka tulla kansallisten ansioiden semifinalistiksi

Mitä tarvitaan kansallisten ansioiden semifinalistiksi pääsemiseksi? Selitämme NMSQT -prosessin, luetellaan PSAT -raja -arvot ja tarjoamme valmistelustrategioita.

10 parasta sisustuskoulua Yhdysvalloissa

Luettelomme kymmenen parhaan sisustuskoulun joukosta auttaa sinua löytämään sinulle parhaan sisustuskoulun.

Täydellinen luettelo ilmaisista SAT -matematiikan käytännön ongelmista

Etsitkö SAT -matematiikan käytännön ongelmia ja kysymyksiä? Tässä on joukko ilmaisia ​​resursseja, joilla voit testata matemaattisia taitojasi.

Mitä eroa? Tuetut vs tukemattomat lainat

Vertaatko tuettuja ja tukemattomia lainoja ja haluat tietää, mitä eroa niiden välillä on? Lue koko oppaamme koroista, palkintosummista ja opiskelijaveloista.

Mikä on edTPA?

Onko sinulla kysymyksiä edTPA: sta? Katso täydelliset edTPA -käsikirjamme kaikki yksityiskohdat.

Mitä tarvitset VCU: lle: ACT -tulokset ja GPA

San Diegon yliopisto ACT -tulokset ja GPA

Jackson State Universityn pääsyvaatimukset

Sacred Heart University SAT -pisteet ja GPA

Parhaat kesäaskartelut lapsille: 25 hauskaa, helppoa ideaa

Tarvitsetko kesäkäsityksiä esikoululaisille, pikkulapsille tai vanhemmille lapsille? Tutustu luetteloomme hauskoista ideoista, jotka taatusti pitävät pienet mielessä.

Averettin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

12 parasta journalismikoulua

Etsitkö parhaita journalismikouluja? Tutustu luetteloon parhaista undergrad-raportointiohjelmista, jotka auttavat sinua löytämään täydellisen yliopiston sinulle.

Täydellinen opas: College of Charleston SAT -pisteet ja GPA

Tyynenmeren luterilaisen yliopiston pääsyvaatimukset

SUNY Cortlandin pääsyvaatimukset

Babson Collegen pääsyvaatimukset

Täydellinen asiantuntija-analyysi: Dylan Thomas 'Älä mene lempeästi tuohon yöhön'

Yritätkö ymmärtää `` Älä mene lempeästi tuohon yöhön '' merkitystä? Katso täydellinen analyysi Dylan Thomasin kuuluisasta runosta.

Kalifornian parhaat koulut | Merrill F.Westin lukion sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Merrill F.West High Schoolista Tracy, CA.

Benedictine University ACT -pisteet ja GPA

ACT-esimerkkikysymykset: Jokainen kysymystyyppi selitetty

Etsitkö esimerkkikysymyksiä ACT: stä? Olemme keränneet kaikenlaiset ACT-kysymykset ja selittäneet, miten ne näkyvät testissä, joten tiedät mitä odottaa.

Esimerkki suosituskirjeestä sisäistä edistämistä varten

Suositteletko työntekijää ylennykseen? Tutustu esimerkkiviittauskirjeeseemme ja opi kirjoittamaan tehokas suositus.