Mikä on elektronegatiivisuus? Määritelmä, kaavio ja trendit

lab-217041_640

Jos opiskelet kemiaa, opit todennäköisesti elektronegatiivisuudesta. Tässä oppaassa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää elektronegatiivisuudesta: mikä se on, miksi sillä on merkitystä, miten se mitataan, ja elektronegatiivisuuden trendit jaksollisessa taulukossa.

Elektronegatiivisuuden määritelmä

Elektronegatiivisuus on kemiallinen ominaisuus, joka mittaa kuinka todennäköisesti atomi houkuttelee jaetun elektroniparin itseään kohti kovalenttisessa sidoksessa.Elektronegatiivisuus on tärkeää, koska se tekee sitoutumisen atomien välillä mahdolliseksi. Mitä suurempi elektronegatiivisuus, sitä suurempi on atomin taipumus houkutella elektroneja.

mikä on korkein pisteytys

Atomit muodostavat molekyyliyhdisteitä yhdistymällä muiden atomien kanssa. Elektronegatiivisuus määrää kuinka atomien väliset sidokset ovat olemassa. Mitä suurempi ero on eri atomien elektronegatiivisuusarvojen välillä, sitä napaisempi niiden välille muodostuu kemiallinen sidos.

Elektronegatiivisuus ei ole pysähtynyt - se voi riippua atomin ympäristöstä. Tästä huolimatta useimmilla atomilla on samanlainen elektronegatiivisuuskäyttäytyminen ympäristöstä riippumatta elektronegatiivisuuden laskemiseksi käytetään yleisiä asteikkoja.

Kuinka elektronegatiivisuutta mitataan?

Elektronegatiivisuuden laskemiseksi käytetään useita eri asteikoita. Pauling-asteikko on ylivoimaisesti yleisin ja yleisesti hyväksytty asteikko elektronegatiivisuuden laskemiseksi ja sitä käytämme tässä artikkelissa.

Pauling-asteikko on Linus Paulingin alun perin ehdottama laskentamenetelmä. Pauling-asteikolla fluorille on annettu elektronegatiivisuus 3,98 ja kaikille muille alkuaineille annetaan piste suhteessa tähän.

Cesium on vähiten elektronegatiivista elementtiä jaksollisessa taulukossa (Paulingin pistemäärällä 0,79); sillä aikaa fluori on elektronegatiivisin (3,98).

Muut elektronegatiivisuuden laskentamenetelmät ovat Mullikenin elektronegatiivisuusasteikko, Allred-Rochow'n elektronegatiivisuusasteikko, Sandersonin elektronegatiivisuuden tasaus ja Allenin elektronegatiivisuusasteikko.

milloin uc -sovellus on maksettava

Allen-elektronegatiivisuusasteikkoa pidetään tyypillisesti yksinkertaisin tapa laskea negatiivisuus, vaikka sitä ei silti käytetä yleisimmin.

Elektronegatiivisuuskaavio

Tässä on elektronegatiivisuustaulukko jaksollisen taulukon elementeille.

Elektronegatiivinen

Elementtien alla olevat arvot antavat niiden elektronegatiivisuuden Pauling-asteikolla mitattuna.

Tässä ovat joidenkin yleisten elementtien elektronegatiivisuusarvot:

Elementti

Elektronegatiivisuus mitattuna Pauling-asteikolla

Vety

2.20

Hiili

2.55

Typpi

3.04

mistä tietää syntymämerkkisi

Happi

3.44

Fluori

3.98

Rikki

2.58

lääketieteen harjoittelupaikat lukiolaisille

Kloori

3.16

Elektronegatiivisuuden trendit

Yllä olevaa kaaviota tarkastelemalla näet tietyt elektronegatiivisuuden trendit elektronegatiivisuuskaaviosta.

Tyypillisesti, elementtien elektronegatiivisuus kasvaa ryhmän pohjalta ylhäältä. Ryhmät ovat jaksollisen taulukon pystysarakkeita. Jos tarkastelemme esimerkiksi ryhmää 1, näet, että Franciumin (Fr) elektronegatiivisuus on 0,79, kun taas vedyn elektronegatiivisuus on 2,20.

Elektronegatiivisuus kasvaa myös vasemmalta oikealle jakson aikana, lukuun ottamatta jalokaasuja. Pisteet ovat jaksollisen taulukon vaakasuoria rivejä. Voit nähdä esimerkiksi jaksolta 3, että natriumilla (Na) on elektronegatiivisuuslaskelma 0,93, kun taas kloorin (Cl), viimeisen elementin tuolloin, elektronegatiivisuus on 3,16.

atom-1674878_640

Esimerkkejä elektronegatiivisuuteen liittyvistä kysymyksistä

Elektronegatiivisuudesta tentissä voi saada monia erityyppisiä kysymyksiä. Tässä on joitain esimerkkejä sähköegatiivisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja vastauksia.

Kysymys 1

Lajittele seuraavat elementit järjestyksessä kasvaa elektronegatiivisuus Pauling-asteikolla: barium, kalsium, cesium, fluori

Vastaus: Cesium, barium, kalsium, fluori

mikä on sat -pistealue

Kysymys 2

Pauling-asteikolla typen ja hapen elektronegatiivisuus ovat vastaavasti 3,0 ja 3,5.

Miksi happi on enemmän elektronegatiivista kuin typpi?

Hapessa on 8 protonia ytimessä, kun typessä on vain 7. Sitoutumisparilla on enemmän vetovoimaa hapen ytimestä kuin typestä, ja siten hapen elektronegatiivisuus on suurempi.

Lopulliset ajatukset

Elektronegatiivisuus tekee atomien välisestä sitoutumisesta mahdollisen. Elektronegatiivisuus on kemiallinen ominaisuus, joka mittaa atomin todennäköisyyttä houkutella yhteinen elektronipari itseään kohti kovalenttisessa sidoksessa.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Mitkä ovat 7 suunnitteluperiaatetta?

Mitkä ovat suunnittelun periaatteet? Luettelemme suunnittelun keskeiset periaatteet ja elementit ja autamme sinua ymmärtämään, miten voit käyttää niitä työssäsi.

Springfield College pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä San Pedron lukiosta

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta San Pedro Senior High Schoolista San Pedrossa, Kaliforniassa.

Viterbon yliopiston ACT -pisteet ja GPA

Suuren Gatsbyn lopun ja viimeisen rivin ymmärtäminen

Kysymyksiä kuuluisasta Great Gatsbyn loppumisesta? Analysoimme romaanin viimeiset kappaleet ja viimeiset rivit sekä niiden suhtautumisen muuhun tarinaan.

John F. Kennedyn lukio | 2016-17 Rankings | (Granadan kukkulat,)

Löydä osavaltion sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta John F.Kennedyn lukiosta Granada Hillsissä, Kaliforniassa.

Hillsdale College ACT -pisteet ja GPA

Idahon osavaltion yliopiston pääsyvaatimukset

Boisen osavaltion yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Kuinka lopettaa ajan loppuminen SAT-lukemisessa

Onko SAT Reading -kohtien aika loppunut eikä sinulla ole tarpeeksi aikaa vastata kysymyksiin? Annamme sinulle täydelliset strategiat, joiden avulla voit selvittää, kuinka saat enemmän minuutteja.

ACT -kirjoitusvinkkejä: 15 strategiaa esseepisteidesi nostamiseen

Lue tärkeimmät vinkkimme ACT Writing -pistemäärän nostamiseksi, mukaan lukien salaisuudet, joita ACT ei halua sinun tietävän.

Ovatko AP-luokat sen arvoisia? Pitäisikö sinun ottaa ne?

Miksi sinun pitäisi käydä AP-luokissa? Mitä hyötyä siitä on? Opi, ovatko AP-kurssit todella aikaa ja vaivaa yliopistosovelluksiin.

Rhodes College SAT -pisteet ja GPA

Sana ja redundanssi SAT-kirjoituskysymyksissä

Opi tämä tärkeä SAT-kielioppisääntö parhaiden vinkkien avulla, joita sovelletaan todellisiin käytännön kysymyksiin. Älä ole tarpeeton!

Parhaat vakuudettomat luottokortit ihmisille, joilla on huono luottokortti

Matala luotto-pisteet? Tarvitsetko luottokortin? Vaihtoehtosi ovat rajalliset, mutta älä paniikkia: tutustu luetteloon parhaista vakuudettomista luottokorteista.

Cordovan lukio | 2016-17 rankingit | (Rancho Cordova,)

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Cordovan lukiosta Rancho Cordovassa, Kaliforniassa.

Havaijin yliopisto, Hilo Pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä San Marinon lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta San Marinon lukiosta San Marinossa, Kaliforniassa.

Härän kuun merkki: mitä se tarkoittaa sinulle

Onko sinulla Härän kuun merkki? Opi mitä kuun merkit ovat ja kuinka Härän kuu vaikuttaa persoonallisuuteesi ja elämääsi.

Siirretäänkö Associate -tutkinto mihin tahansa korkeakouluun? Jopa Ivy?

Voitko siirtyä Ivy Leagueen Community College -oppilaitoksesta? Opi siirtämään osakkuusyrityksen tutkinto mihin tahansa korkeakouluun.

4 vinkkiä standout 'Why Yale' -esitykseen

Etkö ole varma, miten lähestyä Why Yale -esee -kehotetta? Katso miksi Yale-esseenäyte ja saat vinkkejä oman tähtiseesi kirjoittamiseen.

Täydellinen luettelo SUNY -kouluista: kuinka valita sinulle sopiva

Käymme läpi täydellisen luettelon SUNY-kouluista keskittyen 4-vuotisiin oppilaitoksiin. Selvitä, mikä SUNY -koulu on sinulle paras!

College of Mount St.Josephin pääsyvaatimukset

Pattenin yliopiston pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Redlandsin lukiosta

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Redlands Senior High Schoolista Redlandsissa, Kaliforniassa.