Mikä on kommensalismi? Määritelmä ja esimerkit

ominaisuus_kommensalismi

Opiskeletko kommensalismi biologian tunnilla ja etsitkö hyvää kommensalismin määritelmää? Kommensalismi on yksi vaikeimmista ymmärrettävistä symbioosityypeistä, mutta me hajotamme sen puolestasi. Lue tämä artikkeli saadaksesi selville, mikä on kommensalismi, erilaiset kommensalismin tyypit, kommensalismin esimerkit luonnossa ja muut symbioosityypit ja miten ne eroavat kommensalismista.


Mikä on kommensalismi?

Kommensalismi on eräänlainen symbioosi. Symbioosilla tarkoitetaan mitä tahansa kahden organismin pitkäaikaista vuorovaikutusta toistensa kanssa. Hyeena ja leijona, jotka joutuvat tappeluun eivätkä enää koskaan näe toisiaan, eivät kelpaa elämään symbioosissa, koska heidän vuorovaikutuksensa ei ole pitkäaikaista. Kuitenkin leijonalla ja hyeenalla, jotka säännöllisesti joutuvat kosketuksiin ja kilpailevat saalista, olisi symbioottinen suhde, koska niiden vuorovaikutus on jatkuvaa.Kommensalismissa yksi organisme hyötyy suhteesta ja toinen ei hyödytä eikä vahingoita-suhteen vaikutus siihen on neutraali. Termin keksi vuonna 1876 belgialainen eläintieteilijä Pierre-Joseph van Beneden. Sana kommensalismi tulee latinalaisesta sanasta commensalis mikä tarkoittaa pöydän jakamista.

Kommensalismin tyypit

Kaikentyyppinen kommensalismi edellyttää, että yksi organismi hyötyy suhteesta ja toinen ei vaikuta, mutta näiden parametrien puitteissa on kolme päätyyppistä kommensalismia.


Vuokrasopimus

Inkvilinismissä, yksi organismi toimii vakinaisena kodina toiselle organismille. Esimerkki on tikka, joka poraa ontelon saguaro -kaktukseen pesimäpaikaksi. Tikka hyötyy; kaktus ei vaikuta.


Metabioosi

Metabioosi on, kun organismi (usein kuollut) luo ympäristön toiselle organismille, kuten kuolleen eläimen jäännöksissä kasvaville bakteereille. Kuollutta eläintä ei voida vahingoittaa tai hyötyä, koska se on kuollut, mutta bakteerit saavat elinympäristön ja ravinnon.

mikä on vakio muuttuja

Phoresia

P harha on silloin, kun yksi organismi käyttää toista kuljetukseen. Esimerkkinä valaiden kiinnittäminen kaljuun. Kurpitsat saavat ilmaisen kyydin uusille ruokinta- ja lisääntymisalueille, kun taas valaat eivät todennäköisesti edes huomaa aitoja.

Kommensalismin esimerkkejä luonnossa

Kommensalismi voi olla vaikeampi todistaa kuin muut symbioosityypit (katso alla) voi olla haastavaa osoittaa, että yksi organismi ei todellakaan vaikuta millään tavalla suhteesta toiseen organismiin. Alla on kuitenkin neljä esimerkkiä suhteista, jotka yleisesti tunnistetaan kommensalisiksi. Muista, että jokaisesta näistä vuorovaikutuksista yksi organismi hyötyy ja toinen ei vaikuta.


Esimerkki 1: Remora ja suuret merieläimet

Remorat ovat pieniä kaloja, joiden päässä on imevä kalvo, jonka avulla ne voivat kiinnittyä muihin eläimiin. Remora kiinnittää imukupin haihin, rauskuihin, kilpikonniin, valaisiin tai muihin suuriin merieläimiin. Remorasta hyötyy se, että hän pääsee matkustamaan uusille ruoka- ja lisääntymisalueille kuluttamatta energiaa matkustamiseen ja samalla kun hän on suojassa isommalta eläimeltä. Remorasta on hyötyä myös toisella, hieman karkeammalla tavalla: sen ruokavalio koostuu pääasiassa isännän ulosteesta, joten sillä on runsaasti pääsyä ruokaan ajon aikana. Sen kantoaalto ei vaikuta, koska imevä ei vahingoita tai auta sitä ja irrotin on riittävän pieni estämättä sen liikettä tai nopeutta.


Esimerkki 2: Pieni takiainen ja mustat karhut

Monet kasvityypit hyötyvät kommensalismin siementen levittämisestä. Yksi esimerkki on kasvilaji Arctium miinus , joka tunnetaan yleisesti nimellä pienempi takiainen. Takiaisilla on piikikäs pää, joka tunnetaan nimellä porsaat, jotka tarttuvat helposti eläinten turkisiin. Eläin, esimerkiksi musta karhu, harjaa kasvia vasten ja kantaa poraa turkissaan vasta myöhemmin, kun pora putoaa. Burrin sisällä olevat siemenet voivat itää alueella, joka on kaukana emokasvista, jossa kilpailu resursseista on todennäköisesti vähäisempää. Takiainen hyötyy siementen leviämisestä, eikä musta karhu hyödytä eikä vahingoita sitä, että karva tarttuu turkkiin lyhyeksi ajaksi. (Huomaa, että joidenkin eläinten, etenkin pienten, niiden suhdetta takiaisiin ei luokiteltaisi kommensalisiksi, koska rypyt voivat vahingoittaa niitä. Joissakin tapauksissa lintuja sotkeutuu rypyt ja kuolevat, mikä ei varmasti ole neutraalia vaikutus.)


Esimerkki 3: Poison Dart -sammakot ja lehtikasvit

Myrkkysammakot ovat perheen sammakkoja Dendrobatidae . He asuvat trooppisissa elinympäristöissä Keski- ja Etelä -Amerikassa. Myrkylliset tikkasammakot siirtyvät usein suurten kasvien lehtien alapuolelle tai itse lehtien alle suojaksi elementteiltä tai saalistajilta. Sammakot hyötyvät siitä, että niillä on suojapaikka, kun taas sammakoilla ei ole vaikutusta kasveihin, jotka käyttävät niitä väliaikaisena piilopaikkana.

horoskooppi heinäkuun 23

Esimerkki 4: Aspergillus ja Ihmiset

Aspergillus on sienisuku. Se kykenee elämään äärimmäisissä ympäristöissä, joista yksi sisältää ihmisten ylemmän ruoansulatuskanavan. Useimmille ihmisille Aspergillus ei aiheuta mitään oireita, mutta sieni hyötyy elinympäristöstä ja ravintoaineista, joita isäntä ihminen tarjoaa. Kuitenkin, kuten monet muutkin kommensalismin esimerkit, tämä suhde ei aina ole kommensalismi kaikissa tapauksissa. Joillakin immuunipuutteisilla ihmisillä esiintyy sieni -infektiota Aspergillus kasvaa käsistä, mikä vaikuttaa kielteisesti infektiosta kärsivään henkilöön.

body_blackbear

Muunlaiset symbioosityypit

Koska on niin monia erilaisia ​​organismeja, on järkevää, että ne voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään monin tavoin. Symbioosia on useita. Kolme yleisimmin tutkittua ovat kommensalismi, vastavuoroisuus ja parasitismi, mutta olemme lisänneet myös joitain lisäesimerkkejä antaaksemme sinulle täydellisemmän käsityksen siitä, miten symbioosi esiintyy luonnossa monin tavoin. Kunkin symbioosityypin nimen vieressä on symboleja, jotka osoittavat, hyötyvätkö organismit, vahingoittuvatko vai eivätkö suhteet vaikuta niihin. Kommensalismin symboli on (+/0), mikä tarkoittaa, että toinen organismi hyötyy ja toinen ei vaikuta.


Keskinäisyys (+/+)

Vastavuoroisuudessa molemmat organismit hyötyvät suhteesta. Esimerkki ovat apinat ja hedelmäpuut. Apinat hyötyvät syömällä hedelmiä, ja puut hyötyvät siitä, että apinat kuljettavat siemenet pois siementen leviämismenetelmänä.


Parasitismi (+/-)

Parasitismi on, kun yksi organismi (loinen) elää toisen organismin (isännän) päällä. Loinen hyötyy suhteesta, ja se vahingoittaa isäntää. Isäntää ei tyypillisesti tapeta, vaikka tämä voi tapahtua, jos isäntä hyökkää useiden loisten kimppuun tai jos loistauti jatkuu pitkään. Parasitismin esimerkki on päätäitä, jotka elävät ihmisen päänahassa. Täit syövät isäntänsä verta, mutta ihmiset, joilla on niitä, kärsivät oireista, kuten päänahan arkuudesta, kutinaa ja ärsytystä.


Amensalismi (-/0)

Amensalismi on suhde, jossa yksi organismi ei vaikuta ja toinen vahingoittuu (tai joskus kuolee). Mustapähkinäpuu sisältää luonnollisesti juglone -nimistä ainetta, joka tappaa tai stunttaa monia sen juurien lähellä eläviä kasveja. Juglone ei vaikuta mustiin pähkinäpuihin, mutta niiden lähellä olevat kasvilajit voivat vahingoittua vakavasti.


Kilpailu (-/-)

Kilpailu on silloin, kun kaksi organismia haluaa molemmat saman rajallisen resurssin. Koska niiden on kilpailtava resurssista (usein ruoka, vesi tai alue), molemmat organismit kärsivät negatiivisesti. Gepardit ja leijonat, jotka molemmat yrittävät metsästää samaa pientä seepralaumaa, ovat esimerkki kilpailusta. Jos molemmilla eläimillä ei ole tarpeeksi seepraa syötäväksi, he saavat molemmat vähemmän ruokaa kuin haluavat ja voivat kärsiä nälkää/nälkää.

Predation (+/-)

Tässä suhteessa yksi organismi tappaa ja syö toisen. Esimerkkejä ovat jaguaarin tappaminen ja tapirin syöminen sekä hevoset, jotka syövät ruohoa. Toisin kuin parasitismi, jossa isäntä pysyy hengissä, kun loinen elää siitä, saalistus johtaa yhden organismin kuolemaan.

body_lionpredator

Yhteenveto: Kommensalismi Määritelmä Biologia

Tarvitseeko määritellä kommensalismi? Yksinkertaisin kommensalismin määritelmä on, että se on eräänlainen symbioosi, jossa toinen organismi hyötyy ja toinen ei hyödytä eikä vahingoita. Kommensalismin kolme päätyyppiä ovat inkvilinismi, metabioosi ja phoresia.

Vaikka voi olla vaikeaa todistaa, että organismi ei todellakaan vaikuta sen suhteeseen toiseen organismiin, luonnossa on lukuisia kommensalismin esimerkkejä. Kommensalismi -suhde on vain yksi symbioosityyppi; muita tyyppejä ovat keskinäisyys, loistauti, saalistus, amensalismi ja kilpailu.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Elizabethtown Collegen pääsyvaatimukset

Kuinka voittaa Tylenol -apuraha

Oletko kiinnostunut Tylenol Future Care -apurahasta? Tässä on asiantuntijaopas loistavan sovelluksen rakentamisesta ja Tylenol -apurahan voittamisesta.

Texas A&M - Corpus Christi SAT -tulokset ja GPA

Denisonin yliopiston ACT -tulokset ja GPA

Molloy Collegen pääsyvaatimukset

Art Center College of Designin pääsyvaatimukset

1340 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

Mitä sinun on tiedettävä Thomas Jeffersonin vanhemmasta lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Thomas Jeffersonin vanhemmasta lukiosta Los Angelesissa, Kaliforniassa.

Albion Collegen pääsyvaatimukset

2015-2016 ACT-testipäivät

Etsitkö ACT-testipäiviä vuosina 2015 ja 2016? Katso täydellinen testausaikataulu ja vinkkejä oman ACT-päivämäärän valitsemiseen.

DeVry University - North Brunswick Pääsyvaatimukset

16 ACT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Mitä sinun on tiedettävä Robert F.Kennedyn yhteisökouluista-Los Angelesin lukiosta

Löydä osavaltion sijoitukset, SAT/ACT-tulokset, AP-tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Robert F.Kennedy Community Schools-Los Angeles High School of the Artsista Los Angelesissa, Kaliforniassa.

1700 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

Vassar SAT -tulokset ja GPA

Southwestern University SAT -tulokset ja GPA

6 kriittistä AP-tenttivinkkiä kokeidesi ässä

Stressitkö AP-kokeista? Tutustu kuuteen suosituimpaan AP-testivinkkiin parhaasta arvausstrategiasta siihen, miten energiaa pidetään yllä tenttipäivänä.

Mikä on Charter School? Onko yksi oikea sinulle?

Oletko hämmentynyt charter- ja julkisista kouluista? Yksityiskohtainen kilta charterkoulun määritelmään opastaa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää.

Sweet Briar Collegen pääsyvaatimukset

Kentucky Wesleyan Collegen pääsyvaatimukset

Paras AP Human Geography Review Books

Tarvitsetko AP Human Geography -kirjan? Olemme tarkastelleet parhaita vaihtoehtoja tenttiarviointiisi ja antaneet ohjeita siitä, miten valita oikea sinulle.

Mount St.Mary's Collegen pääsyvaatimukset

Etelä-Dakotan yliopiston pääsyvaatimukset

Rollins College ACT -pisteet ja GPA

Skidmoren pääsyvaatimukset