Mikä on soluteoria? Miksi se on tärkeää?

ominaisuus_selluteoria

Jos opiskelet biologiaa, opit todennäköisesti soluteoriasta. Soluteoria on yksi biologian tärkeimmistä periaatteista, ja käytännössä kaikki muu, mitä opit luonnontieteellisellä tunnilla, liittyy siihen. Mutta mikä on soluteoria? Tässä oppaassa annamme sinulle selkeän soluteorian määritelmän, selitämme tämän teorian tärkeimmät päivämäärät ja miksi se on niin tärkeää ymmärtää. Tämän oppaan lukemisen jälkeen tiedät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää soluteoriasta!

Soluteorian määritelmä

Mikä on soluteoria? Siinä on kolme pääosaa:1. Kaikki elävät olennot koostuvat soluista.

2. Solut ovat elämän perusrakenteita.

3. Kaikki solut tulevat olemassa olevista soluista, jotka on luotu solujakautumisprosessin kautta.

Tieteen kehittyessä teoriaan lisättiin kolme muuta komponenttia. Jotkut biologian luokat eivät vaadi sinua tuntemaan näitä soluteorian osia, koska ne eivät olleet osa alkuperäistä määritelmää, mutta on silti hyödyllistä olla tietoinen niistä:

4. Energian virtaus tapahtuu solujen sisällä.

5. Perinnöllinen tieto välitetään solusta soluun.

6. Kaikilla soluilla on sama kemiallinen peruskoostumus.

Mitä siis soluteoria oikeastaan ​​tarkoittaa? Hajotetaan se. Soluteorian ensimmäisessä osassa todetaan, että kaikki elävät olennot koostuvat soluista. Kaikki elävä bakteereista kasveihin ihmisiin koostuu soluista. Ja mitä ovat solut? Kirjaimellinen määritelmä on, että solu on ryhmä organelleja, joita ympäröi ohut kalvo.

Soluteorian määritelmän mukaan solut ovat elämän rakennuspalikoita. Solut muodostavat kaikki elävät olennot ja suorittavat elämässä tarvittavat prosessit. Hiukset, iho, elimet jne. Koostuvat soluista. Itse asiassa jokaisen ihmisen arvioidaan koostuvan lähes 40 biljoonasta solusta! Jokaisella solun osalla on erilainen tehtävä, ja solut ovat vastuussa ravinteiden ottamisesta, ravinteiden muuttamisesta energiaksi, jätteiden poistamisesta ja muusta. Pohjimmiltaan kaikki kehosi tekee sen, koska solut ohjaavat toimintaa!

Georgian teknologiainstituutti pisteet

Soluteorian määritelmän kolmannessa osassa todetaan, että kaikki solut tulevat jo olemassa olevista soluista. Tämä tarkoittaa sitä, että solut eivät näy vain tyhjästä (tunnetaan spontaanina sukupolvena). Uudet solut tehdään aina nykyisistä soluista. Tämä tarkoittaa, että koko nykyinen elämä planeetalla on polveutunut ensimmäisistä soluista, jotka ilmestyivät ensimmäisen kerran maapallolle noin 3,5 miljardia vuotta sitten. Siitä lähtien solut ovat toistaneet itseään jatkuvasti.

Ja mitä soluteorian uudempi osa sanoo? Neljäs osa viittaa siihen, että kaikissa elävissä soluissa energia muuttuu jatkuvasti tyypistä toiseen. Esimerkkejä näistä prosesseista ovat fotosynteesi (jossa kasvisolut muuttavat valoenergian kemialliseksi energiaksi) ja soluhengitys (jossa sekä kasvi- että eläinsolut muuttavat glukoosin energiaksi). Viides osa viittaa DNA: han ja siihen, että se välitetään emosolusta lapsisoluun. Lopuksi soluteorian kuudes osa kertoo meille, että kaikki solut koostuvat samoista kemikaaleista: vesi, epäorgaaniset ionit ja orgaaniset molekyylit.

body_mikroskooppi-2

Soluteorian historia

Soluteoria ja ajatukset soluista ja elävistä olennoista kehittyivät useiden vuosisatojen ajan. Tässä ovat soluteorian tärkeimmät päivämäärät:

  • 1665: Robert Hooke on ensimmäinen henkilö, joka havaitsee soluja, kun hän katsoo korkkiviipaleita mikroskoopilla.

  • 1665: Francesco Redi kiistää spontaanin sukupolven näyttämällä, että toukat kasvavat vain peittämättömällä lihalla, eivät purkilla. Hänen työnsä myötävaikuttaa myöhemmin soluteorian kolmanteen osaan.

    psykologian maisteriohjelmat
  • 1670 -luku: Hollantilainen tiedemies Antonie van Leeuwenhoek aloittaa työnsä kehittääkseen parempia mikroskooppeja, joiden avulla tutkijat voivat nähdä solut ja niiden sisältämät organellit selvemmin.

  • 1839: Saksalaiset tutkijat Matthias Schleiden ja Theodor Schwann kuvaavat soluteorian kahta ensimmäistä osaa. Schleiden totesi, että kaikki kasvit koostuvat soluista, kun taas Schwann totesi, että kaikki eläimet koostuvat soluista. Schleiden ja Schwann luetaan yleensä soluteorian kehittäjiksi.

  • 1855: Rudolf Virchow, toinen saksalainen tiedemies, kuvaa soluteorian kolmannen osan, että kaikki solut tulevat olemassa olevista soluista.

Siitä lähtien mikroskoopit ovat yhä kehittyneempiä, mikä on mahdollistanut solujen tutkimisen entistä tarkemmin ja antanut tutkijoille mahdollisuuden laajentaa alkuperäistä soluteoriaa.

Kuinka soluteoria on tärkeä biologialle?

Saatat yllättyä siitä, kuinka ilmeiseltä soluteoria vaikuttaa. Jokainen, joka on käynyt biologian peruskurssin, tietää jo, mitä solut ovat ja että elävät olennot koostuvat soluista. Tämä kuitenkin osoittaa vain, kuinka tärkeä soluteoria on. Se on yksi biologian perusperiaatteista, ja se on niin tärkeää, että siitä on tullut tietoa, jota monet meistä pitävät itsestäänselvyytenä.

Tietäen, että kaikki elävät olennot koostuvat soluista, voimme ymmärtää, miten organismit syntyvät, kasvavat ja kuolevat. Nämä tiedot auttavat meitä ymmärtämään, miten uusi elämä luodaan, miksi organismit ovat sellaisessa muodossa kuin ne ovat, miten syöpä leviää, miten sairauksia voidaan hallita ja paljon muuta. Solut jopa auttavat meitä ymmärtämään perusasioita, kuten elämää ja kuolemaa: eliötä, jonka solut elävät, pidetään elävänä, kun taas solua, joka on kuollut, pidetään kuolleena.

Ennen soluteorian olemassaoloa ihmisillä oli hyvin erilainen näkemys biologiasta. Monet uskoivat spontaaniin sukupolveen, ajatukseen, että elävät organismit voivat syntyä elottomasta aineesta. Esimerkki tästä olisi pala mätä lihaa, joka luo kärpäsiä, koska kärpäsiä esiintyy usein mätälihan ympärillä. Lisäksi ennen kuin solut ja soluteoria olivat tiedossa, ei ymmärretty, että ihmiset ja kaikki muut elävät organismit koostuisivat miljardeista ja biljoonista pienistä rakennuspalikoista, jotka hallitsivat kaikkia biologisia prosessejamme. Sairaus, kuinka organismit kasvavat ja kuolema olivat paljon mysteeri verrattuna siihen, mitä tiedämme tänään. Soluteoria muutti perustavanlaatuisesti tapaamme katsoa elämää.

Yhteenveto: Mikä on soluteoria?

Soluteoria on yksi biologian perustekijöistä. Siinä on kolme pääkomponenttia:

1. Kaikki elävät olennot koostuvat soluista.

2. Solut ovat elämän perusrakenteita.

3. Kaikki solut tulevat olemassa olevista soluista, jotka on luotu solujakautumisprosessin kautta.

Tieteellisen tietämyksemme kasvaessa ajan myötä teoriaan on lisätty lisäosia. Schleiden ja Schwann sekä Virchow nähdään yleensä soluteorian perustajina heidän uraauurtavan tieteellisen työnsä vuoksi 1800 -luvulla. Soluteoria on tärkeä, koska se vaikuttaa lähes kaikkiin biologian osa -alueisiin, ymmärryksestämme elämästä ja kuolemasta siihen, miten hallitsemme sairauksia ja paljon muuta.

body_cellDNA

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Iowan yliopiston pääsyvaatimukset

New Mexico State Universityn pääsyvaatimukset

2016-17 Akateeminen opas | Simon Rodian jatkokoulu

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Simon Rodian jatkokoulusta Los Angelesissa, Kaliforniassa.

Mansfieldin yliopiston Pennsylvanian pääsyvaatimukset

2.0 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 2.0: lla

Mikä on 2.0 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä korkeakoulut hyväksyvät 2.0 GPA: n? Selvitä, mihin kouluihin voit päästä.

Uusi PSAT, uudistettu vuonna 2015: Täydellinen opas

PSAT suunniteltiin uudelleen vuonna 2015. Lue oppaamme oppiaksesi kuinka valmistautua siihen parhaiten.

2016-17 Akateeminen opas | Valencian lukio

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Valencian lukiosta paikassa Placentia, CA.

Santa Fe University of Art and Design Pääsyvaatimukset

Kalifornian parhaat koulut | Desert Hot Springs High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Desert Hot Springs High Schoolista kohteessa Desert Hot Springs, CA.

RMU: n pääsyvaatimukset

Lafayette Collegen pääsyvaatimukset

Minnesotan yliopisto, Duluthin pääsyvaatimukset

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää CLT-testistä

Mikä on klassinen oppimistesti? Selitämme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää CLT-tentistä, mukaan lukien milloin ja missä otat sen ja kuinka valmistautua.

Miten SAT -esseen pituus vaikuttaa pisteeseesi?

Kuinka pitkä SAT -esseesi pitäisi olla? Tässä on analyysimme SAT -esseen pituudesta ja siitä, miten se vaikuttaa esseesi pisteisiin.

Kuinka monta tuoppia gallonassa?

Muuntaminen pinttien ja gallonien välillä? Katso oppaastamme kuinka monta pinttiä gallonassa.

Mikä on Charter School? Onko yksi oikea sinulle?

Oletko hämmentynyt charter- ja julkisista kouluista? Yksityiskohtainen kilta charterkoulun määritelmään opastaa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää.

Curry Collegen pääsyvaatimukset

Lewisin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Kuinka ACT pisteytetään?

Ota selvää, kuinka ACT pisteytetään virallisten pisteytyskaavioiden avulla ja mitä tämä tarkoittaa omalle valmistautumiselle.

Randolph-Macon Collegen pääsyvaatimukset

Ohion yliopiston eteläinen pääsyvaatimukset

Alexander Hamiltonin lukio | 2016-17 Rankings | (Los Angeles,)

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Alexander Hamilton Senior High Schoolista Los Angelesissa, Kaliforniassa.

SAT-itseopiskelu: 7 vinkkiä valmistelusuunnitelmaan

Kamppailetko SAT-itseopiskelun kanssa? Tutustu täydelliseen oppaaseemme opintosuunnitelman laatimiseen ja ongelmien vianetsintään.

Mikä on CUNY? Mitä CUNY tarkoittaa?

Mitä CUNY tarkoittaa? Opi kaikki New Yorkin kaupunginyliopistosta ja jos se sopii sinulle.

Carroll University pääsyvaatimukset