Mikä on soluteoria? Miksi se on tärkeää?

ominaisuus_selluteoria

Jos opiskelet biologiaa, opit todennäköisesti soluteoriasta. Soluteoria on yksi biologian tärkeimmistä periaatteista, ja käytännössä kaikki muu, mitä opit luonnontieteellisellä tunnilla, liittyy siihen. Mutta mikä on soluteoria? Tässä oppaassa annamme sinulle selkeän soluteorian määritelmän, selitämme tämän teorian tärkeimmät päivämäärät ja miksi se on niin tärkeää ymmärtää. Tämän oppaan lukemisen jälkeen tiedät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää soluteoriasta!

Soluteorian määritelmä

Mikä on soluteoria? Siinä on kolme pääosaa:1. Kaikki elävät olennot koostuvat soluista.

2. Solut ovat elämän perusrakenteita.

3. Kaikki solut tulevat olemassa olevista soluista, jotka on luotu solujakautumisprosessin kautta.

Tieteen kehittyessä teoriaan lisättiin kolme muuta komponenttia. Jotkut biologian luokat eivät vaadi sinua tuntemaan näitä soluteorian osia, koska ne eivät olleet osa alkuperäistä määritelmää, mutta on silti hyödyllistä olla tietoinen niistä:

4. Energian virtaus tapahtuu solujen sisällä.

5. Perinnöllinen tieto välitetään solusta soluun.

6. Kaikilla soluilla on sama kemiallinen peruskoostumus.

Mitä siis soluteoria oikeastaan ​​tarkoittaa? Hajotetaan se. Soluteorian ensimmäisessä osassa todetaan, että kaikki elävät olennot koostuvat soluista. Kaikki elävä bakteereista kasveihin ihmisiin koostuu soluista. Ja mitä ovat solut? Kirjaimellinen määritelmä on, että solu on ryhmä organelleja, joita ympäröi ohut kalvo.

Soluteorian määritelmän mukaan solut ovat elämän rakennuspalikoita. Solut muodostavat kaikki elävät olennot ja suorittavat elämässä tarvittavat prosessit. Hiukset, iho, elimet jne. Koostuvat soluista. Itse asiassa jokaisen ihmisen arvioidaan koostuvan lähes 40 biljoonasta solusta! Jokaisella solun osalla on erilainen tehtävä, ja solut ovat vastuussa ravinteiden ottamisesta, ravinteiden muuttamisesta energiaksi, jätteiden poistamisesta ja muusta. Pohjimmiltaan kaikki kehosi tekee sen, koska solut ohjaavat toimintaa!

Georgian teknologiainstituutti pisteet

Soluteorian määritelmän kolmannessa osassa todetaan, että kaikki solut tulevat jo olemassa olevista soluista. Tämä tarkoittaa sitä, että solut eivät näy vain tyhjästä (tunnetaan spontaanina sukupolvena). Uudet solut tehdään aina nykyisistä soluista. Tämä tarkoittaa, että koko nykyinen elämä planeetalla on polveutunut ensimmäisistä soluista, jotka ilmestyivät ensimmäisen kerran maapallolle noin 3,5 miljardia vuotta sitten. Siitä lähtien solut ovat toistaneet itseään jatkuvasti.

Ja mitä soluteorian uudempi osa sanoo? Neljäs osa viittaa siihen, että kaikissa elävissä soluissa energia muuttuu jatkuvasti tyypistä toiseen. Esimerkkejä näistä prosesseista ovat fotosynteesi (jossa kasvisolut muuttavat valoenergian kemialliseksi energiaksi) ja soluhengitys (jossa sekä kasvi- että eläinsolut muuttavat glukoosin energiaksi). Viides osa viittaa DNA: han ja siihen, että se välitetään emosolusta lapsisoluun. Lopuksi soluteorian kuudes osa kertoo meille, että kaikki solut koostuvat samoista kemikaaleista: vesi, epäorgaaniset ionit ja orgaaniset molekyylit.

body_mikroskooppi-2

Soluteorian historia

Soluteoria ja ajatukset soluista ja elävistä olennoista kehittyivät useiden vuosisatojen ajan. Tässä ovat soluteorian tärkeimmät päivämäärät:

  • 1665: Robert Hooke on ensimmäinen henkilö, joka havaitsee soluja, kun hän katsoo korkkiviipaleita mikroskoopilla.

  • 1665: Francesco Redi kiistää spontaanin sukupolven näyttämällä, että toukat kasvavat vain peittämättömällä lihalla, eivät purkilla. Hänen työnsä myötävaikuttaa myöhemmin soluteorian kolmanteen osaan.

    psykologian maisteriohjelmat
  • 1670 -luku: Hollantilainen tiedemies Antonie van Leeuwenhoek aloittaa työnsä kehittääkseen parempia mikroskooppeja, joiden avulla tutkijat voivat nähdä solut ja niiden sisältämät organellit selvemmin.

  • 1839: Saksalaiset tutkijat Matthias Schleiden ja Theodor Schwann kuvaavat soluteorian kahta ensimmäistä osaa. Schleiden totesi, että kaikki kasvit koostuvat soluista, kun taas Schwann totesi, että kaikki eläimet koostuvat soluista. Schleiden ja Schwann luetaan yleensä soluteorian kehittäjiksi.

  • 1855: Rudolf Virchow, toinen saksalainen tiedemies, kuvaa soluteorian kolmannen osan, että kaikki solut tulevat olemassa olevista soluista.

Siitä lähtien mikroskoopit ovat yhä kehittyneempiä, mikä on mahdollistanut solujen tutkimisen entistä tarkemmin ja antanut tutkijoille mahdollisuuden laajentaa alkuperäistä soluteoriaa.

Kuinka soluteoria on tärkeä biologialle?

Saatat yllättyä siitä, kuinka ilmeiseltä soluteoria vaikuttaa. Jokainen, joka on käynyt biologian peruskurssin, tietää jo, mitä solut ovat ja että elävät olennot koostuvat soluista. Tämä kuitenkin osoittaa vain, kuinka tärkeä soluteoria on. Se on yksi biologian perusperiaatteista, ja se on niin tärkeää, että siitä on tullut tietoa, jota monet meistä pitävät itsestäänselvyytenä.

Tietäen, että kaikki elävät olennot koostuvat soluista, voimme ymmärtää, miten organismit syntyvät, kasvavat ja kuolevat. Nämä tiedot auttavat meitä ymmärtämään, miten uusi elämä luodaan, miksi organismit ovat sellaisessa muodossa kuin ne ovat, miten syöpä leviää, miten sairauksia voidaan hallita ja paljon muuta. Solut jopa auttavat meitä ymmärtämään perusasioita, kuten elämää ja kuolemaa: eliötä, jonka solut elävät, pidetään elävänä, kun taas solua, joka on kuollut, pidetään kuolleena.

Ennen soluteorian olemassaoloa ihmisillä oli hyvin erilainen näkemys biologiasta. Monet uskoivat spontaaniin sukupolveen, ajatukseen, että elävät organismit voivat syntyä elottomasta aineesta. Esimerkki tästä olisi pala mätä lihaa, joka luo kärpäsiä, koska kärpäsiä esiintyy usein mätälihan ympärillä. Lisäksi ennen kuin solut ja soluteoria olivat tiedossa, ei ymmärretty, että ihmiset ja kaikki muut elävät organismit koostuisivat miljardeista ja biljoonista pienistä rakennuspalikoista, jotka hallitsivat kaikkia biologisia prosessejamme. Sairaus, kuinka organismit kasvavat ja kuolema olivat paljon mysteeri verrattuna siihen, mitä tiedämme tänään. Soluteoria muutti perustavanlaatuisesti tapaamme katsoa elämää.

Yhteenveto: Mikä on soluteoria?

Soluteoria on yksi biologian perustekijöistä. Siinä on kolme pääkomponenttia:

1. Kaikki elävät olennot koostuvat soluista.

2. Solut ovat elämän perusrakenteita.

3. Kaikki solut tulevat olemassa olevista soluista, jotka on luotu solujakautumisprosessin kautta.

Tieteellisen tietämyksemme kasvaessa ajan myötä teoriaan on lisätty lisäosia. Schleiden ja Schwann sekä Virchow nähdään yleensä soluteorian perustajina heidän uraauurtavan tieteellisen työnsä vuoksi 1800 -luvulla. Soluteoria on tärkeä, koska se vaikuttaa lähes kaikkiin biologian osa -alueisiin, ymmärryksestämme elämästä ja kuolemasta siihen, miten hallitsemme sairauksia ja paljon muuta.

body_cellDNA

Mielenkiintoisia Artikkeleita

10 vaihetta Yhdysvaltain opiskelijaviisumin saamiseksi: Täydellinen hakemusopas

Etkö ole varma, kuinka saada opiskelijaviisumi Yhdysvaltoihin? Opastamme sinut läpi Yhdysvaltain opiskelijaviisumin hakuprosessin ja tarjoamme vinkkejä siitä, miten saat hyväksynnän.

Pohjois-Arizonan yliopiston pääsyvaatimukset

Columbia College Hollywoodin pääsyvaatimukset

Kalifornian parhaat koulut | Helix High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Helix High Schoolista kohteessa La Mesa, CA.

Culver City High School | 2016-17 Rankings | (Culver City,)

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Culver City High Schoolista Culver Cityssä, Kaliforniassa.

6 parasta korkeakoulua päättämättömille päämiehille

Etkö ole varma, mitä haluat opiskella yliopistossa? Lue oppaamme hyvistä kouluista päättämättömille päämiehille oppiaksesi, mitä etsiä korkeakoulujen ulkopuolella, joissa on paljon pääaineita.

Kuinka rekisteröityä SAT: ksi kotikoululaiseksi opiskelijaksi

Miten kotiopiskelijat rekisteröityvät SAT: ään ja mikä on SAT -kotikoulun koodi? Ota selvää tästä.

Bowling Green State University ACT -pisteet ja GPA

Täydellinen opas vertaissuosituksiin

Tarvitsetko vertaissuositusta? Lue täydellinen opas Davidsonin ja Dartmouthin vertaissuosituksista selvittääksesi, keneltä sinun pitäisi kysyä ja miten heidän pitäisi kirjoittaa kirjeesi.

Barnard Collegen pääsyvaatimukset

Täydellinen opas fraktioihin ja suhteisiin ACT Mathissa

Ovatko ACT -matematiikan murtoluvut ja suhteet hämmentäviä? Lue vinkkimme ja käytä niitä todellisissa ACT -matemaattisissa tehtävissä saadaksesi paremmat pisteet.

Washingtonin yliopiston Tacoman pääsyvaatimukset

Tärkeimmät teemat Great Gatsbyssä, analysoitu

Onko sinulla kysyttävää Great Gatsby -teemoista? Selitämme, mitä ne ovat, mitä ne tarkoittavat ja kuinka kirjoittaa niistä essee.

Shawin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

New Yorkin osavaltion edustajien kokeet: mitä ne ovat? Milloin otat ne?

Mitkä ovat New York Regentsin kokeet ja kuinka monta sinun on suoritettava valmistuaksesi? Lue lisää NYSED Regentsin aikataulusta ja vaatimuksista.

Macalester College SAT -pisteet ja GPA

Oinas Kuun merkki: Mitä se tarkoittaa?

Onko sinulla Oinas -kuun merkki? Opi mitä kuun merkit ovat ja kuinka Oinas -kuu vaikuttaa persoonallisuuteesi ja elämääsi.

Dillardin yliopiston pääsyvaatimukset

2016-17 Akateeminen opas | Powayn lukio

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Poway High Schoolista Poway, CA.

Kuinka päästä sisään: JMU SAT -tulokset ja GPA

Thiel College SAT -pisteet ja GPA

Kuinka monta vapaaehtoistyötä tarvitset yliopistoon?

Keskusteletko vapaaehtoistyöstä yhteisössäsi? Lue, kuinka monta yhdyskuntatyötä tarvitset yliopistolle ja mitä vastaanottovirkailijat etsivät.

1490 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

William Pennin yliopiston pääsyvaatimukset

Mount Holyoke College ACT -tulokset ja GPA