Mitä 'Veni Vidi Vici' tarkoittaa Miksi ihmiset sanovat sen?

feature_caesar

Veni, vidi, vici. Olet luultavasti kuullut lauseen - tai sen englanninkielisen vastineen, tulin, näin, voitin - ennen. Mutta mistä tällainen lause tuli? Miksi ihmiset sanovat sen vielä tänäkin päivänä?

Tässä artikkelissa kerromme, mitä ilmaus tarkoittaa, sen historiallinen konteksti ja miksi sitä sanotaan edelleen yleisesti tänään.Mitä Veni, Vidi, Vici tarkoittaa

Veni, vidi, vici on latinalainen lause, joka kirjaimellisesti tarkoittaa 'tulin, näin, voitin'. Latinalainen kieli ei vaadi yksittäisiä pronomineja, koska jokainen sana on konjugoitu muodosta (Venire, videre, vincere) ensimmäisen persoonan täydelliseen viitteelliseen aktiiviseen muotoon.

Tämän pienentämiseksi ensimmäisen persoonan yksikkö viittaa siihen, että kohde on minä, kun taas täydellinen viitteellinen aktiivinen tarkoittaa, että kohde suoritti toiminnon aikaisemmin kuin nykyinen aika. Siksi veni, vidi, vici tarkoittaa tulin, näin, voitin, vaikka olin vain kolme sanaa pitkä. Koska englanti ei taita aiheitaan verbeihin, lause on hieman pidempi englanniksi.

Koska latinaa on useita muotoja, lause voidaan lausua eri tavoin. Kirkollisessa latinalaisessa muodossa, jota roomalaiskatolinen kirkko tyypillisesti käyttää, se lausutaan veh-nee, vee-dee, vee-kee tai veh-nee, vee-dee, vee-chee . Muut latinankieliset muunnelmat, kuten klassinen, myöhäinen tai vulgaari, olisivat lausuneet lauseen eri tavalla. Uskotaan, että Julius Caesar, joka on lauseen alkuperä, olisi luultavasti lausunut sen heh-nee, wee-dee, wee-kee perustuu ajan kielellisiin perinteisiin .

body_caesar

Mikä on Venin, Vidin, Vicin historia?

Kuten aiemmin mainittiin, Julius Caesar oli henkilö, joka teki Venistä, vidi, vici, niin kuuluisan lauseen. Rooman hallitsija oli tunnettu kirjoittaa muistiin sota -ajan kokemuksensa , ja useiden antiikin roomalaisten kirjailijoiden mukaan hän on lainauksen lähde.

Selvittääksemme syyn meidän on palattava aina noin 50 eaa. 60–53 eaa. Julius Caesar, Crassus ja Pompeius hallitsivat Roomaa ensimmäisenä triumviraattina. Kaikki kolme olivat kuuluisia roomalaisia ​​poliitikkoja, joiden tarkoituksena oli kiertää Rooman hallituksen tarkastus- ja tasapainotusjärjestelmää, jonka tarkoituksena oli estää ketään saamasta liikaa valtaa. Vaikka kumpikin toimi ensisijaisesti omien etujensa mukaan, he pystyivät saavuttamaan monet henkilökohtaisista tavoitteistaan ​​keskinäisen avun avulla ja vaihtamaan keskenään palveluksia keskenään, kunnes he hallitsivat Roomaa.

Ensimmäinen triumviraatti ei kuitenkaan voinut kestää. Caesar oli naimisissa tyttärensä Julian kanssa Pompeyn kanssa, mutta hänen kuolemansa vuonna 53 eaa. Tarkoitti, ettei ollut suurta estettä kahta kunnianhimoista johtajaa kiistelemään. Kun Crassus kuoli vuonna 53 eaa, liitto hajosi ja Pompeius ja Caesar alkoivat taistella ulkoisesti senaatissa kamppaillen vallasta omilla ehdoillaan.

uusi istui vanhaan ist

Pompeius ja kaikki senaatin jäsenet paitsi kaksi vaativat Caesaria hajottamaan armeijansa ja lopettamaan toimikautensa kuvernöörinä. Caesar kieltäytyi ja johti armeijansa kohti Roomaa. sisällissodan provosointi .

Pompeius ja hänen konsulinsa pakenivat Roomasta, koska he pelkäsivät vangitsemista. Caesar ajoi häntä takaa ja voitti joukkonsa Espanjassa ja Kreikassa. Caesar nimitettiin lopulta diktaattoriksi, mutta erosi vain 11 päivän kuluttua.

Vuonna 48 eaa. Caesar nimitettiin jälleen diktaattoriksi, mutta hän lähti pian Roomasta jahtaamaan Pompeiusta Egyptiin. Kun hän saapui sinne, Pompeius oli jo kuollut - Ptolemaios XIII, silloinen Egyptin hallitsija, toivoi saavansa keisarin hyväksynnän ja armeijat sotaan sisarensa Kleopatra VII: n kanssa.

Suunnitelma kuitenkin kaatui. Kauhuissaan Caesar tuli Kleopatran puolelle ja heistä tuli ystäviä. Yhdessä he pyrkivät ottamaan Egyptin takaisin yhdessä ja vuonna 47 eaa. Caesar ja Kleopatra voittivat Ptolemaioksen joukot.

Valmistuttuaan Egyptissä Caesar lähti palaamaan Roomaan, pysähtyä valloittamaan Zela matkalla . Cimmerian Bosporusta hallitsevan Pharnacesin käsitys Caesarin voittojen jälkeisestä kaaoksesta Pompeiusta vastaan ​​oli pyrkinyt valloittamaan isänsä entiset maat Vähä -Aasiassa, joka tunnetaan nyt nimellä Turkki. Hän valloitti joitakin Bithynian ja Pontuksen osia, jotka herättivät Caesarin huomion. Vaikka hänen armeijansa oli tyhjentynyt, Caesar johdatti joukkonsa kohti Pontusta saadakseen maan takaisin.

Pharnaces suostui alistumaan Caesarin vaatimuksiin, joiden mukaan hän jättäisi Pontuksen ja palauttaisi saaliinsa. Pharnacesin odotusten vastaisesti Caesar ei heti lähtenyt Pontuksesta - hän koki Pharnacesin liikkuvan liian hitaasti ja päätti käyttää voimaa.

Vaikka kertomukset taistelusta vaihtelevat, Caesarin pienempi armeija voitti Pharnacesin. Kreikkalaisen historioitsijan Appianin mukaan , Caesar kirjoitti Veni, vidi, vici raportissaan taistelusta viitaten nopeaan tappioon Pharnacesissa. Plutarkhoksen tili on samaa mieltä siitä, että Caesar kirjoitti sanat senaatille lähettämässään kirjeessä. Suetonius ei mainitse senaatille lähetettyä kirjettä, mutta väittää sen Caesarin kulkue sisälsi sanat Pontuksen voiton aikana .

body_leader-3

Miksi Veni, Vidi, Vici on niin suosittu sanonta?

Yksinkertaisin selitys sille, miksi veni, vidi, vici on suosittu sanonta, on se, että se tulee Julius Caesarilta, yhdeltä historian kuuluisimmista hahmoista, ja sillä on yksinkertainen, vahva merkitys: olen voimakas ja nopea.

Mutta se ei ole vain merkitys, joka tekee lauseesta niin voimakkaan. Caesar oli lahjakas kirjailija, ja lauseessa latinalaisen kieliopin käyttö on erityisen tarttuvaa. Jokainen sana alkaa samalla äänellä, sisältää saman poljinnopeuden ja päättyy samaan riimiin, mikä tekee siitä helpon muistaa - ja koska lause itsessään on lyhyt, se jäljittelee Caesarin voittoa.

Koska se on lyhyt ja tarttuva, se on omaksuttu ja parodioitu kautta historian. Jotkut tunnetuimmista mukautuksista veni, vidi, vici ja sen englanninkielinen käännös ovat:

  • Robert Browne Hall kirjoitti musiikkikappaleen nimeltä Tulin, näin, voitin.
  • Puolan kuningas Jan III sanoi Wienin taistelun jälkeen: Tulimme, näimme, Jumala voitti.
  • Käydä kauppaa Julius Caesar , ooppera, joka avautuu, Curio, Cesare venne, e vide e vinse tai Curio, Caesar tuli, näki ja valloitti.
  • Victor Hugo Wini, näin, olen elänyt, eli tulin, näin, elin. '
  • Nämä typerät asiat (Muistuta minua sinusta) laulaja Billie Holiday, sisältää linjan, jonka tulit, näit, voitit minut.
  • Sisään Ghostbusters , Peter Venkman tunnetusti sanoo, Tulimme, näimme, potkimme sen perseeseen.
  • Hillary Clinton vuonna 2011, joka sanoi Muammar Gaddafin kuolemasta: Tulimme, näimme, hän kuoli.
  • Jay Z, Encore, sanoo: Tulin, näin, voitin.
  • The Hivesillä on albumi nimeltä Veni Vidi Vicious.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Stevensonin yliopiston pääsyvaatimukset

Findlayn yliopiston pääsyvaatimukset

Vialliset muokkaajat SAT-kirjoituksessa: Kieliopin säännön valmistelu

Kuinka riippuvat ja väärin sijoitetut muokkaajat näkyvät SAT-kirjoituksessa? Tiedätkö strategiat hyökätä tämän tyyppisiin kysymyksiin? Lue opas ja harjoittele.

Mikä on tarinan juoni? Kertomuksen viisi osaa

Mikä on juoni? Jaottelemme koko juoni-määritelmän auttaaksemme sinua analysoimaan minkä tahansa tarinan kertomuksen.

3.1 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 3.1

Mikä on 3.1 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä oppilaitokset hyväksyvät 3.1 GPA: n? Ota selvää, mihin kouluihin pääset.

Indiana -yliopiston kaakkoispääsyvaatimukset

William Paterson University SAT -pisteet ja GPA

Dillardin yliopiston pääsyvaatimukset

Etelä -Alabaman yliopiston pääsyvaatimukset

Parhaat koulut Kaliforniassa | Westchester Enriched Science Magnets (WESM): Terveys- ja urheilulääketieteen magneettilistat ja tilastot

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Westchester Enriched Science Magnets (WESM): Health and Sports Medicine Magnetista Los Angelesissa, Kaliforniassa.

Parhaat AP-biologiakirjat 2021: Täydelliset asiantuntija-arvostelut

Etsitkö parasta AP-biologiakirjaa tarpeisiisi? Tarkistamme kaikki parhaat vaihtoehdot ja autamme sinua päättämään, mitä arvostelukirjoja haluat käyttää ja mitä välttää.

Alfred State College SAT -tulokset ja GPA

Point Parkin yliopiston pääsyvaatimukset

Parhaat koulut Kaliforniassa | Marshallin peruskoululuokitukset ja tilastot

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Marshall Fundamental High Schoolista Pasadenassa, Kaliforniassa.

Embry-Riddle Aeronautical University - Daytona Beach ACT -pisteet ja GPA

Keskimääräiset AP-pisteet jokaiselle AP-tentille

Mietitkö, mikä on AP: n keskimääräinen pisteet ja miten pisteet hyviksi? Lue asiantuntijaoppaamme.

Kalifornian parhaat koulut | Theodore Rooseveltin lukion sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Theodore Roosevelt Senior High Schoolista Los Angelesissa, Kaliforniassa.

Mitä sinun on tiedettävä Agouran lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Agoura High Schoolista Agourassa, Kaliforniassa.

1390 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Mitä tarvitset Delawaren yliopistoon: Pääsyvaatimukset

1380 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

Brandeis University SAT -pisteet ja GPA

Tulsa-yliopiston pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Lodin lukiosta

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Lodin lukiosta Lodissa, Kaliforniassa.

Paras IB -matematiikka: Analyysi ja lähestymistavat Opinto -opas ja huomautuksia SL/HL: lle

Miten opiskelet IB Math SL/HL: lle? Lue IB Math -muistiinpanoistamme ja ilmainen opasoppaamme parhaista käytettävissä olevista resursseista.