Mitä 'Veni Vidi Vici' tarkoittaa Miksi ihmiset sanovat sen?

feature_caesar

Veni, vidi, vici. Olet luultavasti kuullut lauseen - tai sen englanninkielisen vastineen, tulin, näin, voitin - ennen. Mutta mistä tällainen lause tuli? Miksi ihmiset sanovat sen vielä tänäkin päivänä?

Tässä artikkelissa kerromme, mitä ilmaus tarkoittaa, sen historiallinen konteksti ja miksi sitä sanotaan edelleen yleisesti tänään.Mitä Veni, Vidi, Vici tarkoittaa

Veni, vidi, vici on latinalainen lause, joka kirjaimellisesti tarkoittaa 'tulin, näin, voitin'. Latinalainen kieli ei vaadi yksittäisiä pronomineja, koska jokainen sana on konjugoitu muodosta (Venire, videre, vincere) ensimmäisen persoonan täydelliseen viitteelliseen aktiiviseen muotoon.

Tämän pienentämiseksi ensimmäisen persoonan yksikkö viittaa siihen, että kohde on minä, kun taas täydellinen viitteellinen aktiivinen tarkoittaa, että kohde suoritti toiminnon aikaisemmin kuin nykyinen aika. Siksi veni, vidi, vici tarkoittaa tulin, näin, voitin, vaikka olin vain kolme sanaa pitkä. Koska englanti ei taita aiheitaan verbeihin, lause on hieman pidempi englanniksi.

Koska latinaa on useita muotoja, lause voidaan lausua eri tavoin. Kirkollisessa latinalaisessa muodossa, jota roomalaiskatolinen kirkko tyypillisesti käyttää, se lausutaan veh-nee, vee-dee, vee-kee tai veh-nee, vee-dee, vee-chee . Muut latinankieliset muunnelmat, kuten klassinen, myöhäinen tai vulgaari, olisivat lausuneet lauseen eri tavalla. Uskotaan, että Julius Caesar, joka on lauseen alkuperä, olisi luultavasti lausunut sen heh-nee, wee-dee, wee-kee perustuu ajan kielellisiin perinteisiin .

body_caesar

Mikä on Venin, Vidin, Vicin historia?

Kuten aiemmin mainittiin, Julius Caesar oli henkilö, joka teki Venistä, vidi, vici, niin kuuluisan lauseen. Rooman hallitsija oli tunnettu kirjoittaa muistiin sota -ajan kokemuksensa , ja useiden antiikin roomalaisten kirjailijoiden mukaan hän on lainauksen lähde.

Selvittääksemme syyn meidän on palattava aina noin 50 eaa. 60–53 eaa. Julius Caesar, Crassus ja Pompeius hallitsivat Roomaa ensimmäisenä triumviraattina. Kaikki kolme olivat kuuluisia roomalaisia ​​poliitikkoja, joiden tarkoituksena oli kiertää Rooman hallituksen tarkastus- ja tasapainotusjärjestelmää, jonka tarkoituksena oli estää ketään saamasta liikaa valtaa. Vaikka kumpikin toimi ensisijaisesti omien etujensa mukaan, he pystyivät saavuttamaan monet henkilökohtaisista tavoitteistaan ​​keskinäisen avun avulla ja vaihtamaan keskenään palveluksia keskenään, kunnes he hallitsivat Roomaa.

Ensimmäinen triumviraatti ei kuitenkaan voinut kestää. Caesar oli naimisissa tyttärensä Julian kanssa Pompeyn kanssa, mutta hänen kuolemansa vuonna 53 eaa. Tarkoitti, ettei ollut suurta estettä kahta kunnianhimoista johtajaa kiistelemään. Kun Crassus kuoli vuonna 53 eaa, liitto hajosi ja Pompeius ja Caesar alkoivat taistella ulkoisesti senaatissa kamppaillen vallasta omilla ehdoillaan.

uusi istui vanhaan ist

Pompeius ja kaikki senaatin jäsenet paitsi kaksi vaativat Caesaria hajottamaan armeijansa ja lopettamaan toimikautensa kuvernöörinä. Caesar kieltäytyi ja johti armeijansa kohti Roomaa. sisällissodan provosointi .

Pompeius ja hänen konsulinsa pakenivat Roomasta, koska he pelkäsivät vangitsemista. Caesar ajoi häntä takaa ja voitti joukkonsa Espanjassa ja Kreikassa. Caesar nimitettiin lopulta diktaattoriksi, mutta erosi vain 11 päivän kuluttua.

Vuonna 48 eaa. Caesar nimitettiin jälleen diktaattoriksi, mutta hän lähti pian Roomasta jahtaamaan Pompeiusta Egyptiin. Kun hän saapui sinne, Pompeius oli jo kuollut - Ptolemaios XIII, silloinen Egyptin hallitsija, toivoi saavansa keisarin hyväksynnän ja armeijat sotaan sisarensa Kleopatra VII: n kanssa.

Suunnitelma kuitenkin kaatui. Kauhuissaan Caesar tuli Kleopatran puolelle ja heistä tuli ystäviä. Yhdessä he pyrkivät ottamaan Egyptin takaisin yhdessä ja vuonna 47 eaa. Caesar ja Kleopatra voittivat Ptolemaioksen joukot.

Valmistuttuaan Egyptissä Caesar lähti palaamaan Roomaan, pysähtyä valloittamaan Zela matkalla . Cimmerian Bosporusta hallitsevan Pharnacesin käsitys Caesarin voittojen jälkeisestä kaaoksesta Pompeiusta vastaan ​​oli pyrkinyt valloittamaan isänsä entiset maat Vähä -Aasiassa, joka tunnetaan nyt nimellä Turkki. Hän valloitti joitakin Bithynian ja Pontuksen osia, jotka herättivät Caesarin huomion. Vaikka hänen armeijansa oli tyhjentynyt, Caesar johdatti joukkonsa kohti Pontusta saadakseen maan takaisin.

Pharnaces suostui alistumaan Caesarin vaatimuksiin, joiden mukaan hän jättäisi Pontuksen ja palauttaisi saaliinsa. Pharnacesin odotusten vastaisesti Caesar ei heti lähtenyt Pontuksesta - hän koki Pharnacesin liikkuvan liian hitaasti ja päätti käyttää voimaa.

Vaikka kertomukset taistelusta vaihtelevat, Caesarin pienempi armeija voitti Pharnacesin. Kreikkalaisen historioitsijan Appianin mukaan , Caesar kirjoitti Veni, vidi, vici raportissaan taistelusta viitaten nopeaan tappioon Pharnacesissa. Plutarkhoksen tili on samaa mieltä siitä, että Caesar kirjoitti sanat senaatille lähettämässään kirjeessä. Suetonius ei mainitse senaatille lähetettyä kirjettä, mutta väittää sen Caesarin kulkue sisälsi sanat Pontuksen voiton aikana .

body_leader-3

Miksi Veni, Vidi, Vici on niin suosittu sanonta?

Yksinkertaisin selitys sille, miksi veni, vidi, vici on suosittu sanonta, on se, että se tulee Julius Caesarilta, yhdeltä historian kuuluisimmista hahmoista, ja sillä on yksinkertainen, vahva merkitys: olen voimakas ja nopea.

Mutta se ei ole vain merkitys, joka tekee lauseesta niin voimakkaan. Caesar oli lahjakas kirjailija, ja lauseessa latinalaisen kieliopin käyttö on erityisen tarttuvaa. Jokainen sana alkaa samalla äänellä, sisältää saman poljinnopeuden ja päättyy samaan riimiin, mikä tekee siitä helpon muistaa - ja koska lause itsessään on lyhyt, se jäljittelee Caesarin voittoa.

Koska se on lyhyt ja tarttuva, se on omaksuttu ja parodioitu kautta historian. Jotkut tunnetuimmista mukautuksista veni, vidi, vici ja sen englanninkielinen käännös ovat:

  • Robert Browne Hall kirjoitti musiikkikappaleen nimeltä Tulin, näin, voitin.
  • Puolan kuningas Jan III sanoi Wienin taistelun jälkeen: Tulimme, näimme, Jumala voitti.
  • Käydä kauppaa Julius Caesar , ooppera, joka avautuu, Curio, Cesare venne, e vide e vinse tai Curio, Caesar tuli, näki ja valloitti.
  • Victor Hugo Wini, näin, olen elänyt, eli tulin, näin, elin. '
  • Nämä typerät asiat (Muistuta minua sinusta) laulaja Billie Holiday, sisältää linjan, jonka tulit, näit, voitit minut.
  • Sisään Ghostbusters , Peter Venkman tunnetusti sanoo, Tulimme, näimme, potkimme sen perseeseen.
  • Hillary Clinton vuonna 2011, joka sanoi Muammar Gaddafin kuolemasta: Tulimme, näimme, hän kuoli.
  • Jay Z, Encore, sanoo: Tulin, näin, voitin.
  • The Hivesillä on albumi nimeltä Veni Vidi Vicious.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

11 parasta lukion tiedekilpailua

Toivotko hämmästyttäviä korkeakouluja voittamalla tiedekilpailun? Tutustu oppaaseemme lukiolaisten parhaista tiedekilpailuista.

Houstonin yliopisto - Clear Lake -pääsyvaatimukset

Asiantuntijan opas AP Calculus AB -tenttiin

Mietitkö mitä odottaa AP Calculus AB -testiltä? Selitämme tarkalleen mitä tentillä on, miten se pisteytetään ja miten voit pärjätä hyvin.

Columbia College Hollywoodin pääsyvaatimukset

Kuinka tervehtiä italiaksi: 6 yhteistä tervehdystä

Yritätkö sanoa hei italiaksi? Selitämme erilaisia ​​tapoja tervehtiä italiaksi.

Täydellinen opas: UC Irvinen pääsyvaatimukset

Cal State San Bernardinon pääsyvaatimukset

Lawrencen teknillisen yliopiston pääsyvaatimukset

Cooper Unionin pääsyvaatimukset

Mikä on lukion poistumistesti? Kuinka läpäiset?

Oletko huolissasi lukion lähtökokeesta? Älä panikoi! Tämä opas kertoo sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää mitä odottaa ja miten läpäistä.

Marquette University ACT -pisteet ja GPA

Mitä sinun tulee tietää Audeo Charter Schoolista

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Audeo Charter Schoolista San Diegossa, Kaliforniassa.

Mistä löytää IB -fysiikan aiemmat paperit - ilmainen ja virallinen

Haluatko IB -fysiikan aiemmat paperit? Opi mistä saa ilmaisia ​​aikaisempia papereita ja miten niitä parhaiten käyttää.

Houstonin taideinstituutin pääsyvaatimukset

Kuinka paljon AP -testit maksavat?

Kuinka paljon AP -tentti maksaa? Miten säästät rahaa ja alennat maksua? Ota selvää tästä.

Potomacin yliopiston pääsyvaatimukset

Emory & Henry College SAT -tulokset ja GPA

Mitä sinun on tiedettävä Steele Canyonin lukiosta

Löydä osavaltion sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Steele Canyonin lukiosta paikassa Spring Valley, CA.

Milloin toukokuu on SAT? Pitäisikö se ottaa?

Etkö ole varma, ottaako toukokuun SAT? Tarjoamme tarkan toukokuun SAT -päivämäärän ja esitämme edut ja haitat kyseisen kokeen suorittamisesta.

Tarvitsetko todella Fisken opasta korkeakouluille? Asiantuntija -arvostelu

Oletko ostamassa Fisken opasta korkeakouluille? Varmista, että luet ensin arvostelumme siitä, onko se todellakin hintansa arvoinen.

Covenant Collegen pääsyvaatimukset

Macalester College ACT -pisteet ja GPA

Kuinka rekisteröityä AP -testeihin ja luokkiin

Kuinka kirjaudut AP -testeihin? Entä ilmoittautuminen AP -luokkiin lukiossa? Lue kaikki rekisteröitymisen vaiheet täältä.

Concordia College New Yorkin pääsyvaatimukset

Parhaat vapaaehtoisohjelmat ulkomailla, joita sinun pitäisi kokeilla

Etsitkö parhaita vapaaehtoisohjelmia ulkomaille? Keskustelemme siitä, mitä kannattaa etsiä ja välttää, ja sitten luetellaan parhaat saatavilla olevat ohjelmat.