Mitä ovat Lightning Bugs? Ovatko ne erilaisia ​​kuin Fireflies?

ominaisuus-salama-bug-tulikärpäset

Jos olet onnekas, sinulla on ollut kokemus istua ulkona lämpimänä kesäyönä ja katsella salamanvärien vilkkumista ympärilläsi. Se on melko maaginen tunne, ja se kaikki johtuu pienistä hehkuvista bugeista!

Mutta mitä ovat salamanviat, tarkalleen? Mikä saa heidät hehkumaan? Ja miksi ne tulevat ulos vain kesällä? Tämä artikkeli opettaa sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää salamoista, ja vastaamme seuraaviin kysymyksiin:  • Mikä on salamanvika?
  • Mitä salamannopeat syövät?
  • Missä salamaniskut elävät?
  • Miksi salamanviat syttyvät?
  • Mikä termi on oikea (firefly vs salama vika)?

Joten mennään eteenpäin ja tavataan loistavia ystäviämme!

Ominaisuuskuva: (John Robinson)

Mikä on Lightning Bug?

Salamahäiriöt ovat osa Lampyridae perhe, joka on hyönteisten järjestyksessä Coleoptera . Tämä tarkoittaa, että salamanviat ovat itse asiassa kovakuoriaisia !

Saatat ajatella, että salamanviat eivät näytä samanlaisilta kuin kovakuoriaiset, joita olet nähnyt aiemmin. Tämä ei ole yllättävää, koska tiedetään yli 350 000 kovakuoriaista. He ovat itse asiassa suurin eläinryhmä maapallolla.

Maailmassa on monia erilaisia ​​salamalajeja. T tässä on 2 000 tunnettua salamalajia s, mutta yleisin laji Yhdysvalloissa on Photinus pyralis . Nämä pikkupojat ovat noin 10–14 millimetriä pitkiä, heillä on antenneja, kolmiosainen runko ja ne ovat punaisia ​​ja mustia. Voi, ja tietysti: heillä on kyky hehkua läpi prosessin, jota kutsutaan bioluminesenssiksi (lisää siitä hieman myöhemmin). He ovat myös laji, jolla on seksuaalinen dimorfismi, eli miehet ja naaraat näyttävät erilaisilta:

Uros Photinus pyralis

Nainen Photinus Pyralis

body-Photinus_pyralis_Firefly_3

(Yikrazuul / Wikimedia )

vartalo-naaras-tulikärpäsi

(Terry Priest / Flickr )

Uros- ja naaraspuoliset tulikärpäset tai salamanviat näyttävät lähes identtisiltä, ​​paitsi että uroksella on suurempi hehkuva osa (nimeltään lyhty) ja naaras pienempi. Jos katsot hyvin, hyvin tarkasti, uroksella on ulkoneva sukupuolielin, kuten monien muiden lajien uroksella, ja naisella on munasolu (munivien elinten).

Helpoin tapa erottaa miehet ja naiset toisistaan ​​on tarkkailla heidän käyttäytymistään. Urokset lentävät korkeammalle ja räpyttävät nopeammin ja kirkkaammin, kun taas naaraat leijuvat tyypillisesti maan lähellä (tai maan päällä) ja vilkkuvat vastauksena uroksiin. Mitä kirkkaampi ja nopeampi uros voi vilkkua, sitä todennäköisemmin hän kiinnittää naisen huomion, joten hän todella pyrkii siihen.

Elinympäristö ja ruokavalio

Salamahäiriöt rakastavat asumista kosteissa, lämpimissä alueilla. Siksi ne ovat niin yleisiä lauhkeilla, kosteilla alueilla. Mutta salamaniskuja löytyy myös kuivasta ilmastosta, kunhan niillä on kostea ja lämmin elinympäristö. Tästä syystä salamahäiriöitä nähdään yleisimmin kesäkuukausina.

Saatat kysyä: 'Mitä salamaniskut syövät'? Yleensä salaman viat otetaan huomioon kaikkiruokaisia . Tämä tarkoittaa sitä, että he kuluttavat sekoitusta kasvi- ja eläinmateriaalia. Kun salamahäiriöt ovat toukkavaiheessaan ja elävät maan alla, he syövät muita hyönteisiä, kuten matoja ja etanoita. He ruiskuttavat saaliinsa tunnottoman nesteen ja syövät sitten alas! (Lyön vetoa, ettet ymmärtänyt, että salamavirheet voivat olla niin ilkeitä.)

Kun he tulevat esiin aikuisina kovakuoriaisina, heidän ruokavalionsa muuttuvat. Lajista riippuen salama vika, he voivat syödä mitä tahansa siitepölystä ja nektarista muihin hyönteisiin . Jotkut salamannopeat aikuiset elävät niin lyhyen elämän, että he eivät syö ollenkaan! Aikuinen Photinus pyralis (Yhdysvalloissa yleisin salamahäiriölaji) syö muiden hyönteisten, lierojen ja etanoiden seosta.

Elinkaari

Yleensä salamaniskut, joita näet lentävän ja vilkkuvan, ovat miehiä. Yleensä he vilkkuvat kommunikoidakseen ja houkutellakseen mahdollisia kavereita, ja kun he löytävät yhden, he parittelevat.

Mitä naaraat tekevät? He ryömivät maassa etsien houkuttelevaa vilkkuvaa näyttöä taivaalta, ja sitten he lentävät parittelemaan heidän kanssaan (jos he ovat lentäjiä - kaikki naarassalamat eivät lentä). Joskus he myös räpyttelevät, ja uros tulee alas tapaamaan heitä, ja sitten he pariutuvat.

askeleet lääkäriksi

Kyllä, parittelu on salamanvian ensisijainen ammatti, koska he viettävät vain lyhyen ajan aikuisina. Salamanvika elää suurimman osan elämästään toukkavaiheessaan. Ne voivat olla toukkia useista kuukausista useisiin vuosiin lajista riippuen, ja niiden koko olemassaolo perustuu syömiseen ja toivottavasti ei syömiseen. Itse asiassa jotkut salamanvikalajit syövät koko elämänsä, kun he ovat toukkavaiheessa, eikä heillä ole edes suu aikuisina!

Kun salamahäiriöt nousevat maasta aikuisina, he elävät tyypillisesti vain 1-2 kuukautta ennen kuolemaansa. Sitten salamanvian elinkaari alkaa uudelleen.

firefly-2466543_640

Firefly vs Lightning Bug

Toistaiseksi olemme kutsuneet salamahäiriöitä ... no, salamoita. Mutta entä tulikärpäset? Onko ne eri lajia? Ja mikä termi on oikea?

Tulikärpäset ja salamaniskut ovat sama eläin - niillä on vain eri nimi asuinpaikastasi riippuen. Jos olet englantia puhuva ja sanot joko 'salamanvika' tai 'firefly', olet todennäköisesti pohjoisamerikkalainen. Yleisesti ottaen ihmiset, jotka asuvat Amerikan etelässä ja keskilännessä, sanovat 'salamahäiriöitä', ja ihmiset, jotka asuvat koillisessa ja lännessä, sanovat 'fireflies'.

Mutta miksi? Syitä on varmaan miljoona, mutta yksi erittäin hyvä teoria näyttää siltä, ​​että näyttää olevan korrelaatio alueiden välillä, jotka kohtaavat yhteisiä salamaniskuja alueiden kanssa, joissa sanotaan 'salamanvika', ja alueiden välillä, jotka kokevat yleisiä metsäpaloja alueiden kanssa, joissa sanotaan 'firefly'.

Myös salamoilla on eri nimet ympäri maailmaa! Sisään Esimerkiksi Isossa -Britanniassa salamahäiriöitä kutsutaan yleensä hehkuviksi matoiksi koska yleisin alaperhe, joka asuu Isossa -Britanniassa, on Lampyris . Uros Lampyris lentää, mutta eivät hehku, ja nainen Lampyris hehkuvat, mutta eivät lennä - joten ihmiset eivät ajattele niiden olevan sama asia ja kutsuvat niitä 'hehkuviksi matoiksi', koska ainoat hohtimet näyttävät enemmän matoilta kuin kärpäsiä tai vikoja.

Tässä on joitain muita salamannopeiden nimiä, joita kuulet muilla alueilla ja muissa maissa:

Paikka Salaman vikojen nimet
Pohjois-Amerikka Firefly (Bug)
Salama vika
Kuun vika
Glow Fly
Kultainen kipinä
Tuli paholaiset
Yhdistynyt kuningaskunta Kiiltomadot
Japani Hotaru
Jamaika Blinkie
Peenie Wallie
Puerto Rico ja Kuuba Cucubanos
Portugali ja Brasilia Pirilampos
Saksa Firefly
Ranska Firefly
Alankomaat Glimworm
Italia Lucciola

body-time-lapse-fireflies

Tässä time lapse -kuvassa näet kuinka kauan salamanvillit vilkkuvat. Mitä kauemmin vilkkuu, sitä pidempi häntä! (Bernd Thaller / Flickr )

Vuosi salamanvian elämässä

Kuvittele, että olet salama. Tämä on elämäsi:

Aloitat elämäsi munana , ja sinut lasketaan kesän puolivälissä. Noin kesäkuussa kuoriudut munasta ja kasvatat kuusi jalkaa. Ryömii mätänevissä lehdissä ja aluskasvillisuudessa syömällä muita hyönteisten toukkia sekä etanoita ja etanoita.

Muutaman etanan syömisen jälkeen yläpuolellasi kovettuu mukava, naamioitu haarniska, mutta alapuoli pysyy pehmeänä ja valkoisena. Lopulta näytät eräänlaiselta kovakuoriaiselta, aivan kuin kesä on pian päättymässä, hännän valoelimet kehittyvät ja alat hehkua hieman. Tässä vaiheessa sinua kutsutaan hehkuvaksi matoksi, mutta jaat tämän nimen monien muiden hehkuvien ryömintälajien kanssa.

Tämä on vaarallista aikaa sinulle, koska hehkuva herättää saalistajien huomion, mutta lentämättömyys vaikeuttaa paeta. No, onneksi maistut kauhealta! Kemikaalit, jotka saavat sinut hehkumaan, saavat myös sinut maistumaan pahalta, niin he todennäköisesti jättävät sinut rauhaan.

Kun kesä loppuu ja sää viilenee, menet todennäköisesti maan alle ja lepäät kevääseen saakka. Joko nukut tai kaivaudut maan alle etsimään lisää ruokaa. Sitten kesä kääntyy jälleen ja on aika loistaa!

Vuoden 2 kesäkuun puolivälissä nukut lyhyesti ja muutut (kuten monista kovakuoriaisista) villiksi, lentäväksi olennoksi, joka viettää loppuelämänsä yrittäessään löytää kumppanin. Aikuisena salamahäiriönä syöt vähän (ellet ole sellainen, jolla ei ole suuta), nukut (tai ainakin istut lepotilassa suurimman osan päivästä odottamassa iltaa) , mutta enimmäkseen parit, parit, parit kuolemaan asti muutaman päivän tai viikon aikuisuuden jälkeen ! Mikä juhla!

Valitettavasti ihmisillä ei ole bioluminesenssia ... vaikka kuinka yritämme.

(Bill Waterson / gocomics.com )

Salamavirheet: miksi ne hehkuvat?

Niin suuri osa salamanvian selviytymisestä riippuu siitä, että ne hehkuvat. Se on yksinkertaisesti se asia, joka tekee salamoista vikoja. Mutta miten ja miksi ne hehkuvat? Jos hehku on niin suurta, miksi ei enemmän eläimiä? Mitä kuuluu hehkuvalle?

Kuinka ne hehkuvat?

Lyhyt vastaus on kemia. Erityisiä kemikaaleja ovat kalsium, adenosiinitrifosfaatti (ATP) ja jotain nimeltä lusiferiini . Sana 'luciferin' tulee latinalaisesta lauseesta, joka tarkoittaa 'valon tuontia', ja se liittyy Saatanan vaihtoehtoiseen nimeen: Lucifer (vedät, ettet odottanut hänen ilmestyvän tässä artikkelissa!) Kuten voitte kuvitella, lusiferiini on tämän hehkuvan cocktailin olennainen ainesosa.

Kun nämä kolme kemikaalia tulevat yhteen hapen läsnä ollessa, ne hehkuvat prosessissa nimeltä bioluminesenssi (elävien organismien valon säteily). Salamanvika voi kytkeä hehkun päälle ja pois säätämällä hapen virtausta lyhtyyn. Nyt tulikärpäsillä ei ole keuhkoja, joten ne eivät hengitä sisään ja ulos kuten me, vaan niillä on pikemminkin trakeoleiksi kutsuttuja elimiä, jotka ohjaavat happea ulkopuolelta eksoskeletonin seinien läpi. Outo!

Hallitsevatko he siis salamaansa tietoisesti? Tiedemiehet uskovat, että salamahäiriöt pystyvät hallitsemaan vilkkumistaan ​​tarkoituksellisesti viestintävälineenä.

Miksi ne hehkuvat?

Mutta jos salamahäiriöt vilkkuvat tarkoituksella, herää kysymys: miksi? Lyhyt vastaus on parittelu, enimmäkseen. Ne vilkkuvat houkutellakseen kavereita, jolloin he voivat jatkaa lajiaan.

JA laji vilkkuu hieman eri tavalla , ja nämä näytöt voivat muuttua vuodenajan mukaan. Salamahäiriöitä ei ole lajiteltu toisistaan, ja yhdellä niityllä voi olla kymmeniä tai useampia lajeja, jotka eivät voi paritella keskenään. Kuinka kertoa kuka on kuka pimeässä? Vilkkutat pois morse -koodia, joka sanoo: 'Hei! Olen tämä tietynlainen salama -vika - ja jos ur2, hmu! '

Salamanviat vilkkuvat myös ilmoittaakseen saalistajille, että ne eivät maistu hyvältä. Hehku antaa kaikille tietää, että niiden syöminen ei olisi hyvä idea. Tämä auttaa pitämään heidät turvassa, varsinkin ennen siipien kasvamista.

body-common-Eastern-firefly-pyralis

Photinus pyralis , kuvassa tässä, on Yhdysvaltojen yleisin tulikärpäsi.
(Katja Schulz / Flickr )

Lightning Bugs -tyypit

Joten, mitkä ovat kaikki nämä erilaiset salamoiden lajit (teknisemmin, alaperheet)? Yksi tapa erottaa ne väristä. Salamanvikojen eri alaperheitä on useita värejä, ja nämä ovat yleisimpiä.

Photinus pyralis

Photinus pyraliw on salaman vika, jonka useimmat Yhdysvaltain ihmiset tuntevat. Niiden valo on kellertävänvihreä ja ne peittävät enemmän tai vähemmän koko Pohjois-Amerikan. Yksi photinus, joka on hieman harvinaisempi, on Photinus carolinus , joka asuu vain neljässä Yhdysvaltain osavaltiossa: Tennessee, Georgia, Virginia ja Pennsylvania. Voit kertoa Photinus carolinus paitsi Photinus pyralis koska niiden välähdykset ovat synkronoituja! Joten sen sijaan, että satunnaisesti vilkkuvat päälle ja pois, koko parvi vilkkuu yhdessä!

Phausis reticulata

Phausis reticulata hehkuu sinistä . Lisäksi ne eivät todellakaan vilku Photinus pyralis , vaan hehkuvat himmeässä, aavemaisessa valossa. Tämä saa heidät kutsumaan sinisiksi aaveiksi, koska urokset lentävät kauhistuttavasti yötaivaalla. Tämän lajin naaraat eivät lennä, he vain ryömivät maassa. Phausis reticulata ovat useimmiten Yhdysvaltojen kaakkoisosassa.

Photuris versicolor

Nämä ovat temppuja salamoita! Kuten heidän nimensä `` versicolor '' viittaa, he voivat vaihtaa väriä. Yleensä ne ovat hieman vihreämpiä kuin Photinus pyralis , mutta voi olla vaikeaa erottaa heidät toisistaan ​​valon perusteella (vaikka olisit salama) . Urokset lentävät ja välkkyvät aivan kuten ystävämme Photinus pyralis , mutta naaraat reagoivat kahdella eri tavalla: a) aivan kuten Photinus pyralis, ne vastaavat parittelukuvioilla ja b) jäljittelevät eri lajien naaraspuolisten salamanvärien väriä ja välähdyksiä ja syövät houkutellut urokset. Salamanviat ovat niin metallisia!

body-salama-bug-käsi

(Jessica Lucia / Flickr )

Ovatko salamavirheet uhanalaisia?

Nyt kun tiedät kaiken salamoista, haluat todennäköisesti nähdä joitain omiasi. Mutta oman salamanvika -valoshown löytäminen voi olla hieman hankalampaa kuin luulisi.

valitettavasti salamannopeiden määrä vähenee , sekä kokonaismäärässä että lajien lukumäärässä. Monet yleisimmistä lajeista, joita kuvataan entomologit vuosisadan alussa ovat nyt hyvin harvinaisia, elleivät kokonaan sukupuuttoon kuolleita. Joten vaikka salamoita ei ole uhanalaisten lajien luettelossa, salamoiden määrä on tänään vähentynyt.

Salamahäiriöiden vähenemiseen on useita mahdollisia syitä, kuten torjunta -aineiden käytön lisääntyminen. Mutta syy yksi on kehitys. Siellä ei yksinkertaisesti ole niin paljon soita, kosteikkoja ja niittyjä kuin aikoinaan, ja tulikärpäset eivät sopeudu hyvin kaupunkiympäristöön.

Miksi ei? Vastaus on yksinkertainen : laji, joka tuottaa vilkkuvia valoja lisääntyäkseen, tarvitsee tietyn määrän pimeyttä. Kun maailma kehittyy yhä enemmän, valosaasteet kehittyneillä alueilla aiheuttavat sen, että ystävämme eivät koskaan ole tarpeeksi pimeitä nähdäkseen toistensa vilkkavan lyhtyjään. Aivan kuten heidän selviytymisensä liittyy valoon, niin myös niiden sukupuutto. Siksi ympäristönsuojelijat ovat aloittaneet Dark Sky Movemenin t, joka toivoo vähentävänsä valosaastetta ja tekevän maailmasta turvallisemman kaikille yölajeille, mukaan lukien salamoille.

body-fireflies-lightning-bugs-night

(John Brandauer / Flickr )

7 Usein kysytyt salamannopeat kysymykset

Kertaamme yhteen luettelon seitsemästä yleisimmistä salamannopeista kysymyksistä, joita sinulla todennäköisesti on.

#1: Mikä on Lightning Bug?

Tilauksen hyönteinen Coleoptera (kovakuoriainen) ja perhe Lampyridae joka tunnetaan yleisimmin kyvystä säteillä valoa etuosansa, jota kutsutaan lyhdyksi.

#2: Mikä on Lightning Bugin elinkaari?

Salamanvika kuoriutuu kesän puolivälissä, siirtyy toukkien tilaan noin vuodeksi, joista suurin osa he viettävät maan alla. Sitten he muuttuvat lentäviksi hyönteisiksi hehkuvalla lyhtyllä (aikuisten vaihe) paritellakseen. Aikuiset salamaniskut elävät yleensä muutamasta päivästä kahteen kuukauteen.

#3: Mikä on ero miespuolisen ja naaraspuolisen salamanvian välillä?

Fyysisiä eroja on vaikea nähdä, mutta uros lentää todennäköisemmin korkealla ilmassa ja vilkkuu kirkkaasti ja nopeasti. Naaras ryömii tai lentää maanpinnalla ja vilkkuu hitaammin vastauksena urokseen.

#4: Kuinka salamavirheet hehkuvat?

Ne hehkuvat bioluminesenssiksi kutsutussa kemiallisessa prosessissa, jota salamanviat voivat hallita säätelemällä niiden lyhtyihin tulevan hapen määrää eksoskeletonien kautta.

#5: Miksi Lightning Bugs hehkuu?

Ne syttyvät kolmesta syystä:

  1. Mikä tärkeintä, ne syttyvät houkutellakseen kavereita.
  2. Ne syttyvät ilmoittamaan saalistajille, etteivät ne maistu hyvältä.
  3. Joidenkin lajien saalistavat naaraat matkivat muiden lajien naaraiden välähdyksiä, jotta he voivat houkutella uroksia sisään ja syödä ne.

#6: Missä Lightning Bugs asuu?

Periaatteessa kaikkialla. Mutta he suosivat soita, kosteikkoja ja metsäniittyjä. Näet ne takapihallasi, jos et asu kovin kaupunkialueella, koska takapihasi on pohjimmiltaan niitty salamanvikojen osalta.

#7: Katoavatko salamavirheet?

Salamabugipopulaatiot ovat vähenemässä luonnollisen elinympäristönsä kehityksen ja valosaasteiden vuoksi, mikä vaikeuttaa heidän näkemään toistensa hehkua.

vartalo-seuraava askel

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Kuinka päästä sisään: Miamin yliopiston pääsyvaatimukset

Paul Smithin yliopiston pääsyvaatimukset

Parsons Uusi koulu suunnittelun pääsyvaatimuksille

Texas A&M University - Texarkanan pääsyvaatimukset

UT Dallas ACT -pisteet ja GPA

BA vs BS -tutkinto: mikä on sinulle parempi?

Mitkä ovat tärkeimmät yhtäläisyydet ja erot verrattaessa BA vs BS tutkintoja? Onko yksi aste parempi kuin toinen? Lue asiantuntijaoppaamme saadaksesi selville.

Mitä sinun on tiedettävä El Cerriton vanhemmasta lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta El Cerriton vanhemmasta lukiosta El Cerritossa, Kaliforniassa.

20 runollista laitetta, jotka sinun on tiedettävä

Onko sinulla kysymyksiä kirjallisten laitteiden käytöstä runoudessa? Täydellinen runollisia laitteita koskeva oppaamme määrittelee esimerkkeinä kaikki tärkeimmät runoustermit.

Bradley Universityn pääsyvaatimukset

Mikä on AP -testin täydellinen pisteet? Tarvitsetko yhden?

Oletko hämmentynyt siitä, mitä AP -kokeen täydellinen pisteet todella tarkoittavat? Selitämme, mikä on täydellinen piste ja miten se eroaa viidestä.

Saint Francis Medical Center College of Nursing Pääsyvaatimukset

Mitä CEEB -koodit ovat? Kysymyksiinne vastattu

Mitä CEEB -koodit ovat ja miksi tarvitset niitä SAT -rekisteröintiin? Lue täältä, miten voit etsiä ja etsiä CEEB -koodiasi täältä.

1310 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Nevadan yliopisto, Reno Pääsyvaatimukset

Floridan yliopiston pääsyvaatimukset

Aihe-verbisopimus SAT-kirjoittamisesta: strategiat ja käytännöt

Aiheen verbisopimus on erittäin tärkeä SAT -kirjoitustestissä. Lue koko oppaamme täältä, jossa on käytännön tietokilpailukysymyksiä ja strategioita.

John Carroll Universityn pääsyvaatimukset

Pittsburghin yliopisto, Johnstown, pääsyvaatimukset

IUPUI -pääsyvaatimukset

Haskell Indian Nations University pääsyvaatimukset

Saint Mary's University of Minnesota Pääsyvaatimukset

Becker Collegen pääsyvaatimukset

Voivatko korkeakoulut peruuttaa pääsysi sosiaalisen median viestien takia?

Oletko huolissasi, että sosiaalisen median viestisi estävät sinua pääsemästä yliopistoon? Opi, miten korkeakoulut punnitsevat verkkoviestejä ja miten voit välttää sosiaalisen median ongelmia.

Mitä sinun on tiedettävä Dougherty Valleyn lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Dougherty Valleyn lukiosta San Ramonissa, Kaliforniassa.

Mikä on edTPA?

Onko sinulla kysymyksiä edTPA: sta? Katso täydelliset edTPA -käsikirjamme kaikki yksityiskohdat.