Mitä ovat entsyymit? Mitä he tekevät?

punasolut-3188223_1280

Solut ovat elämän rakennuspalikoita. Kaikissa elävissä olennoissa on soluja - pienistä yksisoluisista organismeista kuten bakteereista suuriin, monisoluisiin organismeihin, kuten ihmiset.

Soluilla on erityisiä toimintoja, jotka auttavat pitämään nämä monipuoliset olennot hengissä ja potkimassa. Näiden toimintojen toteuttamiseksi soluissa tapahtuu kemiallisia reaktioita. Usein näitä kemiallisia reaktioita vauhdittaa erityinen proteiini, jota kutsutaan entsyymiksi.Tässä artikkelissa vastaamme muutamaan kysymykseen: mitä ovat entsyymit, mistä entsyymit koostuvat ja minkä tyyppisiä entsyymejä on olemassa.

Mitä ovat entsyymit?

Entsyymit ovat erityinen proteiini, jota esiintyy elävien organismien soluissa. Entsyymit koostuvat pitkistä aminohappoketjuista, joita peptidisidokset pitävät yhdessä.

on 3,7 painotettu gpa -hyvä

Entsyymit auttavat ruoansulatuksessa, veren hyytymisessä ja hormonien tuotannossa. Ne periaatteessa joko katalysoivat (aiheuttavat) tai nopeuttavat kemiallisia reaktioita, jotka tapahtuvat elollisten ruumiissa. Entsyymit ovat tyypillisesti vastuussa vain yhdestä kemiallisesta reaktiosta. Joten entsyymi, joka auttaa ruoansulatuksessa, ei auta myös veren hyytymistä.

Tarvitsemme entsyymejä, koska ne auttavat meitä aloittamaan kemialliset reaktiot. Jokaisessa kemiallisessa reaktiossa reagensseihin on käytettävä tietty määrä energiaa ennen kuin reaktio voi tapahtua. Entsyymit auttavat reaktioita. Se on ikään kuin ne olisivat viimeinen työntö mäen yli, ennen kuin voit saada pallon kaatamaan sitä alas.

Mistä entsyymit on valmistettu?

Kuten mainitsin edellisessä osassa, entsyymit koostuvat pitkistä aminohappoketjuista. Jotkut entsyymit koostuvat vain yhdestä aminohappoketjusta, kun taas toiset entsyymit koostuvat monista aminohappoketjuista.

Jokainen entsyymi koostuu ainutlaatuisesta aminohappoketjusta (esim. kahdella erityyppisellä entsyymillä ei ole samaa aminohapporakennetta) ja jokaisella entsyymillä on myös oma ainutlaatuinen muoto.

kiistanalaisia ​​aiheita tutkimuspaperille


hermosolu-2213009_1280

6 entsyymityyppiä

Kemiassa esiintyy kuusi päätyyppiä entsyymejä.

Oksioreduktaasit

Tämäntyyppiset entsyymit auttavat nopeuttamaan hapettumista ja pelkistysreaktioita. Pohjimmiltaan ne auttavat siirtämään happi- ja vetyatomeja paikasta toiseen.

Transferaasit

Tämäntyyppiset entsyymit auttavat atomiryhmiä siirtymään molekyylistä molekyyliin nopeammin.

miten saat värin vaaleanpunaiseksi

Hydrolaasit

Tämän tyyppiset entsyymit käyttävät vettä molekyylien välisten yksittäisten sidosten hajottamiseen. Monet ruoansulatusentsyymit ovat hydrolaaseja ja tekevät asioita, kuten rikkovat proteiinien peptidisidoksia.

Lyases

Lyaasit ovat samanlaisia ​​kuin hydrolaasit - ne hajoavat tai muodostavat molekyylisidoksia. Toisin kuin hydrolaasit, ne eivät käytä vettä reaktiossaan.

Isomeraasit

Tämän tyyppiset entsyymit nopeuttavat isomerointireaktioita. Ne järjestävät reaktantin atomeja uudelleen isomeerin muodostamiseksi (molekyyli, jolla on sama kemiallinen kaava, mutta eri atomijärjestys kuin alkuperäisellä reagenssilla).

Ligaasit

Ligaasit lisäävät kahden molekyylin liittymisnopeutta käyttämällä ATP: n hajoamisesta saatua energiaa.

anatominen-2261006_1280

washingtonin yliopisto st louis

Kuinka erityyppiset entsyymit toimivat kehossa

Elimistössä on erityyppisiä entsyymejä, jotka voidaan yleisesti luokitella aineenvaihdunta-, ruoansulatus- ja ruokaentsyymeiksi.

Metaboliset entsyymit ovat vastuussa vieroitus- ja energiantuotantoon liittyvistä reaktioista. Monet näistä entsyymeistä esiintyvät maksassa, sappirakossa ja haimassa. Metaboliset entsyymit auttavat meitä käyttämään ruokasta saamiaan (esim. Proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja) varmistaaksemme, että solumme toimivat, ovat puhtaita ja terveitä.

Ruoansulatusentsyymit auttavat hajottamaan syömämme elintarvikkeet ja muuttamaan ne energiaksi. Esimerkki tämän tyyppisistä entsyymeistä on entsyymi amylaasi, joka hajottaa tärkkelyksen yksinkertaisiksi sokereiksi. Kolme tärkeintä ruoansulatusentsyymiä ovat proteaasi, amylaasi ja lipaasi, jotka sulavat proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa.

Elintarvike-entsyymejä ei ole luonnossa läsnä kehossa - saamme ne syömistämme ruoasta tai ravintolisistä. Esimerkki ruoka-entsyymistä on sellulaasi - käytämme sellulaasia kuitujen pilkkomiseen, mutta sitä ei tuoteta kehossa. Meidän on saatava se syömistämme elintarvikkeista. Ruokaentsyymit auttavat ruoansulatuskanavan entsyymejä tekemään työnsä ja hajottamaan kulutamamme.

1 biljoonaa kuinka monta miljardia

Tässä on muutamia muita entsyymityyppejä, joita esiintyy kehossamme ja mitä he tekevät.

  • Laktaasi: hajottaa laktoosin, maitotuotteissa olevan monimutkaisen sokerin. Laktoosi-intoleranteilla ihmisillä ei ole tarpeeksi tätä entsyymiä.
  • Pektinaasi: hajottaa runsaasti pektiiniä sisältäviä elintarvikkeita, kuten sitrushedelmät, omenat, porkkanat, perunat, punajuuret ja tomaatit.
  • Bromelaiini: hajottaa ruokaproteiinin pienempiin peptoneihin hydrolyysin avulla; auttaa kehoa torjumaan syöpää, parantaa verenkiertoa ja hoitaa tulehdusta.
  • Papaiini: auttaa kehoa ruoansulatuksessa.
  • Katalaasi: hajottaa vetyperoksidia vedeksi ja hapeksi. Sillä on tärkeä rooli immuunitoiminnassa.

Entsyymin määritelmä: Tärkeimmät takeaways

Entsyymit ovat tärkeä proteiinityyppi, joka auttaa meitä tekemään monia asioita, mukaan lukien:

  • Hajota ruoka energiaksi
  • Detoksifioi kehomme osat
  • Muodosta uusia sidoksia molekyylien välille

Entsyymit valmistetaan proteiiniketjuista, joita kutsutaan aminohapoiksi. Jotkut niistä esiintyvät luonnollisesti ihmiskehossa ja toiset meidän on kulutettava ruoan kautta.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Cal State San Bernardino SAT -tulokset ja GPA

Humboldt State University SAT -pisteet ja GPA

Providence College ACT -pisteet ja GPA

Saint Mary's Collegen pääsyvaatimukset

4 tapaa sanoa 'rakastan sinua' japaniksi

Kuinka sanot 'rakastan sinua' japaniksi? Opi erilaisia ​​tapoja ilmaista rakkautta japaniksi, mukaan lukien daisuke da ja ai shiteru.

North Carolina Central University SAT Scores and GPA

Länsi -Kentuckyn yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Mitä sinun on tiedettävä San Andreasin jatko-lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta San Andreaksen jatko-lukiosta Hollisterissä, Kaliforniassa.

Kuinka päästä sisään: ASU -pääsyvaatimukset

Pitäisikö sinun käyttää Universal College -sovellusta tai Common Appia?

Kumpi sopii sinulle parhaiten Universal College -sovelluksen ja Common Applicationin välillä? Lue oppaamme saadaksesi selville.

Shawin yliopiston pääsyvaatimukset

Mikä on Tukholman oireyhtymä? Se on tosi?

Onko Tukholman oireyhtymä todellinen häiriö? Selitämme, mikä tämä väärinymmärretty ilmiö todella on, ja hahmotamme Tukholman oireyhtymän merkittävimmät oireet ja esimerkit.

Kuinka päästä: Texas State ACT -pisteet ja GPA

Columbia College Chicagon pääsyvaatimukset

Waterloon yliopiston pääsyvaatimukset

Etelä -Dakotan yliopisto ACT -tulokset ja GPA

Jokainen AP -kemian harjoittelutesti saatavilla: ilmainen ja virallinen

Etsitkö AP -kemian harjoittelukokeita? Täydellinen kokoelmamme sisältää kaiken tarvittavan oppimateriaalin AP -testin ässäämiseen.

Columbia Collegen pääsyvaatimukset

Benedictine University ACT -pisteet ja GPA

Pyhän Ristin korkeakoulu SAT -tulokset ja GPA

Kansikirjemalli: Hakeminen toimitukselliselle avustajatyölle

Etsitkö julkaisutöitä? Katso tämä upea saatekirjeesimerkki ja saat vinkkejä erottamaan itsesi kilpailukentällä.

DePaul University pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Livermoren lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Livermore High Schoolista Livermore, CA.

3.8 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 3.8

Mikä on 3.8 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä oppilaitokset hyväksyvät 3.8 GPA: n? Ota selvää, mihin kouluihin pääset.

York College SAT -pisteet ja GPA