Keltaisen taustakuvan ymmärtäminen: Yhteenveto ja analyysi

art-background-collection-1037998

Charlotte Perkins Gilmanin klassinen novelli Keltainen taustakuva kertoo tarinan nuoren naisen vähitellen laskeutumisesta psykoosiin. ' Keltainen taustakuva mainitaan usein varhaisfeministisenä teoksena joka edeltää naisen äänioikeutta Yhdysvalloissa. Kirjoittaja oli mukana ensimmäisen aallon feminismissä, ja hänen muut teoksensa kyseenalaistivat naisten alistamisen alkuperän, erityisesti avioliitossa. '

Keltainen taustakuva 'on laajalti luettu teos, joka esittää vaikeita kysymyksiä naisten roolista, erityisesti heidän mielenterveydestään ja oikeudestaan ​​itsenäisyyteen ja identiteettiin. Käymme läpi keltaisen taustakuvan yhteenvedon, teemat ja symbolit, keltaisen taustakuvan analyysin ja joitain tärkeitä tietoja tekijästä.

Keltainen taustakuva -yhteenveto

'Keltainen taustakuva' kertoo yksityiskohdista naisen mielenterveyden heikkeneminen kun hän on 'lepohoidolla' perheensä kanssa vuokratulla kesämaalla. Hänen pakkomielteensä makuuhuoneen keltaisesta tapetista merkitsee hänen laskeutumistaan ​​psykoosiin masennuksestaan ​​koko tarinan ajan.Keltaisen taustakuvan kertoja aloittaa tarinan keskustelemalla muutoksestaan ​​kauniiseen kartanoon kesäksi. Hänen aviomiehensä John on myös lääkäri , ja siirron tarkoituksena on osittain auttaa kertojaa voittamaan sairautensa, jonka hän selittää hermostuneeksi masennukseksi tai hermostuneisuudeksi vauvan syntymän jälkeen. Johnin sisar Jennie asuu myös heidän kanssaan ja työskentelee heidän taloudenhoitajanaan.

Vaikka hänen aviomiehensä uskoo paranevan levossa ja olematta murehtimatta mitään, kertojalla on aktiivinen mielikuvitus ja hän haluaa kirjoittaa . Hän estää häntä ihmettelemästä taloa ja hylkää hänen etunsa. Hän mainitsee vauvansa useammin kuin kerran, vaikka siellä on sairaanhoitaja, joka hoitaa vauvaa, ja kertoja itse on liian hermostunut tarjoamaan hoitoa.

Kertoja ja hänen miehensä muuttavat suureen huoneeseen, jossa on ruma, keltainen tapetti jota kertoja arvostelee. Hän kysyy mieheltä, voivatko he vaihtaa huonetta ja muuttaa alakertaan, ja hän torjuu tämän. Mitä enemmän hän oleskelee huoneessa, sitä enemmän kertoja kiehtoo kamalia taustakuvia.

Isännöityään perhettä 4. heinäkuuta kertoja kertoo olevansa vieläkin pahempi ja uupuneempi. Hän kamppailee päivittäisen toiminnan harjoittamisesta, ja hänen henkinen tilansa heikkenee. John kannustaa häntä lepäämään enemmän, ja kertoja piilottaa hänen kirjoituksensa häneltä, koska hän ei hyväksy sitä.

Heinäkuun 4. päivän ja heidän lähdönsä välisenä aikana Keltainen taustakuva on ilmeisesti ajautunut hulluksi ; hän nukkuu koko päivän ja valvoo koko yön tuijottaakseen sitä uskoen, että se herää eloon ja kuviot muuttuvat ja liikkuvat. Sitten hän alkaa uskoa, että taustakuvassa on nainen, joka muuttaa kuvioita ja seuraa häntä.

Muutama viikko ennen heidän lähtöä John jää yöksi kaupunkiin ja kertoja haluaa nukkua huoneessa yksin, jotta hän voi tuijottaa taustakuvaa keskeytyksettä. Hän lukitsee Jennie ja uskoo näkevänsä naisen taustakuvassa . John palaa ja yrittää kiihkeästi päästä sisään, ja kertoja kieltäytyy; John pääsee huoneeseen ja löytää kertojan ryömivän lattialla. Hän väittää, että tapetissa oleva nainen on vihdoin poistunut ja John pyörtyy, suureksi yllätyksekseen.

parhaat ged -tunnit verkossa ilmaiseksi
sitruunat-2039830_1920

Keltaisen taustakuvan tausta

Kirjoittaja Charlotte Perkins Gilman oli sosiaalisten uudistusten luennoitsija, ja hänen uskomuksillaan ja filosofialla on tärkeä osa Keltaisen taustakuvan luomisessa sekä tarinan aiheissa ja symboliikassa. Keltainen taustakuva vaikutti myös myöhempiin feministisiin kirjailijoihin.

Charlotte Perkins Gilman

Charlotte Perkins Gilman, joka tunnettiin nimellä Charlotte Perkins Stetsman, kun hän oli naimisissa ensimmäisen aviomiehensä kanssa, syntyi Hartfordissa, CT vuonna 1860. Nuoren Charlotten havaittiin olevan kirkas, mutta hänen äitinsä ei ollut kiinnostunut hänen koulutuksestaan, ja Charlotte vietti paljon aikaa kirjastossa.

Charlotte meni naimisiin Charles Stetsmanin kanssa vuonna 1884, ja hänen tyttärensä syntyi vuonna 1885. Hän kärsi vakavasta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta synnyttäessään tyttärensä Katharinen. Taistelu synnytyksen jälkeisen masennuksen kanssa ja lääkärit, joita hän kohteli sairautensa aikana, inspiroivat häntä kirjoittamaan 'Keltainen taustakuva'.

Pari erosi vuonna 1888, vuonna, jolloin Perkins Gilman kirjoitti ensimmäisen kirjansa, Taidehelmet kotiin ja tulentekoon. Hän kirjoitti myöhemmin Keltaisen taustakuvan vuonna 1890 ollessaan suhteessa Adeline Knappiin ja asuessaan erillään laillisesta aviomiehestään. Keltainen taustakuva julkaistiin vuonna 1892, ja vuonna 1893 hän julkaisi satiirisen runon kirjan , Tässä maailmassa, joka sai hänen kuuluisuutensa.

Lopulta Perkins Gilman erosi virallisesti Stetsmanista ja lopetti suhteensa Knappiin. Hän meni naimisiin serkkunsa Houghton Gilmanin kanssa. ja väitti olevansa tyytyväinen avioliittoon .

Perkins Gilman ansaitsi elantonsa luennoitsija naiskysymyksistä, työvoimakysymyksistä ja sosiaalisista uudistuksista . Hän kiersi luennoitsijana Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja perusti oman lehden, Edeltäjä.

Julkaisu

Keltainen taustakuva julkaistiin ensimmäisen kerran tammikuussa 1892 vuonna New England -lehti.

Perkins Gilmanin elinaikana naisten roolia amerikkalaisessa yhteiskunnassa rajoitettiin voimakkaasti sekä sosiaalisesti että laillisesti. Sen julkaisuhetkellä naiset olivat vielä kaksikymmentäkuusi vuotta äänioikeuden saamisesta .

Tämä näkemys naisista lapsellisina ja heikoina tarkoitti, että heitä ei kannustettu hallitsemaan elämäänsä. Naisia ​​kannustettiin tai pakotettiin noudattamaan aviomiehensä mielipiteitä kaikilla elämän osa-alueilla mukaan lukien taloudellisesti, sosiaalisesti ja lääketieteellisesti. Itse kirjoittaminen oli vallankumouksellista, koska se loisi identiteetin tunteen, ja sen uskottiin olevan liikaa luonnostaan ​​herkille naisille.

Naisten terveys oli erityisen väärin ymmärretty lääketieteen alue, koska naisia ​​pidettiin hermostuneina, hysteerisinä olentoina, ja heitä ei kannustettu tekemään mitään heidän edelleen häiritsemiseksi. Päivän vallitseva viisaus oli, että lepo parantaisi hysteriaa, tosiasiassa jatkuva ikävystyminen ja tarkoituksen puute todennäköisesti pahentavat masennusta .

Perkins Gilman käytti omaa kokemustaan ​​ensimmäisessä avioliitossaan ja synnytyksen jälkeisessä masennuksessaan inspiraationa Keltaiselle taustakuvalle ja kuvaa, kuinka naisen autonomian puute vahingoittaa hänen mielenterveyttä.

Sen julkaisemisen jälkeen Perkins Gilman lähetti kopion Keltainen taustakuva lääkärille, joka määräsi hänelle loput synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

malli-2734774_1920

Keltaisen taustakuvan hahmot

Vaikka tarinassa on vain muutama hahmo, niillä kaikilla on tärkeä rooli. Vaikka tarina kertoo kertojan henkisestä heikkenemisestä, hänen elämänsä suhteet ovat välttämättömiä ymmärtämään miksi ja miten hän pääsi tähän pisteeseen.

Kertoja

Tarinan kertoja on nuori, ylemmän keskiluokan nainen. Hän on kekseliäs ja luonnollinen kirjailija, vaikka häntä ei kannata tutkia tätä osaa itsestään. Hän on uusi äiti ja sen uskotaan saavan hysteeriset taipumukset tai kärsivät hermostuneisuudesta. Hänen nimensä voi olla Jane, mutta se on epäselvä.

John

John on kertojan aviomies ja hänen lääkäri. Hän rajoittaa naisen toimintaa osana hoitoa. John on erittäin käytännöllinen ja vähättelee kertojan mielikuvitusta ja tunteita . Hän näyttää välittävän hänen hyvinvoinnistaan, mutta uskoo tietävänsä, mikä on hänelle parasta, eikä salli hänen panostaan.

Jennie

Jennie on Johnin sisar, joka työskentelee pariskunnan taloudenhoitajana. Jennie näyttää olevan huolissaan kertojaa, kuten hänen tarjouksensa nukkua keltaisessa tapetoidussa huoneessa hänen kanssaan osoittaa. Jennie näyttää olevan tyytyväinen kotirooliinsa .

Keltaisen taustakuvan pääteemat

Sen perusteella, mitä tiedämme tämän tarinan tekijästä ja tekstin tulkinnasta, on olemassa muutamia teemoja, jotka ovat selviä 'keltaisen taustakuvan' analyysistä. 'Keltainen taustakuva' oli vakava kirjallisuus, joka käsitteli naisille tärkeitä teemoja.

Naisten rooli avioliitossa

Naisten odotettiin olevan alamaisia ​​miehelleen ja täysin kuuliaisia ottaa tiukasti kotirooleja kodin sisällä . Ylemmän keskiluokan naiset, kuten kertoja, voivat mennä pitkäksi aikaa edes poistumatta kotoa. Tarina paljastaa, että tämä järjestely vaikutti naisiin naiivin, riippuvaisen ja tietämättömän tilaan.

John olettaa, että hänellä on oikeus päättää, mikä on hänen vaimolleen parasta, eikä tätä auktoriteettia koskaan kyseenalaisteta. Hän vähättelee hänen huolenaiheitaan, sekä konkreettisia että masennuksen seurauksena syntyviä , ja sanotaan niin harjaa hänet pois ja nauraa hänelle, kun hän puhuu, tämän on odotettavissa avioliitossa. Hän ei ota hänen huoliaan vakavasti ja tekee kaikki päätökset molemmista elämästään.

Sellaisena hänellä ei ole sanaa mihinkään elämässään, myös omaan terveyteensä, ja hän ei pysty edes protestoimaan.

Perkins Gilman, kuten monet muutkin, oli selvästi eri mieltä tästä tilanteesta ja pyrki osoittamaan haitallisia vaikutuksia, joita naisille tuli heidän itsenäisyyden puutteensa vuoksi.

Identiteetti ja itsensä ilmaiseminen

Koko tarinan aikana kertojaa lannistetaan tekemästä asioita, joita hän haluaa tehdä, ja asioita, jotka tulevat hänelle luonnostaan, kuten kirjoittamista. Useammin kuin yhdessä hän kiirehtii laittamaan päiväkirjansa pois, koska John lähestyy .

Hän pakottaa myös itsensä toimimaan ikään kuin hän olisi onnellinen ja tyytyväinen antamaan illuusion, että hän on toipumassa, mikä on pahempaa. Hän haluaa olla hyvä vaimo sen mukaan, miten rooli on hänelle asetettu, mutta taistelee sopeutuakseen varsinkin niin vähän tekemättä.

Kertoja pakotetaan hiljaisuuteen ja alistumiseen loppukäsittelyn kautta, ja tarvitsee kipeästi älyllistä ja emotionaalista ulostuloa . Hänelle ei kuitenkaan myönnetä sellaista, ja on selvää, että tämä järjestely maksaa.

Lepohoito

Lepohoito määrättiin yleisesti tänä historian ajan naisille, jotka olivat hermostuneita. Perkins Gilman on vahvoja mielipiteitä muun hoidon ansioista , kun hänelle on määrätty se. Johnin vaatimus, että kertoja saa jatkuvasti ilmaa, ja hänen vaatimuksensa siitä, ettei hän tee mitään, mikä vaatii henkistä tai fyysistä stimulaatiota, on selvästi haitallista.

Lukijaa ei myöskään kannata tehdä aktiviteetteja, olivatpa ne kotitalouksien kaltaisia ​​siivousta tai vauvan hoitoa, lukemisen, kirjoittamisen ja talon perusteiden tutkimisen lisäksi. Hän on tukahdutettu ja suljettu sekä fyysisesti että henkisesti, mikä vain lisää hänen tilansa .

Perkins Gilman tuomitsee tämän tarinan lopullisen hoidon osoittamalla haitalliset vaikutukset naisille ja asettamalla, että naiset tarvitsevat henkistä ja fyysistä stimulaatiota ollakseen terveellisiä ja heidän on voitava tehdä vapaasti omat päätöksensä terveydestä ja elämästään.

auringonkukka-94187_1920

Keltaisen taustakuvan analyysi: symbolit ja symbolismi

Symbolit ovat kirjailijan tapa antaa tarinalle merkitys ja antaa vihjeitä teemoista ja hahmoista. Keltaisessa taustakuvassa on kaksi suurta symbolia.

Keltainen taustakuva

Tämä on tietysti tarinan tärkein symboli. Keltainen taustakuva kiehtoo ja inhoaa kertojaa välittömästi, ja hänen ymmärryksensä ja tulkintansa vaihtelevat ja vahvistuvat koko tarinan ajan.

Kertoja, koska hänellä ei ole muuta ajateltavaa tai muuta henkistä stimulaatiota, kääntyy keltaisen taustakuvan puoleen analysoitavaksi ja tulkittavaksi. Kuvio tulee lopulta keskittymään palkeina ja sitten hän näkee naisen kuvion sisällä . Tämä edustaa loukkaantumisen tunnetta.

Tarinan lopussa kertoja uskoo, että nainen on tullut tapetista. Tämä osoittaa, että kertoja on lopulta sulautunut täysin psykoosiinsa ja tulla yhdeksi talon ja kesytetyn tyytymättömyyden kanssa.

Jennie

Vaikka Jenniellä ei ole suurta roolia tarinassa, hän esittelee kertojalle kalvon. Jennie on Johnin sisar ja heidän taloudenhoitajansa, ja hän tyytyy elämään kotielämää, tai niin kerronta uskoo. Vaikka hän ilmaisee usein arvostavansa Jennien läsnäoloa kotonaan, hänet saa selvästi syylliseksi Jennien kyvystä hoitaa kotitaloutta vaivattomasti .

Ironia keltaisessa taustakuvassa

'Keltainen taustakuva' hyödyntää dramaattista ja tilanteellista ironiaa. Dramaattinen kirjallinen laite, jossa lukija tietää tai ymmärtää asioita, joita hahmot eivät. Tilanne ironia on, kun hahmon teot on tarkoitettu tekemään yhtä, mutta todellisuudessa toista. Tässä on muutama esimerkki.

Esimerkiksi kun kertoja astuu ensin huoneeseen keltaisella tapetilla, hän uskoo sen olevan lastentarha . Lukija voi kuitenkin selvästi nähdä, että huone olisi voitu yhtä helposti käyttää henkisesti epävakaan henkilön säilyttämiseen.

Paras esimerkki tilanteiden ironiasta on tapa, jolla John määrittelee edelleen lepohoidon, mikä pahentaa kertojan tilaa huomattavasti. Hän kannustaa häntä makaamaan aterioiden jälkeen ja nukkumaan enemmän, mikä saa hänet olemaan hereillä ja hereillä yöllä, kun hänellä on aikaa istua ja arvioida taustakuvaa.

Keltaisen taustakuvan yhteenveto

Keltainen taustakuva on yksi feministisen kirjallisuuden määrittelevistä teoksista. Naisen terveydestä, henkisestä tai fyysisestä kirjoittamisesta pidettiin radikaalia tekoa silloin, kun Perkins Gilman kirjoitti tämän novellin. Naisten elämästä kirjoittamista pidettiin parhaimmillaan, kevytmielisenä ja pahimmillaan vaarallisena. Kun katsot Keltainen taustakuva -analyysiä, tarina on tärkeä katsaus naisten rooliin avioliitossa ja yhteiskunnassa, ja se on todennäköisesti tukikohta feministisessä kirjallisessa kaanonissa.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Gettysburg College ACT -tulokset ja GPA

Nebraskan yliopisto - Lincolnin pääsyvaatimukset

Täydellinen opas: Wake Forestin pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Apple Valley High Schoolista

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Apple Valley High Schoolista Apple Valley, CA.

Kuinka kauan sinun pitäisi opiskella ACT: tä varten? 6-vaiheinen opas

Kuinka kauan kestää parantaa ACT -pisteitäsi? Kuinka monta tuntia, viikkoa, kuukautta sinun täytyy opiskella? Ota selvää tästä.

Connecticut College ACT -pisteet ja GPA

Greensboro Collegen pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Victor Valleyn lukiosta

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Victor Valley High Schoolista Victorville, Kalifornia.

Indiana University Bloomingtonin pääsyvaatimukset

USF SAT -pisteet ja GPA

Kalifornian parhaat koulut | Grace M. Davisin lukion sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Grace M. Davis High Schoolista Modesto, CA.

Fiskin yliopiston pääsyvaatimukset

William Woodsin yliopiston pääsyvaatimukset

Peru State College pääsyvaatimukset

ACT -alitulokset vs. SAT -alitulokset: Vertailu

Oletko hämmentynyt siitä, mitä testituloksesi tarkoittavat? Selitämme, kuinka ACT- ja SAT -alituloksia verrataan ja miten niitä käytetään oikean testin löytämiseen.

Täydellinen luettelo: Ohion korkeakoulut + sijoitukset/tilastot (2016)

Haetko oppilaitoksia Ohiossa? Meillä on täydellinen luettelo Ohion parhaista kouluista, joiden avulla voit päättää, minne mennä.

Milloin kollegion hyväksymiskirjeet saapuvat säännölliseen päätökseen? Varhainen päätös tai varhainen toiminta?

Milloin korkeakoulut lähettävät hyväksymiskirjeitä ja milloin ne saapuvat? Opi, kun korkeakoulupäätökset tulevat tämän täydellisen oppaan avulla.

NYC On ja pois lyöty polku: Manhattan

Tutki NYC: tä? Opi parhaita asioita Manhattanilla, etsitpä kuuluisia nähtävyyksiä tai piilotettuja helmiä.

Ferris State Universityn SAT -tulokset ja GPA

Ball State SAT -pisteet ja GPA

Lees-McRae Collegen pääsyvaatimukset

2016-17 Akateeminen opas | Rancho Cotaten lukio

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Rancho Cotate High Schoolista Rohnert Parkissa, Kaliforniassa.

Cincinnatin kristillisen yliopiston pääsyvaatimukset

4.3 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 4.3

Mikä on 4.3 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä oppilaitokset hyväksyvät 4,3 GPA: n? Ota selvää, mihin kouluihin pääset.

Mikä on DO vs. MD? Kumpi on parempi?

Mitä eroa on MD: llä ja DO: lla? Mikä tutkinto on parempi lääkärille? Tutustu täydelliseen oppaaseemme DO vs MD.