4 lauseentyypin ymmärtäminen

feature_argumentativeessay-1

Jos olet huolissasi erityyppisten lauseiden oppimisesta, saatat helpottaa kuullessasi, että sinun on tiedettävä vain neljä päätyyppiä lauseita. Lisäksi kun tiedät niiden takana olevat säännöt, ne on melko helppo erottaa toisistaan. Tämä opas antaa sinulle kaiken tarvitsemasi tiedot 4 tyyppisestä lauseesta sekä runsaasti esimerkkejä ja tietokilpailun, jolla voit testata tietosi.

4 lauseentyyppiä

Lauseita on neljää tyyppiä: julistava, välttämätön, kysävä ja huutava. Käymme läpi kaikki tämän osan erityyppiset lauseet ja selitämme, mikä lauseen tarkoitus on, miten sitä käytetään ja miltä esimerkit siitä näyttävät.Julistava lause

Deklaratiiviset lauseet ovat yleisimpiä neljästä lauseentyypistä. Niitä käytetään, kun haluat antaa lausunnon (mikä voi olla tosiasia tai mielipide). Nämä lauseet päättyvät pisteeseen. Monissa kirjoituksissa on lukuisia julistavia lauseita peräkkäin (tai ne koostuvat melkein kokonaan julistavista lauseista), koska ne ovat paras lauseen tyyppi tarinan asettamiseksi selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Esimerkkejä:

 • Ella oli myöhässä tanssiin.
 • Laululintujen populaatiot ovat vähentyneet dramaattisesti viimeisen vuosikymmenen aikana.
 • Haluaisin mieluummin vaniljajäätelöä kuin suklaajäätelöä.
 • Jane Austen syntyi 16. joulukuuta 1775.

Pakollinen lause

Pakolliset lauseet antavat komennon tai käskyn. Ne voivat vaihdella yhdestä verbistä paljon pidempään lauseeseen, ja ne yleensä päättyvät pisteeseen . Pakolliset lauseet voivat kuitenkin joskus päättyä huutomerkillä jos tilaus annetaan paljon tunnetta. Niin kauan kuin lause on käsky, se on välttämätön lause, ei huutava lause (katso alla), vaikka se päättyisi huutomerkillä.

Esimerkkejä:

 • Sulje ovi!
 • Älä syö kakkua ennen kuin se on jäähtynyt.
 • Ohita kastike.
 • Ole siellä klo 15.00 mennessä.

Kyselylause

Kaikki kyselylauseet esittävät kysymyksen ja päättyvät siksi kysymysmerkillä (mikä tekee niistä helposti tunnistettavissa!). Tämä lauseetyyppi alkaa usein sanoilla kuten miten miten kuka missä milloin ja miksi. Kysymys voi olla kyllä ​​/ ei tai avoimempi.

e valtaan ln

Esimerkkejä:

 • Oletko edelleen nälkäinen?
 • Miksi luulet Arthurin olevan vihainen minulle?
 • Muistiko Taylor päästää koiran ulos?
 • Oliko Abraham Lincoln 16. presidentti?

Huutava lause

Huutavat lauseet ovat tottuneet ilmaista erityisen voimakkaita tunteita kuten viha, onnellisuus, epäusko jne. Ne kaikki kuitenkin päättyvät huutomerkkiin; jos lause antaa käskyn ja päättyy huutomerkillä, se on välttämätön, ei huutava lause. Tätä lauseetyyppiä käytetään vain harvoin ammattikirjoittamisessa (kuten sanomalehdissä tai akateemisissa lehdissä), joissa kirjoittajan on tärkeää pysyä objektiivisena ja pitää kiinni tosiasioista eikä tunteista.

Muun tyyppisille kirjoituksille huutavat lauseet voivat kuitenkin olla tehokas tapa osoittaa tunteita kirjoituksessasi ja / tai herättää voimakas tunne lukijoissasi. Ne voivat auttaa lukijoita ymmärtämään, milloin hahmo tuntee erityisen voimakkaasti jotain tai kun joku tulee yllätyksenä tarinassa.

Esimerkkejä:

 • En voi uskoa, että menetimme!
 • Siskoni voitti juuri arpajaiset!
 • Hyvää syntymäpäivää!
 • Tuo mies ryösti juuri pankkia!

feature_essaytopics

4 tyyppisiä lauseita tietokilpailu

Oletko valmis testaamaan tietosi neljän tyyppisestä lauseesta? Kokeile sitten tietokilpailuamme! Päätä minkä tyyppinen lause on alla olevista kymmenestä lauseesta, ja tarkista vastauksesi tietokilpailun alla olevaa vastausnäppäintä vastaan.

 1. Miten koulussa meni tänään?
 2. Olen niin huolissani tästä tiedekokeesta.
 3. Ilotulitus kesti yli tunnin!
 4. Käskin sinun istua.
 5. Agnes voitti oikeinkirjoituksen!
 6. Siirry oppikirjan sivulle 152.
 7. Odota minua!
 8. Kengurujen on mahdotonta hypätä taaksepäin.
 9. Onko ruusukasveja kasteltava usein?
 10. Ole hyvä ja anna minulle pienin leikkausveitsi.

VASTAUSAVAIN

 1. Kysyvä
 2. Vakuutus
 3. Huudahdus
 4. Vakuutus
 5. Huudahdus
 6. Pakollinen
 7. Pakollinen
 8. Vakuutus
 9. Kysyvä
 10. Pakollinentuleeko leo ja gemini toimeen

Kuinka käyttää lauseen vaihtelua kirjoittamisessa

Neljän lauseentyypin sekoittaminen voi olla hieno tapa tehdä kirjoituksestasi dynaamisempi ja mielenkiintoisempi lukea. Vertaa näitä kahta kirjoitusta:

Kaila juoksi kadulla. Kun hän kääntyi kulmaan, ilmestyi yhtäkkiä mies. Hän törmäsi häneen ja kaatui maahan. Mies auttoi häntä ylös ja kysyi miksi hän juoksi. Hän käski hänen olla varovainen seuraavalla kerralla. Kaila nyökkäsi ja jatkoi tietään tällä kertaa hitaammin.

kuinka pitkä on la 2016
Kaila juoksi kadulla. Kun hän kääntyi kulmaan, yhtäkkiä ilmestyi mies! Hän törmäsi häneen ja kaatui maahan.

Miksi juokset? mies kysyi auttaessaan häntä ylös. Ole varovainen ensi kerralla.

Kaila nyökkäsi ja jatkoi tietään tällä kertaa hitaammin.

Ensimmäinen esimerkki ei ole niin mielenkiintoinen, eikö? Se koostuu vain julistavista lauseista, jotka selittävät mitä tapahtui, mutta melko tylsällä tavalla. Toinen esimerkki sisältää kaikki neljä lauseen tyyppiä ja on mielenkiintoisempi lukea. Se osoittaa, kuinka lauseiden vaihtelu voi parantaa kirjoituksesi laatua. Et kuitenkaan halua liioitella sitä.

Kaikki kirjoitukset, joiden päätarkoitus on tosiasioiden toimittaminen (kuten tutkimuspaperi tai sanomalehtiartikkeli), tulisi kirjoittaa lähes yksinomaan julistavilla lauseilla. Deklaratiiviset lauseet ovat yleisin lauseityyppi, jota käytät melkein missä tahansa kirjoituksessa, mutta näihin tosiasioihin perustuviin kappaleisiin et ehkä edes käytä muun tyyppisiä lauseita. Tämä johtuu siitä, että julistavat lauseet ovat tosiasiat, jotka toimittavat tosiasioita ja siirtävät kirjoittamista yhtenäisemmin.

Muissa kirjoituksissa, kuten kaunokirjallisuudessa tai mielipiteissä, käytät todennäköisesti erityyppisiä lauseita useammin. Dialogi voi olla hyvä paikka käyttää muita lauseityyppejä, sillä hahmot kysyvät toisiltaan kysymyksiä, huutavat tai antavat komentoja.

Yksi asia, josta on aina oltava tietoinen, on käytä huutavia lauseita säästeliäästi. Huutomerkin sisällyttäminen silloin tällöin voi lisätä draamaasi ja jännitystä kirjoitukseesi, mutta jos käytät niitä liian usein, ne menettävät tehokkuutensa, ja kirjoituksesi saattaa tuntua liian dramaattiselta ja epäammattimaiselta.

Body_Writing_Essay-2

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Kalifornian parhaat koulut | Burbankin lukion sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltion sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Burbank High Schoolista Burbank, CA.

Mikä on hyvä 9. luokan ACT / SAT -pisteet?

Olet yhdeksännellä luokalla, ja todellinen ACT / SAT on vielä 2 vuotta edessä. Miten tulkitset SAT -pistemäärän, jos otat sen nyt? Teemme uuden analyysin kahdesta tietojoukosta löytääksemme, mitä pidetään hyvänä pisteenä nuoremmille opiskelijoille.

Pitäisikö minun mennä johonkin isosta 10 koulusta?

Oletko utelias osallistumaan johonkin Big Ten -koulusta? Tämä Big 10 -koulujen luettelo selittää Big Ten -yliopistojen hyvät ja huonot puolet ja auttaa sinua päättämään, mikä niistä sopii sinulle.

El Ranchon lukio | 2016-17 Rankings | (Pico Rivera,)

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta El Ranchon lukiosta Pico Riverassa, Kaliforniassa.

Kuinka kauan SAT kestää pitkään?

Kuinka paljon aikaa SAT-majoitukset antavat sinulle testipäivänä? Mikä on SAT: n pidennetty aika ja kuinka monta tuntia saat ylimääräistä? Lisätietoja täältä.

Kuinka päästä: Ole Miss Pääsyvaatimukset

Täydellinen luettelo: Minnesotan korkeakoulut + Sijoitukset / Tilastot (2016)

Haetaanko Minnesotan korkeakouluihin? Meillä on täydellinen luettelo Minnesotan parhaista kouluista, joiden avulla voit päättää minne mennä.

SAT Prep: n lopullinen SAT-opinto-opas

Tämä täydellinen SAT-opas on paras kokoelma SAT-strategioita ja neuvoja, jotka ovat käytettävissä kaikkialla. Opit opiskelemaan SAT: lle ja testausvinkkejä pisteiden parantamiseksi.

10 parasta oikeinkirjoituspeliä, joilla voit parantaa sanataitojasi

Haluatko harjoitella oikeinkirjoitusta sanapelien avulla? Oppaamme sisältää parhaat oikeinkirjoituspelit lapsille ja aikuisille.

Rutgers, New Jerseyn osavaltion yliopisto - Newark SAT -pisteet ja GPA

Mitkä ovat ICD-10-koodit diabetekselle? Täydellinen luettelo

Tarvitsetko ICD-10-koodeja diabetes mellitukselle? Katso tämä täydellinen luettelo ICD-9- ja ICD 10 -koodeista, jotka kattavat tyypin 1, tyypin 2 ja muut diabeteksen muodot.

1410 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Illinoisin yliopisto Springfieldin pääsyvaatimuksissa

Mitä sinun tulee tietää Desert Sands Charter Schoolista

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Desert Sands Charter Schoolista Lancasterissa, Kaliforniassa.

Thiel Collegen pääsyvaatimukset

1020 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

Toimiiko musta siemenöljy todella? Tieteellinen analyysi eduista

Otatko huomioon mustan siemenöljyn hyödyt, kuten laihtuminen tai allergiat? Opi nigella sativan edut, mitä se ei auta ja mitkä annokset otetaan.

Weber State Universityn pääsyvaatimukset

18 vaikeinta ACT -englanninkielistä kysymystä koskaan

Haetko parasta ACT -pistettä? Haluatko haastaa itsesi? Tutustu näihin ACT -englanninkielisiin kysymyksiin ja opi lähestymään haastavimpiakin kysymyksiä.

Kuinka valmistautua yliopistoon: 31 vinkkiä valmistautumiseen

Valmistaudu yliopistoon? Täydellinen oppaamme kattaa kaikki keskeiset vaiheet valmistautumiseen yliopistoon yhdeksännestä luokasta alkaen.

Montana State University - Pohjois -pääsyvaatimukset

Yliopistoa edeltävät kesäohjelmat: Pitäisikö sinun mennä?

Harkitaankoulun aloittamista ennen kesäaikaa? Opastamme sinua, mitkä nämä ohjelmat ovat, mitä etuja ja miinuksia on, ja kuinka päättää, onko jokin oikea sinulle.

Clarken yliopiston pääsyvaatimukset

Saginaw Valley State Universityn pääsyvaatimukset

UC Merced Pääsyvaatimukset