4 lauseentyypin ymmärtäminen

feature_argumentativeessay-1

Jos olet huolissasi erityyppisten lauseiden oppimisesta, saatat helpottaa kuullessasi, että sinun on tiedettävä vain neljä päätyyppiä lauseita. Lisäksi kun tiedät niiden takana olevat säännöt, ne on melko helppo erottaa toisistaan. Tämä opas antaa sinulle kaiken tarvitsemasi tiedot 4 tyyppisestä lauseesta sekä runsaasti esimerkkejä ja tietokilpailun, jolla voit testata tietosi.

4 lauseentyyppiä

Lauseita on neljää tyyppiä: julistava, välttämätön, kysävä ja huutava. Käymme läpi kaikki tämän osan erityyppiset lauseet ja selitämme, mikä lauseen tarkoitus on, miten sitä käytetään ja miltä esimerkit siitä näyttävät.Julistava lause

Deklaratiiviset lauseet ovat yleisimpiä neljästä lauseentyypistä. Niitä käytetään, kun haluat antaa lausunnon (mikä voi olla tosiasia tai mielipide). Nämä lauseet päättyvät pisteeseen. Monissa kirjoituksissa on lukuisia julistavia lauseita peräkkäin (tai ne koostuvat melkein kokonaan julistavista lauseista), koska ne ovat paras lauseen tyyppi tarinan asettamiseksi selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Esimerkkejä:

 • Ella oli myöhässä tanssiin.
 • Laululintujen populaatiot ovat vähentyneet dramaattisesti viimeisen vuosikymmenen aikana.
 • Haluaisin mieluummin vaniljajäätelöä kuin suklaajäätelöä.
 • Jane Austen syntyi 16. joulukuuta 1775.

Pakollinen lause

Pakolliset lauseet antavat komennon tai käskyn. Ne voivat vaihdella yhdestä verbistä paljon pidempään lauseeseen, ja ne yleensä päättyvät pisteeseen . Pakolliset lauseet voivat kuitenkin joskus päättyä huutomerkillä jos tilaus annetaan paljon tunnetta. Niin kauan kuin lause on käsky, se on välttämätön lause, ei huutava lause (katso alla), vaikka se päättyisi huutomerkillä.

Esimerkkejä:

 • Sulje ovi!
 • Älä syö kakkua ennen kuin se on jäähtynyt.
 • Ohita kastike.
 • Ole siellä klo 15.00 mennessä.

Kyselylause

Kaikki kyselylauseet esittävät kysymyksen ja päättyvät siksi kysymysmerkillä (mikä tekee niistä helposti tunnistettavissa!). Tämä lauseetyyppi alkaa usein sanoilla kuten miten miten kuka missä milloin ja miksi. Kysymys voi olla kyllä ​​/ ei tai avoimempi.

e valtaan ln

Esimerkkejä:

 • Oletko edelleen nälkäinen?
 • Miksi luulet Arthurin olevan vihainen minulle?
 • Muistiko Taylor päästää koiran ulos?
 • Oliko Abraham Lincoln 16. presidentti?

Huutava lause

Huutavat lauseet ovat tottuneet ilmaista erityisen voimakkaita tunteita kuten viha, onnellisuus, epäusko jne. Ne kaikki kuitenkin päättyvät huutomerkkiin; jos lause antaa käskyn ja päättyy huutomerkillä, se on välttämätön, ei huutava lause. Tätä lauseetyyppiä käytetään vain harvoin ammattikirjoittamisessa (kuten sanomalehdissä tai akateemisissa lehdissä), joissa kirjoittajan on tärkeää pysyä objektiivisena ja pitää kiinni tosiasioista eikä tunteista.

Muun tyyppisille kirjoituksille huutavat lauseet voivat kuitenkin olla tehokas tapa osoittaa tunteita kirjoituksessasi ja / tai herättää voimakas tunne lukijoissasi. Ne voivat auttaa lukijoita ymmärtämään, milloin hahmo tuntee erityisen voimakkaasti jotain tai kun joku tulee yllätyksenä tarinassa.

Esimerkkejä:

 • En voi uskoa, että menetimme!
 • Siskoni voitti juuri arpajaiset!
 • Hyvää syntymäpäivää!
 • Tuo mies ryösti juuri pankkia!

feature_essaytopics

4 tyyppisiä lauseita tietokilpailu

Oletko valmis testaamaan tietosi neljän tyyppisestä lauseesta? Kokeile sitten tietokilpailuamme! Päätä minkä tyyppinen lause on alla olevista kymmenestä lauseesta, ja tarkista vastauksesi tietokilpailun alla olevaa vastausnäppäintä vastaan.

 1. Miten koulussa meni tänään?
 2. Olen niin huolissani tästä tiedekokeesta.
 3. Ilotulitus kesti yli tunnin!
 4. Käskin sinun istua.
 5. Agnes voitti oikeinkirjoituksen!
 6. Siirry oppikirjan sivulle 152.
 7. Odota minua!
 8. Kengurujen on mahdotonta hypätä taaksepäin.
 9. Onko ruusukasveja kasteltava usein?
 10. Ole hyvä ja anna minulle pienin leikkausveitsi.

VASTAUSAVAIN

 1. Kysyvä
 2. Vakuutus
 3. Huudahdus
 4. Vakuutus
 5. Huudahdus
 6. Pakollinen
 7. Pakollinen
 8. Vakuutus
 9. Kysyvä
 10. Pakollinentuleeko leo ja gemini toimeen

Kuinka käyttää lauseen vaihtelua kirjoittamisessa

Neljän lauseentyypin sekoittaminen voi olla hieno tapa tehdä kirjoituksestasi dynaamisempi ja mielenkiintoisempi lukea. Vertaa näitä kahta kirjoitusta:

Kaila juoksi kadulla. Kun hän kääntyi kulmaan, ilmestyi yhtäkkiä mies. Hän törmäsi häneen ja kaatui maahan. Mies auttoi häntä ylös ja kysyi miksi hän juoksi. Hän käski hänen olla varovainen seuraavalla kerralla. Kaila nyökkäsi ja jatkoi tietään tällä kertaa hitaammin.

kuinka pitkä on la 2016
Kaila juoksi kadulla. Kun hän kääntyi kulmaan, yhtäkkiä ilmestyi mies! Hän törmäsi häneen ja kaatui maahan.

Miksi juokset? mies kysyi auttaessaan häntä ylös. Ole varovainen ensi kerralla.

Kaila nyökkäsi ja jatkoi tietään tällä kertaa hitaammin.

Ensimmäinen esimerkki ei ole niin mielenkiintoinen, eikö? Se koostuu vain julistavista lauseista, jotka selittävät mitä tapahtui, mutta melko tylsällä tavalla. Toinen esimerkki sisältää kaikki neljä lauseen tyyppiä ja on mielenkiintoisempi lukea. Se osoittaa, kuinka lauseiden vaihtelu voi parantaa kirjoituksesi laatua. Et kuitenkaan halua liioitella sitä.

Kaikki kirjoitukset, joiden päätarkoitus on tosiasioiden toimittaminen (kuten tutkimuspaperi tai sanomalehtiartikkeli), tulisi kirjoittaa lähes yksinomaan julistavilla lauseilla. Deklaratiiviset lauseet ovat yleisin lauseityyppi, jota käytät melkein missä tahansa kirjoituksessa, mutta näihin tosiasioihin perustuviin kappaleisiin et ehkä edes käytä muun tyyppisiä lauseita. Tämä johtuu siitä, että julistavat lauseet ovat tosiasiat, jotka toimittavat tosiasioita ja siirtävät kirjoittamista yhtenäisemmin.

Muissa kirjoituksissa, kuten kaunokirjallisuudessa tai mielipiteissä, käytät todennäköisesti erityyppisiä lauseita useammin. Dialogi voi olla hyvä paikka käyttää muita lauseityyppejä, sillä hahmot kysyvät toisiltaan kysymyksiä, huutavat tai antavat komentoja.

Yksi asia, josta on aina oltava tietoinen, on käytä huutavia lauseita säästeliäästi. Huutomerkin sisällyttäminen silloin tällöin voi lisätä draamaasi ja jännitystä kirjoitukseesi, mutta jos käytät niitä liian usein, ne menettävät tehokkuutensa, ja kirjoituksesi saattaa tuntua liian dramaattiselta ja epäammattimaiselta.

Body_Writing_Essay-2

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Kuinka sanoa hyvää huomenta ranskaksi oikein

Mietitkö, miten sanoa hyvää huomenta ranskaksi? Selitämme tämän yleisen ranskalaisen tervehdyksen yksityiskohdat ja käännämme lauseita, kuten hyvää yötä ja hyvää päivää.

Kuinka päästä: Texas State ACT -pisteet ja GPA

Columbia College Chicago SAT -pisteet ja GPA

Kuinka päästä: Marylandin yliopiston SAT-tulokset ja GPA

Karibian yliopiston pääsyvaatimukset

136 yliopistoa edeltävää kesäohjelmaa lukiolaisille

Harkitsetko hakemista kesää edeltäviin korkeakouluohjelmiin? Tutustu luetteloomme ideoita ja vinkkejä oikean ohjelman löytämiseen.

Wiley Collegen pääsyvaatimukset

Kuinka kauan SAT -pisteiden lähettäminen kestää?

Eikö SAT -pisteiden lähettämisen aikajana ole selvä? Selitämme tarkasti, kuinka kauan se kestää ja miten suunnitella sen mukaisesti.

Emmanuel College SAT -pisteet ja GPA

Colorado School of Mines ACT -pisteet ja GPA

4 vinkkiä suuren UIUC-esseen kirjoittamiseen

Etkö ole varma, miten lähestyä U of I -sovellusta? Tutustu täydelliseen oppaaseen, mukaan lukien todellinen UIUC-esseeesimerkki.

Ripon Collegen pääsyvaatimukset

Onko ACT kaareva? Asiantuntijaopas ACT-käyrään

Onko ACT kaareva? Selitämme mikä ACT-käyrä todella on ja miten se vaikuttaa sinuun sekä miten se on muuttunut vuosien varrella.

Parhaat koulut Kaliforniassa | Marshallin peruskoululuokitukset ja tilastot

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Marshall Fundamental High Schoolista Pasadenassa, Kaliforniassa.

Yhteisöpalvelun edut sinulle

Miksi sinun pitäisi tehdä yhteisöpalvelua? Mitä hyötyä vapaaehtoistyöstä on teini-ikäisille ja korkeakoulujen sovelluksiin? Opi täältä.

Kuinka hyökätä ACT -essee kehotuksia ja nostaa pisteitäsi

Kun luet ACT -kirjoituskehotteen, miten sitä pitäisi analysoida? Mihin perspektiiviin kannattaa suhtautua ja miten kirjoitat korkeapisteisen esseen? Tässä on asiantuntijaoppaamme.

Mitä sinun on tiedettävä Phoenixin lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Phoenixin lukiosta Fresnossa, Kaliforniassa.

Pell Grant Chart (Viimeisin): Kelpoisuus ja maksut

Katso kelpoisuus- ja maksuaikataulu Pell Grant -kaaviosta täältä. Selvitä, minkä summan voit saada Pell -apurahallesi, ja opi hakemaan.

ACT-testipäivät 2018-2019

Suunnitteletko ACT: n ottamista lukuvuoden 2018-2019 aikana? Tutustu täydelliseen luetteloon päivämääristä ja määräajoista suunnitellaksesi eteenpäin.

SAT-matematiikan toiminnot: lineaarinen, kvadraattinen ja algebrallinen

SAT Math -sovelluksessa sinun on ehdottomasti tiedettävä, kuinka funktiot toimivat - lineaariset, toissijaiset ja algebralliset toiminnot testataan. Opi täältä strategioita ja vinkkejä näiden matemaattisten ongelmien käsittelemiseksi.

Kuinka monta sekuntia on päivässä? Viikko? Vuosi?

Kuinka monta sekuntia vuodessa? Päivä? Viikko? Opi siirtymään aikayksiköiden välillä ja tutustu kattavaan tuloskaavioon.

Mitkä ovat 5 rakkauskieltä?

Mitä ovat rakkauskielet? Opi jokaisen viiden rakkauskielen yksityiskohdat ja kuinka tyydyttää kunkin rakkauskielen tarpeet.

Kalifornian parhaat koulut | High Tech High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta High Tech High Schoolista San Diegossa, Kaliforniassa.

Mitkä osiot ovat ACT: ssä? Kaikki 4 testiosaa, selitetty

Onko sinulla kysyttävää viidestä ACT-osiosta? Selitämme yleisen testimuodon, mitä ACT: n kussakin osassa on ja miten kukin onnistuu hyvin.

Kuinka tilata, tallettaa ja mitätöidä henkilökohtaisia ​​shekkejä: Täydellinen opas

Mietitkö, kuinka sekki mitätöidään? Selitämme prosessin sekä miten sekit talletetaan ja tilataan. Sinusta tulee sekin kirjoittaja, sekkien kassaamisen asiantuntija hetkessä!