Kolmen ironian tyypin ymmärtäminen

eläin-kirjahylly-kirjat-156321

Ironia on yksi kielen ja kirjallisuuden suurista voimista. Ironia kehottaa meitä käyttämään älykkyyttä ja vaistomaista ymmärrystä oikeista ja vääristä ja vaatii usein, että näemme huumoria siellä, missä sitä ei ole. Jotkut sanovat, että ironia on yhtä vanhaa kuin itse kirjallisuus, ja heillä voi olla oikeus - ihmisen tilassa olemme aina pyrkineet löytämään merkityksen paradoksista. Koska ironia on niin läsnä kaikkialla, on tärkeää ymmärtää erilaiset ironian tyypit ja miten tai milloin niitä käytetään. Pystyt tunnistamaan eri tyypit ja kutsumaan oikeat ja väärät tapat käyttää niitä.

esseekilpailu lukiolaisille


Mikä on ironia?

Lyhyesti, ironia on kirjallinen tai retorinen laite, joka ilmaisee tai osoittaa päinvastaisen sen, mikä on tosiasiassa humoristista tai korostettua vaikutusta varten. Ironia toteaa olevan päinvastoin kuin mitä tarkoitetaan, mutta tavalla, joka silti saa ymmärtämään todellisen merkityksen.Monet ihmiset käyttävät sarkasmia jokapäiväisessä kanssakäymisessä, mikä on eräänlaista sanallista ironiaa. Esimerkiksi keskustellessasi tulevasta hammaslääkärin vastaanotosta saatat sanoa liian innostuneella äänellä, en voi odottaa! Tämä on eräänlainen ironia (pääsemme tyyppeihin pian!) Ja osoittaa, että ironia on syvään juurtunut kommunikointitapamme.

Jos et ole luonnostaan ​​ironinen henkilö, saatat ihmetellä, miksi kirjailijat käyttävät ironiaa romaaneissa. Eikö olisi vain järkevämpää sanoa, mitä ne tarkoittavat? Vaikka et ole väärässä, käytä kaikenlaisia ironia voi auttaa luomaan jännitystä, herättämään tiettyjä tunteita tai kertomaan mielipiteemme hahmosta ja heidän motivaatioistaan . Kun keskustelemme ironian tyypeistä, käsittelemme perusteellisemmin sitä, miten ja miksi kirjailija saattaa käyttää ironiaa ja mitä he toivovat saavuttavansa.

Kolme ironiatyyppiä

Tilannekohtainen ironia

Tilannerautaa on milloin tilanteen lopputulos on erilainen kuin odotuksemme. Tilannerautaa voidaan käyttää draaman luomiseen, tragedian todellisuuden kotiuttamiseen tai huumorin luomiseen. Tilannerautaa usein kirjoista ja näytelmistä sekä elokuvista ja televisiosta. Tämän tyyppinen ironia auttaa meitä ja hahmoa ymmärtämään todellisuuttaan ja kutoo yhteen huumorin ja tragedian.

Tässä on joitain esimerkkejä tilanteiden ironiasta

Yleistä: Ystäväsi julkaisee sosiaalisessa mediassa kuinka sosiaalinen media tappaa yhteiskuntaa, ja meidän kaikkien on oltava vuorovaikutuksessa henkilökohtaisesti

Huumori: Juokseva varas joutuu pakoautoon, mutta se on loppunut

Michiganin yliopisto täytti vaatimukset

Traaginen: Guy de Maupassantin novellissa Kaulakoru , Mathilda lainaa kaulakorun varakkaalta ystävältä ja menettää sen. Hän ja hänen miehensä joutuvat lamaantuviin velkoihin ja joutuvat köyhyyteen korvaamaan kaulakorun vain saadakseen vuosia myöhemmin selville, että alkuperäinen kaulakoru oli aluksi väärennös.

Dramaattinen ironia

Dramaattinen ironia on a tarinankertojien käyttämä laite, jossa yleisö on tietoinen tapahtumasta, mutta hahmot eivät ole . Dramaattinen ironia sisältää kolme vaihetta: Asennus , kun yleisölle ilmoitetaan jotain, jota hahmo ei tiedä. Operaatio , käyttämällä tietoa kehittämään uteliaisuutta ja emotionaalista reaktiota yleisöltä. Resoluutio , mitä tapahtuu sen jälkeen, kun hahmo saa selville tiedot.

Romeon ja Julian kuolema on loistava esimerkki dramaattisesta ironiasta. Me yleisö / lukija tiedämme, että Juliet on huumettu väärentämään omaa kuolemaansa, mutta Romeo ei. Joten katsomme Romeon itsemurhan tietäen, että Juliet on elossa ja että hänkin tietäisi totuuden, jos hän olisi odottanut. Tässä esimerkissä asennus on näytelmän aikaisempaa, kun kuulemme Julietin suunnitelmasta tietäen, että Romeo ei tiedä. Hyödyntäminen on, kun katsomme heidän kuolemantapaustensa kehittyvän. Ja päätöslauselma on näytelmän loppu, kun perheet saavat selville, mitä tapahtui, ja lopulta vihamielisyytensä.

Toinen tunnettu esimerkki on Oidipus Rexin tarina. Dramaattinen ironia keksittiin meille ensin kreikkalaisissa draamoissa. Joten vaikka suurin osa meistä nykyaikaisista lukijoista tietää tarinan pääasiassa näytelmän kautta, antiikin Kreikan näytelmäkäyttäjät olisivat olleet hyvin perillä Oidipuksen tarinasta ennen näytökseen menemistä. Kreikan yleisö pystyi katsomaan tarinan etenemistä tämän tiedon jo ollessa mielessä, vaikka päähenkilö, Oidipus, ei tiedä. Tämä luo dramaattista jännitystä koko tarinaan ja lisää uuden tunnekerroksen tähän klassiseen myyttiin.

juoma-kirjat-kofeiini-904616

Sanallinen ironia

Kuten keskustelimme, suullinen ironia on tärkeä työkalu puheessa. Sanallinen ironia on myös tärkeä työkalu kirjoittamisessa. Sanallista ironiaa tapahtuu, kun luonteeltaan henkilö sanoo yhden, mutta tarkoittaa toista .

Mainitsin edellä, että sarkasmi on yksi suullisen ironian muoto. Mutta muista, että sarkasmin ja sanallisen ironian määritelmät eivät ole keskenään vaihdettavissa, ja sarkasmi on vain yksi muoto suullisesta ironiasta. Sarkasmi on yleensä hieman ankarampaa kuin yleinen sanallinen ironia, ja verbaaliseen ironiaan voi sisältyä myös kaksoisvetoisuus, liioittelua tai liioittelua ja retorisia kysymyksiä .

Kirjoittajat voivat käyttää sanallista ironiaa todistamaan asian tai auttamaan meitä ymmärtämään paremmin tilannetta tai luonnetta. Jos hahmo käyttää suullista ironiaa, se voi olla viittaus juoniin, mutta voi myös viitata juoniin hahmon omat tunteet . Sanallinen ironia voi antaa meille käsityksen hahmon todellisesta tilasta ja haastaa meidät tarkastelemaan syvemmälle hahmon motivaatioita.

Sanallista ironiaa voidaan käyttää myös yleisemmässä mielessä huumorin tuomiseen romaaniin, näytelmään, elokuvaan jne. Sanallinen ironia auttaa meitä myös kehittämään analyyttisiä taitoja, koska se vaatii meitä lukijoina kiinnittämään huomiota vivahteita vuoropuhelussa ja kielessä .

Satiiri on yksi esimerkki sanallisesta ironiasta, joka kantaa koko tekstiä.

mahdollisuudet päästä Harvardiin

Siellä on oikeastaan ​​melko paljon sanallista ironiaa Harry Potter sarja. Sisään Feeniksin järjestys , Petunia-täti kysyy Harrylta, miksi hän seuraa jatkuvasti uutisia. Hän vastaa: No, se muuttuu joka päivä. Vaikka Harry tarjoaa todenmukaisen vastauksen pinnalla, lukijoina voimme sanoa, että hänen vastauksensa on halveksiva, ja hänen merkityksensä (osoittaa, kuinka typerä täti Petunian tutkimus on) on ristiriidassa hänen puhuviensa sanojen kanssa. Jos luetaan oikealla äänellä, tämä keskustelu varmasti ainakin saa nauraa.

mitä 4 litraa vastaa

Kuten keskustelimme, liioittelu on yksi suullisen ironian muoto, jota käytämme myös yleisesti. Jos joku nauraa vitsi ja sanoo, että minä nauroin niin kovasti, räjähdin melkein! Tämä on liikaa liioittelua ja eräänlaista sanallista ironiaa, koska henkilö ei selvästikään räjähtänyt naurusta, ja lausunto on ristiriidassa todellisuuden kanssa.

tiiliseinä-lähikuva-värit-1115680

Kuinka erottaa erilaiset ironian tyypit toisistaan

Muista, että kirjailijat käyttävät ironiaa tehdäkseen pisteen ulkonäön ja todellisuuden välisestä erosta. Yleensä ironian käytön on tarkoitus myös ajaa kotiin kohta teema tai symboliikka. Saadaksesi täydellisen käsityksen tekstistä ja ironian käytön tarkoituksesta, sinun on tiedettävä käytetyn ironian tyyppi.

Tunnistetaan tilannekohtainen ironia

Tilannerautaa voi olla hieman vaikeampi tunnistaa. Mahdollisuudet ovat, olet lukenut tai nähnyt tilanteen ironiaa ja saanut reaktion ajattelematta itseäsi: 'Hei, tämä on tilannekohtaista ironiaa'. Tilanneteronia voi olla hauskaa, surullista tai kaikkea siltä väliltä. Tässä on joitain tärkeitä kysymyksiä, joita voit kysyä itseltäsi:

Eroiko tilanteen lopputulos odotuksistasi?

Ovatko sinä ja hahmot tietoisia siitä, että lopputulos on erilainen kuin odotukset?

Ovatko odotusten ja todellisuuden erot hauska, traaginen tai muuten tunnepitoinen?

Kuuluisa Alanis Morissetten autolaulu, Ironic, on täynnä tilannekohtaista ironiaa; tiedämme sen olevan tilannekohtainen, koska jokainen lyriikka selittää tapahtuman ja lopputuloksen, joka eroaa odotuksistamme. Se ei ole sanallista, koska kukaan ei puhu, eikä dramaattinen, koska yleisö eli kuuntelija tietää saman määrän tietoa kuin kappaleen 'hahmot'. Esimerkiksi lyriikka 'Hän voitti arpajaiset ja kuoli seuraavana päivänä' on selvästikin tilannekohtainen ironia.

Dramaattisen ironian tunnistaminen

Dramaattisen ironian tärkein elementti on, että yleisö tietää jotain, mitä hahmot eivät tiedä. Koska tiedämme yleensä yleisönä, mitä hahmot tekevät tai eivät, dramaattisen ironian pitäisi olla suhteellisen helppo tunnistaa.

Kun tunnistamme dramaattisen ironian, meidän on kysyttävä itseltämme: seuraaako se dramaattisen ironian polkua: Asennus, hyväksikäyttö ja ratkaisu? Lisääkö vai aiheuttaako jännitys yleisön ja hahmojen välinen tietokuilu? Jos vastaus on kyllä, katsot todennäköisesti dramaattista ironiaa.

tumma-tippaa-mies-1530423

Sanallisen ironian tunnistaminen

Yksi keskeinen osa suullista ironiaa on, että hahmo puhuu sen ääneen. Koska käytämme suullista ironiaa niin usein puheessamme, tämän tyyppinen ironia voi olla sinulle heti selvä. Puhevivahteita on kuitenkin paljon vaikeampaa saada esille paperilla, joten voit kysyä itseltäsi muutaman kysymyksen, joka auttaa selvittämään asiayhteyden ja vahvistamaan, käytetäänkö sanallista ironiaa vai ei.

coloradon yliopiston pääsyvaatimukset

Lue kohtaus huolellisesti. Muista, että sanallisella ironialla voi olla monia sävyjä! Se voi olla leikkisää, halveksivaa, snarkista jne. Joten jos luulet hahmojen käyttävän sanallista ironiaa, voit kysyä itseltäsi seuraavaa:

Mitä muuta tapahtumassa tapahtuu? Onko mikään syy, miksi hahmo käyttäisi sanallista ironiaa? Onko heillä syytä todistaa?

Mikä on suhde puhuvan hahmon ja puhuttavan hahmon välillä? Pitäisikö puhuvan hahmon käyttää sanallista ironiaa saadakseen pisteen?

Nyt kun olet oppinut ironian kaikissa muodoissaan, varo käyttämästä sitä liikaa. Ironista kyllä, ironiaa voidaan usein käyttää liikaa ja ylikuormittaa. Mutta ehdottomasti käytä näitä vinkkejä kaikkien kolmen ironiatyypin tunnistamiseen, jotta ymmärrät paremmin testikysymyksesi tai lukumateriaalisi. Kirjailijat käyttävät kaiken tyyppistä ironiaa työssään, ja se on tärkeä osa merkityksen löytämisessä kirjoissa ja jokapäiväisessä elämässä.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

2.2 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 2.2

Mikä on 2.2 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä oppilaitokset hyväksyvät 2.2 GPA: n? Ota selvää, mihin kouluihin pääset.

Kalifornian taiteen instituutin pääsyvaatimukset

22 keskeistä alkemiasymbolia ja niiden merkitykset

Mitä ovat alkemiasymbolit? Katso täydellinen oppaamme tärkeimmistä alkemiasymboleista ja merkityksistä.

Täsmälleen mitä odottaa AP -kielen monivalinnalta

Oletko hämmentynyt tukiaseman kielen ja kokoonpanon monivalinnoista? Selitämme eri kysymystyyppejä ja tarjoamme asiantuntijavinkkejä, joiden avulla voit ässää kokeen.

3 tärkeintä vinkkiä erottuvaan Cornell-esseeseen

Kamppailetko Cornellin essee -kehotteen kanssa? Opi kirjoittamaan suuri Cornell -lisäesite, joka saa sovelluksesi loistamaan.

Paras Algebra 1 Regents -katsausopas 2021

Otatko Algebra 1 Regents -kokeen? Tutustu asiantuntija -arvio -oppaaseemme opintovihjeitä ja neuvoja varten.

Fordhamin yliopiston pääsyvaatimukset

Kuinka saada 36 ACT English: 10 strategiaa täydeltä maalintekijältä

Pisteytys 36 ACT-englanniksi vaatii täydellisyyttä. Opi ACT-asiantuntijan kriittiset strategiat tämän osan hallitsemiseksi.

Clayton State Universityn pääsyvaatimukset

Parhaat ACCUPLACER-harjoituskokeet: matematiikka, lukeminen ja paljon muuta

Tarvitsetko ACCUPLACER-harjoitustestin? Katso kokoelmamme kirjoittamisen, lukemisen ja matematiikan ACCUPLACER-harjoitustesteistä.

Jazzista Jambalayaan: 11 hauskaa tekemistä New Orleansissa

Mietitkö mitä tehdä New Orleansissa? Katso luettelo suosituimmista nähtävyyksistä ja piilotetuista helmistä, mukaan lukien suokierrokset, kreoliruoka ja ranskalainen kortteli.

Montserratin taiteen korkeakoulun pääsyvaatimukset

Caltech vs MIT: Mikä on parempi?

Onko Caltech parempi kuin MIT? Mikä koulu sopii sinulle? Opi eroja näiden huipputekniikan korkeakoulujen välillä.

Malone Universityn pääsyvaatimukset

New Jerseyn teknologiainstituutin pääsyvaatimukset

Kuinka päästä sisään: Temple Universityn pääsyvaatimukset

Stonehill College SAT -tulokset ja GPA

Kuinka tarkastukset ja saldot toimivat Yhdysvaltain hallituksessa

Mitä ovat sekit ja saldot? Kuinka ne toimivat? Täydellinen tarkistus- ja saldomääritelmäoppaamme jakaa tämän Yhdysvaltojen hallituksen näkökohdan yksityiskohtaisella esimerkillä.

Parhaat koulut Kaliforniassa | Capistrano Connections Academy Charter School -sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Capistrano Connections Academy Charter Schoolista Aliso Viejo, Kalifornia.

2016-17 Akateeminen opas | Oak Parkin lukio

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Oak Park High Schoolista paikassa Oak Park, CA.

New Yorkin sisustuskoulun pääsyvaatimukset

1060 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Amerikan katolisen yliopiston pääsyvaatimukset

Covenant Collegen pääsyvaatimukset

UNT ACT -pisteet ja GPA