Rotu vs. etnisyys vs. kansalaisuus: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

ominaisuus-ihmiset-monikulttuurinen-piiri

Kaikilla viimeaikaisilla kiistoilla maahanmuutto uutisissa , olet todennäköisesti kuullut paljon puhetta rodusta, etnisestä alkuperästä ja kansallisuudesta. Mutta mitä nämä termit tarkoittavat? Vaikka sinulla todennäköisesti on yleinen käsitys näiden termien merkityksestä, totuus on, että käsitteet voivat olla melko monimutkaisia. Kuten kuinka määrität rodun? Ovatko rotu ja etnisyys sama asia? Jos ei, mikä on ero? Ja voitko olla rasistinen jotakuta kohtaan maasta, josta he tulevat?

Kaikki nämä asiat ovat viime aikoina Yhdysvaltojen vuoropuhelun ytimessä, mutta näyttää siltä, ​​että ihmiset aloittavat harvoin alussa siitä, miten määrität rodun vs. etnisyyden vs. kansallisuuden. Tässä artikkelissa käydään läpi kansallisuus, rotu ja etnisyys, mukaan lukien:  • Jokaisen termin määrittely
  • Selittämällä kukin termi esimerkkein
  • Toimitetaan taulukko, jossa verrataan ja verrataan rotua etniseen alkuperään ja kansallisuuteen
  • Annetaan esimerkkejä rodusta vs. etnisestä alkuperästä

Aiheesta on paljon puhuttavaa, joten aloitetaan!

keho-monimuotoisuus-kädet

Rotu vs. etnisyys vs kansallisuus: kätevä pöytä

Vaikka aiomme ehdottomasti puhua a paljon rodusta vs. etnisestä alkuperästä vs. kansallisuudesta halusimme antaa sinulle kätevän taulukon, jossa on määritelmät ja esimerkkejä jokaisesta termistä heti lepakosta. Kun luet tätä artikkelia, voit palata tähän taulukkoon pitämään asiat suorana. (Luota meihin: se voi tulla monimutkaiseksi!

TERMI MÄÄRITELMÄ ESIMERKIT
Rotu Fyysiset ominaisuudet, jotka määrittelevät henkilön tietyn ryhmän jäseneksi Ihon väri, hiusten väri ja rakenne, silmien väri, kasvojen piirteet, fyysinen rakenne
Etnisyys Kulttuuriset piirteet, jotka määrittelevät henkilön tietyn ryhmän jäseneksi Kieli, aksentti, uskonto, pukeutumistavat, kampaukset, sosiaaliset tavat, ruoka- ja ruokavalion mieltymykset tai rajoitukset
Kansalaisuus Oikeudellinen tunne kuulumisesta tiettyyn poliittiseen kansallisvaltioon Kansalaisuus (syntymäoikeus tai kansalaisuus)

kehon monimuotoisuus-rotu

Kilpailu perustuu henkilön fyysisiin ominaisuuksiin.

Mikä on rotu?

Ensinnäkin määritellään rotu. Yksinkertaisesti, rotu on ihmisen fyysisiä ominaisuuksia, jotka tekevät heistä sopivia erillisiin ryhmiin. Ihmisryhmät, joilla on samanlaiset fyysiset ja käyttäytymisominaisuudet, on ryhmitelty roduluokkiin.

Yleisesti ottaen, ihmiset luokitellaan erilaisiin roduluokkiin fyysisten, muuttumattomien ominaisuuksiensa, kuten ihon väri, hiusten rakenne, silmien muoto ja kasvojen piirteet. Joten Yhdysvalloissa henkilö, jolla on tumma iho ja erittäin kiharat mustat hiukset, luokitellaan rodullisesti mustaksi, ja jonkun, jolla on vaalea iho ja suorat vaaleat hiukset, oletetaan olevan valkoihoisia.

On tärkeää ymmärtää se kun ihmiset ajattelivat rodun olevan biologisesti määritelty, tiede on nyt osoittanut, että rotu on sosiaalinen rakenne . Mutta mitä se tarkalleen tarkoittaa? Yhdessä vaiheessa ihmiset ajattelivat, että kun olit tietyssä rodussa, olit biologisesti merkittävästi erilainen kuin muiden rotujen ihmiset. Tätä käytettiin usein ihmisten sortamiseen. Esimerkiksi yhdeksi perusteluksi amerikkalaiselle orjuudelle oli, että mustat ihmiset olivat luonnostaan ​​geneettisesti huonompia kuin valkoiset, mikä teki jälkimmäisestä ylivoimaisen rodun.

Viimeaikainen tiede on osoittanut, että rotu on itse asiassa jotain, jonka yhteiskunta on kehittänyt ja osoittanut. Toisin sanoen tutkijat ovat havainneet, että ihmisen rotu ei tee hänestä geneettisesti merkittävästi erilaista kuin kukaan muu. Tämä tarkoittaa, että rotu on yhteiskuntien tapa erottaa ihmiset fyysisesti ilmaistujen yhteisten piirteiden perusteella.

Rasismi määritelty

Kuten juuri mainitsimme, rotu perustuu henkilön fyysisiin ominaisuuksiin. Se tarkoittaa rasismi on teko, jolla syrjitään henkilöä tai ihmisryhmää rodun perusteella (tai siihen kohdistetaan ennakkoluuloja). Rasismi on myös usko siihen, että ihmisen oma rotu on ylivoimainen tai tekee hänestä ylivertaisen muihin nähden.

Rasismi tapahtuu myös silloin, kun ihmiset olettavat, että henkilön rotu saa hänet alttiiksi tietylle käyttäytymiselle. Usko, että kaikki mustat ihmiset ovat väkivaltaisia ​​tai että latinalaiset naiset ovat seksuaalisesti siveettömiä, ovat esimerkkejä rasismista, joka käyttää ihmisen rotua olettaakseen negatiivisia asioita heistä ja heidän käyttäytymisestään.

Muista, että vaikka yksilöillä voi olla rasistisia mielipiteitä tai vakaumuksia, rasismia voi esiintyä myös laajemmalla tasolla. Kun sosiaaliset ja poliittiset järjestelmät toimivat rasististen oletusten perusteella, sitä kutsutaan institutionaaliseksi rasismiksi. Tämän tyyppistä rasismia on usein vaikeampi havaita, koska uskomme sen olevan normaalia tai hyväksyttävää. Esimerkiksi, tosiasia, että mustat ja latinalaisamerikkalaiset, joilla on korkeakoulututkinto, ansaitsevat vähemmän rahaa kuin valkoinen tai aasialainen henkilö, jolla on sama tutkinto vastaavien yliopistojen edustajat ovat esimerkki institutionaalisesta rasismista.

keho-aasia-kulttuuri

Etnisyys on jonkun erillinen kulttuuriperintö.

on hyvä 4,8 gpa

Mikä on etnisyys?

Jos rotu perustuu henkilön fyysiseen ulkonäköön, niin mikä on etnisyys ? Etnisyys on yksinkertaisesti sanottuna jonkun alueellinen kulttuuriperintö . Tämä sisältää henkilön äidinkielen, uskonnon, juhlapäivät ja kulttuurikäytännöt. Tässä tapauksessa etnisyys on sidottu paljon läheisemmin maantieteelliseen alueeseen ja kulttuuriin kuin fyysinen ulkonäkö.

Katsotaanpa tarkemmin etnistä alkuperää. Joku, sanotaan esimerkiksi Yhdysvaltojen Appalakkien alueelta, saa kulttuuritaustan, johon voi liittyä bluegrass-musiikkia ja protestanttista kristinuskoa. Toisella henkilöllä Louisianan lahdelta voi olla tausta, johon liittyy zydeco-musiikkia ja katolilaisuutta. Nämä ovat etninen eroja. Mikä on etnisyys vs. rotu? Etnisyys, toisin kuin rotu, ei ole näkyvissä pinnalla.

Jos molemmat yllä olevissa esimerkeissämme olevat ihmiset ovat valkoihoisia, et todennäköisesti pysty kertomaan, kuka oli Louisianasta ja kuka Appalachiasta, ellet kuule heidän aksenttinsa eroa. Kaikki Appalakkien vuoristosta tulevat ihmiset eivät kuitenkaan ole valkoihoisia eivätkä kaikki lydianialaiset, jotka kuuntelevat Zydecoa. Itse asiassa molemmilla näillä alueilla on suuri määrä afrikkalaisia ​​amerikkalaisia, jotka sopivat myös samoihin etnisiin ominaisuuksiin. Lisäksi molemmilla on myös alkuperäiskansojen amerikkalaisten populaatio, jotka sopivat myös näihin etnisiin ominaisuuksiin.

Nyt kun tiedät rodun ja etnisen alkuperän määritelmät, katsotaanpa tarkemmin, miten nämä kaksi eroavat toisistaan.

Etnosentrismi määritelty

Etnosentrismi tapahtuu, kun henkilö tuomitsee toisen kulttuurin oman kulttuurinsa arvojen ja standardien perusteella . Tämän ongelmana on, että kulttuurit vaihtelevat suuresti, joten etnocentrismin tulos on, että ihmisen mielestä heidän kulttuurinsa on parempi kuin muiden ihmisten kulttuurit. Etnosentrismi johtaa siihen, että ihminen tai ihmisryhmä ajattelee elämäntapansa olevan luonnollista ja oikeaa - ja että kulttuurit, joilla ei ole samoja käytäntöjä ja arvoja, ovat vaarallisia, taaksepäin suuntautuneita ja sivistyneitä.

Kuten rasismi, etnosentrismi johtaa syrjiviin käytäntöihin. Esimerkiksi, ota tämä tarina siitä, että opiskelijoita pyydetään poistamaan hijabinssa yhdessä Virginian koulussa. Hijab on tärkeä osa joidenkin musliminaisten uskonnollisia käytäntöjä. Opettaja, joka pyysi tyttöä poistamaan hijabinsa, oletti, että hänen kulttuuriset käytännöt ja arvot - joissa hijabeja ei vaadita - olivat parempia. Tässä tapauksessa opettajan toimet perustuivat väärään olettamaan, että yksi etnisyys on jotenkin muita muita parempi ja että muiden tulisi omaksua.

feature_confusedpanda-1

Rotujen ja etnisen alkuperän erot ovat aluksi sekavia, mutta autamme sinua ymmärtämään eroja hieman paremmin.

Rotu vs. etnisyys

Rotu ja etnisyys eivät ole sama asia, joten et voi käyttää termejä keskenään. Tämä johtuu siitä, että rodun määrittelee henkilön fyysinen ulkonäkö, kun taas etnisen alkuperän määrittelee ihmisen kulttuuri.

Tarkastellaan esimerkkiä ihmisten käyttämillä kielillä. Latinalaiset ovat ihmisiä, joiden juuret ovat Keski- ja Etelä-Amerikassa (tai 'Latinalaisessa Amerikassa'). Espanjalaiset ovat ihmisiä, joiden äidinkieli on espanja. Kaikki latinot eivät puhu espanjaa - Brasiliasta tulevat ihmiset puhuvat portugalia, ja tonnia ihmisiä puhuu vain alkuperäiskieliään. Lisäksi latinalaisamerikkalaiset eivät ole kaikki latinolaisia, koska espanjalaiset saattavat puhua espanjaa äidinkielenä, mutta eivät Latinalaisesta Amerikasta. Kieli, jota henkilö puhuu, kuuluu luokkaan etninen ero, koska sillä ei ole mitään tekemistä henkilön fyysisen ulkonäön kanssa.

Etnisesti voit olla latinalaisamerikkalainen tai latino ja olla monissa eri roduissa, mukaan lukien mustat, alkuperäiskansat ja valkoihoiset. Esimerkiksi Espanjasta tulevat ihmiset voivat olla sekä latinalaisamerikkalaisia ​​(etnisesti) että valkoihoisia (rodullisia), kun taas Dominikaanisesta tasavallasta tulevat ihmiset voivat olla sekä latinolaisia ​​(etnisesti) että mustia (rodullisia).

Totuus on, että ihmisillä on sekä rotu että etnisyys ... ja nämä eivät yleensä ole samoja asioita! Lisäksi monet ihmiset tunnistavat monen rodun ja etnisen alkuperän perintöstään riippuen. Esimerkiksi joku, joka on biracial ja asuu Haitilla, saattaa tunnistaa rodunsa mustaksi ja aasialaiseksi, mutta pitää itseään etnisesti eteläaasialaisena ja latinona.

Rotu vs. etnisyys ja kansallinen tausta

Kiehtovasti, rotu ja etnisyys esiintyvät tietyn kansallisen ympäristön kulttuurikontekstissa . Toisin sanoen rodut ja etniset ryhmät eroavat maittain, ja ne jopa eroavat toisistaan sisällä maat!

Joten esimerkiksi jollakin algerialaisella taustalla olevalla, joka asuu Ranskassa, on erityinen etninen rooli, joka riippuu täysin Ranskan ja Algerian välisestä miehityksen ja siirtomaiden historiasta. Ranskassa 'algerialaisen' etninen ero aiheuttaa erityisiä merkityksiä.

Mutta etninen rooli katoaa, kun he muuttavat Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltoihin tullessaan tämä henkilö saisi uuden ja / tai toisen etnisen alkuperän, koska heidän kansallinen kontekstinsa muuttuu muuttaessaan. Nyt ne sopivat amerikkalaisiin rotuihin ja etnisiin ryhmiin. Joten vaikka tämä henkilö saattaa olla algerialainen Ranskassa, hänet voidaan luokitella muslimeiksi Yhdysvalloissa. Vaikka tämä henkilö jatkaisi henkilökohtaisesti tunnistamista etnisesti algerialaisiksi, heitä pidetään ja kohdellaan sillä, että saudi tai irakilainen saatetaan kohdella Yhdysvaltojen kansallisten etnisten käsitysten perusteella. Heitä kutsutaan ehkä jopa 'Lähi-idäksi', vaikka he itse asiassa ovatkin pohjoisafrikkalaisia.

Rotu vs. etnisyys

Olemme jo puhuneet joistakin yllä olevista esimerkeistä, mutta on todennäköisesti hyödyllistä nähdä myös rotu vs. etnisyysluettelo. Alla olevassa taulukossa näet kilpailun vasemmassa sarakkeessa ja sitten jotkut siihen liittyvät etniset ryhmät seuraavissa kahdessa sarakkeessa.

Muista, että tämä on a hyvin pieni näyte eri rotujen ja etnisten yhdistelmien välillä. Voit olla useampi kuin yksi rotu ja useampi kuin yksi etnisyys! Nämä määritelmät eroavat myös huomattavasti maittain.

ROTU LAAJAT ETNISET KATEGORIAT ETNISUUS
Musta Pohjois-Afrikkalainen
Afrikkalais-amerikkalainen
Bahaman
Joruba
Hausa
aasialainen Etelä-Aasian
Itäaasialainen
Bangladeshista
Tiibetiläinen
Han kiinalainen
Valkoihoinen eurooppalainen ulos
Bretoni
Unkarin kieli

Uudelleen, nämä eivät ole kaikki olemassa olevat etniset ryhmät . ( Etnisyyksiä on satoja, ellei tuhansia .) Ja on jopa lisää etnisyyden ja rodun yhdistelmät! Voit esimerkiksi olla etnisesti Latinx, mutta rodullisesti musta, aasialainen, tai Valkoihoinen.

Suuri takeaway on se rotu ja etnisyys ovat erilliset luokat, ja henkilön etnisyys riippuu usein sekä kulttuurisesta että kansallisesta kontekstista.

ruumis-eri-kansallisuudet

Kansallisuus on kyse siitä, missä olet syntynyt.

Mikä on kansalaisuus?

Vaikka rotu ja etnisyys ovat sotkuinen sotku, jota on vaikeampaa ymmärtää, mitä kovemmin yrität, kansallisuus on melko yksinkertainen. Kansallisuus määritellään kansallisvaltion lailliseksi kansalaisuudeksi , puhdas ja yksinkertainen. Se on myös melko suoraviivaista: joko olet tai et ole kansallisvaltion kansalainen! Yhdysvalloissa voit saada kansalaisuuden joko syntymällä täällä (syntymäpäiväoikeus) tai myöntämällä laillisen kansalaisuuden Yhdysvaltain hallitukselta (kansalaisuus). Kun saat kansalaisuutesi, kansalaisuudestasi tulee amerikkalainen.

Joten, se on yksinkertaista, eikö? Kuulet kansakuntaan, kun sinulla on laillinen kansalaisuus, ja kansalaisuutesi määrittelee kansalaisuuden . Voi, mutta pidä kiinni! Tässä on hankalaa. Kun olet kansalainen, saatko sitten automaattisesti kaikki kansalaisuuden edut ja suojat? Oikeudellisesti kyllä, mutta kulttuurisesti ... se on monimutkaista. Vaikka saatat olla laillinen kansalainen, rotu ja etnisyys voivat vaikuttaa siihen, miten sinut todella vastaanotetaan ja mitä hoitoa sinulle tarjotaan. Tämä johtaa meidät nationalismin ilmiöön.

Mikä on nationalismi?

Kansallisuus on usko siihen, että yksi kansallinen valtio on asetettava etusijalle, ja tuon kollektiivin hyvinvointi on tärkeämpää kuin mikään muu oikeastaan. Kansallisuudessa korostetaan yksittäisten erojen tai etujen syrjäyttämistä oman valtion hyväksi. Se kuulostaa okei, eikö? No, se voi olla. Siinä on ehdottomasti positiivinen puoli. Joskus nationalismi tarkoittaa, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisemmin. Sen sijaan, että kansallismielisyyttä pidettäisiin aasialaisena amerikkalaisena, japanilaisamerikkalaisena tai afrikkalaisamerikkalaisena, se voi joskus tarkoittaa sitä, että sinua kohdellaan aivan kuten kaikkia muita rodusta ja / tai etnisestä alkuperästä riippumatta.

hauskoja korttipelejä kahdelle

Mutta nationalismi voi tarkoittaa myös sitä, että kansallisen identiteetin tulisi olla ennen kaikki muu. Tämä on erityisen ongelmallista, kun ihmisen kulttuuri on ristiriidassa kansallisen identiteetin kanssa. Tämä ilmenee, kun esiin nousee kysymyksiä, kuten onko englannin oltava Yhdysvaltojen kansallinen kieli vai ei. Nationalistinen usko olisi, että kun olet Yhdysvaltain kansalainen, sinun on noudatettava amerikkalaista identiteettiä - joka sattuu olemaan englanninkielinen. Tämä vaatisi ihmisiä, jotka puhuvat muita kieliä, puhumaan englantia, ja kun he eivät puhu, heitä voidaan pitää 'vähemmän amerikkalaisina' ja joutua ennakkoluulojen kohteiksi.

runko-seuraava vaihe

Seuraavat vaiheet

Puhuimme paljon tavoista, joilla yhteiskunta muokkaa määritelmiä rotu vs. etnisyys vs kansallisuus. Jos mielestäsi tämä on mielenkiintoista, saatat nauttia opiskelusta Valtiotiede tai sosiologia

Näiden termien erojen ymmärtäminen on avain menestykseen sekä Yhdysvaltain History AP -tentissä että World History AP -kokeessa . Lisätietoja Yhdysvaltain historian AP-tentti napsauttamalla tätä (ja Maailman historian AP-tentti napsauttamalla tätä ).

Se saattaa kuulostaa oudolta, mutta rotu, etnisyys ja kansallisuus ovat myös IB Geografian keskeisiä käsitteitä . Meillä on tonnia resursseja IB-maantieteen opiskelijoille, mukaan lukien parhaat ilmaiset IB-maantiede -oppaat , jokainen IB-maantiede ja täydellinen IB Extended Essay -opas . Nämä auttavat sinua hoitamaan IB-tentit ammattilaisena.

Onko ystäviä, jotka tarvitsevat myös apua testin valmisteluun? Jaa tämä artikkeli!

Mielenkiintoisia Artikkeleita

ACT-tuloskaavio: Raaka pisteet muunnetaan skaalattuun pisteeseen

Kuinka muunat ACT-raaka-asteikon skaalatuksi pisteeksi? Laske ACT-pistemäärä täällä muuntokaavion avulla.

Seattlen yliopiston pääsyvaatimukset

1370 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Morehouse College pääsyvaatimukset

Stratfordin yliopisto - Woodbridgen pääsyvaatimukset

Mitä tarvitset USF: lle: ACT-tulokset ja GPA

Mikä on Iambic Pentameter runoudessa?

Onko sinulla vaikeuksia ymmärtää jambisen pentametrin määritelmää? Tutustu tämän tyyppisten mittarien täydelliseen oppaaseemme, mukaan lukien syväanalyysit jambic -pentameter -esimerkeistä.

Mitä sinun on tiedettävä El Cerriton vanhemmasta lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta El Cerriton vanhemmasta lukiosta El Cerritossa, Kaliforniassa.

Mitä ovat lukion arvosanat? Yhteiskunnat ja luokat

Mitä ovat lukion arvosanat? Tarkoittaako se kursseja tai kunnianosoituksia esimerkiksi NHS: lle? Lue täältä lisää siitä, pitäisikö sinun saada kunnianosoituksia.

Concordia University St.Paul ACT -tulokset ja GPA

Mount Holyoke College ACT -tulokset ja GPA

Jeffersonin terveystieteiden korkeakoulun pääsyvaatimukset

Keskusopiston pääsyvaatimukset

Elizabethtown Collegen pääsyvaatimukset

Carlos Albizun yliopisto - Miamin pääsyvaatimukset

William Woodsin yliopiston pääsyvaatimukset

Mikä on kauppakoulu? Kuinka voit hakea?

Mikä on ammattikoulu? Selitämme, miksi saatat käydä kauppakorkeakoulua, mitä voit opiskella siellä ja miten hakea.

2016-17 Akateeminen opas | Morenon laakson lukio

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Moreno Valley High Schoolista Moreno Valley, CA.

Kuinka kirjoittaa stand-out 'Miksi Columbia' -essee

Etsitkö 'Miksi Columbia' -esseitä, jotka toimivat? Tutustu 'Miksi Columbia' -esseesimerkkiimme ja saat vinkkejä oman vastauksesi kirjoittamiseen kehotteeseen.

7 vaihetta lääkäriksi: täydellinen opas

Harkitsetko lääketieteen uraa? Täydellinen oppaamme opastaa sinua opiskelemaan lääkäriksi lukiosta residenssiin asiantuntijavinkkien avulla.

Kuinka päästä sisään: Texasin osavaltion pääsyvaatimukset

820 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

Suihkulähteen laakson lukio 2016-17 rankingit | (Fountain Valley,)

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Fountain Valley High Schoolista Fountain Valley, CA.

Täydellinen opas: UConn SAT -pisteet ja GPA

11 parasta tietojenkäsittelytieteen kilpailua nuorille

Oletko lukiolainen, joka etsii tietojenkäsittelytieteen kilpailuja osallistuakseen? Tutustu oppaaseemme oppilaiden parhaista koodauskilpailuista.