Maya Angeloun Still I Rise: runoanalyysi

ominaisuus-nousu-kyyhkynen-liidellä-toivo-cc0

Maya Angelou on yksi 1900 -luvun Amerikan historian merkittävimmistä kirjallisuushahmoista . Hänen runoutensa sisältyy usein lukion englanninkielisen kurssin lukulistoihin, ja se saattaa jopa esiintyä AP -kirjallisuustutkimuksessa.

cal poly san luis obispo sat tulokset

Tässä artikkelissa annamme sinulle täydellisen johdannon Angelouhun ja hänen kiehtovaan runouteensa, jotta voit analysoida kaiken itse. Tehdä tämä, opastamme sinua Angeloun kuuluisimpien runojen Still I Rise tarkan analyysin läpi.Jotta voimme oppia, mistä Angeloun Still I Rise -runossa on kyse, käsittelemme tässä artikkelissa seuraavaa:

  • Lyhyt esittely runoilijalle Maya Angeloulle
  • Silti nousen runon tausta
  • Still I Rise: n yleinen merkitys
  • Runon kolme parasta teemaa
  • Runon kaksi parasta runollista laitetta

Oletko valmis sukeltamaan? Sitten mennään!


body-maya-angelou

Maya Angelou, puhuu Wake Forest Universityssä, vuonna 2008. (Kingofthedead/ Wikimedia )

Tapaa runoilija, Maya Angelou

Jotta ymmärtäisimme täysin runon merkityksen, on tärkeää aloittaa katsomalla sen kirjoittaneen runoilijan elämä. Miksi? Koska runoilijat viittaavat joskus teoksissaan omiin elämänkokemuksiinsa, ihmissuhteisiinsa ja henkilökohtaiseen identiteettiinsä. Tässä tapauksessa tarkastelemme runon, Still I Rise, kirjoittaneen runoilijan Maya Angeloun elämää.

Maya Angelou, jonka etunimi oli Marguerite Annie Johnson, syntyi St. Louisissa Missourissa 4. huhtikuuta 1928. Hänen isänsä Bailey Johnson oli ovimies ja laivastojen ravitsemusterapeutti, ja hänen äitinsä Vivian Johnson oli sairaanhoitaja ja korttikauppias.

Kasvaessaan Angeloun kotielämä oli kaoottista ja joskus emotionaalisesti ahdistavaa. Angeloun vanhemmat erosivat, kun hän oli kolme, ja hänen kotielämänsä muuttui epävakaaksi. Seuraavina vuosina Angelou ja hänen veljensä sekoitettiin paikasta toiseen, mukaan lukien isoäitinsä koti Stampsissa, Arkansasissa.

Palattuaan St. Louisiin kahdeksanvuotiaana Angelou joutui seksuaalisen väkivallan kohteeksi äitinsä poikaystävän Freemanin kanssa. Angelou kertoi veljelleen, joka kertoi muulle perheelle, ja Freeman pidätettiin ja syytettiin. Hänet pidettiin vankilassa vain yhden päivän, mutta hänet murhattiin pian vapautumisensa jälkeen. Jotkut tutkijat ajattelevat, että Angeloun setät olivat vastuussa etsiessään kostoa siitä, mitä Freeman oli tehnyt Angeloulle.

Freemanin murhan jälkeen Angelou palasi asumaan isoäitinsä luo Arkansasiin ja vietti viisi vuotta lähes äänettömästi. Vasta kun opettaja ja perheen ystävä rouva Bertha Flowers kiinnostuivat Angelousta, hän löysi äänensä uudelleen.

Flowers esitteli Angeloun sellaisille kirjoittajille kuin William Shakespeare ja Edgar Allen Poe sekä mustille naistaiteilijoille, kuten Frances Harper ja Jessie Fauset . Vuosia myöhemmin Angelou totesi, ettei hän voinut enää puhua, koska hän uskoi hänen äänensä tappaneen Freemanin. Hän koki, että Freemanin murha oli todiste siitä, että hänen sanoillaan oli voima tappaa. Tästä huolimatta, juuri tämän elämän vaikean ajanjakson aikana Angeloun kiinnostus runouteen ja kirjoittamiseen alkoi juurtua. Tänä aikana hän valmistui myös lukiosta ja sai poikansa Clyden seitsemäntoistavuotiaana.

Angelou meni naimisiin ensimmäisen aviomiehensä, kiinnostavan Tosh Angeloun kanssa vuonna 1951 . Tuolloin hän alkoi harrastaa taidetta vakavammin. Avioliitonsa päättyessä vuonna 1954 Angelou alkoi tanssia ammattimaisesti San Franciscon klubeilla. Hänen johtajansa Purple Onion -yökerhossa ehdotti, että hän virallisesti hyväksyisi nimen Maya Angelou, minkä hän teki.

Vuonna 1959 Angelou muutti New Yorkiin keskittyäkseen kirjailijauralleen. Hän liittyi Harlemin kirjailijakilta , jossa hän tapasi useita muita afroamerikkalaisia ​​kirjailijoita ja alkoi julkaista teoksiaan. Vuonna 1960 hän tapasi kansalaisoikeusjohtaja Martin Luther Kingin, kuultuaan hänen puhuvan, Angelou aloitti vapaaehtoistyön Eteläisen kristillisen johtajuuden konferenssi (SCLC) ja ottaa aseman poliittisena aktivistina.

Angeloun ammattikirjailijan ura sai alkunsa, kun hän ja hänen poikansa muutti ulkomaille vuonna 1962. Hän työskenteli toimittajana Kairon Egyptissä olevassa sanomalehdessä ja kirjoitti myös eri julkaisuihin Ghanassa. Angelou tapasi myös ja alkoi työskennellä ihmisoikeusaktivistin kanssa Malcolm X Afrikassa vietettyjen vuosien aikana. Palattuaan Yhdysvaltoihin vuonna 1964 Angelou auttoi Malcolm X: ää perustamaan Afroamerikkalaisen yhtenäisyysjärjestön. Järjestö hajosi, kun Malcolm X murhattiin seuraavana vuonna.

Angelou jatkoi kirjoittamista intensiivisemmin vuosien jälkeen, kun hän oli matkustanut laajasti, todistanut ihmisoikeuksien ja kansalaisoikeuksien tarpeen sekä käsitellyt aktivistitoveriensa ja ystäviensä Martin Luther Kingin ja Malcolm X: n murhan. Koko 1970 -luvun ajan Angelou koki tuottavimman kirjoitusaikansa, kirjoittamalla artikkeleita, novelleja, tv -käsikirjoituksia, dokumentteja, omaelämäkertoja ja runoutta.

Luultavasti Angeloun tunnetuin teos on hänen omaelämäkerransa, Tiedän miksi häkkilintu laulaa , julkaistiin vuonna 1969. Mutta Angeloun runoutta on myös arvostettu. Sekä hänen omaelämäkerransa että hänen runonsa tutkivat hänen lapsuutensa monimutkaisuutta Missourissa ja Arkansasissa, rotusyrjintää, seksuaalista väkivaltaa ja naisellisuutta. Nämä teokset korostavat myös tarinankerronnan ja puhutun sanan voimaa - kaksi teemaa, jotka juurtuvat hänen lapsuuden kokemuksiinsa.

Angelou jatkoi kuolemaansa 28. toukokuuta 2014 asti kirjoittamista, opettamista, luentojen pitämistä ja runon lukemista sekä osallistumista poliittisiin kampanjoihin. Hän jopa ohjasi elokuvan! Angelou oli tuottelias taiteilija, jonka työ herättää voimakkaita kuvia siitä, millainen musta lapsi, nainen ja taiteilija oli 1900 -luvun Amerikassa.

Haluatko kuulla Maya Angeloun itse lausuvan Still I Rise -elokuvan? Napsauta vain yllä olevaa videota!

Maya Angeloun Still I Rise -runo

Still I Rise julkaistiin alun perin vuoden 1978 runokokoelmassa, Ja silti nousen Kirjailija: Maya Angelou Still I Rise on teoksen nimiruno ja sillä on ratkaiseva rooli kokoelman keskeisten teemojen kehittämisessä. Se on myös yksi kuuluisimmista ja luetuimmista runoista Maya Angeloun kokoelmasta .

Ennen kuin voimme tutkia, mitä Still I Rise tarkoittaa, meidän on itse asiassa lukea runo. Katso Still I Rise -tekstin koko teksti alta.

Still I Rise kirjoittanut Maya Angelou

Voit kirjoittaa minut historiaan
Katkerilla, vääntyneillä valheillasi,
Voit ajaa minut aivan likaan
Mutta silti nousen kuin pöly.

Järkyttääkö järjettömyyteni sinua?
Miksi olet hämärän vallassa?
Koska kävelen kuin minulla olisi öljykaivoja
Pumppaus olohuoneessani.

Aivan kuten kuut ja kuin auringot,
Vuoroveden varmuudella,
Aivan kuten toiveet nousevat korkealle,
Silti nousen.

Halusitko nähdä minut rikki?
Kumartunut pää ja silmät alhaalla?
Olkapäät putoavat alas kuin kyyneleet,
Heikentynyt sielullisista itkuistani?

Loukkaako ylpeyteni sinua?
Älä ota sitä kauhean lujaa
Koska nauran kuin minulla olisi kultakaivokset
Kaivaa omalla takapihallani.

Voit ampua minut sanoillasi,
Voit leikata minut silmilläsi,
Voit tappaa minut vihamielisyydelläsi,
Mutta silti nousen kuin ilma.

Järkyttääkö seksuaalisuuteni sinua?
Tuleeko se yllätyksenä?
Että tanssin kuin minulla olisi timantteja
Reiden kokouksessa?

Historian häpeän mökistä
Nousen ylös
Kipuun juurtuneesta menneisyydestä
Nousen ylös
Olen musta valtameri, hyppivä ja leveä,
Welling ja turvotus kestän vuorovesi.

Jälkeen jättäen kauhun ja pelon yöt
Nousen ylös
Aamunkoittoon, joka on hämmästyttävän selvä
Nousen ylös
Tuon esivanhempieni antamat lahjat,
Minä olen orjan unelma ja toivo.
Nousen ylös
Nousen ylös
Nousen ylös.

body-syrjintä-cc0

Still I Rise on kirjoitettu käsittelemään syrjintää, jota mustat ihmiset kohtaavat systeemisen rasismin vuoksi Yhdysvalloissa.

Still I Rise -runon taustalla oleva tausta

Yksi tapa, jolla voimme havaita runon merkityksen ja teemat, on tarkastella sen taustaa, mukaan lukien runoilijan elämänkokemukset ja laajemmat historialliset tapahtumat, jotka ovat saattaneet vaikuttaa runoilijaan. Still I Rise on kirjoitettu kuvaamaan mustien ihmisten sietokykyä vastauksena rotusyrjintään ja epäoikeudenmukaisuuteen.

Still I Rise kirjoitettiin 1970 -luvulla, kun Angelou osallistui kansalais- ja ihmisoikeusliikkeisiin, harjoitti poliittista aktivismia ja matkusti ulkomaille Afrikkaan. Nämä kokemukset antoivat Angeloulle luultavasti läheisen kuvan monista syrjinnän muodoista ympäri maailmaa.

Angelou tapasi ja työskenteli myös joidenkin kansalais- ja ihmisoikeusliikkeen inspiroivimpien johtajien kanssa 1960- ja 1970 -luvuilla. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Angelou todisti epäoikeudenmukaisuutta, hän sai myös nähdä mustien ihmisten kestävän hengen yhdistettynä toimintaan. Nämä rasismin ja vastarinnan kokemukset vaikuttivat Angeloun kirjoittamiseen 1970 -luvulla ja muotoilivat monien hänen runojensa teemoja, mukaan lukien Still I Rise.

Näiden vaikutusten lisäksi Angeloulla oli myös traumatisoiva lapsuus, johon sisältyi hänen henkilökohtainen kokemuksensa rodullisesta syrjinnästä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Maya Angeloulle Still Still Rise ja muut runot ovat lähtökohta henkilökohtaisen tuskan käsittelyyn ja keinojen löytämiseen haavojen yläpuolelle. yksittäiset ihmiset ja yhteiskunta aiheuttivat hänelle.

kehon suurennuslasi-hahmo

Nyt on aika tehdä pieni tutkimus ja selvittää, mistä Maya Angeloun runo oikeastaan ​​kertoo!

Still I Rise: Merkitys ja teemat

Nyt kaivetaan Maya Angeloun teoksen Still I Rise merkitys. Mene eteenpäin ja lue runo uudelleen kerran, jotta se on tuore mielessäsi, kun puhumme Still I Rise -runon merkityksestä ja teemoista.

Silti nousen runon merkitys

Still I Risen keskeinen merkitys voidaan tiivistää seuraavasti: huolimatta Amerikan väkivaltaisesta ja syrjivästä kohtelusta mustia ihmisiä kohtaan, mustien kimmoisuus on pysäyttämätön voima ja toivon majakka.

Runon otsikko Still I Rise viittaa siihen, että runon kaiutin nousee ylös huolimatta tai vastauksena haastavat olosuhteet. Kun runo kehittyy, opimme, että puhuja nousee ylös vastauksena amerikkalaisen yhteiskunnan vihaan ja mustien ihmisten sortamiseen.

Runon puhuja on musta, jonka opimme seuraavilla kahdella rivillä viimeisessä osassa:

Tuon esivanhempieni antamat lahjat,
Minä olen orjan unelma ja toivo.

Puhujan viittaus orjuuteen ja esi -isiin asettaa heidät hyvin erityiseen kulttuuriseen ja rodulliseen rooliin mustana.

Lisäksi näemme, kuinka tämä mustuus nousee vihan, syrjinnän ja sorron vastakohtana koko runossa. Esimerkiksi toisessa jakeessa runon puhuja kysyy lukijalta:

Järkyttääkö järjettömyyteni sinua?
Miksi olet hämärän vallassa?
Koska kävelen kuin minulla olisi öljykaivoja
Pumppaus olohuoneessani.

Neljäs ja viides säkeistö esittävät kysymyksiä lukijalle samalla tavalla ja kysyvät:

Halusitko nähdä minut rikki?
Kumartunut pää ja silmät alhaalla?
Olkapäät putoavat alas kuin kyyneleet,
Heikentynyt sielullisista itkuistani?

Loukkaako ylpeyteni sinua?
Älä ota sitä kauhean lujaa
Koska nauran kuin minulla olisi kultakaivokset
Kaivaa omalla takapihallani.

Angelou avaa jokaisen näistä jakeista kysymyksillä kun hän kutsuu kaikki, jotka ovat osallistuneet mustien ihmisten sortamiseen. Hän vaatii selitystä heidän vihalleen, ja jokainen kysymys nostaa esiin tietynlaisen väärinkäytön tai tapauksen. Puhuja syrjinnän kokeneiden mustien puolesta puhuja kysyy, miksi mustia kohdellaan väkivaltaisesti ja halveksivasti.

Kun runo jatkuu, käy selväksi, että ne, jotka vihaavat mustia, tekevät niin koska mustien ihmisten voimasta, kauneudesta ja kestävyydestä ... vaikka mustien yhteisö on edelleen sorrettu. Näemme tämän artikkelissa samankaltaisia jotka verraavat mustien ihmisten henkeä resursseihin, jotka ovat loputon rikkauden lähde, kuten öljykaivot / Pumppaus [puhujan] olohuoneessa ja kultakaivokset / Diggin ’[hänen] takapihallaan. Käyttämällä näitä vertailuja Angelou pyytää lukijaa miettimään, miksi mustien ihmisten kestävä toivo, ilo ja vahvuus saa muut haluttamaan heidät.

Vaikka mustien voima ja kauneus yllyttävät vihaan ja suvaitsemattomuuteen, Angelou kuvaa myös näitä ominaisuuksia mustien ihmisten voiman lopullisena lähteenä nousta takaisin ylös. Puhuja väittää, että mustat kieltäytyvät luovuttamasta yhteiskunnan rasismin ja sorron edessä. Sen sijaan he reagoivat huomattavalla voimalla.

Katsotaanpa nyt tarkemmin kolmea pääteemaa, jotka määrittelevät Angeloun runon: henkilökohtaisen ja kollektiivisen kokemuksen suhde, rotuvihan irrationaalisuus ja mustan kestävyyden luonne.

body-BLM-rasismi-protest-cc0

Angelou ei vain puhu tavoista, joilla mustat ihmiset kokevat yhdessä rasismin, vaan pyytää lukijoita tutkimaan myös heidän rooliaan rasismin jatkamisessa.

Teema 1: Henkilökohtaisen ja kollektiivisen kokemuksen suhde

Ensimmäinen keskusteltava teema, joka on tärkeä Maya Angeloun Still I Rise -teoksen ymmärtämiselle, on henkilökohtaisen ja kollektiivisen kokemuksen suhde.

Ensinnäkin niitä on Still I Rise: n kaksi päähahmoa: runon musta kaiutin ja henkilö, jolle he esittävät kysymyksiä (sinä/vastaanottaja).

Katsotaanpa runon vastaanottajaa. Still I Rise -kaudella runon kaiutin puhuu tuntemattomalle sinulle. Ensi silmäyksellä voi tuntua siltä, ​​että voit olla kuka tahansa, mutta kun syventymme runoon, käy selväksi, että Angelou käsittelee tiettyä asiaa tyyppi henkilö: jokainen, joka halveksii tai satuttaa mustia ihmisiä rodullisen identiteettinsä vuoksi.

Joten vaikka kuulostaa siltä, ​​että puhuja puhuu yksilölle sanoessaan sinua, hän viittaa itse asiassa samanhenkisten ihmisten ryhmään: kaikkiin henkilöihin, jotka osallistuvat rotusyrjintään. Kun luet runosi, se on kenen pitäisi tulla mieleen. Tällä tavalla Angelou kohdistaa runonsa pääaiheena kollektiivisen kokemuksen rasismista ja rasistisesta käyttäytymisestä.

Mutta voimme myös rikkoa runon identiteettiä sinua hieman enemmän. Voisimme myös lukea Angeloun käyttäneen sinua hänen tapanaan kysyä kaikki lukijat voivat katsoa itseensä nähdäkseen, ovatko hekin osallisia rasismiin.

Toisin sanoen, Angelou voisi pyytää meitä tutkimaan itsemme piilotettujen harhojen varalta: koemmeko mitään negatiivisia tunteita mustia ihmisiä kohtaan, joita sinä runossasi kuvailet? Ja jos teemme niin, haluammeko olla mukana siinä vihamielisessä teissä? Puhumalla lukijaan mahdollisesti osaksi sinua, Angelou antaa meille mahdollisuuden pohtia heidän sisäisiä harhaluulojaan ja hylätä haitalliset, joita emme ehkä ole huomanneet sisältävän.

Tällä tavalla Angelou vetää vahvan yhteyden kollektiivisten toimien ja henkilökohtaisen vastuumme välille. On helppo kirjoittaa ryhmä ihmisistä rasisteiksi, mutta meidän on muistettava, että ryhmä koostuu yksittäisistä ihmisistä. Ja mikä tärkeintä, Still I Rise väittää sen meidän vastuullamme on varmistaa, että omat ajatuksemme, uskomuksemme ja toimintamme eivät syö järjestelmää joka vahingoittaa muita.

Runon puhuja esittelee myös henkilökohtaisen itsemme ja kollektiivisten kokemusten välisen suhteen. Koko runon aikana puhuja viittaa itseensä ensimmäisessä persoonassa, usein käyttämällä minä ja minun viittaamaan kokemuksiinsa rodullisesta syrjinnästä.

Mutta runon ensimmäisessä ja viimeisessä osassa Angeloun puhuja osoittaa, että heidän kokemuksensa ovat yhteisiä ja jaettuja mustien ihmisten keskuudessa. Puhuja tekee tämän viittaamalla historian rooliin dokumentoitaessa sekä mustien ihmisten sortoa että heidän vastaustaan ​​tähän sortoon.

Koko runon aikana puhujan henkilökohtaiset kokemukset liittyvät mustien ihmisten kollektiivisiin kokemuksiin. Kun puhuja nousee ylös jokaisesta yksittäisestä yrityksestä murtaa tai työntää hänet alas, niin mustat ihmiset myös. Tämä esitetään seuraavassa jaksossa:

Jälkeen jättäen kauhun ja pelon yöt
Nousen ylös
Aamunkoittoon, joka on hämmästyttävän selvä
Nousen ylös
Tuon esivanhempieni antamat lahjat,
Minä olen orjan unelma ja toivo.
Nousen ylös
Nousen ylös
Nousen ylös.

Tässä runon viimeisessä osassa puhuja paljastaa, että heidän ja ihmisten kyky sietää yhteistä ja kestävää kollektiivista kokemusta. Kun puhuja viittaa esivanhempieni antamiin lahjoihin, he puhuvat siitä, kuinka menneiden mustien ihmisten voima on edelleen mustien yhteisöjen tukena nykyään. Tämä on historiallinen kertomus, joka todella määrittää, kuka hän on - ei heidän sortajiensa katkeria, vääristyneitä valheita.

Joten tässä tapauksessa puhujan henkilökohtainen päätös nousta syrjinnän edessä edistää mustien ihmisten päätöstä kollektiivinen kokemus rasismin edessä . Ja mikä tärkeintä, hänen yksilölliset tekonsa auttavat tulevia sukupolvia nousemaan ylös ja ylös.

Teema 2: Rasismin irrationaalisuus

Toinen tärkeä teema, jonka Angelou kuvaa Still I Rise -elokuvassa, on rasismin irrationaalisuus. Angelou välittää tämän teeman retoristen kysymysten kautta, jotka osoittavat, että syyt, joita ihmiset mainitsevat mustien vihaamisesta, ovat vähäpätöisiä.

Sinua, jota runon puhuja puhuu, kuvataan järkyttyneeksi ja loukkaantuneeksi, koska puhuja on röyhkeä, toiveikas, ylimielinen ja seksikäs. Tuntuvat oudoilta asioilta vihata ketään, eikö? Ja et varmasti sortaa joku vain siksi, että heillä on nämä ominaisuudet!

Se on tarkalleen Angeloun pointti tässä runossa. Hän osoittaa, että viha ja pelko mustia ihmisiä kohtaan on järjetöntä. Katkerat, vääristyneet valheet, jotka tulivat määrittelemään Amerikan käsityksen mustista ihmisistä maan olemassaolon alkuvaiheista lähtien, eivät olleet silloin järkeviä, ja Still I Rise väittää, että ne eivät ole järkeviä nyt. Runossa toistetaan, että valheet, jotka maalaavat mustat ihmiset vaarallisiksi tai vähemmän kuin toiset, ovat perusteettomia ja valheellisia.

Sen sijaan puhuja kirjoittaa tarinan siitä, keitä he ovat noustakseen vihamielisiä sinua vastaan joita he käsittelevät runossa . Paljastamalla totuuden siitä, kuka hän on - röyhkeä, seksikäs, ihmisen- hän haastaa historialliset valheet, jotka tukevat rasistisia ajatuksia. Kysymällä sinulta, ovatko he loukkaantuneita ja järkyttyneitä siitä, kuka hän on todella Angeloun puhuja paljastaa mustavalkoisia kohtaan kohdistuvan vihan irrationaalisuuden.

body-resilient-resiliency-cc0

Teema 3: Mustan kestävyyden kestävä luonne

Viimeinen keskeinen teema, joka luonnehtii Still I Riseä, on mustan kestävyyden kestävä luonne. Koko runon aikana puhuja kuvaa kestävyytensä luonnetta vertaamalla asioita, jotka tunnetaan sitkeydestään tai kyvystään kestää. Viime kädessä nämä vertailut kaiuttimen kestävyyden ja kestävien asioiden välillä symboloivat mustien ihmisten joustavaa henkeä yleensä.

kuinka paljon 2 lasku on arvoltaan

Angeloun puhuja luonnehtii heidän sietokykynsä olevan samankaltaisia ​​kuin luonnollisesta maailmasta peräisin olevat asiat, jotka kestävät ajan myötä tapahtuvaa säätä. Esimerkiksi Angelou kertoo runolle sinulle, että vaikka heidät voidaan ajaa aivan likaan, kuten pöly, ne nousevat jälleen. Ja aivan kuten kuu, aurinko ja valtameren vuorovedet - jotka kaikki laskevat ja nousevat - kaiutin jatkaa nousuaan.

Angelou tekee nämä vertailut kuvaamaan puhujan sietokykyä tietyllä tavalla. Kuten varmuus auringon ja kuun kuvioista, puhujan sietokyky on varma. Se ei haalistu tai vähene; se kestää. Puhuja varmistaa runon sinulle, että riippumatta siitä, mitä vihamielisiä asioita he sanovat tai tekevät, puhuja nousee ylös kaikesta huolimatta.

Viittaukset ihmisen toimintaan, kuten öljyn pumppaamiseen ja kullan louhintaan, vaikuttavat myös joustavuuden tärkeyteen ja arvoon.

Puhuja sanoo, että he kävelevät kuin öljykaivot pumppaavat olohuoneessaan ja nauravat kuin heillä olisi kultakaivoksia takapihallaan. Tietenkään runon kaiutin ei itse asiassa on öljykaivoja ja kultakaivoksia. Sen sijaan, puhuja tekee nämä vertailut osoittaakseen, että heidän kestävä henkensä on arvokkaampi kuin öljy ja arvokkaampi kuin kulta.

Viime kädessä runon puhuja tunnustaa, että runon et voi ymmärtää puhujan sietokyvyn arvoa, eivätkä he voi vähentää puhujan joustavan hengen vetovoimaa.

body-number-two-2-cc0

Still I Rise 2 parasta runollista laitetta

Runolliset laitteet ovat kirjallisia laitteita, joita runoilijat käyttävät parantamaan ja luomaan runon rakenteen, sävyn, rytmin ja merkityksen. Maya Angeloun runossa Still I Rise Angelou käyttää toistoa ja retorisia kysymyksiä vahvistaa runonsa merkitystä .

Poeetinen laite 1: Toisto

Kertaus käytetään usein runoudessa vahvistamaan keskeinen idea tai teema. Samoin kuin kappaleen pidätys, toistoa voidaan käyttää myös luomaan tietty rytminen vaikutus ja luomaan runon mieliala. In Still I Rise, Angeloun puhuja toistaa refräänin: Silti nousen ja nousen välittääkseni mustan kimmoisuuden voiman ja asettaa voiton sävy .

Still I: n toisto nousee ja nousen pystyyn jyrkkä kontrasti runon sinun vihamielisten tekojesi ja runon puhujan joustavan vastauksen välillä. Angelou kuvaa, kuinka runo yrität pitää kaiuttimen alhaalla. Puhujan puhuttama voi ajaa heidät aivan likaan, ampua heidät sanoillasi ja leikata ne silmilläsi. Kaikki nämä toimet on suunniteltu rikkomaan puhujan henki. Mutta vastauksena kaikkiin näihin yrityksiin sortaa heitä puhuja toistaa lauseen, nousen ylös.

Niin kun taas runossa kuvattu viha on likaista ja vähäistä, puhujan vastustus nousee korkealle tällaisten keskustelujen yläpuolelle. Sen sijaan, että puhuja vastaisi vihalla, puhuja kävelee, nauraa ja tanssii hylkäämällä niiden valheet, jotka sortaisivat heitä.

Lauseen toistaminen, nousen ylös on myös symbolinen: se välittää mustien ihmisten hengen jatkuvan kestävyyden vastauksena jatkuvaan rasismiin ja syrjintään. Joka kerta kun nousen ylös, lukija saa käsityksen siitä, kuinka vahva ja kestävä puhuja on. Tämä toisto korostaa puhujan viestiä, jonka mukaan yritykset pitää mustat ihmiset eivät koskaan onnistu. Kuten runon kahdeksas säkeistö sanoo, mustien ihmisten sietokyky on kuin valtameri:

Kipuun juurtuneesta menneisyydestä
Nousen ylös
Olen musta valtameri, hyppivä ja leveä,
Welling ja turvotus kestän vuorovesi.

Toisin sanoen ylösnouseminen ei ole asia, jonka puhuja ja laajemmin mustat ihmiset tekevät vain kerran. Koska rodullinen sorto myös kestää, mustat huomaavat nousevansa uudestaan ​​ja uudestaan.

Poeetinen laite 2: retoriset kysymykset

Retorisia kysymyksiä ovat toinen tärkein runollinen väline, jota Angelou käyttää välittämään Still I Rise merkityksen. Retoriset kysymykset ovat kysymyksiä, jotka kirjailija esittää saadakseen lukijan keksimään oman vastauksensa-ja pohtimaan syvemmin prosessien monimutkaisia ​​kysymyksiä. Kirjoittajat käyttävät usein retorisia kysymyksiä ohjaamaan lukijoita kohti vastauksia, jotka vahvistavat runon sanomaa.

Still I Rise -kirjassa retorisia kysymyksiä esiintyy neljän säkeen alussa. Jokainen tämän runon retorinen kysymys on osoitettu runon sinulle. Jokainen kysymys koskee tapoja, joilla puhuja loukkaa vastaanottajaa. Tämä tekniikka mahdollistaa Angelou tutkimaan miksi vastaanottaja vihaa puhujaa ... mikä antaa hänelle myös mahdollisuuden valottaa rasismin hauraita syitä.

Näiden retoristen kysymysten toistaminen antaa sävyn, joka tuntuu enemmän kuulustelulta kuin keskustelulta - ja tämä on tarkoituksellista. Jokainen retorinen kysymys, joka kohdistuu runossa vihamielisiin teihin, palvelee heidän vihamielisyyttään, varsinkin kun Angeloun puhuja alkaa itse vastata kysymyksiin.

Lisäksi puhuja vastaa lukijan retorisiin kysymyksiin järjestyksessä auttaa lukijoita näkemään mustan ihmisen vihaamisensa perusteettomat motiivit. Otetaan esimerkiksi runon viidennen jakson kysymys -vastaus -sarja:

Loukkaako ylpeyteni sinua?
Älä ota sitä kauhean lujaa
Koska nauran kuin minulla olisi kultakaivokset
Kaivaa omalla takapihallani.

Yllä oleva säkeistö alkaa lukijalle suunnatulla retorisella kysymyksellä ylimielisyydestä. Mutta Angeloun puhuja vastaa myös itse kysymykseen ja paljastaa, että he jo tietää runossa oleva sinua loukkaa hänen ylpeytensä.

Viime kädessä Angelou käyttää retorisia kysymyksiä pyytääkseen runossa käsiteltyä kollektiivia pohtimaan omaa vihamielisyyttään ja suvaitsemattomuuttaan. Vastaamalla näihin kysymyksiin julistavilla lausunnoilla koko runon aikana, Angelou osoittaa runolle sinulle, että mustat ihmiset eivät ole hämmentynyt mistä tämä viha tulee. He ymmärtävät, että mustien ihmisten kieltäytyminen luovuttamasta jatkuvien valheiden ja kaatumisten edessä tekee vihasta täynnä olevat vain entistä vihaisemmiksi.

Itse asiassa nämä runoon peräkkäin kerätyt retoriset kysymykset ilmaisevat uhmakkuuden. He kehottavat runoa sinua kysymään pohjimmiltaan itseltäsi: Luulitko todella, että vihasi voi pitää meidät alhaalla? Kuitenkin sanomalla väkivallan mustia ihmisiä kohtaan jokaisella retorisella kysymyksellä ja kommunikoimalla joustavan vastauksen jokaiseen hänen vastaustensa leikkaukseen Angelou korostaa mustien ihmisten vahvuutta.

body-opiskelija-mitä-kysymys-tutkimus-opiskelu-kirja-cc0

Mitä seuraavaksi?

Runon analysointi voi olla hankalaa, joten on hyödyllistä lukea muutama asiantuntija -analyysi. Meillä on joukko blogimme jonka voit lukea läpi, kuten tästä Dylan Thomas ’Älä mene lempeästi siihen hyvään yöhön tai Tämä artikkeli selittää 10 eri sonettia!

Runoutta on paljon helpompi analysoida, kun sinulla on siihen oikeat työkalut! Älä missaa perusteellisia oppaitamme runollisista laitteista Kuten assonanssi , jambinen pentametri ja vihje .

Jos olet enemmän kirjoittaminen runoutta kuin sen analysointia, olemme saaneet sinut kattamaan! Tässä ovat viisi hyvää vinkkiä runojen kirjoittamiseen (ja muutama apuraha orastaville runoilijoille , myös).

Onko ystäviä, jotka tarvitsevat myös apua testin valmistelussa? Jaa tämä artikkeli!

Mielenkiintoisia Artikkeleita

La Vernen yliopiston pääsyvaatimukset

Kuinka tervehtiä 30 eri kielellä

Mietitkö, miten tervehtiä eri kielillä? Tutustu luetteloon 30 tapaa tervehtiä ympäri maailmaa.

Mitä tarvitset UCSD: lle: Pääsyvaatimukset

Hillsdale Collegen pääsyvaatimukset

Mikä on lukion poistumistesti? Kuinka läpäiset?

Oletko huolissasi lukion lähtökokeesta? Älä panikoi! Tämä opas kertoo sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää mitä odottaa ja miten läpäistä.

Murtoluvun lisääminen ja vähentäminen: 3 yksinkertaista vaihetta

Etkö ole varma kuinka lähestyä murto -osien lisäämistä ja vähentämistä? Opi kaksi yksinkertaista tapaa murtolukujen lisäämiseen sekä fraktioiden vähentäminen.

2.7 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 2.7

Mikä on 2.7 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä oppilaitokset hyväksyvät 2,7 GPA: n? Ota selvää, mihin kouluihin pääset.

UC Davis SAT -tulokset ja GPA

ACT-pisteet muunnoskaavio: Pisteiden prosenttipisteet

Etkö ole varma, mitä ACT-prosenttisi tarkoittavat? Käytä ACT-pistekaaviosta nähdäksesi, missä pudotat verrattuna muihin opiskelijoihin Yhdysvalloissa.

ACT -kielioppisääntöjen täydellinen opas

Tämä on luettelo kaikista ACT -kielioppisäännöistä, jotka sinun on tiedettävä, ja käytännön esimerkkejä, jotka osoittavat, kuinka ACT testaa sinua.

Mikä on NCAA: n kansallinen aiesopimus?

Mietitkö NCAA: n korkeakoulujen rekrytoinnin kansallista aiesopimusta (NLI)? Tässä on täydellinen selitys siitä, mitä se on, miksi se on olemassa ja mitä sinun on tehtävä.

Bridgewater State Universityn pääsyvaatimukset

Lawrence Universityn ACT -tulokset ja GPA

6 Hyödyllisiä esimerkkejä fysikaalisista ja kemiallisista muutoksista

Mitä eroa on fysikaalisten ja kemiallisten muutosten välillä? Tutustu esimerkkeihimme fysikaalisista ja kemiallisista muutoksista saadaksesi lisätietoja niiden eroista.

ACT -opintosuunnitelman luominen: 4 näyteaikataulua

Tarvitsetko ACT -opintosuunnitelman valmistelusi järjestämiseksi? Tutustu 4 ACT -opintoaikatauluumme ja saat vinkkejä opintosuunnitelman mukauttamiseen ACT -tarpeisiisi.

Louisvillen yliopiston SAT -tulokset ja GPA

4 SAT -osaa: Mitä he testaavat ja miten tehdä hyvin

Kuinka monta osiota SAT: ssa on? Mitä jokaisessa on? Täydellinen opas SAT -osioihin vastaa kaikkiin kysymyksiisi, joten tiedät tarkalleen, mitä odottaa.

Korkeakoulut, jotka ovat superscore ACT: Täydellinen luettelo

Mitkä koulut korvaavat ACT: n? Meillä on lopullinen, täydellinen luettelo täällä.

Fordhamin yliopiston pääsyvaatimukset

Täydellinen opas AP Human Geography FRQ: ille

AP Human Geography FRQ: t ovat kokeen vaikein osa - lue asiantuntijaoppaamme oppiaksesi, mitä ne ovat, miten lähestyä niitä ja missä harjoitella.

2016-17 Akateeminen opas | Dana Hillsin lukio

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Dana Hillsin lukiosta Dana Pointissa, Kaliforniassa.

Washington State Universityn pääsyvaatimukset

Otis College of Art and Design Pääsyvaatimukset

18 ACT -vinkkiä ja temppuja pisteidesi parantamiseen

Tarvitsetko nopeita ACT -vinkkejä ja temppuja parantaaksesi pisteitäsi? Saat vinkkejä ACT -matematiikasta, luonnontieteistä, englannista ja lukemisesta parantaaksesi ACT -pisteitäsi nopeasti.

Todennäköisyyskysymykset ACT -matematiikasta: strategiat ja käytännöt

Todennäköisyysongelmat ACT -matematiikassa kysyvät mahdollisuuksia, että jotain tapahtuu. Varmista, että tiedät tärkeimmät strategiamme näiden ongelmien ratkaisemiseksi ja harjoittele realistisia matemaattisia kysymyksiä täällä.