Riippumattomat ja riippuvat muuttujat: kumpi on kumpi?

feature_variables.jpg

Riippumattomat ja riippuvat muuttujat ovat tärkeitä sekä matematiikalle että luonnontieteille. Jos et ymmärrä, mitä nämä kaksi muuttujaa ovat ja miten ne eroavat toisistaan, sinun on vaikea analysoida kokeilua tai piirtää yhtälöitä. Onneksi teemme näiden käsitteiden oppimisesta helppoa!

Tässä oppaassa jaamme riippumattomat ja riippuvat muuttujat , anna esimerkkejä todellisten kokeiden muuttujista, selitä, kuinka voit piirtää ne oikein, tarjoa tietokilpailu taitojesi testaamiseksi ja keskustele muista tärkeistä muuttujista, jotka sinun on tiedettävä.Mikä on riippumaton muuttuja? Mikä on riippuvainen muuttuja?

Muuttuja on jotain, mitä yrität mitata. Se voi olla käytännössä mitä tahansa, kuten esineitä, aikaa, tunteita, tapahtumia tai ideoita. Jos tutkit ihmisten mielipiteitä eri televisio -ohjelmista, kokeilun muuttujina ovat televisio -ohjelmat ja tunteet. Jos tutkit, kuinka erilaiset lannoitetyypit vaikuttavat korkeiden kasvien kasvuun, muuttujat ovat lannoitetyyppi ja kasvin korkeus.

Jokaisessa kokeessa on kaksi avainmuuttujaa: riippumaton muuttuja ja riippuvainen muuttuja.

Itsenäinen muuttuja: Mitä tiedemies muuttaa tai mikä muuttuu itsestään.

Riippuva muuttuja: Mitä tutkitaan/mitataan.

Riippumaton muuttuja (tunnetaan joskus nimellä manipuloitu muuttuja) on muuttuja, jonka muutokseen ei vaikuta mikään muu muuttuja kokeessa. Joko tutkijan on itse muutettava riippumaton muuttuja tai se muuttuu itsestään; mikään muu kokeessa ei vaikuta tai muuta sitä. Kaksi esimerkkiä tavallisista riippumattomista muuttujista on ikä ja aika. Sinä tai mikään muu ei voi tehdä nopeuttaa tai hidastaa aikaa tai lisätä tai vähentää ikää. He ovat riippumaton kaikesta muusta.

Riippuva muuttuja (tunnetaan joskus vastaavana muuttujana) on se, mitä tutkitaan ja mitataan kokeessa. Se muuttuu riippumattoman muuttujan muutosten seurauksena. Esimerkki riippuvasta muuttujasta on se, kuinka pitkä olet eri ikäisillä. Riippuva muuttuja (korkeus) riippuu riippumattomasta muuttujasta (ikä).

kesäohjelmat lääketieteen opiskelijoille

Helppo tapa ajatella riippumattomia ja riippuvaisia ​​muuttujia on, kun teet kokeilun, riippumaton muuttuja on mitä sinä muutos, ja riippuvainen muuttuja muuttuu sen vuoksi. Voit myös ajatella riippumatonta muuttujaa syyksi ja riippuvaista muuttujaa seuraukseksi.

Näiden kahden muuttujan erojen ymmärtäminen voi olla paljon helpompaa esimerkkien avulla, joten katsotaan alla olevia esimerkikokeita.

kenen kanssa leo on parhaiten yhteensopiva

body_change-4.jpg

Esimerkkejä riippumattomista ja riippuvaisista muuttujista kokeissa

Alla on yleiskatsaus kolmesta kokeesta, joista jokainen on tunnistettu riippumattomista ja riippuvaisista muuttujista.

Koe 1: Haluat selvittää, mikä mikroaaltouunipopcornin ydin on eniten, jotta saat parhaan vastineen rahoillesi. Testaa eri popcorn -merkkejä nähdäksesi, mikä pussi ponnahtaa eniten popcornin ytimiä.

  • Itsenäinen muuttuja: Popcorn -pussin merkki (Se on riippumaton muuttuja, koska olet itse päättämässä popcorn -pussien tuotemerkeistä)
  • Riippuva muuttuja: Ponnahtuneiden ytimien määrä (Tämä on riippuvainen muuttuja, koska se mitataan kullekin popcorn -brändille)

Koe 2 : Haluat nähdä, minkä tyyppinen lannoite auttaa kasveja kasvamaan nopeimmin, joten lisäät eri merkkisiä lannoitteita jokaiseen kasveen ja näet kuinka pitkät ne kasvavat.

  • Itsenäinen muuttuja: Kasville annetun lannoitteen tyyppi
  • Riippuva muuttuja: Kasvin korkeus

Koe 3: Olet kiinnostunut siitä, miten meren lämpötilan nousu vaikuttaa levien elämään, joten suunnittelet kokeilun, jossa mitataan levien lukumäärä vesinäytteestä, joka on otettu tietystä valtameri -alueesta vaihtelevissa lämpötiloissa.

  • Itsenäinen muuttuja: Meren lämpötila
  • Riippuva muuttuja: Näytteen levien määrä

Jokaisen yllä olevan riippumattoman muuttujan kohdalla on selvää, että muut kokeilun muuttujat eivät voi muuttaa niitä. Sinun on vaihdettava popcorn- ja lannoitebrändit kokeissa 1 ja 2, eivätkä muut tekijät voi merkittävästi muuttaa valtameren lämpötilaa kokeessa 3. Kunkin näiden riippumattoman muuttujan muutokset aiheuttavat riippuvien muuttujien muutoksen kokeissa.

Mihin sijoitat riippumattomat ja riippuvat muuttujat kaavioihin?

Riippumattomat ja riippuvat muuttujat kulkevat aina samoissa paikoissa kaaviossa. Tämän avulla voit helposti nähdä nopeasti, mikä muuttuja on riippumaton ja mikä riippuvainen, kun katsot kaaviota tai kaaviota. Riippumaton muuttuja kulkee aina x- tai vaaka-akselilla. Riippuva muuttuja siirtyy y-akselille tai pystyakselille.

Tässä on esimerkki:

body_graph-3.jpg

Kuten näette, tämä on kaavio, joka osoittaa, kuinka oppilas opiskelee tuntien lukumäärän perusteella. Kaavion perusteella näyttää siltä, ​​että jopa kuuden tunnin opiskelu auttoi häntä nostamaan pisteitään, mutta kun hän opiskeli enemmän, hänen pisteet laskivat hieman.

Tutkittu aika on riippumaton muuttuja, koska se muuttui, joten se on x-akselilla. Pisteet, jotka hän sai kokeesta, on riippuvainen muuttuja, koska se muuttui riippumattoman muuttujan seurauksena ja se on y-akselilla. On yleistä, että yksiköt laitetaan sulkuihin akselien otsikoiden viereen, kuten tämä kaavio tekee.

Kaavion nimeämiseen on erilaisia ​​tapoja, mutta yleinen tapa on '[Riippumaton muuttuja] vs. [riippuvainen muuttuja]' kuten tämä kaavio. Käyttämällä tällaista vakiotunnistetta muiden on myös helppo nähdä, mitkä ovat riippumattomat ja riippuvaiset muuttujasi.

Onko muita tärkeitä muuttujia tiedossa?

Riippumattomat ja riippuvaiset muuttujat ovat kaksi tärkeintä muuttujaa, jotka sinun on tiedettävä ja ymmärrettävä suoritettaessa tai tutkittaessa kokeilua, mutta sinun on oltava tietoinen muutakin muuttujatyyppiä: vakio muuttujat.

halvin valtion opetuksesta

Vakiomuuttujat (tunnetaan myös nimellä 'vakiot') on helppo ymmärtää: ne pysyvät samana kokeen aikana. Useimmissa kokeissa on yleensä vain yksi riippumaton muuttuja ja yksi riippuvainen muuttuja, mutta niillä kaikilla on useita vakiomuuttujia.

Esimerkiksi yllä olevassa kokeessa 2 jotkut vakio -muuttujista olisivat kasvatettavan kasvin tyyppi, kunkin kasvin lannoitemäärä, kunkin kasvin vesimäärä, kun kukin kasvi saa lannoitetta ja vettä, kasvien saaman auringonvalon määrä, säiliön koko, jossa kukin kasvi on kasvatettu, ja paljon muuta. Tiedemies muuttaa lannoitetyyppiä, jota kukin kasvi saa, mikä puolestaan ​​muuttaa kuinka paljon kukin kasvi kasvaa, mutta kaikki muut kokeilun osat pysyvät samana.

Kokeissa sinun on testattava yksi riippumaton muuttuja kerrallaan ymmärtääksesi tarkasti, miten se vaikuttaa riippuvaiseen muuttujaan. Vakiomuuttujat ovat tärkeitä, koska ne varmistavat, että riippuvainen muuttuja muuttuu riippumattoman muuttujan takia ja vain sen vuoksi joten voit mitata tarkasti riippuvaisten ja riippumattomien muuttujien välisen suhteen.

Jos sinulla ei olisi pysyviä muuttujia, et voisi kertoa, oliko riippumaton muuttuja todella vaikuttava riippuvaiseen muuttujaan. Esimerkiksi yllä olevassa esimerkissä, jos vakioita ei olisi ja käyttäisit eri määriä vettä, erilaisia ​​kasveja, eri määriä lannoitteita ja asettaisit kasvit ikkunoihin, jotka saivat eri määrän aurinkoa, et pystyisi kerro kuinka lannoitetyyppi vaikutti kasvien kasvuun, koska kasvien kasvuun vaikuttavat niin monet muut tekijät.

body_plants.jpg

3 kokeilua, jotka auttavat sinua ymmärtämään riippumattomia ja riippuvaisia ​​muuttujia

Jos sinulla on edelleen vaikeuksia ymmärtää riippumattoman ja riippuvaisen muuttujan välistä suhdetta, saattaa olla hyödyllistä nähdä ne toiminnassa. Tässä on kolme kokeilua, joita voit kokeilla kotona.

Koe 1: Kasvien kasvunopeudet

Yksi yksinkertainen tapa tutkia riippumattomia ja riippuvaisia ​​muuttujia on rakentaa biologinen koe siemenillä. Yritä kasvattaa joitakin auringonkukkia ja nähdä kuinka eri tekijät vaikuttavat niiden kasvuun. Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on kymmenen auringonkukan taimia, ja päätät antaa jokaiselle eri määrän vettä joka päivä nähdäksesi, vaikuttaako se niiden kasvuun. Riippumaton muuttuja tässä olisi kasveille annettavan veden määrä, ja riippuvainen muuttuja on auringonkukan korkeus.

Michiganin yliopiston keskimääräinen teko

Koe 2: Kemialliset reaktiot

Tutki monenlaisia ​​kemiallisia reaktioita tämän kanssa kemian sarja . Se sisältää yli 100 ideaa kokeilua varten - valitse yksi, joka kiinnostaa sinua, ja analysoi, mitä eri muuttujia kokeessa on!

Koe 3: Yksinkertaiset koneet

Rakenna ja testaa valikoima yksinkertaisia ​​ja monimutkaisia ​​koneita tällä K'nex -sarja . Miten ajoneuvon massan lisääminen vaikuttaa sen nopeuteen? Voitko nostaa enemmän kiinteällä tai siirrettävällä hihnapyörällä? Muista, että riippumaton muuttuja on se, mitä hallitset/muutat, ja riippuvainen muuttuja muuttaa sitä.

Tietovisa: Testaa muuttuva tietosi

Voitko tunnistaa riippumattomat ja riippuvat muuttujat jokaiselle alla olevasta neljästä skenaariosta? Vastaukset ovat oppaan alareunassa, jotta voit tarkistaa työsi.

Skenaario 1: Ostat koirallesi useita merkkejä ruokaa nähdäksesi, mikä on hänen suosikki.

Skenaario 2: Ystäväsi kutsuvat sinut juhliin, ja sinä päätät osallistua, mutta olet huolissasi siitä, että liian pitkä poissaolo vaikuttaa siihen, kuinka hyvin pärjäät huomenaamun geometriatestissäsi.

Skenaario 3: Hammaslääkärin tapaaminen kestää 30 minuuttia alusta loppuun, mutta siihen ei sisälly odottamista loungessa ennen kuin sinut kutsutaan sisään. Hammaslääkärin vastaanotolla viettämä kokonaisaika on aika, jonka odotat ennen tapaamista , plus 30 minuuttia varsinaisesta tapaamisesta

Skenaario 4: Vauvailet säännöllisesti serkkusi, joka aina raivostuu, kun häntä pyydetään syömään vihanneksia. Viikon aikana pyydät häntä syömään vihanneksia neljä kertaa.

Yhteenveto: Riippumaton vs. riippuvainen muuttuja

Riippumattoman muuttujan ja riippuvaisen muuttujan määrittelyn tunteminen on avain kokeiden toiminnan ymmärtämiseen. Riippumaton muuttuja on se, mitä muutat, ja riippuvainen muuttuja muuttuu sen seurauksena. Voit myös ajatella riippumatonta muuttujaa syyksi ja riippuvaista muuttujaa seuraukseksi.

Kun piirretään näitä muuttujia, riippumattoman muuttujan tulisi mennä x-akselille (vaaka-akseli) ja riippuvainen muuttuja y-akselille (pystyakseli).

Jatkuvien muuttujien ymmärtäminen on myös tärkeää. Ne pysyvät samana koko kokeen ajan, joten voit mitata tarkasti riippumattoman muuttujan vaikutuksen riippuvaiseen muuttujaan.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Lounais -lukio | 2016-17 Rankings | (San Diego,)

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Southwest Senior High Schoolista San Diegossa, Kaliforniassa.

Täydellinen opas: Vahvan suosituskirjeen kirjoittaminen

Kirjoitatko suosituskirjeen ja mietit, kuinka kirjoittaa hyvä oppilaalle? Opi luomaan tehokas, mukaansatempaava kirje oppilaasi menestymisen edistämiseksi.

6 Hyödyllisiä esimerkkejä fysikaalisista ja kemiallisista muutoksista

Mitä eroa on fysikaalisten ja kemiallisten muutosten välillä? Tutustu esimerkkeihimme fysikaalisista ja kemiallisista muutoksista saadaksesi lisätietoja niiden eroista.

Kalifornian parhaat koulut | Piedmont Hills High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Piemonten Hills High Schoolista San Josessa, Kaliforniassa.

15 viime hetken SAT -vinkkiä, jotka sinun tulee muistaa

Mitä sinun pitäisi tehdä testiä edeltävänä päivänä ja mitkä ovat viime hetken vinkit SAT: n aikana? Valmistaudu testipäivämäärään oppaamme avulla.

Kuinka kauan SAT on tauolla?

Kuinka kauan SAT -testi on tarkasti, taukojen kanssa ja ilman? Selvitä, kuinka monta tuntia SAT on valmistautuakseen oikein.

Ashlandin yliopiston pääsyvaatimukset

Kiinteä geometria SAT -matematiikassa: Täydellinen opas

Käsittele kuutiot, sylinterit ja pallot SAT Mathin kiinteän geometrian oppaamme avulla, joka on täynnä käytännön ongelmia, strategioita ja vinkkejä.

1820 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Kuinka päästä: Purduen pääsyvaatimukset

SAT-itseopiskelu: 7 vinkkiä valmistelusuunnitelmaan

Kamppailetko SAT-itseopiskelun kanssa? Tutustu täydelliseen oppaaseemme opintosuunnitelman laatimiseen ja ongelmien vianetsintään.

Becker Collegen pääsyvaatimukset

Wayne State Universityn pääsyvaatimukset

Nichols Collegen pääsyvaatimukset

Algebran sydän: SAT-matematiikan keskeiset strategiat

Etkö ole varma, mitkä ovat Algebran sydämen kysymykset uudesta SAT-matematiikasta? Selitämme, mitä sisältöä nämä kattavat ja miten voit ojentaa ne testipäivänä.

Mikä on Stanford EPGY ja Summer College? Pitäisikö minun liittyä?

Mikä on Stanford EPGY ja Stanfordin lukion kesäopisto? Pitäisikö sinun liittyä näihin kesäohjelmiin? Lue opas täältä.

Täydellinen luettelo yli 100 ilmaisesta online-lukiosta

Etsitkö ilmaisia ​​online-lukioita? Luetelemme vaihtoehtosi osavaltioittain, selitämme, mikä tekee näistä luokista ilmaisia, ja keskustelemme siitä, miten päättää, sopivatko ne sinulle.

Winston-Salemin osavaltion yliopiston SAT-tulokset ja GPA

Jokainen AP Calculus AB -harjoitustesti saatavilla: ilmainen ja virallinen

Opiskeletko AP Calcia? Tutustu täydelliseen AP Calculus AB -kokeiden kokoelmaamme löytääksesi kaikki tarvitsemasi valmistelumateriaalit ja hyödyllisiä opintovinkkejä.

10 viime hetken PSAT-pullotusvinkkiä

Cramming varten PSAT? Katso vinkkimme, joiden avulla voit parantaa pisteitäsi nopeasti ilman stressiä.

PSAT -pisteet: Missä sijoitat?

Oletko hämmentynyt SAT -pistealueesta? Selitämme kaikki mahdolliset PSAT -pisteet ja mitä pisteytysasteikko merkitsee sinulle.

Keskiarvoistavatko korkeakoulut ACT-pisteitäsi?

Kun lähetät useita ACT-pisteitä korkeakouluille, miten he pitävät niitä? Arvioivatko he ne vai ottavatko he korkeimman? Selvitä täältä.

18 ACT -vinkkiä ja temppuja pisteidesi parantamiseen

Tarvitsetko nopeita ACT -vinkkejä ja temppuja parantaaksesi pisteitäsi? Saat vinkkejä ACT -matematiikasta, luonnontieteistä, englannista ja lukemisesta parantaaksesi ACT -pisteitäsi nopeasti.

Towsonin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Wisconsinin yliopisto - Madison SAT -tulokset ja GPA