Epätäydellinen dominointi vs. kodominanssi: Mikä on ero?

feature_genetics

Opiskeletko genetiikkaa, mutta et ymmärrä kodinominanssia vs. epätäydellisiä hallitsevia eroja? Mitä eroa on epätäydellisen määräävän aseman ja kodinominanssin välillä? Miksi on tärkeää tietää?

Tässä oppaassa selitämme, mitä epätäydellinen valta-asema ja kodinominiteetti ovat ja miten ne eroavat toisistaan. Käytämme reaalimaailman esimerkkejä tehdäksemme nämä termit selkeiksi ja helposti ymmärrettäviksi.Mikä on epätäydellinen dominointi? Mikä on kodominanssi?

Mitä eroa on kodominanssilla ja epätäydellisellä määräävällä asemalla? Ennen kuin ryhdymme vertaamaan niitä, selitämme ensin, mitä epätäydellinen valta -asema ja kodinominaisuus ovat. Molemmat ovat tärkeitä termejä, jotka on tiedettävä tutkittaessa genetiikkaa ja perintymalleja.

Epätäydellinen dominointi ja kodominanssi ovat molemmat perintötyyppejä, joissa yksi alleeli (geenin muoto) ei ole täysin hallitseva toiseen alleeliin nähden. Tämä johtaa uuteen fenotyyppiin (yksilön fyysiset ominaisuudet).

pienin yliopisto Yhdysvalloissa

Epätäydellinen dominointi

body_pinkflower

Epätäydellinen määräävä asema on silloin, kun sitä on kahden alleelin sekoittuminen, mikä johtaa kolmanteen fenotyyppiin, joka ei näytä kumpikaan vanhemmista. Klassinen esimerkki on, kun valkoinen kukka ja punainen kukka risteytetään. Epätäydellisellä hallitsevuudella kaikki heidän jälkeläisensä olisivat kiinteitä vaaleanpunaisia ​​kukkia, täysin uusi fenotyyppi. Et näe kumpaakaan vanhemman fenotyypistä (eli valkoista tai punaista) jälkeläisissä.

Kaksi yleistä esimerkkiä epätäydellisestä hallitsevuudesta ovat pituus ja hiusten väri. Jälkeläisillä ei todennäköisesti ole täsmälleen samaa pituutta tai hiusten väriä kuin yhdellä vanhemmista, mutta heillä on usein sekoitus kahden vanhemman fenotyyppien välillä.

Yhteisominaisuus

body_spottedflower

Etelä -Carolinan yliopisto gpa

Yhteisominaisuudessa, molemmat alleelit ilmentyvät yhdessä jälkeläisissä. Jos ylitämme punaisen ja valkoisen kukan, joilla on perintökuvio, jälkeläiset olisivat kukkia, joissa on punaisia ​​ja valkoisia laikkuja. Toisin kuin epätäydellinen hallitseva asema, jossa kaksi vanhempaa fenotyyppiä sekoitetaan uuteen fenotyyppiin, kodominanssissa molemmat vanhemmat fenotyypit näkyvät yhdessä jälkeläisissä.

Yleisin esimerkki kodominanssista on AB -veriryhmä. Jos henkilöllä, jolla on A -tyypin veri ja jolla on B -tyypin veri, on lapsi, hänellä voi olla AB -tyypin verta, jossa molemmat fenotyypit ovat täysin ilmenneet.

Esimerkkejä epätäydellisestä dominoinnista ja kodinominanssista

Kun verrataan kodominanssia ja epätäydellistä määräävää asemaa, voi olla hyödyllistä nähdä visualisointeja siitä, kuinka he siirtävät geeninsä jälkeläisilleen. Alla on kolme Punnett -neliötä, kaksi epätäydelliseen hallintaan ja yksi kodominanssiin.

Epätäydellinen dominointi

Alla olevalla Punnett -aukiolla ylitämme puhtaan punaisen kukan (RR) ja puhtaan valkoisen kukan (rr). Epätäydellisen vallan alla kaikki heidän jälkeläisensä olisivat vaaleanpunaisia ​​(Rr).

esimerkkejä suosituskirjeistä opiskelijoille

Alla saattaa loppuun dominanttinen perintötyyppi (perintötyyppi, jota luultavasti ensin tutkit, kun opit genetiikasta), kaikki jälkeläiset olisivat punaisia ​​kukkia, koska punainen alleeli olisi täysin hallitseva valkoisen alleelin suhteen. Kuitenkin, kuten edellä mainittiin, epätäydellisellä hallitsevuudella kaksi vanhempaa fenotyyppiä sekoitetaan yhteen jälkeläisissä.

Epätäydellinen dominointi

RR: punainen rr: valkoinen Rr: vaaleanpunainen

Mitä tapahtuu, kun ylität kaksi vaaleanpunaista (Rr) kukkaa? Puolet jälkeläisistä olisi vaaleanpunaisia ​​(Rr), neljäsosa punaisia ​​(RR) ja neljäsosa valkoisia (rr), kuten alla olevasta Punnett -neliöstä näet.

gen2

miljoona on kuinka monta nollaa

Kun kaksi alleelia ovat samat, joko RR tai rr, epätäydellisellä dominoinnilla ei ole väliä, koska eri alleeleja ei sekoiteta. Vain silloin, kun yksilöllä on kaksi eri alleelia (kuten Rr), epätäydellinen määräävä asema tulee voimaan.

Yhteisominaisuus

body_spottedcow

Oletetaan esimerkiksi, että ylitämme lehmiä, joiden turkin värin osalta on noudatettu perintösääntöjä. Lehmät, joilla on genotyyppi BB, ovat täysin mustia, ne, joilla on genotyyppi WW, ovat täysin valkoisia ja Risteyksen jälkeen lehmillä, joilla on genotyyppi BW, on mustia ja valkoisia täpliä kehossaan. (Kun teet ristiä, joka seuraa kodinominointiperintymalleja, kaikkia isoja kirjaimia käytetään yleensä alleelien esittämiseen osoittamaan, ettei mikään alleeli ole hallitseva toiseen nähden.)

Tähän mennessä voit luultavasti kertoa, että jos ristisit puhtaan mustan lehmän puhtaan valkoisen kanssa, kaikilla jälkeläisillä olisi mustavalkoisia täpliä, koska heillä kaikilla olisi BW -genotyyppi.

Alla on Punnett -neliö, joka näyttää, mitä tapahtuu, kun ylität puhtaan mustan lehmän (BB) mustavalkoisen täplikkään lehmän (BW) kanssa.

lehmät

BB: musta WW: valkoinen BW: mustavalkoiset täplät

Punnett -aukiolta näet, että puolet jälkeläisistä on puhdasta mustaa ja toisella puolella mustia ja valkoisia täpliä.

testien päivämäärät 2015 2016

Yhteenveto: Mikä on ero epätäydellisen dominoinnin ja kodinominanssin välillä?

Epätäydellinen määräävä asema ja kodinominanssi ovat kahdenlaisia ​​geneettisiä perimyksiä, ja vaikka molemmat ovat muunnelmia tavanomaisista hallitsevista/resessiivisistä piirteistä, on tärkeää tietää ero epätäydellisen määräävän aseman ja kodominanssin välillä.

Epätäydellinen määräävä asema on, kun kahden vanhemman fenotyypit sekoittuvat yhteen ja luovat uuden fenotyypin jälkeläisilleen. Esimerkki on valkoinen kukka ja punainen kukka, joka tuottaa vaaleanpunaisia ​​kukkia. Yhteisominaisuus on, kun kaksi vanhempaa fenotyyppiä ilmaistaan ​​yhdessä jälkeläisissä. Esimerkki on valkoinen kukka ja punainen kukka, joka tuottaa jälkeläisiä punaisella ja valkoisella laikulla.

Se, että pystyt selittämään epätäydellisen määräävän aseman ja kodinominanssin välisen eron, auttaa sinua ymmärtämään erilaisia ​​perintymalleja ja vastaamaan geneettisiin kysymyksiin (erityisesti = epätäydellinen hallitsevuus vs. kodominanssikysymykset) paljon helpommin.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Kuinka päästä sisään: Miamin yliopiston pääsyvaatimukset

Paul Smithin yliopiston pääsyvaatimukset

Parsons Uusi koulu suunnittelun pääsyvaatimuksille

Texas A&M University - Texarkanan pääsyvaatimukset

UT Dallas ACT -pisteet ja GPA

BA vs BS -tutkinto: mikä on sinulle parempi?

Mitkä ovat tärkeimmät yhtäläisyydet ja erot verrattaessa BA vs BS tutkintoja? Onko yksi aste parempi kuin toinen? Lue asiantuntijaoppaamme saadaksesi selville.

Mitä sinun on tiedettävä El Cerriton vanhemmasta lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta El Cerriton vanhemmasta lukiosta El Cerritossa, Kaliforniassa.

20 runollista laitetta, jotka sinun on tiedettävä

Onko sinulla kysymyksiä kirjallisten laitteiden käytöstä runoudessa? Täydellinen runollisia laitteita koskeva oppaamme määrittelee esimerkkeinä kaikki tärkeimmät runoustermit.

Bradley Universityn pääsyvaatimukset

Mikä on AP -testin täydellinen pisteet? Tarvitsetko yhden?

Oletko hämmentynyt siitä, mitä AP -kokeen täydellinen pisteet todella tarkoittavat? Selitämme, mikä on täydellinen piste ja miten se eroaa viidestä.

Saint Francis Medical Center College of Nursing Pääsyvaatimukset

Mitä CEEB -koodit ovat? Kysymyksiinne vastattu

Mitä CEEB -koodit ovat ja miksi tarvitset niitä SAT -rekisteröintiin? Lue täältä, miten voit etsiä ja etsiä CEEB -koodiasi täältä.

1310 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Nevadan yliopisto, Reno Pääsyvaatimukset

Floridan yliopiston pääsyvaatimukset

Aihe-verbisopimus SAT-kirjoittamisesta: strategiat ja käytännöt

Aiheen verbisopimus on erittäin tärkeä SAT -kirjoitustestissä. Lue koko oppaamme täältä, jossa on käytännön tietokilpailukysymyksiä ja strategioita.

John Carroll Universityn pääsyvaatimukset

Pittsburghin yliopisto, Johnstown, pääsyvaatimukset

IUPUI -pääsyvaatimukset

Haskell Indian Nations University pääsyvaatimukset

Saint Mary's University of Minnesota Pääsyvaatimukset

Becker Collegen pääsyvaatimukset

Voivatko korkeakoulut peruuttaa pääsysi sosiaalisen median viestien takia?

Oletko huolissasi, että sosiaalisen median viestisi estävät sinua pääsemästä yliopistoon? Opi, miten korkeakoulut punnitsevat verkkoviestejä ja miten voit välttää sosiaalisen median ongelmia.

Mitä sinun on tiedettävä Dougherty Valleyn lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Dougherty Valleyn lukiosta San Ramonissa, Kaliforniassa.

Mikä on edTPA?

Onko sinulla kysymyksiä edTPA: sta? Katso täydelliset edTPA -käsikirjamme kaikki yksityiskohdat.