Lukutaidon parantaminen: 8 asiantuntijan vinkkiä

Lukeminen on taito, jota monet pitävät itsestäänselvyytenä, mutta tekstin lukeminen ja asianmukainen ymmärtäminen on monimutkainen ja vuorovaikutteinen prosessi. Se vaatii useiden eri aivotoimintojen toimia yhdessä ja useimmiten se vaatii useiden kontekstien ja merkitysten käsittelemistä.

Koska luetun ymmärtäminen on niin monimutkaista, voimme usein löytää itsemme ymmärtämästä tekstin alkeellisimman tulkinnan, mutta puuttuu tunneydin tai 'kokonaiskuva'. Tai saatamme vain löytää aivomme pyörivän ilman aavistustakaan kaikki mitä teksti yrittää välittää.Mutta onneksi kaikille, jotka kamppailevat englannin tunneilla, standardikokeissa tai jokapäiväisessä elämässä, luetun ymmärtämistä voidaan parantaa (eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa!). Tässä oppaassa selitän vaihe vaiheelta, miten luetun ymmärtämistä voidaan parantaa ajan myötä, ja annan vinkkejä ymmärryksen parantamiseen lukemisen aikana.

Mitä on lukemisen ymmärtäminen?

Luetun ymmärtäminen on ymmärrys siitä, mitä tietty teksti tarkoittaa, ja ajatukset, joita kirjoittaja yrittää välittää, sekä teksti- että aliteksti. Voidaksesi lukea mitä tahansa tekstiä, aivojesi on käsiteltävä teoksen kirjaimellisten sanojen lisäksi myös niiden suhde toisiinsa, sanojen taustalla oleva konteksti, kuinka hienovarainen kieli ja sanaston käyttö voi vaikuttaa tekstin takana oleviin tunteisiin ja merkityksiin. miten teksti muodostuu suuremmaksi, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Katsotaanpa esimerkiksi Jane Austenin romaanin ensimmäistä riviä, Ylpeys ja ennakkoluulo :

'' On yleisesti tunnustettu totuus, että miehen, jolla on hyvä omaisuus, täytyy puuttua vaimoon. ''

sininen ja musta tekevät minkä värin

Nyt tekstin täysin kirjaimellinen tulkinta, joka perustuu vain sanan merkitykseen, saisi meidät uskomaan, että 'kaikki rikkaat haluavat vaimoja'. Mutta asiayhteys, sanavalinta ja tekstin muotoilu tosiasiallisesti kieltävät tämän tulkinnan. Käyttämällä lauseita 'yleisesti tunnustettu' ja ' on pakko olla puutteessa '(korostus meidän), teksti välittää sanoille hienovaraisen sarkasmin. Sen sijaan, että se olisi todellista totuus että 'rikkaat miehet haluavat vaimoja', tämä yksi lause kertoo meille heti, että luemme avioliitosta huolestuneesta yhteiskunnasta, mutta se myös viittaa siihen, että avauslausunto on jotain, mitä ihmiset tässä yhteiskunnassa voivat uskoa, mutta se ei välttämättä ole totta.

Vain muutamalla lyhyellä sanalla Austen välittää lukijalle useita ajatuksia yhdestä tarinan pääteemasta, ympäristöstä ja kulttuurista ja ihmisistä. Ja hän tekee niin koko ajan näyttäen olevan ristiriidassa teoksen kirjaimellisten sanojen kanssa.

Ilman luetun ymmärtämisen harjoittelua tällaiset vivahteet voivat kadota. Ja niin voi tapahtua, että joku saattaa löytää itsensä lukemasta, mutta ei todella ymmärtäväinen tekstin koko merkitys.

Kuten näette, lukemisen ymmärtämiseen liittyy monia prosesseja, jotka tapahtuvat aivoissanne kerralla, ja siksi joidenkin tekstin osien voi olla helppo eksyä sekavuuteen. Mutta hyvä uutinen kaikille kamppaileville on, että lukemisen ymmärtäminen on taito aivan kuten muutkin. Se on opittava harjoittelun, keskittymisen ja huolellisuuden kautta, mutta se voidaan ehdottomasti oppia.

Hanki GPA -muuntotyökalu

Miksi lukemisen ymmärtäminen on tärkeää

Oikea luetun ymmärtäminen voi olla vaikeaa, joten miksi vaivautua? Vaikka tekstien oikean lukemisen ja ymmärtämisen oppiminen on monimutkainen prosessi, se on välttämätön taito hallita sekä työn että huvin vuoksi.

Sinun on tiedettävä, miten voit lukea ja tulkita kaikenlaisia ​​erilaisia ​​tekstejä-sekä perustasolla, kirjaimellisesti että syvällisemmin-koko koulusi ajan, yliopistossa ja työelämässä (samoin kuin virkistysaika!). Jos ajattelemme 'lukemista' vain kirjaimellisena tai pintakäsityksenä kappaleesta ja 'luetun ymmärtämistä' täydellisenä ymmärryksenä, ihminen voi pärjätä maailmassa vain puhtaalla 'lukemisella' niin kauan.

Luetun ymmärtäminen on välttämätöntä monille päivittäisen elämän merkittäville osa -alueille, kuten:

  • Kirjallisuuden lukeminen, ymmärtäminen ja analysointi englannin tunneilla
  • Muiden luokka -aineidesi tekstien lukeminen ja ymmärtäminen, kuten historia, matematiikka tai luonnontiede
  • Hyvin pärjää molemmat SAT: n kirjalliset ja matemaattiset osiot (tai ACT: n kaikki viisi osaa)
  • Ymmärtäminen ja sitoutuminen ajankohtaisiin tapahtumiin kirjallisessa muodossa, kuten uutisraportit
  • Ymmärtää ja vastaa kaikkiin muihin työpaikan kirjeenvaihtoihin, kuten esseisiin, raportteihin, muistioihin ja analyyseihin
  • Nauti vain kirjallisesta työstä omalla vapaa -ajallasi


Kuten minkä tahansa tavoitteen tai taidon kanssa, voimme hallita luetun ymmärtämistä askel kerrallaan.

Lukutaidon parantaminen: 3 vaihetta

Koska lukemisen ymmärtäminen on taito, joka paranee kuin mikä tahansa muu, voit parantaa ymmärrystäsi harjoittelun ja pelisuunnitelman avulla.

Omistaudu harjoittamaan sekä 'opastettua' että 'rento' lukukäytäntöä vähintään kahdesta kolmeen tuntiin viikossa. Ohjattuun harjoitteluun liittyy rakennetta ja keskittynyttä huomiota, kuten uusien sanastosanojen oppiminen ja niiden testaaminen, kun taas rento harjoittelu sisältää vain sen, että annat itsesi lukea ja nauttia lukemisesta ilman painetta vähintään 1-2 tuntia viikossa. (Huomaa: jos luet jo huvin vuoksi, lisää vähintään yksi tunti nautinnon lukemista viikossa.)

esimerkkejä personoinnista kirjallisuudessa

Yhdistämällä lukemista opiskelua varten ja lukemista nautinnon vuoksi voit parantaa lukutaitoasi siirtämättä lukuaikaa pelkästään 'työn' piiriin. Lukeminen on valtava osa jokapäiväistä elämäämme, ja ymmärryksen parantamisen ei pitäisi koskaan mennä kustannuksella, joka riistää itseltäsi toiminnan nautinnon.

Mitkä ovat ensimmäiset askeleet luetun ymmärtämisen parantamiseksi?

Vaihe 1: Ymmärrä ja arvioi uudelleen, kuinka luet parhaillaan

Ennen kuin voit parantaa luetun ymmärtämistäsi, sinun on ensin ymmärrettävä, miten parhaillaan luet ja mitkä ovat rajoituksesi.

Aloita valitsemalla katkelmia erilaisista teksteistä, joita et tunne - oppikirjoja, esseitä, romaaneja, uutisia tai mitä tahansa ystävällinen tekstiä, jonka koet olevan erityisen vaikeaa ymmärtää - ja lukea ne normaalisti. Katso lukiessasi, huomaatko, milloin huomiosi, energiasi tai ymmärryksesi materiaalista alkavat näkyä.

Jos ymmärrykselläsi tai keskittymiselläsi on tapana viivästyä jonkin ajan kuluttua, aloita kestävyyden rakentaminen hitaasti. Jos esimerkiksi menetät jatkuvasti keskittymisesi 20 minuutin kohdalla aina, kun luet, hyväksy tämä ja paina itseäsi hitaasti pidentää sitä aikaa sen sijaan, että yrittäisit istua ja keskittyä lukemiseen tunnin tai kaksi kerrallaan. Aloita lukemalla enimmäismäärä keskittynyttä aikaa (tässä tapauksessa kaksikymmentä minuuttia) ja anna sitten tauon. Yritä seuraavalla kerralla 22 minuuttia. Kun olet oppinut sen, kokeile 25 ja katso, voitko edelleen keskittyä. Jos voit, yritä kolmekymmentä.

Jos huomaat, että keskittymisesi tai ymmärryksesi alkaa viivästyä uudelleen , ota askel taaksepäin ajoituksessasi, ennen kuin painot itseäsi lisää. Paraneminen tulee ajan kanssa, ja se aiheuttaa turhautumista vain, jos yrität kiirehtiä kaikkea kerralla.

Vaihtoehtoisesti saatat huomata, että luetun ymmärtämiseen liittyvät ongelmasi liittyvät vähemmän lukemiseen käytettyyn aikaan kuin itse lähdemateriaaliin. Ehkä sinulla on vaikeuksia ymmärtää tekstin olennaisia ​​osia, kappaleen kontekstia, hahmokaaria tai motivaatiota, kirjoja tai oppikirjoja, joissa on paljon tietoa, tai materiaalia, joka on voimakkaasti symbolinen. Jos näin on, muista parantaa alla olevia luetun ymmärtämisen heikkouksia noudattamalla alla olevia vinkkejä.

Luetun ymmärtämisen parantaminen vie aikaa ja harjoittelua, mutta vahvuutesi ja heikkoutesi ymmärtäminen on ensimmäinen askel kohti edistystä.

Vaihe 2: Paranna sanastoa

Lukeminen ja ymmärtäminen perustuvat sanaston, kontekstin ja sanojen vuorovaikutuksen yhdistelmään. Joten sinun on kyettävä ymmärtämään jokainen liikkuva kappale ennen kuin voit ymmärtää koko tekstin.

Jos sinulla on vaikeuksia ymmärtää tiettyä sanastoa, on joskus mahdollista saada merkitys kontekstivihjeiden avulla (miten sanoja käytetään lauseessa tai kohdassa), mutta on aina hyvä etsiä sellaisten sanojen määritelmät, joilla et ole ei tuttu. Pidä lukemisen aikana käynnissä luettelo sanoista, joita et helposti tunnista, ja tee itsellesi joukko muistikortteja, joissa on sanat ja niiden määritelmät. Osoita viisitoista minuuttia kaksi tai kolme kertaa viikossa ja testaa itseäsi sanakirjasi muistikorteilla.

Aloittamiseen tarvitset tyhjiä hakemistokortteja ja järjestelmän niiden järjestämiseksi. Nämä peruskortit ovat edullinen vaihtoehto saatavana myös hauskoina väreinä . Voit pitää ne järjestyksessä muovipusseilla tai kuminauhoilla, tai voit hankkia ne järjestäjä .

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla näitä helposti käännettävät muistikortit jotka sisältävät sideainepidikkeitä. Vaikka suosittelemme vahvasti omien muistikorttien tekemistä, voit ostaa myös valmiita kortteja-paras vaihtoehto on Barronin 1100 sanaa, jotka sinun on tiedettävä , sarja harjoituksia avainsanojen ja ilmausten hallitsemiseksi.

Jotta voit säilyttää sanastotietosi, sinun on käytettävä yhdistelmää harjoiteltua muistamista (kuten muistikorttien tutkimista) ja tehtävä kohta käyttämällä nämä uudet sanat suullisessa ja kirjallisessa viestinnässäsi. Tällainen ohjattu sanastokäytäntö antaa sinulle pääsyn uusiin sanoihin ja niiden merkityksiin sekä mahdollistaa niiden säilyttämisen oikein.

Vaihe 3: Lue iloksi

Paras tapa parantaa luetun ymmärtämistasoa on harjoittelu. Ja paras tapa harjoitella on pitää hauskaa sen kanssa!

Tee lukemisesta hauska harrastus ainakin satunnaisesti, ei jatkuvaa työtä. Tämä motivoi sinua sitoutumaan tekstiin ja omaksumaan toiminnan osana jokapäiväistä elämääsi (eikä vain opiskelu-/työelämääsi). Kun harjoittelet ja todella käytät lukumateriaaliasi, parannus tulee luonnollisesti.

Aloita lukemalla tekstejä, jotka ovat hieman alle ikäsi ja arvosanasi (varsinkin jos lukeminen on turhauttavaa tai vaikeaa). Tämä poistaa sinusta paineen ja antaa sinun rentoutua ja nauttia tarinasta. Tässä muutamia hauskoja ja helppolukuisia kirjoja, joita suosittelemme alkuun pääsemiseksi:

Kun tunnet olosi mukavammaksi lukemisen ja ymmärrystrategioidesi harjoittelun suhteen (vinkit seuraavassa osassa), jatka ja anna itsesi lukea millä tahansa lukemalla tai ikäisellä tasolla. Vaikka sinusta tuntuu, ettet ymmärrä osaa tekstistä juuri nyt - tai edes suurta osaa siitä -, jos nautit olostasi ja annat sille parhaan mahdollisen vaikutelman, huomaat, että luetun ymmärtämistasosi paranee ajan myötä .

william ja mary gpa vaatimukset

Loppujen lopuksi lukemisen pitäisi olla hauskaa ja toimivaa toimintaa. Yritä siis pitää lukutehtävät tasapainossa työn ja nautinnon välillä.

5 Vinkkejä lukemisen ymmärtämiseen

Sanaston parantaminen ja lukemiseen käytettävän ajan lisääminen auttavat sinua parantamaan luetun ymmärtämistä ajan myötä, mutta mitä teet auttaaksesi sinua ymmärtämään tietyn tekstin?

Tässä kerron sinulle vaiheista, jotka sinun on otettava kun luet jotta ymmärrät tekstin ja parannat lukemista lukiessasi.

Vinkki 1: Pysähdy hämmentyneenä ja yritä tehdä yhteenveto juuri lukemastasi

Kun luet, anna itsesi pysähtyä aina, kun menetät keskittymisen tai tunnet olosi hämmentyneeksi. Lopeta jo. Nyt lukematta uudelleen, tiivistä ääneen tai päähäsi, mitä olet ymmärtänyt tähän mennessä (ennen paikkaa, jossa hämmennyit).

Selaa tekstiä läpi ja vertaa sitä, miten olet tiivistänyt sen sivun kirjoituksiin. Tuntuuko sinusta, että olet ottanut tärkeimmät kohdat talteen? Tunnetko olevasi hieman keskittyneempi siihen, mitä tapahtuu nyt, kun olet laittanut materiaalin omiin sanoihisi?

Jatka lukemista yhteenvedon mielessä ja anna itsesi pysähtyä ja toistaa prosessi aina, kun kappaleesta tulee hämmentävää. Mitä enemmän pystyt muotoilemaan teoksen uudelleen omin sanoin, sitä paremmin pystyt ymmärtämään sen ja lukitsemaan tiedot mielessäsi lukiessasi.

Vinkki 2: Jos kamppailet, yritä lukea ääneen

Joskus voimme muodostaa eräänlaisen 'henkisen lohkon', joka voi pysäyttää lukemisen edistymisen mistä tahansa syystä (ehkä lause näyttää monimutkaiselta tai hankalalta, ehkä olet väsynyt, ehkä sinusta tuntuu, että sanavalinta pelottaa tai olet yksinkertaisesti kyllästynyt) .

Näiden ongelmallisten kohtien lukeminen ääneen voi usein auttaa kiertämään tämän esteen ja muodostamaan visuaalisen kuvan siitä, mitä teksti yrittää välittää.

Vinkki 3: Lue (tai selaa) tekstin edelliset kohdat uudelleen

Suurin osa lukemisesta on henkilökohtaista toimintaa, joka tapahtuu kokonaan päässäsi. Joten älä tunne sinun tarvitse lukea aivan kuten kukaan muukaan, jos 'tyypilliset' menetelmät eivät toimi sinulle. Joskus voi olla järkevintä lukea (tai lukea uudelleen) teksti epäkunnossa.

Usein on hyödyllistä katsoa taaksepäin tekstin läpi (tai jopa lukea suuria osia uudelleen) muistuttaaksesi itseäsi kaikista tarvitsemistasi ja unohtamistasi tiedoista-mitä tapahtui aiemmin, mitä tietty sana tarkoittaa, kuka henkilö oli ... lista on loputon.

täyspitkä harjoitustesti

Aiemmat lauseet, osat tai jopa kokonaiset luvut voivat tarjota hyödyllisiä vihjeitä asiayhteydestä. Näiden kohtien uudelleen lukeminen auttaa virkistämään muistiasi, jotta voit paremmin ymmärtää ja tulkita tekstin myöhempiä osia.

Craft Your Perfect College Essee

Vinkki 4: Selaa tai lue tulevat tekstin osat

Aivan kuten edellisessä vaiheessa, älä ajattele, että ainoa tapa lukea ja ymmärtää teksti on käsitellä se kokonaan lineaarisesti. Anna itsellesi vapaus purkaa teksti ja koota se uudelleen yhteen sillä tavalla, joka on sinulle järkevin.

Joskus teoksen nykyinen hämmennys selitetään myöhemmin tekstissä ja se voi auttaa sinua tietämään, että selityksiä on tulossa, tai jopa vain lukea ne etukäteen.

Joten hyppää eteenpäin tai taaksepäin, lue uudelleen tai lue eteenpäin tarpeen mukaan, ota kappale missä järjestyksessä tahansa haluat ymmärtääksesi tekstin. Kaikki eivät ajattele lineaarisesti, eivätkä kaikki ymmärrä parhaiten tekstejä myös lineaarisesti.

Vinkki 5: Keskustele tekstistä ystävän (jopa kuvitteellisen ystävän) kanssa

Joskus keskustelu siitä, mitä tiedät tekstistä, voi auttaa poistamaan kaikki sekaannukset. Jos sinulla on ystävä, joka ei ole lukenut kyseistä tekstiä, selitä se heille omin sanoin ja keskustele siitä, mistä mielestäsi ymmärryksesi puuttuu. Huomaat, että olet luultavasti ymmärtänyt enemmän kuin luulet, kun olet pakotettu selittämään sen jollekulle, joka ei tunne teosta kokonaan.

Vaikka huoneessa ei olisi ketään muuta, yrittää opettaa tai keskustella siitä, mitä jokin kohta sanoo tai tarkoittaa 'jonkun muun' kanssa, voi olla erittäin hyödyllistä. Itse asiassa ohjelmistosuunnittelijat kutsuvat tätä tekniikkaa 'kumiankan virheenkorjaukseksi', jossa he selittävät koodausongelman kumiankalle. Tämä pakottaa heidät ratkaisemaan ongelman ääneen, mikä on osoittautunut kerta toisensa jälkeen auttamaan ihmisiä ratkaisemaan ongelmia. Joten jos tekstinpala pyörittää päätäsi yrittää käsitellä sitä itse, aloita keskustelu lähimmän ystäväsi/lemmikkisi/kumiankan kanssa. Tulet yllättymään siitä, kuinka paljon helpompaa on ymmärtää teksti, kun olet puhunut sen jonkun kanssa.

Vaikka se joku on ankka.

Puoskari.


Take-Aways

Luetun ymmärtämisen parantaminen vie aikaa ja vaivaa, mutta se voidaan tehdä. Ole kärsivällinen itsesi kanssa, käsittele luetun ymmärtämisvaiheesi ja yritä olla turhautumatta itseesi, jos sinusta tuntuu, että edistymisesi on hidasta tai jos tunnet olevasi jäljessä. Käytät lukutaitojasi koko elämäsi ajan, joten mene itsellesi sopivaan tahtiin ja pidä huolta tasapainosta puhtaan nautinnon lukemisen ja omistautuneen parantamisen välillä.

Kun alat sisällyttää yhä enemmän lukemista jokapäiväiseen elämääsi, huomaat, että ymmärtäminen helpottuu ja lukeminen muuttuu hauskemmaksi. Jokaisessa tekstissä on tutkittavia merkityksellisiä maailmoja, ja niiden paljastamisen oppiminen voi olla lopullinen palkitseva matka.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Cal State San Bernardino SAT -tulokset ja GPA

Humboldt State University SAT -pisteet ja GPA

Providence College ACT -pisteet ja GPA

Saint Mary's Collegen pääsyvaatimukset

4 tapaa sanoa 'rakastan sinua' japaniksi

Kuinka sanot 'rakastan sinua' japaniksi? Opi erilaisia ​​tapoja ilmaista rakkautta japaniksi, mukaan lukien daisuke da ja ai shiteru.

North Carolina Central University SAT Scores and GPA

Länsi -Kentuckyn yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Mitä sinun on tiedettävä San Andreasin jatko-lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta San Andreaksen jatko-lukiosta Hollisterissä, Kaliforniassa.

Kuinka päästä sisään: ASU -pääsyvaatimukset

Pitäisikö sinun käyttää Universal College -sovellusta tai Common Appia?

Kumpi sopii sinulle parhaiten Universal College -sovelluksen ja Common Applicationin välillä? Lue oppaamme saadaksesi selville.

Shawin yliopiston pääsyvaatimukset

Mikä on Tukholman oireyhtymä? Se on tosi?

Onko Tukholman oireyhtymä todellinen häiriö? Selitämme, mikä tämä väärinymmärretty ilmiö todella on, ja hahmotamme Tukholman oireyhtymän merkittävimmät oireet ja esimerkit.

Kuinka päästä: Texas State ACT -pisteet ja GPA

Columbia College Chicagon pääsyvaatimukset

Waterloon yliopiston pääsyvaatimukset

Etelä -Dakotan yliopisto ACT -tulokset ja GPA

Jokainen AP -kemian harjoittelutesti saatavilla: ilmainen ja virallinen

Etsitkö AP -kemian harjoittelukokeita? Täydellinen kokoelmamme sisältää kaiken tarvittavan oppimateriaalin AP -testin ässäämiseen.

Columbia Collegen pääsyvaatimukset

Benedictine University ACT -pisteet ja GPA

Pyhän Ristin korkeakoulu SAT -tulokset ja GPA

Kansikirjemalli: Hakeminen toimitukselliselle avustajatyölle

Etsitkö julkaisutöitä? Katso tämä upea saatekirjeesimerkki ja saat vinkkejä erottamaan itsesi kilpailukentällä.

DePaul University pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Livermoren lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Livermore High Schoolista Livermore, CA.

3.8 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 3.8

Mikä on 3.8 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä oppilaitokset hyväksyvät 3.8 GPA: n? Ota selvää, mihin kouluihin pääset.

York College SAT -pisteet ja GPA