Homologiset ja analogiset rakenteet: Mikä on ero?

luuranko-645535_640

Oletko koskaan miettinyt, kuinka erilaisilla eläimillä on ruumiinosat, jotka toimivat samalla tavalla? Kuten lepakot ja mehiläiset? Molemmilla olennoilla on siivet - vaikka niiden ruumiinrakenne on hyvin erilainen.

Näiden erojen ymmärtämisen avain on tietää, mitä homologiset ja vastaavat rakenteet ovat. Tässä artikkelissa puhumme jokaisesta rakennetyypistä ja keskustelemme niiden samankaltaisuuksista ja eroista.

Mitä ovat homologiset rakenteet?

Homologiset rakenteet ovat samankaltaisia ​​rakenteita sukuelimissä. Tärkeintä muistaa homologisista rakenteista on, että niillä on yhteiset syntyperät. Toisin sanoen, vain organismeilla, jotka ovat jollain tavalla toisiinsa yhteydessä, voi olla homologisia rakenteita.

kuinka kirjoittaa johdantokappale

Esimerkiksi simpanssin käsi ja ihmisen käsi ovat homologisia rakenteita. Molemmilla aseilla on samanlainen rakenne ja käyttö, ja simpansseilla ja ihmisillä on yhteinen esi -isä.

Mitä ovat analogiset rakenteet?

Analogiset rakenteet ovat samankaltaisia ​​rakenteita etuyhteydettömissä organismeissa. Nämä rakenteet ovat samankaltaisia, koska ne tekevät samaa työtä, eivät siksi, että niillä on yhteinen syntyperä.

Esimerkiksi delfiineillä ja hailla on evät, vaikka ne eivät liity toisiinsa. Molemmille lajeille kehittyi evät sen vuoksi, miten (ja missä) he elävät.


delfiinit-378217_640

tennesseen osavaltion yliopiston gpa -vaatimukset

Mitä eroa on homologisten ja analogisten rakenteiden välillä?

Homologisilla ja vastaavilla rakenteilla on useita keskeisiä eroja. Katsotaanpa niitä:

Homologiset rakenteet Analogiset rakenteet
  • Jaettu syntyperä

  • Samanlainen sisäinen rakenne

  • Voi näyttää ulkoisesti erilaiselta

  • Ei yhteistä syntyperää

  • Samanlainen toiminto

  • Voi näyttää ulkoisesti samalta

Esimerkki homologisista rakenteista

Hyvä esimerkki homologisista rakenteista ovat lepakon siivet ja ihmisen kädet. Lepakot ja ihmiset ovat molemmat nisäkkäitä, joten heillä on yhteinen syntyperä.

kipu vasemman rinnan alla hengitettäessä

Sekä lepakon siivellä että ihmisen kädellä on samanlainen sisäinen luurakenne , vaikka ne näyttävät ulkoisesti hyvin erilaisilta. Siipi ja varsi suorittavat myös erilaisia ​​toimintoja - siivet auttavat lepakoita lentämään, kun taas kädet auttavat ihmisiä olemaan vuorovaikutuksessa maailman kanssa hyvin eri tavalla.

eläin-1300290_640

Esimerkki analogisista rakenteista

Erinomainen esimerkki vastaavista rakenteista ovat lepakon siipi ja mehiläisen siipi. Lepakoilla ja mehiläisillä ei ole yhteistä syntyperää, joten rakenteet eivät voi olla homologisia.

Sekä lepakoiden että mehiläisten siivet palvelevat yhteistä tarkoitusta - auttavat lepakoita ja mehiläisiä lentämään! Rakenteet näyttävät samalta myös ulkopuolelta. Niiden sisäiset rakenteet ovat kuitenkin hyvin erilaisia ​​- lepakoiden siipillä on luinen rakenne ja lihakset, kun taas mehiläisten siivet ovat kalvoisia laajennuksia.

Homologiset ja analogiset rakenteet - tärkeimmät takeaways

Monien eläinten kehon osat näyttävät samanlaisilta, vaikka niillä ei ole yhteisiä toimintoja. Muiden eläinten kehon osat näyttävät täysin erilaisilta, mutta niillä on yhteinen tausta. Tässä on ero homologisten ja analogisten rakenteiden välillä:

  • Homologiset rakenteet ovat rakenteita, jotka voivat näyttää tai toimia eri tavalla kuin sukuelimet.
  • Analogiset rakenteet ovat rakenteita, jotka näyttävät ja toimivat samalla tavalla etuyhteydettömiltä organismeilta.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Millsaps Collegen pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Williamistä, kerro Aggeler Opportunity High Schoolille

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja lisää William Tell Aggeler Opportunity High Schoolista Chatsworthissa, Kaliforniassa.

Täydellinen luettelo AP -kursseista ja -testeistä

Mitä kaikkia AP -kursseja voit ottaa ja mitkä sinun kannattaa ottaa? Lue lisää täydellisestä luettelostamme.

Parhaat koulut Kaliforniassa | Santa Barbaran lukioluokitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Santa Barbaran vanhemmasta lukiosta Santa Barbarassa, Kaliforniassa.

Savannah College of Art and Design SAT -pisteet ja GPA

Suffolkin yliopiston pääsyvaatimukset

San Josen osavaltion pääsyvaatimukset

Penn State Lehigh Valleyn pääsyvaatimukset

327 Olennaiset TOEFL -sanastokortit

Opiskeletko TOEFL: lle? Kokeile ilmaisia ​​välttämättömiä TOEFL -sanastokortteja, joissa on ohjeet tehokkaimmasta tavasta oppia tarvitsemasi sanat.

Indiana Wesleyanin yliopiston pääsyvaatimukset

Molloy College SAT -pisteet ja GPA

Westmont Collegen pääsyvaatimukset

1070 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Mitä sinun on tiedettävä Mountain View'n lukiosta

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Mountain View High Schoolista Mountain View'ssa, Kaliforniassa.

Baylorin pääsyvaatimukset

Kalifornian parhaat koulut | Glendale High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Glendale High Schoolista Glendale, CA.

Vanhat ACT -tulokset: kuinka saada ja käyttää niitä

Miten saat vanhat ACT -pisteet työhakemuksiin tai muihin käyttötarkoituksiin? Näin pääset käsiksi vanhoihin ACT -pisteisiisi.

Yleiset sovellusohjeet: Kuinka lisätä korkeakouluja ja muuta

Etkö ole varma, kuinka korkeakoulut lisätään Common App -sovellukseen? Yhteiset sovellusohjeemme selittävät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää sen täyttämisestä.

Mitä sinun on tiedettävä Anderson W.Clark Magnet High Schoolista

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheilutiimit ja muuta tietoa Anderson W.Clark Magnet High Schoolista La Crescentassa, Kaliforniassa.

Paras yhteenveto ja analyysi: The Great Gatsby, luku 5

Onko sinulla kysyttävää Gatsbyn ja Daisyn treffeistä ja kuuluisasta paidanheitosta? Katso The Great Gatsby luvun 5 yhteenveto kaikista yksityiskohdista.

Paras ACT-pisteiden ennustaja

Yritätkö ennustaa ACT-pisteet? Selitämme parhaan tavan tehdä niin ja miksi jotkut muut menetelmät eivät välttämättä onnistu.

Concordia College New Yorkin pääsyvaatimukset

Jokainen saatavilla oleva englanninkielinen englanninkielinen paperi: ilmainen ja virallinen

Tarvitsetko IB -englanninkielisiä papereita valmistautuaksesi? Tässä on luettelo kaikista saatavilla olevista HL/SL -papereista, mukaan lukien ilmaiset ja viralliset testit.

Pine Manor Collegen pääsyvaatimukset

Clovisin lukio | 2016-17 Rankings | (Clovis,)

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Clovisin lukiosta paikassa Clovis, CA.