Lukio vs korkeakoulu: 15 avaintaeroa

feature_highschoolvscollege

Oletko aloittamassa yliopistoa pian? Mietitkö, mitä muutoksia on odotettavissa? Kuinka korkeakoulu eroaa lukiosta? Vertaillessasi lukiota vs yliopistoa löydät monia eroja, joista osa on ilmeisiä, toiset vähemmän.

On tärkeää ymmärtää, kuinka lukio ja korkeakoulu eroavat toisistaan, jotta tiedät mitä odottaa ja että sinulla voi olla sujuvampi siirtyminen, kun aloitat yliopiston. Tässä oppaassa selitämme 15 tärkeintä lukion ja yliopiston välistä eroa ja annamme sinulle vinkkejä tämän suuren elämänmuutoksen tekemiseksi hieman vähemmän pelottavaksi.



Miten college eroaa lukiosta?

On syytä, miksi niin monet elokuvat, esitykset ja kirjat keskittyvät uusiin opiskelijoihin: monet ihmiset pitävät siirtymistä lukiosta yliopistoon yhdeksi elämänsä tärkeimmistä käännekohdista. Et ole enää lapsi, joka asuu vanhempiesi katon alla; Sen sijaan olet aikuinen, joka elää yksin ja jonka odotetaan tekevän todellisia, tärkeitä päätöksiä tulevaisuudesta.

Sinulla on paljon enemmän vapautta, mutta sinulta odotetaan myös paljon, sekä luokassa että ulkona. Lue oppiaksesi erityisiä lukion ja yliopiston eroja.

Washingtonin yliopisto keskim

Lukio vs College: 15 keskeistä eroa

Alla on 15 lukion ja korkeakoulun välistä eroa, joita todennäköisesti kohtaat aloittaessasi yliopiston. Sekä lukiossa että yliopistossa on hyviä ja huonoja puolia, mutta tietäen mitä odottaa, voit paremmin valmistautua tähän suureen muutokseen.

# 1: Sinulla on enemmän itsenäisyyttä

Suurin muutos lukiossa vs. korkeakoulussa on se, että yliopistossa sinulla on paljon enemmän itsenäisyyttä kuin lukiossa. Monet ihmiset keskittyvät siihen, että asut kaukana vanhemmistasi, ja tämä on osa sitä, mutta sinulla on itsenäisyys myös monilla muilla alueilla.

Sinulla on vapaus päättää, mihin haluat pääaineen, mitkä kurssit haluat ottaa, kun haluat suunnitella nuo kurssit, jos haluat mennä ulos ystävien kanssa, kuinka myöhään haluat pysyä poissa, jopa mitä haluat syödä ruokasalissa. (Söin Reesen Puffs -muroja joka päivä neljän vuoden ajan, koska vanhempani eivät koskaan sallineet sitä ja olin innoissani, kun sain vihdoin nauttia sen aamiaiseksi.)

#2: Sinua kohdellaan kuin aikuista

Lisääntyneen itsenäisyyden ohella sinua kohdellaan myös aikuisena yliopistossa, toisin kuin vanhempiesi hoidossa olevaa lasta. Korkeakoulussa sinun ei enää tarvitse tuoda vanhempiesi lupalippuja allekirjoittamiseen, sinua luotetaan tekemään omat valintasi opiskeltavaksi, ja voit järjestää kokouksia itse ilman, että äiti ja isä auttavat sinua.

Monille opiskelijoille on jännittävää, että lopulta katsotaan aikuiseksi, mutta se merkitsee myös vastuun lisääntymistä. Jos sinulla on ongelmia tai kysymyksiä kotitehtävistä, luokista, saamastasi arvosanasta jne., sinun on ratkaistava se. Et voi odottaa vanhempiesi soittavan kouluun ja korjaavan ongelman sinulle, kuten he ovat voineet tehdä lukiossa.

#3: Valittavana on laajempi valikoima luokkia

Lukiossa sinulla ei ollut paljon valinnanvaraa siitä, mitä luokkia olet käynyt. Voit luultavasti valita muutaman valinnaisen aineen, mutta aikataulusi oli enimmäkseen täynnä matematiikan, luonnontieteiden, englannin ja yhteiskuntatieteiden vakiovaatimuksia, jotka kaikkien opiskelijoiden oli täytettävä.

Yliopistossa, vaikka käisitkin pienemmässä koulussa, sinulla on paljon enemmän vaihtoehtoja. Ne ovat monenlaisia ​​luokkia, joista valita , ja monet heistä keskittyvät tarkempiin aiheisiin, kuten tähtitiede, antiikin Rooman historia, ranskalainen kirjallisuus, Yhdysvaltojen maantiede ja paljon muuta. Monet opiskelijat pitävät tästä luokkavaihtoehtojen lisääntymisestä, koska se helpottaa heidän valita luokkia aiheista, joista he todella ovat kiinnostuneita.

body_collegevariety

# 4: Luokilla on erilainen muoto ja koko

Jokaisessa lukiossa, jonka otit lukiossa, oli todennäköisesti suunnilleen sama määrä opiskelijoita ja se koostui pääosin luennoista, ehkä yhdessä yksittäisen tai ryhmätyön kanssa. Tämä ei ole totta yliopistossa. Luokat voivat vaihdella kahdesta 500 opiskelijaan, ja myös niiden muoto voi vaihdella suuresti. Luokat voivat olla täysin luentoihin perustuvia, vaatia käytännön laboratoriotyötä tai olla keskustelupohjaisia, kun vietät suurimman osan luokka-ajasta keskusteluihin tai keskusteluihin luokkatovereidesi ja professorin kanssa.

kuinka lähettää suosituskirje

#5: Aikataulusi on monimutkaisempi

Lukiossa koulu alkoi ja päättyi samaan aikaan joka päivä, ja luokkasi aikataulu oli luultavasti sama jokaiselle viikonpäivälle. Yliopistossa asiat muuttuvat hieman hankalammiksi. Jotkut luokat kokoontuvat kolme kertaa viikossa puolitoista tuntia, toiset tapaavat viisi kertaa viikossa tunnin, toiset tapaavat kerran viikossa kolme tuntia jne. Tämä tarkoittaa, että aloitat ja lopetat luokan todennäköisesti eri aikoina viikko ja saatat päätyä eri tunne-aikatauluun jokaiselle viikonpäivälle.

Jotkut ihmiset pitävät tämän tarjoamasta vaihtelusta, mutta on tärkeää pysyä aikataulun yläpuolella, jotta et unohda osallistua luokkaan.

# 6: Sinulla on uusi joukko luokkatovereita

Yksi kauhistuttavimmista asioista monille uusille korkeakouluopiskelijoille on, että heitä ei enää ympäröi luokkatoverit ja ystävät, jotka he ovat tunteneet jo vuosia. Sen sijaan olet vieraiden meressä (ainakin aluksi), joista monet tulevat eri alueilta ja taustoista kuin sinä. Lisäksi sinulla on todennäköisesti eri luokkatovereita kullekin luokallesi. Se on paljon uusia kasvoja!

Minnesotan yliopiston ystävyyskaupunkien hyväksymisaste

Tämä tarkoittaa, että sinulla on paljon mahdollisuuksia saada kaikenlaisia ​​ystäviä, mutta odota aluksi olevan hankaluutta ja yksinäisyyttä kun kaikki tutustuvat toisiinsa ja selvittävät ystäväryhmänsä. Lisäksi, koska yliopistossa kaikki haluavat olla siellä (ainakin jossain määrin), saatat löytää korkeakouluopiskelijoiden motivoituneempia ja omistautuneempia menestymään koulussa verrattuna joihinkin lukiokaverisiisi.

# 7: Luokat vaativat enemmän kriittistä ajattelua

Onko korkeakoulu vaikea lukioon verrattuna? Yliopistoon käyminen ei ole kuin käydä vielä neljä vuotta lukiossa. Tämä on suuri askel koulutuksessasi ja luokkasi ovat haastavampia ja odottaa sinun pysyvän mukana. Sinua testataan vähemmän muistiinpanoissa ja tosiasiallisessa regurgitoinnissa ja enemmän kriittisen ajattelun taidoissa ja kyvyssä soveltaa luokassa opittua muihin tilanteisiin.

Voit oppia tietyn matemaattisen yhtälön ja sinua pyydetään sitten soveltamaan tätä tietoa haastavampiin yhtälötyyppeihin, oppimaan erilaisia ​​historiallisia tapahtumia ja sinua pyydetään analysoimaan, miten ne vaikuttivat tuleviin tapahtumiin, oppimaan tieteellisen prosessin ja sinua pyydetään kuvaamaan, miten se vaikuttaa ympäristö jne.

#8: College maksaa enemmän

Sitä ei voi kiertää; c ollege maksaa ehdottomasti enemmän kuin lukio. Opetus on tuhansia dollareita, ja todennäköisesti maksat myös huoneesta ja majoituksesta. Ja nämä ovat vain tärkeimmät kustannukset. Korkeakoulu vaatii myös kaikenlaisia ​​pienempiä ostoksia, kuten erityiset suojalasit kemialaboratoriossasi tai viralliset testilehtiset loppukokeisiin. Vain yhden college -oppikirjan (usein yli 100 dollaria) ostaminen riittää, jotta et koskaan pidä itsestäänselvyytenä kaikkia ilmaisia ​​materiaaleja, jotka sait lukiossa.

rahan_laukku

# 9: Vietät vähemmän aikaa luokassa

Suurin osa kokopäiväisistä opiskelijoista viettää luokassa viikossa noin 15-20 tuntia, mikä kestää noin kolme tai neljä tuntia päivässä. Tämä on luultavasti paljon vähemmän aikaa kuin vietit lukioluokissa joka päivä, mikä tarkoittaa, että sinulla on paljon enemmän suunnittelematonta aikaa viettää parhaan mielesi mukaan.

# 10: Sinulla on enemmän koulutyötä

Älä innostu viettämään vähemmän aikaa luokassa; Yliopisto tietää varmasti kuinka pitää sinut kiireisenä. Yleinen nyrkkisääntö on, että vietät noin kolme tuntia viikossa koulutyöhön jokaista tunnin tuntia kohti.

Vakioaikataululla 15 opintopistettä tämä tarkoittaa, että voit käyttää 45 tuntia viikossa koulutehtäviin, suunnilleen yhtä paljon kuin kokopäivätyö! Tämä on usein paljon enemmän työtä kuin opiskelijoilla lukiossa, joten sinun on oltava valmis sopeutumiseen.

#11: Osallistuminen riippuu sinusta

Lukiossa sinun oli mentävä luokkaan joka päivä, koska jos et, saatat joutua vaikeuksiin koulunkäynnin vuoksi tai (joskus jopa pelottavammin) vanhempasi. Oppilaitoksessa ei ole vaatimuksia osallistumiselle luokalle, eikä kukaan tule soittamaan vanhemmillesi, jos et ilmesty. Älä kuitenkaan tee virhettä, jota jotkut opiskelijat tekevät, ja ajattele, että tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse mennä luokkaan.

Monet professorit ottavat läsnäolon osaksi arvosanaasi, ja jotkut jopa epäonnistuvat, jos jätät tietyn määrän oppitunteja ilman pätevää tekosyytä. Lisäksi on usein hyvin vaikeaa menestyä luokassa, jos et koskaan ilmesty, ja maksat paljon rahaa näistä luokista! Varmista, että saat niistä kaiken irti.

# 12: Sinulla on enemmän sosiaalisia mahdollisuuksia

Vaikka olisit sosiaalinen perhonen lukiossa, sinulla on paljon enemmän mahdollisuuksia olla sosiaalisia ja saada ystäviä yliopistossa. Siellä on urheilutiimejä, joihin voi liittyä, juhlia, joihin voi mennä, klubeja, joihin voit olla osa, ja paljon muuta. Useimmat korkeakoulut ovat riittävän suuria, jotta niissä olisi jokaiselle jotakin, joten sinun on löydettävä kiinnostava aktiviteetti, olipa kyseessä vapaa -ajan jääkiekkojoukkue, opiskelijahallitusryhmä, uusiutuvan energian edistämiseen keskittynyt klubi ja paljon muuta.

Oppilaitoksessasi on todennäköisesti myös paljon enemmän opiskelijoita kuin lukiossasi, joten myös mahdollisuutesi ystävystyä lisääntyvät. Sinun on kuitenkin ponnisteltava saadaksesi parhaan mahdollisen hyödyn näistä mahdollisuuksista. Työnnä itsesi kokeilemaan uusia asioita ja aloita keskustelut uusien ihmisten kanssa, ja jos sinusta tuntuu hermostuneelta, muista vain, että he todennäköisesti tuntevat samalla tavalla. Tavallisia kysymyksiä, joita voit kysyä uusille ihmisille, joita tapaat yliopistossa, ovat: Mistä olet kotoisin? Missä asuntolassa asut? Mitä olet pääaineena? Valmistaudu kysymään ja sinua kysytään näitä kysymyksiä paljon!

body_friends-1

# 13: On vaikeampaa erottua

Kun aloitat yliopiston, et ole enää iso kala pienessä lampissa, ja on vaikeampaa erottua joukosta. Lukiossa olit ehkä tähtiopiskelija/urheilija/laulaja, mutta korkeakoulussa sinua ympäröivät monet lahjakkaat luokkatoverit, joista monet olivat myös lukion parhaita. Jotkut opiskelijat kamppailevat sen kanssa, että ne eivät enää automaattisesti erotu, mutta tästä on paljon etuja.

Ensinnäkin, voit sitoutua muihin opiskelijoihin, jotka ovat myös taitavia kykyjäsi kohtaan. Jos olit esimerkiksi lukion tähtidraaman opiskelija, et ehkä ole samassa asemassa yliopistossa, mutta voit ystävystyä kaikkien muiden lukion draaman tähtien kanssa ja luoda upeita esityksiä yhdessä.

kuinka päästä uclaan

Jotkut opiskelijat pitävät myös siitä, että nimettömyys on uusi opiskelija. Jos sinut on merkitty jockiksi tai teatterinörtiksi koko lukiosta, yliopistoon meneminen - missä ihmiset eivät tunne sinua - antaa sinun irrottaa tai muuttaa identiteettiä, jos haluat ja kokeilla uusia asioita (tai kokeile samat asiat pienemmällä paineella).

# 14: Saat vähemmän arvosanoja luokassa

Lukiossa sinulla oli todennäköisesti päivittäisiä kotitehtäviä, jotka sinun oli suoritettava ja joista sait arvosanan. Nämä yhdessä joidenkin suurempien projektien, tietokilpailujen ja testien kanssa muodostivat viimeisen luokan arvosanasi. Jos saat pienen pistemäärän yhdessä, se oli yleensä hienoa, koska heikkoja arvosanoja oli paljon muita.

Kun aloitat korkeakoulun, saatat huomata, että monilla luokilla on paljon vähemmän tehtäviä, mikä tarkoittaa, että saat vähemmän arvosanoja ja jokainen näistä arvoista on enemmän arvoinen. Säännöllisten kotitehtävien ja tietokilpailujen sijaan monet korkeakouluopinnot perustuvat vain väliarvoon ja lopulliseen arvosanaan. Tämä tarkoittaa, että sinun on otettava nämä kokeet / paperit / projektit erittäin vakavasti, koska jos sekoitat yhteen niistä, on erittäin vaikea nostaa luokan arvosanasi takaisin sinne, missä haluat.

#15: Luet paljon

Tiedätkö kuvat uupuneen näköisistä opiskelijoista, jotka istuvat kasan oppikirjojen vieressä, jotka heidän on läpäistävä? Sitä monet opiskelijat tuntevat. Odottaa lukevani paljon yliopistossa, mukaan lukien oppikirjat, päiväkirjaartikkelit ja kirjallisuus. Jos opiskelet tietojenkäsittelytieteiden tai matematiikan kaltaisilla aloilla, voit odottaa vähemmän lukemista (ja enemmän kotitehtäviä), mutta sinulla on silti taatusti ainakin muutama luokka, joissa sinulle määrätään lukemaan pari tusinaa oppikirjan sivua ennen seuraava luokka. Opit tuntemaan koulusi kirjaston hyvin.

body_collegereading

miltä googolplex näyttää

Vinkkejä siirtymisestä lukiosta korkeakouluun

Lukiosta toiseen siirtyminen voi olla vaikeaa riippumatta siitä, kuinka innostunut olet aloittamaan uudessa koulussa. Alla on kolme vinkkiä, jotka helpottavat siirtymistä.

Tiedä, että muutoksia tulee

Olet jo ottanut yhden tärkeimmistä vaiheista valmistautuaksesi siirtymään lukiosta yliopistoon: odotat ja valmistaudut eroihin. Kun tiedät, että lukiosta yliopistoon siirtyminen tuo suuria muutoksia, olet valmis kaikkeen, mitä vastaan ​​tulee.

Valmistaudu joihinkin kolhuihin

Monet yliopistoa käsittelevät elokuvat näyttävät siltä, ​​että uudet opiskelijat löytävät heti joukon läheisiä ystäviä, tietävät tarkalleen, mitä haluavat opiskella, ja heillä on mahtava sosiaalinen elämä. Todellisuudessa se toimii harvoin näin. Monilla uusilla opiskelijoilla on hetkiä, jolloin he tuntevat hankalaa, yksinäistä ja koti-ikävää. Tämä on täysin normaalia; Loppujen lopuksi teet suuren elämänmuutoksen.

Hallitsemalla odotuksiasi yliopistolta ja odottamatta rakastamaan sitä heti, voit paremmin hallita siirtymistä lukiosta korkeakouluun ja olla pettynyt, kun tuntuu mukavalta.

Laita itsesi sinne

Kun aloitat yliopiston ensimmäistä kertaa, muutoksia tulee paljon, ja on helppo hengailla asuntolahuoneessasi ja kirjoittaa tekstiä lukioystäviesi kanssa. Sinun pitäisi kuitenkin vastustaa tätä kehotusta.

Yliopisto on luultavasti paras aika, kun joudut tapaamaan uusia ihmisiä ja kokeilemaan uusia asioita, joten sinun tulee hyödyntää kaikki hyödyt. Pidä asuntolahuoneesi ovi auki tapaamaan naapureitasi. Aloita keskustelu kemialaboratorion kanssa. Liity klubiin tai urheilulajeihin, joita et ole koskaan kokeillut. Paitsi että tämä helpottaa siirtymistä lukiosta korkeakouluun, koska tapaat enemmän ihmisiä, saatat löytää uuden ystävän tai harrastuksen.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Brownin yliopiston pääsyvaatimukset

3 vinkkiä Stellar Georgia Tech -esseiden kirjoittamiseen

Etkö ole varma mistä aloittaa Georgia Tech -lisäaineella? Tutustu täydelliseen Georgia Tech -esseiden kirjoittamisoppaaseemme, jossa on täydellinen analyysi kehotteista ja toimivista esimerkeistä.

Loyola University New Orleansin pääsyvaatimukset

Parhaat koulut Kaliforniassa | Pleasant Valley High School -listat ja tilastot

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Pleasant Valley High Schoolista Chicossa, Kaliforniassa.

Brigham Youngin yliopisto - Havaijin pääsyvaatimukset

Elmira Collegen pääsyvaatimukset

SAT: n säännöt ja määräykset: Älä tee virhettä

Mietitkö SAT -sääntöjä ja -käytäntöjä testin aikana? Tässä on tärkeimmät testisäännöt, joita sinun on noudatettava, tai riski testin peruuttamisesta.

ACT English: Sanavalinta- ja sanavirheet

ACT English testaa sinua sanavalintavirheissä, kuten sitten vs kuin ja hyväksy vs paitsi. Tässä on luettelomme 100 suosituimmasta sanaparista, jotka sinun on tiedettävä korottaaksesi englanninkielisiä pisteitäsi.

Mikä on hyvä 9. luokan ACT / SAT -pisteet?

Olet yhdeksännellä luokalla, ja todellinen ACT / SAT on vielä 2 vuotta edessä. Miten tulkitset SAT -pistemäärän, jos otat sen nyt? Teemme uuden analyysin kahdesta tietojoukosta löytääksemme, mitä pidetään hyvänä pisteenä nuoremmille opiskelijoille.

William Woodsin yliopiston pääsyvaatimukset

Mikä on hyvä 10. luokan ACT/SAT -pisteet?

Olet kymmenennellä luokalla, ja todellinen ACT / SAT on vuoden päässä. Miten tulkitset SAT / ACT -pistemäärän, jos otat sen nyt? Vinkki: et voi käyttää vakiotaulukoita. Tässä tohtori Fred Zhang tekee uuden analyysin kahdesta tietojoukosta löytääkseen, mitä pidetään hyvänä pisteenä yläkoululaisille.

Ultimate Guide to McDonald's Breakfast: Mitä tilata

Mietitkö mitä syödä tänä aamuna? Katso koko McDonald'sin aamiaismenu, joka sisältää arvostelut ja ravinnon jokaiselle tuotteelle sekä tuntikausia ja vinkkejä.

Miltä tiukka lukion kurssikuorma näyttää?

Oletko kuullut oppilaitosten sanovan, että he haluavat haastavan tai tiukan kurssikuorman? Opi mitä se todella tarkoittaa ja miten voit tehdä sen itse.

Paras AP-kemian tarkasteluopas 2021

Opiskeletko AP-kemian testiä varten? Oppaamme auttaa sinua luomaan täydellisen suunnitelman materiaalin tarkistamiseksi, muodon hallitsemiseksi ja testin ässä.

Florida Bright Futures -vaatimukset: SAT, ACT, GPA ja paljon muuta

Etsitkö Bright Future SAT -vaatimuksia ja GPA- ja ACT -pisteiden kelpoisuutta? Tässä on täydellinen opas siitä, mitä tarvitset apurahaan.

Itä -Washingtonin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Carlow'n yliopiston pääsyvaatimukset

Parhaat koulut Kaliforniassa | Mckinleyvillen lukion sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Mckinleyville High Schoolista Mckinleyvillessä, Kaliforniassa.

1300 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

Missourin baptistikorkeakoulun pääsyvaatimukset

Washburn University pääsyvaatimukset

Kalifornian parhaat koulut | Natomas Pacific Pathways Prep Charter High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Natomas Pacific Pathways Prep Charter High Schoolista Sacramento, CA.

Pohjois-Georgian yliopiston pääsyvaatimukset

Alabaman osavaltion yliopiston ACT -tulokset ja GPA

Arkansasin yliopiston SAT-tulokset ja GPA