Puutarhatonttujen eeppinen historia muinaisesta Roomasta nykypäivään

kääpiö-1336495_1920

Puutarhatontut. Ne voivat olla suosikkikoristeesi tai suurin lemmikkisi. Puutarhatontut ovat pieniä koristepatsaita, jotka tyypillisesti muistuttavat ihmisiä. Puutarhatontut ovat olleet kulttuurisen kiinnityksen, kunnioituksen ja halveksunnan kohteena, mutta ne ovat pysyneet olennaisena osana puutarhan sisustusta ja paljon muuta, vaikka niiden tarkoituksesta kiisteltiin ja kepponen yritti tuhota heidät. Riippumatta siitä, millä puolella puutarhatonttukeskustelua olet, puutarhatonttujen historian oppiminen on hauskaa ja valaisevaa.

Mitä ovat puutarhatontut?

Perinteinen puutarhatontut ovat uros ja parrakas ja heillä on terävät hatut . Joidenkin on kuvattu osallistuvan vapaa -ajan aktiviteetteihin. Naaraspuutarhatontut ovat harvinaisempia, eikä niillä yleensä ole partaa.Nykyään puutarhatontut voivat myös kuvata suosittuja hahmoja tai stereotypioita. Biker -tonttuilla on esimerkiksi perinteiset terävät hatut ja karhut, mutta he käyttävät myös nahkaliivejä. Tonttujen kanssa on monia tapoja olla luova. Ne voidaan kuvata tekemässä erilaisia ​​toimintoja, ja niiden mukana voi olla merkkejä, plaketteja tai rekvisiitta.

texas a & m esseesimerkkejä

Puutarhatontut on mallinnettu tonttujen, pienten, myyttisten olentojen mukaan, joiden kansanperinne syntyi renessanssin aikana Euroopassa. Tontut ilmestyivät näkyvästi romantiikan taiteeseen ja satuihin humanoidisina olentoina, jotka asuivat syvällä metsässä, pääasiassa maan alla, ja vastustivat kosketusta ihmisten kanssa. Tarinoissa tontut toisinaan suojelivat ja ohjasivat ihmisiä, kun he joutuivat kosketuksiin heidän kanssaan, ja joskus oli maagisia kykyjä . Joissakin aikakauden tummemmissa satuissa tontut johtivat ihmisiä kuolemaansa huijaamalla heitä.

Puutarhatonttujen historia

Kuinka nämä pienet kaverit päätyivät puutarhoihin, kysyt? Ensin meidän on otettava pieni askel taaksepäin muinaiseen Roomaan, jossa puutarhatontun historia alkaa.

Puutarhapatsaat ovat aina olleet suosittuja. Muinaiset roomalaiset asettivat hedelmällisyysjumala Priapuksen patsaita puutarhoihinsa auttaakseen kasveja kasvamaan ja kukoistamaan. Renessanssin ja romantiikan aikana ihmiset asettivat myös puutarhansa hahmojen asemaan, kuten ryppyjä, joita he kutsuivat 'groteskeiksi'. Taide vaikutti näihin päätöksiin, kun ihmiset muotoilivat sisustuksensa päivän kulttuurin mukaan.

1700 -luvulla ihmiset alkoivat lisätä pieniä gnome-kaltaisia ​​hahmoja puusta tai posliinista kotiensa sisällä. He kutsuivat näitä lukuja 'tonttuiksi', sadujen innoittamana. Saksassa sadut inspiroivat edelleen patsaiden valmistusta, kun ihmiset sekoittivat myytit ja kansanperinne hahmoihin.

imp-3988355_1920

Koska perinteinen tonttu asui metsässä ja liittyi maapalloon, ihmiset alkoivat laittaa tontut myös puutarhoihinsa. Puutarhatonttujen ulkonäkö vaihteli alueittain sen alueen kansanperinteen mukaan , joten tontut näyttivät joskus hauskoilta tai vanhemmilta ja inhimillisemmiltä alueesta riippuen. Tuolloin puutarhatontut nousivat Eurooppaan ja niitä löytyi pääasiassa varakkaiden puutarhoista muodin ja aseman symbolina.

Vuonna 1847 lordi Charles Isham toi 21 terrakotta -puutarhatonttua kotiinsa Northamptonshireen esiteltäväksi puutarhassa. Vain yksi tonttuista, lempinimeltään Lampy, on säilynyt tähän päivään asti ja se on esillä kiinteistössä. Isham toi tontut tehokkaasti Englantiin ja teki niistä muodikkaita yläluokille, mikä on suuri käännekohta puutarhatonttujen historiassa.

psat tulokset 2019 julkaisupäivä

Sir Frank Crisp omisti Englannin toiseksi suurimman puutarhatonttujen kokoelman ja avasi kiinteistönsä kerran viikossa vuosien 1910 ja 1919 välillä yleisölle, jotta ihmiset voivat katsella hänen puutarha- ja puutarhatonttukokoelmaansa. Kun gnome -kysyntä kasvoi, Saksan valmistajat kukoistivat. Tämä tarkoitti sitä, että tonttuille oli saatavilla halvempia vaihtoehtoja, ja ne esiteltiin myös kaikkien sosioekonomisten luokkien ihmisten puutarhoissa.

Puutarhatontut 1900 -luvulla

Ensimmäisen maailmansodan jälkiseuraukset olivat erityisen raskaita Saksalle, jonka puutarhatonttujen valmistajilla ei ollut juurikaan kysyntää keraamisille hahmoille ja joilla oli hyvin vähän resursseja. Puutarhatonttujen suosio laski voimakkaasti tällä hetkellä, mutta puutarhatonttujen historia ei ollut vielä ohi.

Jotkut puutarhatonttujen valmistajat toipuivat 1930 -luvulla Lumikki ja seitsemän kääpiön julkaisun jälkeen . He havaitsivat, että kiinnostus puutarhatonttuihin oli äskettäin uusiutunut, ja puutarhatonttujen ulkonäkö oli 'Disneyfied' heijastamaan animoitujen kääpiöiden sarjakuvamaista viattomuutta. Kuitenkin puutarhatontutteollisuus laski jälleen toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen, kun aikaa ja resursseja käytettiin sotatoimiin.

1970-luvulla gnome-päättäjät alkoivat tuottaa uutuuksia ja mallinnivat ne poliitikkojen, julkkisten tai muiden suosittujen hahmojen mukaan. Tontut olivat massatuotannossa, halpoja ja helposti saatavilla. Koska ne olivat niin halpoja ja koska ne valmistettiin vitsi -muodossa, he menettivät paljon taiteellista ja oikukasta mainetta, joka heillä oli aikoinaan.

1990-luvulla puutarhatontut herättivät jälleen julkisen huomion, kun Ranskan kepponenryhmä, nimeltään Garden Gnome Liberation Front, sai mainetta torvien varastamisesta , ottaa heidät matkalle ja lähettää kuvia takaisin omistajille tai yksinkertaisesti ottaa tontut ja jättää he väitetysti hauskoihin tilanteisiin ihmisten löydettäväksi. Usein puutarhatonttuille annetaan merkkejä siitä, että he halusivat vapautta tai että heillä oli muita motiiveja pakenemaan.

Jotkut varkaat palauttivat tontut, ja toiset keräsivät suuria ryhmiä ja asettivat heidät julkisiin tiloihin. GLF: n tavoitteena oli 'vapauttaa' tontut , mutta monet näiden tonttujen omistajat olivat järkyttyneitä siitä, että heidän tontunsa katosivat. Jotkut epäviralliset gnome -vapautusryhmät toimivat edelleen, vaikka alkuperäinen ryhmä Ranskassa jäi kiinni ja sakotettiin.

garden-gnome-797563_1920

Tontut popkulttuurissa

Pihatontut ovat esiintyneet populaarikulttuurissa säännöllisesti viime vuosikymmeninä, vaikka ne eivät välttämättä koristele puutarhoja samalla tavalla kuin ennen.

Daavidin maailma sarjakuva esitettiin Nick Jr: lle 1980 -luvulla ja siinä esitettiin Davidin niminen gnome, joka asui metsässä. Goosebumps-sarjassa oli gnome roistona sekä kirjassa että näyttelyssä, mikä on mahdollinen ennakkoedellytys zombie- ja kauhu-tonttuille, joita näemme edelleen.

Travelocity käytti myös gnomea mainoskampanjassaan 2000 -luvun alussa, kun gnome matkusti ympäri maailmaa. Tämä tapahtui pian puutarhatonttujen vapautusvarkauksien korkeuden jälkeen personoivat tontut, osoittivat heille ääniä ja persoonallisuuksia ja menivät seikkailuihin . Tämä ystävällinen asenne puutarhatonttuihin oli aina ollut olemassa, mutta mitä enemmän ihmisistä tuli tonttuja, sitä enemmän todelliset ihmiset kiinnittyivät niihin.

Saksalainen taiteilija Otto Horl esitti vuonna 2009 taideinstallaation, jossa oli 1250 puutarhatonttua, jotka poseerasivat natsien tervehdyksissä.

Halloween -tonttuasuista tuli suosittuja, kun ihmiset pukeutuivat tonttuiksi ja osuivat muihin kuvauksiin ja teemoihin, kuten Gnome Chomsky , mallinnettu kielitieteilijän ja filosofin Noam Chomskyn mukaan. Netflix -sarja Trollhunters sisältää jopa hahmon nimeltä Gnome Chompsky.

Puvun tekeminen gnome -versiosta jostakin tuli suosituksi ja auttoi uudistamaan tonttuja jonkin aikaa. Animoitu elokuva Gnomeo ja Julia oli otos klassikosta Romeo ja Juulia, ja sisällytti monia gnome-teemoja, kuten metsiä ja puutarhoja, gnome-perheiden elämään.

mistä entsyymit koostuvat

puutarha-tontut-2614413_1920

Suuri puutarhatonttu -keskustelu

Huolimatta varhaisesta historiastaan ​​varakkaiden ja vaikutusvaltaisten yksinomaisena koristeena, puutarhatonttuilla on nykyään harvoin sama asema ja joskus niitä pidetään jopa tahmeina. Chelsea Flower Show kielsi kuuluisasti tontut vuoteen 2013 asti niiden salliminen näyttelyssä pidettiin erittäin kiistanalaisena toimenpiteenä koska se 'heikensi' puutarhoja. Niille, jotka valittivat nurmikon tonttuista, oli kuitenkin huomattava vastaisku, ja heitä syytettiin snobista, koska puutarhatontut ovat yleisiä keski- ja työväenluokan kodeissa.

Tämä keskustelu on ollut käynnissä suurimman osan puutarhatonttujen historiasta, mikä on osa sitä, miksi tontut saivat ja menettivät suosionsa toistuvasti vuosien varrella. Lisäksi humanoidisen ulkonäkönsä vuoksi puutarhatontut näyttävät olevan kohteena ihmisille, jotka haluavat saattaa heidät hauskoihin tilanteisiin, kuten Travelocityn mainoskampanjassa. Hauskat videot tonttuista, jotka tekevät ihmisen toimintaa, kuten liikenteen ohjaamista, voivat joskus mennä viruksiin.

Tänään, tontut tunnetaan pikemminkin hauskina kuin arvokkaina . On edelleen vakavia puutarhatonttujen keräilijöitä, mutta he eivät välttämättä ole vakavia puutarhureita - siksi joidenkin puutarhureiden näkemys, että tontut ovat uutuus, ei puutarhakappale. Lopulta yksilön on päätettävä, haluavatko he sisällyttää puutarhatontun kotiinsa. Jotkut ihmiset tekevät nykyään monimutkaisia ​​satupuutarhoja ja luovat oikukkaan tilan, johon tontut sijoitetaan. Toiset lisäävät gnomeja humoristiseen kosketukseen.

Puutarhatontut ovat kuitenkin jo pitkään olleet osa puutarhanhoitokulttuuria. Vaikka tonttuilla ei ehkä koskaan ole täysin turvallista paikkaa puutarhassa, he ovat selvästi täällä jäädäkseen ja toivottavasti odottavat seuraavaa askelta värikkäässä elämässään.

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Kova lukio: miten se vaikuttaa opiskelumahdollisuuksiisi

Menetkö vaikeaan lukioon? Onko se vahingoittanut GPA: ta? Opi kuinka haastava lukio tulee vaikuttamaan korkeakouluvaihtoehtoihisi.

Täydellinen luettelo: Korkeakoulut Massachusettsissa + sijoitukset/tilastot (2016)

Hakeudutko yliopistoihin Massachusettsissa? Meillä on täydellinen luettelo Massachusettsin parhaista kouluista, joiden avulla voit päättää, minne mennä.

Parhaat IB -kemiakirjat, tarkistettu

Mitä IB -kemia -kirjoja kannattaa käyttää valmisteluun ja mitä kirjoja kannattaa ehdottomasti välttää? Varmista, että käytät oikeita oppikirjoja ja opinto -oppaita.

New Yorkin City College SAT -tulokset ja GPA

Kuinka monta SAT -aiheen testiä minun pitäisi tehdä?

Kuinka monta SAT -aihekoetta vaaditaan pääsyllesi? Ota selvää tästä.

Mistä löytää IB Chemistry Past Papers - ilmainen ja virallinen

Haluatko aiempia papereita IB Chemistry SL: lle ja HL: lle? Lue oppaamme löytääksesi kaikki saatavilla olevat paperit, jotta voit opiskella todellista testiä varten.

Montanan yliopiston länsimaiset pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Gateway to Collegeista Laney Collegessa

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Gateway To Collegeista Laney Collegessa Oaklandissa, Kaliforniassa.

Middle Tennessee State University ACT Scores and GPA

Mitä sinun on tiedettävä Esperanzan lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Esperanzan lukiosta Anaheimissa, Kaliforniassa.

Saginaw Valley State Universityn pääsyvaatimukset

Onko ACT -kirjoittaminen tärkeää? Asiantuntijaopas

Etkö ole varma, kuinka paljon ACT Writing -tuloksellasi on merkitystä tai vaikka sinun on otettava valinnainen osa? Jaamme kaikki tärkeät tekijät, jotka on pidettävä mielessä.

Näytönkomento: 5 keskeistä SAT-lukustrategiaa

Hämmentyykö SAT-lukemista koskevista todisteiden komentokysymyksistä? Tämä opas opastaa sinut läpi erilaisia ​​tyyppejä ja antaa vinkkejä heidän kokeilemiseensa.

Rutgers, New Jerseyn osavaltion yliopisto - Newark SAT -pisteet ja GPA

1410 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

Cal State Long Beachin SAT -tulokset ja GPA

Penn State New Kensingtonin pääsyvaatimukset

4 vinkkiä valmistautumiseen NYS: n virkamieskokeisiin

Haetko julkisen sektorin työpaikkoja New Yorkin osavaltiossa? Sinun on suoritettava NYS -virkamieskokeen, joten tutustu oppaaseemme valmistautumisesta.

Kalifornian parhaat koulut | Richmond High School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajien verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Richmond High Schoolista Richmondissa, Kaliforniassa.

Linfield College pääsyvaatimukset

New Yorkin osavaltion edustajien kokeet: mitä ne ovat? Milloin otat ne?

Mitkä ovat New York Regentsin kokeet ja kuinka monta sinun on suoritettava valmistuaksesi? Lue lisää NYSED Regentsin aikataulusta ja vaatimuksista.

Lewis & Clark Collegen pääsyvaatimukset

1090 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

10 parasta taidekoulua Yhdysvalloissa

Hakeminen taideopistoihin? Nämä ovat 10 taidekoulua, joihin sinun on ehdottomasti harkittava hakemista. Lue lisää miksi nämä koulut ovat niin hyviä.

Tämän vuoden Pennsylvanian yliopiston pääsyvaatimukset