DNA vs RNA: 5 keskeistä eroa

ominaisuus_dna-cc0

Mikä on ero DNA: n ja RNA: n välillä? DNA ja RNA ovat molemmat nukleiinihappotyyppejä, jotka ovat molekyylejä, jotka sisältävät joukon ohjeita soluille geneettisen tiedon ja proteiinien tuottamiseksi. Niiden välillä on kuitenkin merkittäviä eroja.Tässä oppaassa verrataan ja verrataan DNA: ta ja RNA: ta rakenteen, toiminnan, sijainnin ja muun suhteen.Kun olemme antaneet katsauksia sekä DNA: sta että RNA: sta, on kaavio, jonka avulla voit helposti nähdä kaikki keskeiset erot DNA: n ja RNA: n välillä.

Mikä on DNA?

DNA tarkoittaa deoksiribonukleiinihappoa. Se on makromolekyyli, joka on yksi solujemme tärkeimmistä komponenteista.Ilman DNA: ta solujen toiminnot, kuten kasvu ja lisääntyminen, eivät olisi mahdollisia.DNA -rakenne

DNA koostuu neljä kemiallista emästä: adeniini (A), guaniini (G), sytosiini (C) ja tymiini (T). Ihmisen DNA koostuu noin 3 miljardista emäksestä. Yli 99% näistä yhdistelmistä on identtisiä ihmisillä. DNA: ssa A muodostaa aina parin G: n kanssa ja C aina parin T. Yhdessä ne muodostavat DNA: n tunnetun kaksoiskierre-muodon.

DNA: n toiminta

DNA tallentaa ja siirtää geneettistä tietoa. Ajattele sitä kehosi suunnitelmaksi, joka sisältää kaikki ohjeet kehitykselle, kasvulle, toiminnalle ja lisääntymiselle. DNA: n sisältämät valtavat tiedot muutetaan 'viesteiksi', joiden avulla solut voivat suorittaa nämä tarpeelliset ja monipuoliset tehtävät.

DNA: n sijainti soluissa

Suurin osa DNA: sta sijaitsee solun ydin. Ydin on solun ohjauskeskus, ja se määrittää, miten solu toimii. Pieniä määriä DNA: ta löytyy myös mitokondrioista, toisesta soluorganellista, jonka tehtävänä on muuntaa elintarvikkeista saatava energia muotoon, jota solut voivat käyttää.

DNA kopiointi

DNA replikoituu itse,mikä tarkoittaa, että jokainen DNA -juoste toimii mallina uusien juosteiden luomiseen. RNA -aluketta käytetään aloittamaan replikaatioprosessi.

Replikoinnin aikana ensin kaksoiskierre 'purkaa' pakkaukset ja paljastaa kaksi DNA -juosetta. (Tämä tehdään helikaasiksi kutsutulla entsyymillä, joka katkaisee emäsparien väliset vetysidokset.) Kun DNA on purettu, luodaan kaksi juosetta, 'johtava juoste' ja 'jäljessä oleva juoste'. Johtava lanka toistetaan jatkuvana kappaleena, kun taas jäljellä oleva säie on tehty pienemmiksi kappaleiksi.

DNA -reaktiivisuus

Kuten arvata saattaa niin kriittiselle ihmiskehon osalle, DNA: lla on useita suojauksia, jotta se olisi vähemmän altis muutoksille joko mutaation tai hyökkäyksen kautta. DNA suojaa proteiineja, sisältää useita korjausmekanismeja ja on stabiili emäksisissä olosuhteissa. DNA on kuitenkin alttiimpi ultraviolettivalon aiheuttamille vaurioille kuin RNA.

body_rna-cc0

Mikä on RNA?

RNA on DNA: n tavoin myös makromolekyyli, joka koostuu nukleotideista.RNA: lla on useita rooleja, mukaan lukien geeniekspression hallinta, solusignaalien välittäminen ja biologisten reaktioiden katalysointi.Miten RNA eroaa DNA: sta? Alla olevat kohdat noudattavat samaa järjestystä kuin DNA -osiot, joten voit vertailla helposti DNA: n ja RNA: n rakennetta, toimintaa ja paljon muuta.

RNA -rakenne

Vaikka DNA on kaksijuosteinen ja muodostaa kaksoiskierremuodon, RNA on yksijuosteinen ja sen ketjut ovat merkittävästi lyhyempiä kuin DNA-ketjut (korkeintaan muutama tuhat emäsparia verrattuna miljooniin DNA-emäspareihin).

RNA: n yksijuosteisen rakenteen ansiosta se voi muodostaa monimutkaisia ​​kolmiulotteisia muotoja.Sen muodostama muoto määrittää, toimiiko RNA mRNA: na, tRNA: na vai rRNA: na.

DNA: n tapaan RNA koostuu sokeri-fosfaatti-taustasta, jossa on typpipitoisia emäksiä, jotka on sidottu vetysidoksilla. Kuitenkin, kun DNA: n sokeri on deoksiriboosi, RNA: n sokeri on riboosi. Toisin kuin deoksiriboosi, riboosissa on hydroksyyliryhmä (-OH), joka on kiinnittynyt sokerirenkaan toiseen hiileen, toisin kuin vety (-H).

Kuten DNA, sytosiini ja guaniinisidos toistensa kanssa RNA: ssa.Toisin kuin DNA, RNA ei kuitenkaan sisällä tymiiniä. Sen sijaan urasiili sitoutuu adeniiniin.Adeniinin ja urasiilin välille muodostuu kaksi vetysidosta ja sytosiinin ja guaniinin välille kolme vetysidosta.

RNA: n toiminta

Jos ajattelet DNA: ta suunnitelmana soluprosesseille, RNA on työntekijä, joka toteuttaa suunnitelman ohjeet. RNA muuntaa DNA: n sisältämät tiedot proteiineiksi, jotka voivat sitten suorittaa erilaisia ​​prosesseja.RNA: ta on kolme päätyyppiä,jokaisella eri rooli:

  • Lähettäjän RNA (mRNA): Kantaa koodeja DNA: sta proteiinisynteesikohtiin solusytoplasman ribosomeissa.

  • Siirto -RNA: (tRNA): Kantaa aminohappoja ribosomeihin.

  • Ribosomaalinen RNA: (rRNA): Yhdistyy proteiinien kanssa ribosomien muodostamiseksi ja kääntää tiedot mRNA: sta ja tRNA: sta.

RNA: n sijainti soluissa

RNA muodostuu solujen ydin. Ydin on solun ytimen sisällä oleva rakenne, jonka tarkoituksena on rakentaa ribosomeja (jotka koostuvat RNA: sta ja proteiinista). Kun RNA on luotu, se siirtyy tietyille solun sytoplasman alueille riippuen sen RNA -tyypistä.RNA: n replikaatio

Toisin kuin DNA, RNA ei ole itsensä replikoituva. Sen sijaan, RNA syntetisoidaan DNA: sta transkriptioprosessin kautta. Transkription aikana DNA -segmentti kopioidaan RNA -molekyylin luomiseksi. RNA -polymeraasi on tärkein entsyymi, ja se käyttää DNA -juosteita täydentävän RNA -juosteen muodostamiseen.RNA -reaktiivisuus

RNA: n hydroksyylisidokset (-OH) tekevät siitä reaktiivisemman kuin DNA. RNA hajoaa ja uudelleenkäytetään usein verrattuna kestävämpään DNA: han. RNA on myös epävakaa emäksisissä olosuhteissa, kun taas DNA on vakaa. DNA: han verrattuna RNA on kuitenkin vastustuskykyisempi UV -vaurioille.

body_cell-cc0kuinka muotoilla yliopiston essee

DNA vs RNA: Keskeiset erot

Mitä eroa on DNA: n ja RNA: n tai riboosin ja deoksiriboosin nukleiinihappojen välillä? Tämän DNA -RNA -kaavion avulla voit helposti nähdä kaikki tärkeät tavat, joilla DNA ja RNA eroavat toisistaan.

KIHTI RNA
Koko nimi Deoksiribonukleiinihappo Ribonukleiinihappo
Toiminto Toistaa ja tallentaa geneettistä tietoa Suorita DNA: han koodatut ohjeet
Rakenne Kaksi lankaa Yksi lanka
Sokeri Deoksiriboosi (jolla on yksi vähemmän hydroksyyliryhmää kuin riboosi) Ribose
Perusparit Adeniini + tymiini -guaniini + sytosiini Adeniini + urasiiliguaniini + sytosiini
Parit Bonded By Vetysidokset Vetysidokset
Sijainti: Cells Enimmäkseen ydin, jotkut mitokondrioissa Muodostu nukleoliin ja siirry sitten sytoplasmaan
Pituus Useita miljoonia emäsparia Useita tuhansia emäsparia
Replikointi Itse toistuva Syntetisoitu transkriptiolla
Reaktiivisuus Melko vakaa Reaktiivisempi

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Mikä on hyvä ASVAB-pisteet?

Kysymyksiä ASVAB-pisteistäsi? Selitämme ASVAB-pisteet, joita tarvitset armeijalle, ilmavoimille ja muille armeijan haaroille.

Pitäisikö sinun saada STEM -tutkinto?

Harkitsetko STEM -ohjelmaa? Tutustu huippuluokan STEM -pääaineiden luetteloon saadaksesi ideoita ja vinkkejä oikean STEM -tutkinnon löytämiseen.

Onko AP: n maailmanhistoria vaikea? Asiantuntijakeskustelu

Onko AP: n maailmanhistoria vaikea? Tässä oppaassa selitetään, mikä määrittää AP-luokan vaikeuden ja kuinka päättää, onko AP World haastava sinulle.

John Jay College of Criminal Justice Pääsyvaatimukset

Kuinka tulla kansallisten ansioiden semifinalistiksi

Mitä tarvitaan kansallisten ansioiden semifinalistiksi pääsemiseksi? Selitämme NMSQT -prosessin, luetellaan PSAT -raja -arvot ja tarjoamme valmistelustrategioita.

10 parasta sisustuskoulua Yhdysvalloissa

Luettelomme kymmenen parhaan sisustuskoulun joukosta auttaa sinua löytämään sinulle parhaan sisustuskoulun.

Täydellinen luettelo ilmaisista SAT -matematiikan käytännön ongelmista

Etsitkö SAT -matematiikan käytännön ongelmia ja kysymyksiä? Tässä on joukko ilmaisia ​​resursseja, joilla voit testata matemaattisia taitojasi.

Mitä eroa? Tuetut vs tukemattomat lainat

Vertaatko tuettuja ja tukemattomia lainoja ja haluat tietää, mitä eroa niiden välillä on? Lue koko oppaamme koroista, palkintosummista ja opiskelijaveloista.

Mikä on edTPA?

Onko sinulla kysymyksiä edTPA: sta? Katso täydelliset edTPA -käsikirjamme kaikki yksityiskohdat.

Mitä tarvitset VCU: lle: ACT -tulokset ja GPA

San Diegon yliopisto ACT -tulokset ja GPA

Jackson State Universityn pääsyvaatimukset

Sacred Heart University SAT -pisteet ja GPA

Parhaat kesäaskartelut lapsille: 25 hauskaa, helppoa ideaa

Tarvitsetko kesäkäsityksiä esikoululaisille, pikkulapsille tai vanhemmille lapsille? Tutustu luetteloomme hauskoista ideoista, jotka taatusti pitävät pienet mielessä.

Averettin yliopiston SAT -tulokset ja GPA

12 parasta journalismikoulua

Etsitkö parhaita journalismikouluja? Tutustu luetteloon parhaista undergrad-raportointiohjelmista, jotka auttavat sinua löytämään täydellisen yliopiston sinulle.

Täydellinen opas: College of Charleston SAT -pisteet ja GPA

Tyynenmeren luterilaisen yliopiston pääsyvaatimukset

SUNY Cortlandin pääsyvaatimukset

Babson Collegen pääsyvaatimukset

Täydellinen asiantuntija-analyysi: Dylan Thomas 'Älä mene lempeästi tuohon yöhön'

Yritätkö ymmärtää `` Älä mene lempeästi tuohon yöhön '' merkitystä? Katso täydellinen analyysi Dylan Thomasin kuuluisasta runosta.

Kalifornian parhaat koulut | Merrill F.Westin lukion sijoitukset ja tilastot

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Merrill F.West High Schoolista Tracy, CA.

Benedictine University ACT -pisteet ja GPA

ACT-esimerkkikysymykset: Jokainen kysymystyyppi selitetty

Etsitkö esimerkkikysymyksiä ACT: stä? Olemme keränneet kaikenlaiset ACT-kysymykset ja selittäneet, miten ne näkyvät testissä, joten tiedät mitä odottaa.

Esimerkki suosituskirjeestä sisäistä edistämistä varten

Suositteletko työntekijää ylennykseen? Tutustu esimerkkiviittauskirjeeseemme ja opi kirjoittamaan tehokas suositus.