Olla tai olla olematta: Analysoimalla Hamletin itsenäisyyttä

feature_hamlet_shakespeare_actor

'Olla tai olla olematta, tässä on kysymys.'

Se on rivi, jonka olemme kaikki kuulleet jossain vaiheessa (ja jota todennäköisesti sanotaan vitsi), mutta tiedätkö mistä se tulee ja mitä sanojen takana on? 'Olla tai olla olematta' on tosiasiallisesti William Shakespearen näytelmän kuuluisan yksinäisyyden ensimmäinen rivi Liikkua t .Tässä kattavassa oppaassa annamme sinulle koko teksti n Hamlet Olla tai olla olematta yksinpuhelu ja keskustella kaikesta, mitä siitä on tiedettävä, millaisten aiheiden ja kirjallisuusvälineiden avulla sen kulttuurivaikutuksiin yhteiskuntaan nykyään.

Koko teksti: 'Olla tai olla olematta, tässä on kysymys'

Kuuluisa 'olla tai olla olematta' -saarnaus tulee William Shakespearen näytelmä Hamlet (kirjoitettu noin vuonna 1601), ja sen puhuu nimetty prinssi Hamlet 3. näytelmän kohtauksessa 1. Se on 35 riviä pitkä.

Tässä on koko teksti:

Olla tai olla olematta, tämä on kysymys,
Olipa mielessä jalompi kärsimään
Röyhkeän omaisuuden silmukat ja nuolet,
Tai ottaa aseita vaikeuksien merta vastaan,
Ja vastustamalla niiden lopettamista? Kuolla: nukkua;
Ei enempää; ja unen avulla sanoa, että loppumme
Sydänsärky ja tuhat luonnollista shokkia
Tuo liha on perillinen, se on lopputulos
Hartaasti toivottavaa. Kuolla, nukkua;
Nukkua: mahdollisuus unelmoida: ai, siellä on hieroa;
Sillä tuossa kuoleman unessa mitä unia voi tulla
Kun olemme sekoittaneet tämän kuolevaisen kelan,
Täytyy antaa meille tauko: siellä on kunnioitus
Se tekee onnettomuudesta niin pitkän elämän;
Sillä kuka kantaisi ajan ruoskat ja pilkat,
Sorron väärässä, ylpeän miehen väärässä,
Halveksitun rakkauden tuskat, lain viivästyminen,
Toimiston röyhkeys ja spurns
Tuo kelvoton ansio ansaitsee,
Kun hän itse saattaa tehdä hiljaisensa
Paljaalla bodkinilla? kuka kantaisi fardelit,
Mörmätä ja hiki väsyneen elämän alla,
Mutta että pelko jostakin kuoleman jälkeen,
Löytämätön maa, jonka synnystä
Yksikään matkustaja ei palaa, hämmentää tahdon
Ja saa meidät pikemminkin kantamaan niitä haittoja, joita meillä on
Kuin lentää muille, joista emme tiedä?
Siksi omatunto tekee meistä kaikista pelkureita;
Ja siten resoluution alkuperäinen sävy
Onko sairas vaaleilla ajatuksilla,
Ja suurta vetovoimaa ja hetkeä edustavat yritykset
Tässä suhteessa heidän virtansa muuttuvat pieleen,
Ja menetä toiminnan nimi. - Pehmeä nyt!
Ophelia-messut! Nymfi orisoneissasi
Muista kaikki syntini, jotka muistat.

Voit myös näkymä nykyaikainen englanninkielinen käännös täällä .

Olla tai olla olematta: Merkitys ja analyysi

'Ole tai ei ole' -saarnaus esiintyy Shakespearen 3. lain 1. kohtauksessa Hamlet . Tässä kohtauksessa, jota usein kutsutaan nunnaluostariksi, prinssi Hamlet ajattelee elämää, kuolemaa ja itsemurhaa. Hän pohtii, olisiko parempi tehdä itsemurha kärsimysten lopettamiseksi ja elämään liittyvän tuskan ja tuskan jättämiseksi taakseen.

Vaikka hän uskoo olevansa yksin puhuessaan, kuningas Claudius (hänen setänsä) ja Polonius (kuninkaan neuvonantaja) ovat molemmat piilossa, salakuuntelussa.

Ensimmäinen rivi ja tunnetuin puhe herättää puheen kattavan kysymyksen: 'Olla tai olla olematta' eli 'elää tai kuolla'.

Mielenkiintoista on, että Hamlet esittää tämän kysymyksen koko ihmiskunnalle eikä vain itselleen. Hän aloittaa kysymällä, onko parempi sietää passiivisesti elämän kipuja ('' nostoliinat ja nuolet '') vai lopettaako ne aktiivisesti itsemurhan kautta ('tartu aseisiin vaikeuksien merta vastaan ​​ja vastustamalla niiden lopettamista?').

Hamlet väittää aluksi, että kuolema olisi todellakin parempi : hän vertaa kuolemaa rauhalliseen uneen: 'Ja unen avulla sanomme, että loppumme / Sydänsärky ja tuhat luonnollista shokkia / Tuo liha on perillinen.'

Kuitenkin, hän muuttaa nopeasti sävelmäänsä, kun hän katsoo, ettei kukaan tiedä varmasti mitä tapahtuu kuoleman jälkeen , nimittäin onko olemassa jälkielämää ja voiko tämä jälkielämä olla vielä pahempaa kuin elämä. Tämä oivallus antaa viimein Hamletille (ja muille, hän syyttää) 'tauon' toiminnan tekemisessä (ts. Itsemurhan tekemisessä).

yliopiston kesäleiri lukiolaisille

Tässä mielessä ihmiset ovat niin peloissaan kuoleman jälkeen tapahtuvasta tilanteesta ja mahdollisuudesta, että se saattaa olla kurjempaa kuin elämä, että heidät (mukaan lukien Hamlet) tehdään liikkumattomiksi.

body_shakespeare_hamlet_title_page Nimi Hamlet , 1605 painatus

Inspiraatio takana Hamlet ja 'olla tai olla olematta'

Shakespeare kirjoitti elämässään yli kolme tusinaa näytelmää, mukaan lukien mikä on ehkä hänen ikonisin, Hamlet . Mutta mistä inspiraatio traagiseen, kostonhimoiseen, melankoliseen näytelmään tuli? Vaikka mitään ei ole vahvistettu, huhuja on runsaasti.

Jotkut väittävät sitä Hamletin luonne oli nimetty Shakespearen ainoan pojan Hamnetin mukaan , joka kuoli 11-vuotiaana vain viisi vuotta ennen hänen kirjoittamistaan Hamlet vuonna 1601. Jos näin on, 'Ole tai ei ole' -saarnaus, joka tutkii kuoleman ja kuoleman jälkeisen elämän teemoja, vaikuttaa erittäin merkitykselliseltä Shakespearen oman surullisen mielentilan kannalta tuolloin.

Toiset uskovat, että Shakespeare innostui tutkimaan vakavampia, tummempia teemoja teoksissaan oman isänsä kuolema vuonna 1601 , samana vuonna hän kirjoitti Hamlet . Tämä teoria vaikuttaa mahdolliselta, kun otetaan huomioon, että monet Shakespeare kirjoitti näytelmistä Hamlet , kuten Macbeth ja Othello , omaksui samanlaiset synkät teemat.

Lopuksi jotkut ovat ehdottaneet, että Shakespeare innostui kirjoittamaan Hamlet mukaan Englannin uskonpuhdistuksen aikana kasvaneet jännitteet , joka herätti kysymyksiä siitä, onko katolilaisilla vai protestanteilla 'oikeutetumpia' vakaumuksia (mielenkiintoista on, että Shakespeare kietoo näytelmään molemmat uskonnot).

mitä eroa yliopiston ja yliopiston välillä on

Nämä ovat kolme keskeistä teoriaa, jotka ympäröivät Shakespearen luomista Hamlet . Vaikka emme voi tietää varmasti, mitkä ovat oikeita, ilmeisesti niitä on monia mahdollisuuksia -ja yhtä todennäköisesti monet inspiraatiot, jotka johtivat hänen kirjoittamiseen tämän merkittävän näytelmän.

3 kriittistä teemaa kohdassa Olla tai olla olematta

Hamletin 'Ole tai olla' -esittelyssä on monia kriittisiä aiheita ja kysymyksiä. Tässä on kolme tärkeintä:
 • Epäily ja epävarmuus
 • Elämä ja kuolema
 • Hulluus

Teema 1: Epäily ja epävarmuus

Epäilyllä ja epävarmuudella on valtava rooli Hamletin 'Ole tai olla' olemassa. Näytelmän tästä hetkestä me tiedämme sen Hamlet on yrittänyt päättää, pitäisikö hänen tappaa Claudiuksen ja kostaa isänsä kuolema .

Kysymykset, jotka Hamlet esittää sekä ennen tämän haastattelun alkua että sen aikana, ovat seuraavat:

 • Oliko se todella isänsä aave, jonka hän kuuli ja näki?
 • Myrkyttikö hänen isänsä Claudius?
 • Pitäisikö hänen tappaa Claudiuksen?
 • Pitäisikö hänen tappaa itsensä?
 • Mitkä ovat Claudiuksen tappamisen seuraukset? Et tappaa häntä?

Näihin kysymyksiin ei ole selkeitä vastauksia, ja hän tietää tämän. Hamlet on iski päättämättömyydestä, joka saa hänet kulkemaan toiminnan ja toimettomuuden välillä.

Tämä yleinen epäilyn tunne vaivaa myös hänen pelkoaan jälkielämästä, josta Hamlet puhuu pitkään saaliinsa olla tai olla olematta. Epävarmuus kuoleman jälkeen tapahtuvasta tilanteesta on hänelle tärkein syy siihen, että useimmat ihmiset eivät tee itsemurhaa; se on myös syy, miksi Hamlet epäröi tappaa itsensä ja on selittämätön jäätynyt paikalleen .

body_hamlet_horatio_ghost_scene 1789 Horatio, Hamlet ja aave

Teema 2: Elämä ja kuolema

Kuten alkurivi kertoo meille, 'olla tai olla olematta' pyörii monimutkaisten käsitysten elämästä ja kuolemasta (ja jälkielämästä).

Tähän näytelmän pisteeseen asti Hamlet on jatkanut itsensä kanssa keskustelua siitä, pitäisikö hänen tappaa Claudiuksen kostaakseen isänsä. Hän miettii myös, olisiko parempi tappaa itsensä-tämä antaisi hänelle mahdollisuuden paeta omaa 'ongelmien merta' ja elämän 'rinteitä ja nuolia'.

Mutta kuten niin monet muut, Hamlet pelkää kuoleman aiheuttaman epävarmuuden ja vaivaa mahdollisuutta päästä helvettiin —Paikka jopa kurjempaa kuin elämä. Häntä vaivaa voimakkaasti tämä oivallus, että ainoa tapa selvittää, onko kuolema parempi kuin elämä, on mennä eteenpäin ja lopettaa se, pysyvä päätös, jota ei voi tehdä takaisin.

Huolimatta Hamletin yrityksistä ymmärtää maailmaa ja kuolemaa loogisesti, on joitain asioita, joita hän ei yksinkertaisesti koskaan tiedä ennen kuin hän itse kuolee, mikä edelleen lisää hänen ambivalenssiaan.

Teema 3: Hulluus

Koko Hamlet voidaan sanoa kiertävän hulluuden teeman ympärillä ja onko Hamlet teeskentellyt hulluutta vai todella hulluksi (tai molemmat). Vaikka hulluuden ajatus ei välttämättä tule etusijalle olemaan tai olematta olematta, sillä on silti ratkaiseva rooli siinä, miten Hamlet käyttäytyy tässä kohtauksessa.

Ennen kuin Hamlet aloittaa haasteensa, Claudius ja Polonius paljastuvat piileskelevän yrittäessään salakuunnella Hamletia (ja myöhemmin Opheliaa, kun hän tulee paikalle). Nyt, mitä yleisö ei tiedä, onko Hamlet tietää häntä kuunnellaan .

Jos hän ei tiedä, kuten useimmat saattavat olettaa olevansa, voisimme pitää hänen 'olla tai olla' -saarnaa yhtenä hyvin stressaantuneen, mahdollisesti 'hullun' miehen yksinkertaisena miettimisenä, jolla ei ole aavistustakaan mitä ajatella enää elämästä, kuolemasta ja koko uskonnosta.

mikä on alin pisteytys

Kuitenkin, jos uskomme, että Hamlet on tietoinen siitä, että häntä vakoillaan, saarnaus saa aivan uuden merkityksen: Hamlet voisi todella olla teeskentely hulluus kun hän murhaa elämän taakkoja yrittäessään hämmentää Claudiusta ja Poloniusta ja / tai saada heidät uskomaan, että hän on täynnä surua äskettäin kuolleen isänsä puolesta.

Olipa asia sitten mikä tahansa, on selvää, että Hamlet on älykäs mies, joka yrittää tarttua vaikeaan päätökseen. Onko hän todella 'hullu' täällä vai myöhemmin näytelmässä, on sinun tehtäväsi päättää!

4 keskeistä kirjallisuuslaitetta luvussa Olla tai olla olematta

Shakespeare on 'Olla tai olla olematta' -esittelyssä Hamletin käyttämään laajaa valikoimaa kirjallisia laitteita tuomaan enemmän voimaa, mielikuvitusta ja tunteita puheeseen. Tässä katsomme joitakin käytetyistä avainlaitteista , miten niitä käytetään ja millaisia ​​vaikutuksia niillä on tekstiin.

# 1: Metafora

Shakespeare käyttää useita metaforoja julkaisussa 'Olla tai olla olematta', mikä tekee siitä ylivoimaisesti merkittävimmän kirjallisen laitteen solistuksessa. Metafora on, kun jotain, henkilöä, paikkaa tai ideaa verrataan johonkin muuhun ei-kirjaimellisesti, yleensä runollisen tai retorisen vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Yksi ensimmäisistä metaforoista on rivillä 'aseiden ottaminen vaivojen merta vastaan', jossa tämä 'ongelmien meri' edustaa elämän tuskaa, erityisesti Hamletin omia kamppailuja elämän ja kuoleman kanssa ja hänen ambivalenssiansa kostaa. Hamletin 'ongelmat' ovat niin lukuisia ja näennäisesti loputtomia, että ne muistuttavat häntä valtavasta vesistöstä.

Toinen metafora, joka tulee myöhemmin yksinäisyydessä, on tämä: 'Löytämätön maa, jonka surusta / Ei matkustajia palaa.' Tässä, Hamlet vertaa kuoleman jälkeen tapahtuvaa kuoleman jälkeistä elämää 'tuntemattomaan maahan' josta kukaan ei palaa (eli et voi herätä kuolleista kuolleesi).

Tämä metafora tuo selkeyttä siihen, että kuolema on todella pysyvää ja että kukaan ei tiedä mitä tapahtuu elämän jälkeen, jos mitään.

body_hamlet_skull_book_candle_desk

# 2: Metonymia

Metonyymi on, kun idea tai asia korvataan a: lla liittyvät idea tai asia (ts. jotain, joka muistuttaa läheisesti alkuperäistä ideaa). Shakespeare käyttää kohdassa 'Olla tai olla olematta' unen käsite kuoleman korvikkeena kun Hamlet sanoo: 'Kuolemaan, nukkumaan'.

Miksi tämä rivi ei ole vain säännöllinen metafora? Koska nukkuminen näyttää hyvin samankaltaiselta kuin kuolema. Ajattele sitä: me kuvailemme kuolemaa usein 'ikuiseksi uneksi' tai 'ikuiseksi uneksi', eikö? Koska nämä kaksi käsitettä liittyvät läheisesti toisiinsa, tämä rivi on metonimi pelkkän metaforan sijaan.

# 3: Toisto

Lause 'kuolla, nukkua' on esimerkki toistosta, koska se esiintyy kerran rivillä 5 ja kerran rivillä 9 . Tämän lauseen kuuleminen korostaa kahdesti, että Hamlet yrittää todella (vaikkakin turhaan) määritellä kuoleman loogisesti vertaamalla sitä siihen, mitä me kaikki pinnallisesti tiedämme olevan: loputon uni.

Tämä kirjallinen laite tasoittaa tietä myös Hamletin kääntymiselle yksinäisyydessään, kun hän tajuaa, että on parempi verrata kuolemaa unelmointiin, koska emme tiedä millaista jälkielämää (jos sellaista on).

# 4: Anadiplosis

Paljon harvinaisempi kirjallisuuslaite, anadiplosis on se, kun lauseen lopussa oleva sana tai lause toistetaan seuraavan lauseen alussa.

Kohdassa 'Olla tai olla olematta' Hamlet käyttää tätä laitetta julistaessaan: 'Kuolemaan, nukkumaan; / Nukkumaan: mahdollisuus unelmoida. ' Tässä lause 'nukkumaan' tulee yhden lauseen loppuun ja seuraavan lauseen alussa.

Anadiploosi antaa meille selkeän yhteyden näiden kahden lauseen välillä . Tiedämme tarkalleen, mikä on Hamletin mielessä ja kuinka tärkeä ajatus nukkumisesta kuolemana on hänen puheessaan ja omassa analyysissään siitä, mitä kuoleminen merkitsee.

Olla tai olla olematta kulttuurinen vaikutus

'Ole tai ei ole' -saarnaus Shakespearessa Hamlet on yksi kuuluisimmista kohdista englanninkielisessä kirjallisuudessa, ja sen alkuosa, 'Olla tai olla, tässä on kysymys', on yksi nykypäivän englannin eniten lainatuista riveistä .

Monet, jotka eivät ole koskaan edes lukeneet Hamlet (vaikka sen sanotaan olevan yksi suurimmista Shakespeare-näytelmistä ) tietää 'olla tai olla olematta'. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että ikoninen viiva on niin usein lainattu muissa taideteoksissa ja kirjallisuudessa⁠—jopa pop-kulttuuri .

Eikä se ole vain lainattu; jotkut ihmiset käyttävät sitä ironisesti tai sarkastisesti .

Esimerkiksi tämä Calvin ja Hobbes sarjakuva vuodelta 1994 kuvaa humoristista käyttöä olla tai olla olematta -saarnaa pelaamalla hauskaa sen synkästä, melodramaattisesta luonteesta.

Monissa elokuvissa ja TV-ohjelmissa viitataan myös olemaan tai olemaan olematta.Jaksossa Sesame Street , kuuluisa brittiläinen näyttelijä Patrick Stewart tekee parodistisen version saarnaajasta (B tai ei B) opettaakseen lapsille B-kirjaimen:

mitä väriä oranssi ja punainen tekee

Siellä on myös vuoden 1942 elokuva (ja sen vuonna 1983 uusittu versio) Ollakko vai eikö olla , sotakomedia, joka tekee useita viittauksia Shakespeare'iin Hamlet . Tässä vuoden 1983 version traileri:

Lopuksi tässä yhden AP-englantilaisen opiskelijan alkuperäinen kappale olla tai olla olematta:

Kuten näette, yli neljän vuosisadan ajan Hamlet Ensimmäinen ensi-iltansa saava olla tai olla olematta -esittely on todella tehnyt itselleen nimen ja sillä on edelleen suuri rooli yhteiskunnassa.

Johtopäätös: Hamlet 'Olla tai olla olematta'

William Shakespeare Hamlet on yksi suosituimmista, tunnetuimmista näytelmistä maailmassa. Sen ikonista 'olla tai olla' olematon saarnaaja, jonka otsikko Hamlet puhuu 3. kohtauksessa, 1. näytöksessä, on analysoitu vuosisatojen ajan, ja se kiehtoo edelleen tutkijoita, opiskelijoita ja yleisiä lukijoita.

Yksinäisyys on pohjimmiltaan kyse elämä ja kuolema : 'Olla tai olla olematta' tarkoittaa 'Elää tai ei elää' (tai 'Elää tai kuolla') . Hamlet keskustelee kuinka tuskallinen ja kurja ihmisen elämä on ja kuinka kuolema (erityisesti itsemurha) olisi parempi, eikö vain pelkäävä epävarmuus kuoleman jälkeen tapahtuvasta tilanteesta.

Yksinpito sisältää kolme pääteemaa :

 • Epäily ja epävarmuus
 • Elämä ja kuolema
 • Hulluus

Se käyttää myös neljä ainutlaatuista kirjallista laitetta :

 • Metafora
 • Metonymia
 • Kertaus
 • Anadiplosis

Vielä nykyäänkin voimme nähdä todisteita 'Olla tai olla olematta' -kulttuurin vaikutuksista lukuisilla viitteillä elokuvissa, TV-ohjelmissa, musiikissa, kirjoissa ja taiteessa. Sillä on todella oma elämä!

Mielenkiintoisia Artikkeleita

3 SAT Passport to Advanced Math -strategiaa

Etkö ole varma, mitä odottaa Passportista Advanced Math kysymyksiin SAT Mathista? Täydellinen oppaamme selittää, mitä he kattavat ja miten hyökätä heitä vastaan.

Kuinka tervehtiä italiaksi: 6 yhteistä tervehdystä

Yritätkö sanoa hei italiaksi? Selitämme erilaisia ​​tapoja tervehtiä italiaksi.

Mitä tarvitset SMU: lle: ACT -tulokset ja GPA

Occidental College pääsyvaatimukset

Whittier College SAT -tulokset ja GPA

Täydellinen luettelo SUNY -kouluista: kuinka valita sinulle sopiva

Käymme läpi täydellisen luettelon SUNY-kouluista keskittyen 4-vuotisiin oppilaitoksiin. Selvitä, mikä SUNY -koulu on sinulle paras!

Lawrencen yliopiston ACT -tulokset ja GPA

Kuinka valmistautua Pre-Med-lukioon

Haluatko aloittaa varhaisessa vaiheessa pre-med-vaatimukset? Opi valmistautumaan lukion alussa alkavan lääketieteellisen koulun tiukkuuteen.

Kuinka monta kysymystä voit ohittaa saadaksesi hyvän ACT -pistemäärän?

Tavoitteena on hyvä ACT -pisteet ja mietit kuinka monta kysymystä voit ohittaa? Tässä on täydellinen opas ACT -testin ottamisstrategiaan pisteidesi maksimoimiseksi.

Kuinka päästä sisään: Miamin yliopiston pääsyvaatimukset

Kaikki saatavilla olevat IB Economics -paperit: ilmainen ja virallinen

Haluatko harjoittaa IB Economicsin aiempia papereita? Olemme koonneet kaikki HL- ja SL -aikaisemmat paperit, joita voimme löytää tästä luettelosta. Käytä näitä testejä valmistautuaksesi oikeaan IB -testiin.

University of the District of Columbia Pääsyvaatimukset

4.4 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 4.4

Mikä on 4.4 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä korkeakoulut hyväksyvät 4.4 GPA: n? Selvitä, mihin kouluihin voit päästä.

Xavier University ACT -pisteet ja GPA

Ivy League -sijoitukset: Mitä ne todella tarkoittavat?

Mietitkö, mitkä ovat Ivy-liigan parhaat koulut? Tässä oppaassa luokitellaan korkeakoulu ja selitetään, miten he vertailevat ja miten valita paras sinulle.

Assonanssin ymmärtäminen: 6 esimerkkiä, analysoitu

Mikä on assonanssi? Opi assonanssimääritelmä ja tutustu esimerkkeihin eri tavoista, joita sitä voidaan käyttää runoudessa ja proosassa.

12 parasta luovien kirjoitusten korkeakoulua ja ohjelmaa

Etsitkö maan parhaita luovien kirjoitusten korkeakouluja? Katso 12 suosituinta luetteloa luovien kirjoitusten pääaineista ja ohjelmista.

College GPA -vaatimukset: Mitä tarvitset päästäksesi sisään?

Mietitkö korkeakoulujen GPA-vaatimuksia? Tässä artikkelissa selitetään, mitä he ovat ja kuinka varmistaa, että arvosanat tekevät leikkauksen.

Havaijin Tyynenmeren yliopiston SAT-tulokset ja GPA

Täydellinen luettelo: Etelä -Carolinan korkeakoulut + sijoitukset/tilastot (2016)

Haetko oppilaitoksia Etelä -Carolinassa? Meillä on täydellinen luettelo Etelä -Carolinan parhaista kouluista, joiden avulla voit päättää, minne mennä.

Vaaka- ja syöpäyhteensopivuus: tulevatko ne yhteen?

Tulevatko Syöpä ja Vaaka toimeen? Täydellinen opas Vaaka-syöpä-yhteensopivuudesta katkaisee, miten tämä pari liittyy.

Butlerin yliopiston ACT -tulokset ja GPA

Kuinka päästä: Fordhamin yliopiston SAT-tulokset ja GPA

Lewis & Clark Collegen pääsyvaatimukset

Etelä -Alabaman yliopiston pääsyvaatimukset