8 erilaista haita, selitetty

ominaisuus-haiden koulu

Hait ovat olleet noin yli 450 miljoonaa vuotta , mikä tarkoittaa, että on paljon tietoa meren pelätyimmistä saalistajista. Vaikka he ovat olleet huonon lehdistön uhrit viime vuosina on käynyt ilmi, että hait ovat kiehtovia olentoja, joilla on ainutlaatuisia piirteitä, ominaisuuksia ja käyttäytymistä.

Kuinka monta tyyppistä haita on olemassa? Haita on satoja lajeja ja ne kaikki sopivat kahdeksaan erilliseen järjestykseen: Carcharhiniformes, Heterodontiformes, Hexanchiformes, Lamniformes, Orectolobiformes, Pristiophoriformes, Squaliformes ja Squatiniformes.Tässä artikkelissa keskustelemme kustakin kahdeksasta haiden luokasta, annamme sinulle kunkin ominaispiirteet ja opetamme sitten, mikä tekee kaikentyyppisistä haista erilainen kuin muut kalalajit. Lopuksi annamme sinulle nopean luettelon haista!

Joten ... sukeletaan sisään.


Mitkä ovat 8 erilaista haita?

Hait ovat tietyntyyppisiä kaloja, ja niitä on kaikenlaisia, kokoisia ja kaikissa maailman merissä.

ap fysiikan mekaniikan kaava -arkki

Mutta mikä on hai, tarkalleen? Yleensä kaikki hait - pienimmistä kääpiö lyhtyhaita suurimpaan valashai - on joitakin yhteisiä piirteitä. Haita määrittelevät jaetut piirteet ovat:

  • Luuranko on valmistettu rustosta luun sijasta
  • Viisi seitsemän kidusta
  • Jäykät evät
  • Ihon hammaskivet tai placoid-asteikot , jotka ovat hampaiden muotoisia ja tuntuvat hiekkapaperilta
  • Parannetut aistit, mukaan lukien kyky tunnistaa sähkökenttiä (kutsutaan sähkövastaanotto )

Smithsonian-instituutin mukaan t täällä on yli 500 hailajia elossa tänään . Vielä tärkeämpää on, että jokainen näistä lajeista sopii yhteen kahdeksasta eri luokasta tai luokasta.

Katsotaanpa tarkemmin kahta erilaista haita, joita voit tänään löytää merestä. Annamme sinulle jopa joitain merkittäviä hailajeja kussakin luokassa!

Hai tyyppi 1: Carcharhiniformes

kehon-tiikeri-hai-albert-kokki

Tiikerihai on yksi tunnetuimmista Charcharhiniformes-tyypeistä. Se johtuu todennäköisesti siitä, että tutkijat ovat löytäneet vatsastaan ​​kaikenlaisia ​​asioita, mukaan lukien rekisterikilvet ja panssarikappaleet. (Albert Kok / Wikimedia )

Tämäntyyppiset hait ovat suurin haiden järjestys ryhmään kuuluu yli 270 lajia. Nämä hait elävät melkein kaikessa meriekologiassa planeetalla: Atlantin jäisiltä avoimilta vesiltä aina murtojokiin asti. Nämä hait voivat myös olla niin pieniä kuin 18 tuumaa tai jopa 20 jalkaa, lajista riippuen.

Carcharhiniformes ovat tunnettu siitä, että siinä on viisi kidetta, kaksi selkäevää, peräaukko ja a saneleva kalvo heidän silmänsä yli. Tämä kalvo peittää silmän suojaamaan sitä vaurioilta ja antaa silti hain nähdä. Tässä järjestyksessä olevilla hailla on yleensä pidempi kuono, ja niiden tiedetään olevan mukautettavissa moniin ympäristöihin.

Merkittäviä lajeja Carcharhiniformes ovat:

Hain tyyppi 2: Heterodontiformit

body-port-jackson-hai

Heterodontiformit, kuten tämä Port Jacksonin hai, ovat pieniä ... ja tunnetaan melko vaarallisista söpöistä.
(Yzx / Wikimedia )

miten lähettää pisteet yliopistolle

Hederodotiformes, joita kutsutaan yleisemmin nimellä härkähaita , yleensä elävät kivikkoisissa riutamuodostelmissa joko Tyynellämerellä tai Intian valtamerellä . Ne ovat yleensä pieniä, ja suurin haita tässä järjestyksessä on vain 5 jalkaa pitkä. Niiden koon, elinympäristön ja ulkonäön vuoksi heitä pidetään usein söpinä, kömpelöinä haitina - he eivät todellakaan ole tyylikkäitä tappokoneita, joita monet Charcharhiniformit ovat!

Joten miltä heterodontiformit näyttävät? Tällaisilla hailla on lyhyet kuonot ja suuri silmä silmiensä yläpuolella - tästä syystä nimi härkähai. Heillä on myös pienet spiraalit, jotka auttavat heitä hengittämään, pieni selkäranka kummallakin selkäevällä ja ura, joka kulkee sieraimistaan ​​suuhunsa. Lopuksi heillä on tapin kaltaisia ​​hampaita, jotka auttavat heitä syömään kovakuorisia saaliita, joita he metsästävät pääasiassa yöllä.

Merkittäviä heterodontiformien lajeja ovat:

Hain tyyppi 3: Hexanchiformes

kehon laajanauha-sevengill-hai

Tämän kaverin kaltaisilla Broadnose Sevengills -hailla on - arvasit! - seitsemän kidusta. Tämä ominaisuus on ainutlaatuinen Hexanchiformeille! (Aaron Scheiner / Wikimedia )

Voit nopeasti havaita Hexanchiformes niiden kidusten määrän perusteella. Vaikka useimmissa haissa on viisi kidusta, Hexanchiformeilla on joko kuusi tai seitsemän kidusrakoa . Nämä hait ovat yleensä suuria ja vaihtelevat kahdeksasta 16 metriin. Lisäksi heillä on vain yksi selkäevä (tavallisemman kahden joukon sijaan). Ne otetaan usein huomioon yksi alkeellisimmista haityypeistä vielä elossa tänään.

Tämän tyyppisillä hailla on ohut, ankeriaan kaltainen runko, ja ne suosivat Atlantin, Tyynenmeren ja Intian valtameren syviä, kylmiä vesiä. Tämä tarkoittaa, että tutkijoita on erityisen vaikea jäljittää, joten emme tiedä heistä paljon. Me tehdä tietävät, että he ruokkivat kaloja, muita haita ja säteitä sekä äyriäisiä. Tiedämme myös, että nämä hait ovat ovoviviparous , merkitys että heidän munansa kuoriutuvat naisen kehon sisälle ja syntyvät elossa.

Huomattavia Hexanchiformes-lajeja ovat:

Hain tyyppi 4: Lamniformit

ruumis-suuri-valkoinen-hai

Suuret valkoiset hait, jotka ovat eräänlainen makrillihai, ovat luultavasti tunnetuin hai maailmassa.

Lamniformit ovat hainlaji, joka sisältää joitain maailman tunnetuimpia - ja tunnetuimpia - hailajeja. Näitä haita kutsutaan myös makrilliheiksi, ja niillä on laaja valikoima lajeja ja vartalotyyppejä, jotka vaihtelevat tyylikäs, saalistaja Valkohai jättiläisille suodattimelle haita, kuten Megamouth sharks.

Koska lamniformeilla on valtava valikoima lajeja, niiden ominaisuudet ovat yleensä sellaisia, joita saatat pitää tyypillisiksi haillesi, joita kuvitat mielikuvituksessasi. Heillä on kaksi selkäevää, peräaukko ja viisi kidusta. Lamniformes-suodatinta lukuun ottamatta useimmat tämän ryhmän jäsenet ovat kärjessä saalistajia elinympäristöissään, jotka ovat yleensä lämpimiä ja trooppisia meriä.

kuinka ratkaista rubix -kuution vaiheet

Näiden haiden koko vaihtelee kolmesta jalasta 32 jalkaan ja kehon lämpötilat ovat yleensä ympäröivän veden lämpötilaa lämpimämpiä (vaikka ne eivät ole veriverisiä) . Lopuksi heidän ruokavalionsa ovat yhtä vaihtelevia kuin niiden muodot ja koot: suodatin syöttölaitteet syövät planktonia ja muita mikro-organismeja, kun taas muiden makrillihain on tiedetty murentavan merileijonia ja tonnikalaa.

Merkittäviä Lamniformes-lajeja ovat:

Hain tyyppi 5: Orectolobiformes

ruumis-valashai

Valashait, jotka ovat Orectolobiformes, ovat suurimpia haita, joita on tällä hetkellä olemassa. Ne voivat kasvaa jopa 33 metriä pitkiksi!

Orectolobiformes, tai matohain , vaihtelevat suurimman tällä hetkellä olemassa olevan hain ( valashai ) aina pienempään valkoinen täplikäs bambuhai . Kokoeroistaan ​​huolimatta kaikilla tällaisilla hailla on taipumus elää lämpimämmillä vesillä, vaikka matohai-tyyppien käyttäytyminen vaihtelee melko huomattavasti. Esimerkiksi valashain syövät planktonia ja niitä pidetään pelagisina eli he elävät avoimessa vedessä. Sitä vastoin bambuhai elää koralliriutoilla ja syö pieniä kaloja ja selkärangattomia!

Joten mitä orectolobiformeilla on yhteistä? Niiden merkittävin piirre on heidän suunsa, jotka sijaitsevat aivan heidän päänsä edessä eivätkä ulotu heidän silmänsä taakse. He myös urheilevat tynnyreitä suunsa kautta, jotka toimivat kuin viikset auttamaan haita löytämään ruokaa. Matohaiilla on myös erittäin pitkä hännänevä, joka on heidän pyrstönsä ylälohko. Monille lajeille heidän kaudanevä on melkein yhtä pitkä kuin heidän ruumiinsa! Lisäksi matohaiilla on taipumus urheilua silmiinpistäviin kuvioihin, aivan kuten mattoon ... näin ollen heidän yleisempi nimensä.

Merkittäviä Orectolobiformes-lajeja ovat:

Hain tyyppi 6: Pristiophoriformes

rungon saha


Pristiophoriformes on helppo havaita: etsi vain niiden erottuva, sahamainen kuono.

( Diliff / Wikimedia )

Pristiophoriformes tunnetaan myös nimellä haiden, ja he elävät yleensä lauhkean ja trooppisen valtameren. Tämä on pieni ryhmä lajeja, joille kaikille on tunnusomaista sahamainen kuono tai rostrum . Kuono on reunustettu hampaisiin, ja he käyttävät kuonoaan kuin sahaa saaliinsa leikkaamiseen. Shawsharkin hampaat vaihtelevat lajista riippuen, mutta kuten useimmat hait, kadonneet hampaat korvataan melkein välittömästi.

Pristiophoriformeilla on myös muutamia muita merkittäviä ominaisuuksia. Niillä on pitkät, viiksimäiset tangot ja ne pysyvät yleensä melko pieninä, noin 5 metriä pitkiä. He ovat myös ovoviviparisia ja synnyttävät elävän nuoren. Mutta heidän erottavin piirteensä on kuono, joten jos näet haita sahamaisen nenän kanssa, tiedät katsovasi Pristiophoriformesia!

Merkittäviä lajeja Pristiophoriformes ovat:

Hain tyyppi 7: Squaliformes

ruumis-grönlanti-hai

Grönlannin hait, jotka ovat heterodontiformeja, voivat elää jopa 400 vuotta oikeissa olosuhteissa. Se tekee niistä ihmisen pisin elävät hait. (Hemming1952 / Wikimedia )

Squaliformes ovat 126 erilaista hainlajia. Kuten heterodontiformeilla, Squaliformeilla on piikit sekä selkäevissä että viidestä seitsemään kidusrakoa. Toisin kuin heidän serkkunsa, nämä hait ovat yleensä kiinni syvässä merivedessä (alle 400 metriä) ja elävät lähellä merenpohjaa. Koska nämä hait elävät niin syrjäisissä ympäristöissä, monista lajeista tässä järjestyksessä tiedetään vähän.

Koska Squaliformes-lajeja on niin paljon, ne vaihtelevat huomattavasti kooltaan ja muodoltaan. Esimerkiksi kääpiö lyhtyhaita on pienin hailaji maailmassa ja kasvaa vain 8 tuumaa pitkäksi. Vertailun vuoksi Grönlannin hain voi kasvaa yli 21 metriä pitkäksi ... mikä on pidempi kuin ennätyksessä oleva suurin valkohai.

Eniten Squaliformesille on ominaista, että monet lajit bioluminesoivat tai hohtavat pimeässä. Tämä on sama mukautus, joka sallii salamavirheiden hehkua! Tutkijat uskovat, että tämä mukautus voi auttaa haita tunnistamaan muita lajiensa jäseniä, välttämään saalistajia ja jopa houkuttelemaan saaliinsa.

Merkittäviä Squaliformes-lajeja ovat:

Hain tyyppi 8: Squatiniformes

ruumis-australialainen-enkelihai

Squatiniformes, kuten tämä Australian enkelihai, sekoitetaan usein säteisiin. Paras tapa on tarkastella heidän rinta evänsä. Enkelihainen evät on kiinnitetty torsoonsa, eivät päähän (mikä tapahtuu säteissä). (Yzk / Wikimedia )

Viimeinen haiden järjestys on Squatiniformes, jotka tunnetaan yleisemmin angelshaina. Tämä järjestys sisältää vain 13 lajia, jotka kaikki kuuluvat samaan perheeseen.

Se on helppo sekoittaa Squatiniformes luistimilla tai säteillä, koska heillä on tasainen runko, jossa on suuret rintalevyt, jotka näyttävät melkein kuin siivet . (Tästä syystä nimi angelshark!) Nämä hait kasvavat 5–7 jalan pituisiksi, niillä on vaakasuora rinta- ja lantion evä eikä peräaukkoa (joten he voivat levätä tasaisesti valtameren pohjalla). Sirkusirkkujensa tapaan he elävät valtameren serkkujen tapaan merenpohjassa ja pitävät mieluummin hiekka-alueita, joihin he voivat piiloutua ja väijyttää saaliinsa.

Joten jos ne näyttävät niin paljon kuin säteet ja luistimet, kuinka voit erottaa heidät toisistaan. Temppu on tarkastella rinnan evät. Säteissä rinnanevät ovat kiinnittyneet eläimen päähän. Squatiniformeilla on kuitenkin rintalevyt, jotka kiinnittyvät torsoihinsa. Valitettavasti, enkelihait ovat eräitä uhanalaisimmista hailajeista koska ne tarttuvat helposti kalaverkkoihin.

Merkittäviä Squatiniformes-lajeja ovat:

mitä tulee biljoonan jälkeen

body-blacktip-riutta-hai

Haita koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin

Nyt kun olet oppinut kaiken kahdeksasta erityyppisestä haista ja niiden ominaisuuksista, on aika käsitellä joitain haita koskevia yleisimpiä kysymyksiä.

Liittyvätkö hain ja neulat yhteen?

Joo! Hait ja säteet ovat molemmat Chondrichthyes , mikä tarkoittaa, että niiden luuranko on valmistettu rustosta.

Miksi ei ole monia täydellisiä hainfossiileja?

Siellä ovat hain fossiileja, mikä ei ole yllättävää, kun otetaan huomioon, että hait ovat olleet olemassa jo 480 miljoonaa vuotta. Mitä olet todennäköisesti huomannut, on että kivettyneet hain luurankot ovat uskomattoman harvinaisia. Tämä johtuu siitä, että rustoa pitää yhdessä kollageeni, joka hajoaa, kun hai kuolee. Kun se tapahtuu, hain luuranko hajoaa periaatteessa.

Hain hampaat ovat yksi yleisimmistä selkärankaisten fossiileista, joita löydät. Hain hampaat on valmistettu samoista elementeistä kuin ihmisen hampaat, ja ne todennäköisesti säilyvät. Seuraavan kerran kun olet rannalla, muista pitää silmällä omaa geologista historiaasi.

Kuinka hait eroavat muista kaloista?

Hait eroavat kaloista, koska kaloilla (toisin kuin hailla!) On luinen luuranko. Tämä on yksi syy siihen, miksi hait uivat vain eteenpäin - niiden rintalevyt ovat joustamattomia, joten he eivät voi käyttää niitä uimaan taaksepäin.

Minkä tyyppisiä hainhampaita on olemassa?

Nykyään on noin 440 erilaista hainlajia, ja useimmilla niistä on erityyppisiä hampaita. Hain lajien hampaat ovat todella riittävän ainutlaatuisia, jotta tutkijat voivat käyttää puhkaisumallejaan tunnistamaan puremisen jäljet ​​eläinten ruhoissa ... ja joskus ihmisillä.

Hain tyyppi hain kertoo meille paljon siitä, mitä hait syövät. Suuret valkoiset hait ja tiikerihait esimerkiksi on kolmiomaiset, hammastetut hampaat - hyvä puremiseen suuriin nisäkkäisiin ja repimään lihapaloja. Hainhaita, toisaalta, sinulla on pieniä hampaita, joita he eivät edes käytä! Nämä hait haalistuvat planktonista ja muista mikroskooppisista organismeista, jotka ne suodattavat vedestä.

Kaiken tyyppisillä hailla on yhteistä se, että niillä on hampaarivit ja hampaat vaihdetaan jatkuvasti. Korvausaste vaihtelee hain välillä, mutta ne menettävät ja korvaavat hampaita jatkuvasti koko eliniän ajan. Itse asiassa, hait voivat menettää jopa 50000 hampaita heidän elinaikanaan!

Syövätkö hain ihmisiä?

Jos olet nähnyt Leuat, saatat ajatella, että hait ovat vain piilossa vedessä ja odottavat maukkaan ihmisen hyppäämistä. Mutta se ei voi olla kauempana totuudesta . Oli vain Vuonna 2018 kirjattu 130 haihyökkäystä , joista vain harvat olivat kohtalokkaita. Olet todennäköisesti tappoi peura kuin sinä hai !

Onko haita vaarassa?

Valitettavasti, liikakalastus ja hain eväkauppa on jättänyt monet hain lajit sukupuuttoon. Surullinen tosiasia on, että lähellä 100 miljoonaa haita tapetaan vuosittain .

Yksi parhaista tavoista suojella erityyppisiä haita on oppia lisää heistä. Onneksi OSEARCHin kaltaiset organisaatiot antavat sinun oppia tuntemaan hait paremmin - ja voit jopa seurata, missä he uivat OSEARCHin sovelluksen kautta !

a & m gpa -vaatimukset

Toinen tapa auttaa haita on ostaa eettisesti tuotetut äyriäiset (joka estää haiden kiinniottamisen ja tappamisen sivusaaliina). Voit myös ottaa yhteyttä hallituksen edustajiin ja pyytää esimerkiksi haita edistävää lainsäädäntöä hain eväkeiton myynnin ja kulutuksen kieltäminen . Viimeisenä voit tehdä vapaaehtoistyötä hainsuojelujärjestöjen kanssa ja / tai lahjoittaa niitä WildAid tai Villieläinten suojeluseura .

body-next-nuolet

Mielenkiintoisia Artikkeleita

Arcadian yliopiston pääsyvaatimukset

Mitä sinun on tiedettävä Etelä -Pasadenan lukiosta

Löydä osavaltion sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Etelä -Pasadenan lukiosta Etelä -Pasadenassa, Kaliforniassa.

Kuinka ässä AP-kemialaboratoriot

Huolestutko AP-kemian laboratorioista? Selitämme, mitä ne kattavat, mitä sinun on tehtävä ja miten voit menestyä.

Enneagrammin tyyppi 1: Perfektionisti elämässä, rakkaudessa ja työssä

Oletko vai onko joku läheisistäsi Enneagrammin tyyppi 1? Opi tunnistamaan reformaattorin tyyppi ja millainen he ovat.

10 parasta graafista laskinta (fyysinen ja online)

Etsitkö graafista laskinta? Tutustu luetteloon parhaista fyysisistä ja online-piirtolaskureista sekä siitä, miten graafista laskinta käytetään.

Mitkä ovat ICD-10-koodit diabetekselle? Täydellinen luettelo

Tarvitsetko ICD-10-koodeja diabetes mellitukselle? Katso tämä täydellinen luettelo ICD-9- ja ICD 10 -koodeista, jotka kattavat tyypin 1, tyypin 2 ja muut diabeteksen muodot.

ACT: n tekeminen 7. luokassa: Pitäisikö sinun tehdä se?

Pitäisikö 7. luokan oppilaiden ottaa ACT? Esittelemme syyt, miksi sinun on ehkä suoritettava ACT 7. luokassa, sekä testin niin varhaisen haittapuolet.

229 Yleiset englanninkieliset verbit ja esimerkit

Etsitkö luetteloa verbisanoista? Verbiluettelomme sisältää kaikki kolme verbityyppiä ja esimerkkejä.

Marquette -yliopiston pääsyvaatimukset

Wesleyanin pääsyvaatimukset

Kuinka päästä MIT: iin: 5 asiantuntijavalintavinkkiä

Kuinka vaikeaa on päästä MIT: ään? Opi, kuinka voit olla MIT-hakutilastot ja olla yksi harvoista mennä tähän erinomaiseen tutkimusyliopistoon.

Virginia Techin pääsyvaatimukset

20 parasta kirjoituskilpailua lukiolaisille

Haluatko osallistua joihinkin kirjoituskilpailuihin? Tutustu laajaan luetteloon lukio -opiskelijoiden kirjoituskilpailuista: voit julkaista ja ansaita rahaa yliopistolle.

JMU: n pääsyvaatimukset

Pittsburghin yliopiston SAT-tulokset ja GPA

Kalifornian parhaat koulut | John Muir Magnet School Rankings ja tilastot

Löydä osavaltion sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta John Muir Magnet Schoolista San Diegossa, Kaliforniassa.

Oregonin yliopiston ACT-tulokset ja GPA

Palos Verdesin lukio 2016-17 rankingit | (Palos Verdes Estates,)

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Palos Verdesin lukiosta Palos Verdes Estatesissa, Kaliforniassa.

La Sallen yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Mikä on yhdistelmälause? Tyypit ja esimerkit

Mikä on yhdistelmälause? Miten se eroaa monimutkaisesta lauseesta? Opi näiden lauseiden määritelmät ja katso esimerkkejä yhdistetyistä lauseista.

2.5 GPA: Onko tämä hyvä? Korkeakoulut, joihin pääset 2.5

Mikä on 2,5 GPA? Onko se hyvä vai huono, ja mitkä korkeakoulut hyväksyvät 2,5 GPA: n? Selvitä, mihin kouluihin voit päästä.

Baruch College (City University of New York) SAT -tulokset ja GPA

1380 SAT -pisteet: Onko tämä hyvä?

ACT Täysi maksu ja rekisteröinti: Mikä on ACT: n kokonaiskustannukset?

Kuinka paljon ACT maksaa ja mitkä ovat kaikki testaus- ja rekisteröintimaksut? Tutustu täydelliseen oppaaseemme, niin tiedät kuinka säästää rahaa.

Yksittäiset muuttujayhtälöt algebrassa: ACT -matematiikkastrategiat

Tarvitsetko apua algebrayhtälöiden kanssa ACT Math? Yksittäiset muuttujayhtälöt ovat yleisin yhtälökysymystyyppi. Opi matemaattisia strategioita ja vinkkejä näihin ongelmiin.