10 avaineroa mitoosin ja meioosin välillä

feature_dna

Mitoosin ja meioosin sekoittaminen biologian kokeeseen voi maksaa sinulle paljon pisteitä, joten on tärkeää pitää nämä kaksi soluprosessia suorana. Tässä oppaassa eritellään mitoosi vs. meioosi, selitetään kukin prosessi ja asetetaan niiden yhtäläisyydet ja erot, jotta voit helposti selittää, mitä kukin prosessi tekee ja miten nämä kaksi eroavat toisistaan.

Mikä on mitoosi? Mikä on meioosi?

Mitoosi ja meioosi ovat molemmat solujen jakautumisprosessit. Organismit täydentävät jatkuvasti solutarjontaansa ja luovat uusia soluja vanhojen tai vaurioituneiden solujen tilalle, ja tekevät soluja uusien organismien luomiseen seksuaalisen lisääntymisen aikana.

Floridan yliopiston pääsyvaatimukset

Mitoosi on, kun solu jakautuu ja muodostaa kaksi identtistä tytärsolua. Mitoosia esiintyy somaattisissa soluissa (kaikissa soluissa, jotka eivät ole sukupuolisoluja), ja se on kriittinen prosessi uusien solujen tuottamiseksi ja organismin elossa ja terveessä pitämisessä. Suurin osa ihmiskehon soluista kestää vain muutamasta päivästä muutamaan viikkoon (poikkeuksena ovat aivosolut, jotka kestävät tyypillisesti koko elämäsi), joten kehosi on jatkuvasti tehtävä uusia soluja mitoosin kautta.

Kaikki solut käyvät läpi muodostumisen, kasvun, jakautumisen ja lopulta kuoleman. Mitoosin aikana emosolun ydin jakautuu muodostamaan kaksi kromosomiryhmää kullekin uudelle tytärsolulle. Voit oppia lisää tästä prosessista lukemalla perusteellisen mitoosin oppaan.

Meioosiin liittyy myös solujen jakautumista, mutta sitä esiintyy paljon vähemmän soluissa kehossasi. Ainoat meioosin läpi kulkevat solut ovat sukusolut tai sukupuolisolut (sperma miehillä ja munat naisilla). Meioosia tarvitaan seksuaaliseen lisääntymiseen, ja jokainen meioosisykli luo neljä tytärsolua, joiden kromosomien lukumäärä on täsmälleen puolet emosoluna. Lannoituksen aikana kaksi tytärsolua (yksi kustakin lisääntyvästä organismista) yhdistyvät muodostamaan alkion, jolla on täydellinen kromosomisarja.

Kuinka mitoosi ja meioosi ovat samanlaisia?

Kuten näet seuraavasta osiosta, mitoosilla ja meioosilla on monia eroja, mutta ne noudattavat samaa yleistä mallia solunjakautumisprosessin loppuunsaattamiseksi.

Suurin samankaltaisuus näiden kahden välillä on se, että molemmat tuottavat uusia soluja. Vaikka niiden luomilla soluilla on joitain keskeisiä eroja, lopullisena tavoitteena on luoda tytärsoluja, joita voidaan käyttää joko pitämään organismi elossa (mitoosi) tai auttamaan luomaan uusi organismi sukupuolisen lisääntymisen aikana (meioosi).

Sekä mitoosi että meioosi alkavat yhdestä vanhemmasta solusta, joka lopulta jakautuu muodostaen uusia tytärsoluja. Molempia edeltää myös vaiheiden välinen vaihe, kasvuaika (joka kestää joskus jopa 90% solun elämästä), kun DNA syntetisoidaan.

upokkaiden teko 3 yhteenveto

Solun replikaation aikana mitoosi ja meioosi seuraavat samoja vaiheita: profaasi, metafaasi, anafaasi ja telofaasi (vaikka meioosi käy läpi jokaisen vaiheen kahdesti, kun taas mitoosi käy läpi jokaisen vaiheen vain kerran). Näin tapahtuu jokaisessa vaiheessa:

Esitys:

  • Kromosomit tiivistyvät X-muotoisiksi rakenteiksi, jotka koostuvat kahdesta identtisestä kromatidista
  • Kromosomit / kromatidit muodostavat parin
  • Solun ytimen ympärillä oleva kalvo liukenee

Metafaasi:

  • Kromosomit / homologiset kromosomiparit ovat linjassa solun keskellä
  • Mitoottiset karakuidut kiinnittyvät kuhunkin kromosomiin

Anafaasi:

  • Karan kuidut vetävät kromosomiparit / sisarkromatidit erilleen ja siirtyvät solun vastakkaisiin päihin

Telofaasi:

  • Joukko kromosomeja kerääntyy yhteen solun molempiin päihin
  • Kalvo muodostuu jokaisen kromosomijoukon ympärille uusien ytimien luomiseksi

Molemmat prosessit päättyvät myös sytokineesiin, jolloin solun sytoplasma jakautuu, kun solu puristuu keskelle ja lopulta erottuu muodostaen kaksi uutta solua.

kehon_mitoosi-1

Vasemmalta oikealle: interfaasi, profaasi, metafaasi, anafaasi, telofaasi, sytokineesi

Mikä on ero mitoosin ja meioosin välillä?

Vaikka mitoosi ja meioosi seuraavat samoja perusvaiheita, niillä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä. Suurin osa näistä eroista liittyy siihen tosiasiaan, että vaikka molempia tarvitaan solujen replikaatioon, mitoosilla ja meioosilla on eri tarkoitukset: mitoosi korvaa kehon solut identtisillä kopioilla, kun taas meioosi luo geneettisesti erilaiset sukupuolisolut, joita käytetään luomaan kokonaan uusi organismi.

Toinen ero mitoosin ja meioosin välillä on se, että mitoosin aikana on vain yksi solunjako, joten solu käy läpi propaasin, metafaasin, anafaasin ja telofaasin vaiheet kerran. Meioosin aikana on kuitenkin kaksi solunjakoa, ja solu käy läpi jokaisen vaiheen kahdesti (joten siellä on profaasi I, profaasi II jne.).

Lisäksi, koska geneettisen monimuotoisuuden lisääminen on meioosin tavoite, mutta ei mitoosia (missä kaikki tytärsolut ovat identtisiä), meioosin profaasin aikana tapahtuu prosessi, jota kutsutaan rekombinaatioksi / ylittämiseksi. Tällöin homologisten parien ei-siskokromatidit vaihtavat geneettistä materiaalia siten, että tytärsolut ovat geneettisesti erilaisempia toisistaan.

Tässä on kaavio, jossa on yhteenveto mitoosin ja meioosin tärkeimmistä eroista:

Mitoosi Meioosi
Missä se tapahtuu Esiintyy kaikissa organismeissa paitsi viruksissa Vain eläimillä, kasveilla ja sienillä
Sen tuottamat solut Luo kehon / somaattiset solut Luo sukusoluja
Solujakaumien lukumäärä Yksi solujako (yhteensä 4 vaihetta) Kaksi solujakoa (yhteensä 8 vaihetta)
Profaasin pituus Ennuste on lyhyt Profaasi I on pidempi
Rekombinaatio / ylitys Ei rekombinaatiota / ylitystä profaasissa Kromosomien rekombinaatio / ylitys profaasin I aikana
Metafaasi Metafaasin aikana yksittäiset kromosomit asettuvat riviin solujen päiväntasaajalle Metafaasin I aikana kromosomiparit asettuvat riviin solujen päiväntasaajalle
Anafaasi Anafaasin aikana sisarkromatidit liikkuvat solun vastakkaisiin päihin Anafaasin I aikana sisarkromatidit liikkuvat yhdessä samaan solupylvääseen. Anafaasi II: n aikana sisarkromatidit erotetaan solun vastakkaisiin päihin
Luotujen solujen määrä Lopputulos: kaksi tytärsolua Lopputulos: neljä tytärsolua
Ploidy Luo diploidit tytärsolut Luo haploidit tytärsolut
Genetiikka Tytärsolut ovat geneettisesti identtisiä Tytärsolut ovat geneettisesti erilaisia

Yhteenveto: Vertaa ja kontrasti mitoosia ja meioosia

Alla on mitoosi ja meioosi Venn-kaavio, joka esittää yhteenvedon kaikista tärkeimmistä mitoosi vs. meioosi-yhtäläisyyksistä ja eroista. Kaavion vasemmalla puolella näet mitoosin tärkeimmät piirteet, oikealla ovat meioosin tärkeimmät piirteet ja missä kaksi ympyrää ovat päällekkäisiä, missä niiden yhtäläisyydet on lueteltu.

Vertaa kontrastimitoosia ja meioosia

mitosismeiosisvenn

Mielenkiintoisia Artikkeleita

1820 SAT-pisteet: Onko tämä hyvä?

3 asiantuntijavinkkiä UVA-esseen kehotusten torjumiseksi

Yritätkö kirjoittaa UVA-täydennys essee? Tutustu UVA-esseen kehotteiden täydelliseen analyysiin, jonka avulla voit valita sinulle sopivan aiheen ja tehdä vaikutuksen valintalautakuntaan kirjoituksellasi.

Täydellinen luettelo: Korkeakoulut Utahissa + Rankings / Stats (2016)

Hakeudutko Utahin korkeakouluihin? Meillä on täydellinen luettelo Utahin parhaista kouluista, joiden avulla voit päättää minne mennä.

SAT -testauskeskukseni oli painajainen - Varmista, että näin ei tapahdu sinulle

Testiympäristösi SAT/ACT -testikeskuksessasi on uskomattoman tärkeä pisteidesi kannalta. Testauskeskukseni oli painajainen, täynnä virheitä, jotka häiritsivät opiskelijoita. Opi kokemuksestani ja varmista, ettei se tapahdu sinulle seuraavana testipäivänä.

18 kriittistä tappaaksesi pilkkulintujen lainauksia, selitetty

Kiinnostaako tärkeitä tappaaksesi Mockingbird-lainauksia? Palaamme yhteen tärkeimpiä, mukaan lukien Atticus Finchin lainaukset, lainaukset rasismista ja muut.

2015 & 2016 Täysi katsaus kaikista SAT -testipäivistä

Käymme läpi tarkat, tarkat SAT -testin päivämäärät vuosille 2015 ja 2016 fuksille, toisen vuoden opiskelijoille, junioreille ja eläkeläisille, ja kerromme kunkin testauspäivän edut.

UC vs CSU: Mikä on ero? Kumpi on parempi?

Mitä eroa on UC: llä ja CSU: lla? Täydellinen opas Cal State vs. Kalifornian yliopisto auttaa sinua määrittämään sinulle parhaan koulun.

Houstonin yliopisto - Clear Lake -pääsyvaatimukset

Oberlinin SAT -tulokset ja GPA

Saint Josephin yliopiston pääsyvaatimukset

Mitä lukiolaisten pitäisi tehdä koulun jälkeen?

Mitä lukio -ohjelmien jälkeen lukiolaisten tulisi tehdä parantaakseen arvosanojaan, korkeakoulusovelluksiaan ja onnellisuuttaan? Tässä on loistava luettelo ideoista.

Yalen pääsy: 4 asiantuntijapääsyvinkkiä

Kuinka vaikeaa on päästä Yalessa? Selitämme kaikki sisäänpääsyvaatimukset, jotka sinun on tiedettävä, ja tarjoamme asiantuntijavinkkejä Yalen pääsemiseksi.

Kuinka löytää ja käyttää AP-pisteiden laskimia

Etsitkö AP -pistelaskimia eurolle, maailmanhistorialle, biologialle ja muulle? Opi mistä löytää testilaskennan pisteet ja paras tapa käyttää niitä.

Kansasin osavaltion yliopiston pääsyvaatimukset

Parhaat koulut Kaliforniassa | Marshallin peruskoululuokitukset ja tilastot

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta Marshall Fundamental High Schoolista Pasadenassa, Kaliforniassa.

Uusi SAT-kirjoittaminen: Mikä muuttuu?

Mitä eroa on vuoden 2016 SAT-kirjoituksessa? Käymme läpi 4 keskeistä muutosta ja 5 valmisteluvinkkiä varmistaaksemme uuden testin ässä.

Kuinka monta kysymystä voit ohittaa saadaksesi hyvän ACT -pistemäärän?

Tavoitteena on hyvä ACT -pisteet ja mietit kuinka monta kysymystä voit ohittaa? Tässä on täydellinen opas ACT -testin ottamisstrategiaan pisteidesi maksimoimiseksi.

Bowling Green State University ACT -pisteet ja GPA

2016-17 Akateeminen opas | San Ramon Valleyn lukio

Löydä osavaltion rankingit, SAT / ACT-tulokset, AP-luokat, opettajien verkkosivustot, urheilutiimit ja paljon muuta San Ramon Valley High Schoolista Danvillessä, Kaliforniassa.

Mitä ovat lukion arvosanat? Yhteiskunnat ja luokat

Mitä ovat lukion arvosanat? Tarkoittaako se kursseja tai kunnianosoituksia esimerkiksi NHS: lle? Lue täältä lisää siitä, pitäisikö sinun saada kunnianosoituksia.

SAT: n läpäiseminen: asiantuntijan valmisteluvinkkejä

Oletko huolissasi SAT: n läpäisemisestä? Opi mitä tämä todella tarkoittaa ja tutustu asiantuntijavalmistautumisvinkkeihimme tarvittavan pistemäärän saamiseksi.

Marymount University SAT -tulokset ja GPA

2016-17 Akateeminen opas | Escondidon lukio

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Escondidon lukiosta Escondidossa, Kaliforniassa.

Asiantuntijan opas AP Calculus BC -kokeeseen

Onko sinulla kysymyksiä AP Calculus BC -kokeesta? Tutustu BC Calcin täydelliseen oppaaseemme, joka on kaikki mitä sinun tarvitsee tietää.

Vocab kontekstikysymyksissä ja strategioissa SAT -lukemiseen

SAT Reading -kohdissa Vocab in Context -kysymykset pyytävät sinua määrittelemään sanan kohdan yhteydessä. Tässä oppitunnissa näytämme sinulle harjoittelukysymyksiä ja -strategioita SAT -lukukohdille.