10 esimerkkiä kuuluisista soneteista, selitetty

ominaisuus-runous-kirjan sivu

Olet luultavasti kuullut soneteista englanninkielisellä luokallasi, joten tiedät jo, että sonetit ovat tärkeä runollinen muoto. Mutta voi olla vaikeaa ymmärtää, mitä he sanovat!

Hyvä uutinen on, että jokainen voi oppia ymmärtämään runoutta. Se vaatii vain harjoittelua! Siksi olemme valinneet kaikkien aikojen kymmenen kuuluisinta sonettia ja selittäneet ne. Sonetin lukeminen asiantuntijan selityksen rinnalla auttaa sinua ymmärtämään, mistä sonetissa on kyse, mutta se auttaa sinua myös testaamaan omia analyyttisiä taitojasi.Oppaamme aikoo auttaa sonetin hallitsemisessa seuraavasti:

  • Määrittele termi sonetti
  • Listaa ja analysoi kaikkien aikojen kymmenen parasta sonettia
  • Luettele viisi parasta resurssiamme oppiaksesi lisää soneteista

Tarkastellaan nyt viivyttelemättä joitain sonetteja ja sonettiesimerkkejä!

Mikä on sonetti?

TO sonetti on runotyyppi, joka koostuu neljätoista jakeesta, jotka noudattavat tiettyä riimimallia sonetin tyypistä riippuen . Sana sonetti tulee italialaisesta sanasta sonetti. Ja mitä se tarkoittaa? Kirjaimellisesti pieni laulu. Koska sonetit noudattavat tiukkaa riimimallia, ne voivat varmasti kuulostaa melodisilta luettaessa ääneen.

Sonetin eri alkuperät Italiassa ja Englannissa johtivat erilaisten riimimallien, aiheiden ja sonettien teemojen luomiseen. Kaikilla soneteilla, tyypistä riippumatta, on kuitenkin seuraavat:

  • 14 riviä
  • Erityinen riimimalli
  • Iambinen pentametri

Jos haluat lisätietoja, tutustu tähän artikkeliin, jossa kerrotaan tarkemmin sonetin elementeistä. (Se selittää myös erilaisia ​​sonetteja!)

runko-numero 10

Kaikkien aikojen 10 kuuluisinta sonettia selitettyinä

Jos haluat ymmärtää sonetteja paremmin, se auttaa katsomaan esimerkkejä. Ja arvaa mitä? Sitä me aiomme tehdä!

Olemme valinneet kaikkien aikojen 10 parasta sonettia. Annamme jokaiselle runolle taustatietoja jokaisesta sonetista, tunnistamme kunkin sonettiesimerkin tyypin ja analysoimme lyhyesti runon. Luettelomme viisi ensimmäistä ovat Shakespearen sonettiesimerkkejä, ja viisi viimeistä sonettiesimerkkejä koskevassa luettelossamme koskevat erityyppisiä sonetteja, mukaan lukien Spencerian, Modern English, Miltonic ja Italian/Petrarchan -sonettiesimerkit.

Ja muista: kirjallisten teosten merkitysten tulkinnat ovat aina hieman subjektiivisia, joten voit vapaasti lisätä omia analyysejäsi tai tutkimustasi myös näiden 10 parhaan sonettiesimerkin lukemiin!

#1: Rakastajattareni silmät eivät ole kuin aurinko , William Shakespeare (Shakespearen sonetti)

Rakastajattareni silmät eivät ole kuin aurinko;
Coral on paljon punaisempi kuin hänen huulensa;
Jos lumi on valkoista, miksi hänen rintansa ovat tummat;
Jos hiukset ovat lankoja, hänen päähänsä kasvaa mustia lankoja.
Olen nähnyt ruusuja naamioituina, punaisia ​​ja valkoisia,
Mutta sellaisia ​​ruusuja en näe hänen poskissaan;
Ja joissakin hajusteissa on enemmän iloa
Kuin siinä hengityksessä, joka rakastajaltani haisee.
Rakastan kuulla hänen puhuvan, mutta tiedän hyvin
Musiikissa on paljon miellyttävämpi ääni;
Myönnän, etten ole koskaan nähnyt jumalattaren menevän;
Rakastajattareni, kun hän kävelee, astuu maahan.
Ja kuitenkin, taivaan tahdissa, luulen rakkauteni harvinaiseksi
Kuten kuka tahansa, hän valehteli väärällä vertailulla.

Tässä on luettelomme ensimmäinen Shakespearen sonetti - ja se on yksi Shakespearen kuuluisimmista. Kuten monet sonetit, tämäkin ylistää runoilijan rouvan ulkonäköä, mutta ainutlaatuisella käänteellä.

Erityisesti runoilija vertaa rakastajattarensa ulkonäköä asioihin, joita usein näemme kauniina luonnossa: kirkkaita, punaisia ​​koralleja, valkoista lunta, punaisia ​​ja valkoisia ruusuja. Mutta runoilija ei tee näitä vertailuja täydentävällä tavalla. Itse asiassa, hän väittää, että rakastajattarensa kauneus ei ole kuin kirkas aurinko, punainen ruusu ja valkoinen lumi! Mitä järkeä siinä on ?!

Mutta sitten aika tapahtuu parissa. Sonetissa a aika on vuoro tai hetki, jolloin runoilija siirtää aiheensa. Sonetissa tämä on yleensä hetki, jolloin runoilija vastaa kysymykseen, jonka hän esittää aikaisemmissa jakeissa!

Katsotaanpa, miten aika toimii tässä runossa. Runoilija pysyy kolmessa neljässä junassa tähän teemaan: hänen rakkautensa kauneus kalpenee verrattuna ympäröivään luontoon. Kun pääsemme pariskuntaan, sävy kuitenkin muuttuu äkillisesti lauseen avulla, ja vielä. Vaikka hänen rakastajansa silmät eivät loista kuin aurinko ja hänen huulensa eivät ole yhtä punaiset kuin ruusu, runoilija pitää häntä silti harvinaisena ja kauniina.

Miksi runoilija kuvailee emäntäänsä näin? Tuntuu jotenkin töykeältä tuoda esiin kaikki tavat, joilla hänen kauneutensa ei täytä luonnon elävyyttä. Mutta Shakespearen pointti tässä sonetissa ei todellakaan liity hänen rakastajaansa: se on satiiri väärästä, idealisoidusta naisellisen kauneuden kuvasta, joka usein kuvataan soneteissa Elizabethanin aikakaudella . Shakespeare on pohjimmiltaan pilkannut tätä taipumusta käyttää sonettia ylistämään mahdotonta ja saavuttamatonta naisellisen kauneuden kuvaa maalaamalla realistisen kuvan hänen rakastajatar ja korostaa, että hän rakastaa häntä sellaisena kuin hän on. (Se on moderni vastine rakastaa jotakuta #nofilterin avulla.)

keho-kesäpäivä

#2: ' Vertaanko sinua kesäpäivään? '' kirjoittanut William Shakespeare (Shakespearen sonetti)

Vertaanko sinua kesäpäivään?
Olet kauniimpi ja maltillisempi:
Kovat tuulet ravistavat toukokuun rakkaita silmuja,
Ja kesän vuokrasopimuksella on aivan liian lyhyt päivämäärä;
Joskus liian kuuma taivaan silmä loistaa,
Ja usein hänen kultaisensa väri on himmeä;
Ja kaikki messut messuilta vähenevät joskus,
Sattumalta tai luonnon muuttuessa suunta ei häviä;
Mutta ikuinen kesäsi ei katoa,
Älä myöskään menetä sen messun omaisuutta;
Älä kuole myöskään kerskaile, että vaellat hänen varjossaan,
Kun kasvat ikuisissa linjoissa ajassa:
Niin kauan kuin miehet voivat hengittää tai silmät voivat nähdä,
Niin kauan tämä elää, ja tämä antaa sinulle elämän.

Toisin kuin ensimmäinen esimerkki, t hänen sonetinsa noudattaa perinteistä teemaa, jossa verrataan runoilijan rakkauden kauneutta luonnon kauniisiin puoliin.

Tämä sonetti näyttää käyttävän perinteisempää lähestymistapaa vertaamaan sinua - luultavasti runoilijan rakkautta - luonnon miellyttäviin puoliin kuin luettelomme ensimmäinen sonetti. Tällä kertaa jopa runoilijan rakkaus lisää ihanaa kuin kesäpäivä! Mutta runoilija puhuu täällä enemmän kuin pelkästään rakkaudestaan: hän puhuu hänen nuoruudestaan.

Näin me tiedämme sen: runoilija mainitsee, kuinka kesä on liian lyhyt, miten luonto muuttaa suuntaa ja kuinka oikeudenmukainen heikkenee ajan myötä. Runoilija puhuu siitä, kuinka vanhenemme ajan myötä! Jos haluat ajatella nuoruutta ja ikää sellaisina vuodenaikoina kuin runoilija, voit yhdistää nuoruuden kesään ja ikääntymisen siirtymiseen syksyyn ja talveen, kun maa kylmenee ja lehdet putoavat puista. Ja juuri niin tapahtuu runoilijan rakkauden suhteen runon aikana.

Mutta! Kolmannen quatrainin alussa runoilija käyttää a aika : Mutta ikuinen kesäsi ei haalistu. Sonetin toisessa osassa runoilija yhdistää rakkautensa nuoruuden muuhun kuin ikään ja ulkonäköön. Nämä asiat, runoilija näyttää sanovan, voivat ylittää ajan kulumisen, koska ne ovat tapa oleminen, kuin tapa katsoa. Älä huoli: se sai meidät myös sanomaan awww.

#3: ' Tuon vuoden ajan saatat nähdä minussa '' kirjoittanut William Shakespeare (Shakespearen sonetti)

Siihen aikaan vuodesta voit nähdä minussa
Kun keltaiset lehdet tai ei lainkaan tai muutama, roikkuvat
Niille oksille, jotka ravistavat kylmää vastaan,
Paljaat pilaantuneet kuorot, joissa myöhään makeat linnut lauloivat.
Minussa näet tuon päivän hämärän
Kuten auringonlaskun jälkeen haalistuu lännessä,
Joka mustalla yöllä vie pois,
Kuoleman toinen minä, joka sulkee kaikki levossa.
Minussa näet tulen hehkun
Että hänen nuoruutensa tuhkassa valehtelee,
Kuolemanvuoteena, jonka on vanhentuttava,
Kulutettu siihen, mitä se ravitsi.
Tämän sinä näet, mikä tekee rakkaudestasi vahvemman,
Rakastaa sitä hyvin, joka sinun on jätettävä pitkään.

Tämä Shakespearen sonetti on osoitettu tietylle lukijalle, nimeltään oikeudenmukainen nuoruus ja käsittelee myös vanhuuden teemaa.

Tässä sonetissa kolme nelivetoa esittelee kukin eri metaforin runoilijan ikääntymiskokemuksesta, josta ilmaisee lause: Minussa näet. Ensimmäinen neliveto vertaa runoilijan ikääntymistä syksyn kuolemaan ja luonnon siirtymiseen talveen. Toinen neliveto vertaa runoilijan ikääntymistä päivän kuolemaan, kun aurinko laskee ja yö valtaa. Kolmas ja viimeinen neliveto vertaa runoilijan ikääntymistä hitaasti kuolevaan tuleen.

Kuten tavallista, vuorossa tai aika, tulee parin kanssa sonetin lopussa. Runoilija väittää, että reilut nuoret voivat nähdä tämän ikääntymisen tapahtuvan, kun hän katsoo runoilijaa, mutta että runoilijan ikääntymisen todistaminen saa hänet rakastamaan runoilijaa vieläkin enemmän runoilijan lopullisen kuoleman odotellessa.

Shakespearen kolmen metaforin käyttö muodostaa vahvan yhteyden ihmisten ikääntymisen ja kuoleman kokemuksen ja maailmankaikkeuden luonnollisten kiertojen välille. Yksi tapa lukea tämä on se, että ikääntyminen ja kuolema on luonnollinen prosessi, joka yhdistää ihmiset syvemmin maailmankaikkeuteen. Ja sen seurauksena on tärkeää arvostaa ihmisiä, kun he ovat vielä kanssamme.

vartalo-auringonlasku

Runossa 'Jos ei ole mitään uutta, mutta sitä, mikä on', on vanha sanonta: 'Ei ole mitään uutta auringon alla.'

#4: ' Jos ei ole mitään uutta, mutta sitä, mikä on '' kirjoittanut William Shakespeare (Shakespearen sonetti)

Jos ei ole mitään uutta, mutta sitä mitä on
Ennen kuin aivomme ovat pettäneet,
Jotka keksintöjen parissa vaivaa
Entisen lapsen toinen vaiva!
Voi, tämä levy voisi katsoa taaksepäin,
Jopa viisisataa auringonpaistetta,
Näytä kuvasi jossakin antiikkikirjassa,
Koska mieli aluksi luonteeltaan oli tehty!
Jotta voisin nähdä, mitä vanha maailma voisi sanoa
Kehyksesi tähän sävellettyyn ihmeeseen;
Olimmepa parantuneita tai parempia,
Tai onko vallankumous sama.
O! Toki olen, entisten aikojen järki
Pahemmille aiheille on annettu ihailevaa kiitosta.

Luettelomme neljäs Shakespearen sonetti tulee myös niin sanotusta reilun nuorisosarjan vuodelta 1609 - 154 sonetin sarjasta, joka kertoo runoilijan rakkausilmoituksista nuorta miestä kohtaan. Tämä erityinen sonetti pohtii ikivanhaa ajatusta siitä, ettei ole mitään uutta auringon alla. Tämä käsitys on mukautettu raamatullinen Saarnaajan kirja ja se väittää olennaisesti, että asiat elämässä tapahtuvat syklisesti.

Shakespeare kamppailee ilmaistakseen nuorten arvokasta kiitosta, koska ylistys, jonka hän antaisi nuorille, on jo kirjoitettu aiemmin muista historiasta. Hänen aivonsa pyrkivät keksimään ja etsivät sanoja, jotka osoittavat, kuinka nuoret erotetaan kaikista näistä menneisyyden pienistä kauneuksista.

Itse asiassa runoilija väittää, että jos nuoret olisivat eläneet vanhassa maailmassa, hänen ympärillään olevat eivät olisi pystyneet kuvaamaan riittävästi nuorten kauneutta ja luonnetta. Lopullisessa pariskunnassa runoilija kyseenalaistaa kaikkien menneisyydessä olleiden arvostelukyvyn, jotka ylistivät muiden tulijoiden kauneutta (entisten aikojen järjet) koska Shakespeare on varma siitä On jotain uutta auringon alla: hänen rakkautensa vertaansa vailla oleva kauneus.

#5: 'Ei marmoria eikä kullattuja monumentteja' kirjoittanut William Shakespeare (Shakespearen sonetti)

Ei marmoria eikä kullattuja monumentteja
Ruhtinaista kestää tämä voimakas riimi,
Mutta sinä loistat kirkkaammin tässä sisällössä
Kuin pyyhkäisemätön kivi, joka on täynnä likaista aikaa.
Kun tuhlaava sota patsaat kaatuvat,
Ja broils juurruttaa muuraustyöt,
Eikä Mars hänen miekkansa eikä sodan nopea tuli pala
Muistisi elävä ennätys.
’Hanki kuolema ja kaikki unohtamaton vihamielisyys
Vauhditko eteenpäin; kiitoksesi löytää vielä tilaa
Jopa kaikkien jälkeläisten silmissä
Ne kuluttavat tämän maailman loppuun asti.
Joten siihen asti, kunnes tuomio tulee,
Elät tässä ja asut rakastajien silmissä.

Tämä sonetti käsittelee ajan kulumista ja sanojen pysyvää voimaa.

Kirjoitan jälleen reiluille nuorille, Shakespeare kuvailee, kuinka kirjoitetut sanat-kuten tässä runossa!-säilyttävät paljon tehokkaammin asioita ajan kuluessa kuin fyysiset, ihmisen rakentamat monumentit. Ja mikä tarkalleen on se erityinen asia, jonka hänen runonsa säilyttää? Se on nuorten kuva ja muisti, jota edustavat sinä, jota hän puhuu koko runossa.

Shakespeare liioittelee muistiaan nuorista vertaamalla sitä kuvauksiin vahvoista, kestävistä ihmisen tekemistä asioista, jotka murenevat ja hajoavat ajan myötä. Marmori, kullatut ruhtinaiden muistomerkit, kivi ja patsaat sekä muuraustyöt eivät kaikki ylitä runoilijan muistoa nuorista. Itse asiassa, koska runo voidaan helposti siirtää tuleville sukupolville, Shakespearen ylistys rakastetusta elää ikuisesti.

vartalo-punainen-väriliitu-sydän

# 6: ' Kuinka rakastan sinua? '' b y Elizabeth Barrett Browning (Petrarchan/italialainen sonetti)

Kuinka rakastan sinua? Anna minun laskea tavat.
Rakastan sinua syvyyteen, leveyteen ja korkeuteen
Sieluni voi tavoittaa, kun tuntuu poissa näkyviltä
Olemisen ja ihanteellisen armon päämäärille.
Rakastan sinua jokaisen päivän tasolle
Useimmat hiljaiset tarvitsevat auringon ja kynttilän valossa.
Rakastan sinua vapaasti, koska miehet pyrkivät oikeaan.
Rakastan sinua puhtaasti, kun he kääntyvät ylistyksestä.

Rakastan sinua intohimolla
Vanhoissa suruissani ja lapsuuteni uskossa.
Rakastan sinua rakkaudella, jonka näytin menettävän
Kadonneiden pyhieni kanssa. Rakastan sinua hengityksellä,
Hymy, kyyneleet, koko elämäni; ja jos Jumala niin päättää,
Rakastan sinua kuitenkin paremmin kuoleman jälkeen.

Luettelomme viisi viimeistä sonettia jakautuvat eri runoilijoiksi ja erityyppisiä sonetteja. Tämä sonetti on peräisin Elizabeth Barrett Browning , viktoriaanisen aikakauden englantilainen runoilija, ja se on kirjoitettu Petrarchan -muodossa. Julkaistu vuonna 1850, Kuinka rakastan sinua? on helposti Barrett Browningin kuuluisin sonetti.

Barrett Browningin runossa lukijat kohtaavat jotain harvinaista - naisen näkökulmaa rakkauteen. Runon ensimmäisen osan sisältävässä oktaavissa puhuja esittää rakastajalleen kysymyksen: Kuinka minä rakastan sinua ?, ja laskee sitten monet tavat, joilla hän rakastaa tätä henkilöä. Laatiessaan luetteloa tavoista, joilla hän rakastaa tätä henkilöä, puhuja tutkii ääripäitä ja rajoja: hän rakastaa häntä täydellä sydämellään, vapaasti ja puhtaasti.

aika tapahtuu sestetin alkaessa, ja puhuja kääntyy menneisyyden puoleen saadakseen enemmän vertailuja nykyisestä rakkaudestaan ​​rakastajaansa kohtaan. Katselemalla menneisyyteen puhuja luottaa edelleen äärimmäisyyksiin selittääkseen rakkauttaan: äärimmäinen intohimo, joka tuntee surun hetkiä, lapsen uskon äärimmäinen puhtaus. Runo päättyy viimeiseen ääripäähän: jopa kuoleman jälkeen puhuja rakastaa edelleen rakastajaaan. Hän näyttää antavan ymmärtää, että hänen rakkautensa tullaan kuolemattomaksi, täydelliseksi kestävyydessään kuoleman jälkeen.

# 7: ' Sonetti 75 '' Edmund Spenserin teoksesta Amoretti (Spencerian sonetti)

Eräänä päivänä kirjoitin hänen nimensä nauhaan,
Mutta aallot tulivat ja pesevät sen pois:
Kirjoitan taas toisella kädellä,
Mutta vuorovesi tuli ja teki tuskastani saaliin.
Vain mies, sanoi hän, joka tekee turhaan määrityksen,
Kuolevainen asia ikuistettavaksi,
Sillä minä itse pidän tästä rappeutumisesta,
Ja eek minun nimeni pyyhitään pois samoin.
Ei niin, (quod I) anna perusteellisten asioiden suunnitella
Kuolla tomussa, mutta elää kuuluisuudesta:
Sanani, hyveesi harvoin ikuistuvat,
Ja kirjoita taivaaseesi loistava nimesi.
Kun taas kuolema alistaa koko maailman,
Rakkautemme elää ja myöhemmin elämä uusiutuu.

Tässä on esimerkki Spenserian -sonetista , joka julkaistiin alun perin vuonna 1595. Tämän runon teema on samanlainen kuin Shakespearen Ei marmoria eikä kullattuja monumentteja, koska se koskee ajatusta runoilijan rakastajan muiston ikuistamisesta. ( Oletko alkanut nähdä, että sonetit käsittelevät usein yhteisiä teemoja?)

Ensimmäisessä quatrainissa runoilija kertoi yrityksistään kirjoittaa rakkaansa nimi säikeeseen (säie on vain toinen sana merenrannalle), mutta huomaa sen jatkuvasti huuhtoutuneen valtameren vuorovesi.

Toisessa neljänneksessä näyttää siltä, ​​että rakastettu puhuu runoilijalle ja käyttää turhan sanan molempia merkityksiä kertoakseen runoilijalle, että vain turha mies jatkaisi turhia yrityksiä ikuistaa jotain kuolevaista. Hän huomauttaa, että hän lopulta kuolee kuolemaan - aivan kuten hänen hiekkaansa kirjoitettu nimi.

Kolmannessa quatrainissa runoilija puhuu rakkaalleen ja kertoo hänelle, kuinka hän uhmaa kuolemaa ikuistaakseen hänet: kuuluisuuden kautta hänen runolliset säkeensä tuovat hänet. Itse asiassa hänen runoutensa onnistuu paremmin kuin hänen nimensä kirjoittaminen hiekkaan. Hänen runoudesta tulee niin hieno, että se kirjoittaa hänen nimensä taivaaseen. Tämä on toinen sonetti, joka ylistää runouden kykyä ylittää kuolevaisuus ja rappeutuminen, jonka kuolevaiset ruumiit kokevat ajan myötä.

tyttö silmät

'Kun mietin, kuinka valoni kulutetaan' on Miltonin sonetti sekä kirjaimellisesta sokeudesta että sielun sokeudesta.

# 8: ' Kun mietin kuinka valoni kulutetaan 'b ja John Milton (Miltonin sonetti)

Kun mietin, miten valoni kuluu,
Puolet päivistäni tässä pimeässä maailmassa ja laajasti,
Ja yksi lahjakkuus, jonka kuolema on salattava
Majoittui kanssani hyödytön, vaikka sieluni oli taipunut

Palvellakseni Luojan kanssa ja olla läsnä
Todellinen tilini, ettei hän palaisi leikkiä;
Eikö Jumala tarkkaa työpäivää, valoa kielletään?
Kysyn lämpimästi. Mutta kärsivällisyyttä, estää

Tuo murina vastaa pian, Jumala ei tarvitse
Joko ihmisen työ tai hänen omat lahjansa; kuka paras
Kanna hänen lempeää ikeään, ne palvelevat häntä parhaiten. Hänen tilansa

On Kingly. Tuhannet hänen tarjousnopeudellaan
Ja postitse maa ja valtameri ilman lepoa:
He palvelevat myös niitä, jotka vain seisovat ja odottavat.

Tämä on Miltonin sonetti, joka julkaistiin alun perin vuonna 1673, ja sen otsikko on joskus hänen sokeudestaan ​​viitaten Miltonin kokemukseen sokeutumisesta. Kuitenkin Miltonin käyttämä sana valo voi tarkoittaa vain hänen näkemystään tai näkökulmaa elämään. Oktaavissa - sonetin kahdeksassa ensimmäisessä rivissä - Milton huolestuu siitä, että hän on käyttänyt valon eli näön ja viisauden elämässään huonosti.

Miltonin viittaus hyödyttömään lahjakkuuteen vahvistaa tätä huolta. Talentin maininta on viittaus vertaukseen Matteuksen 25 raamatullisessa kirjassa jossa nuori mies hautaa hänelle annetut resurssit sen sijaan, että jakaisi niitä maailmalle. Milton on huolissaan siitä, että Jumala näkee, että hän on käyttänyt valoa, joka hänelle on annettu viisaasti, ja rankaisee häntä siitä , juuri näin tapahtui vertauksen nuorelle miehelle.

Sestetti - kuusi viimeistä riviä - vastaa Miltonin aiempaan kysymykseen siitä, onko hän käyttänyt kykyjään hyvin. Vaikka Milton tuntee, että ehkä hän olisi paremmin palvellut Luojaansa kovan työpäivän kautta, kärsivällisyys puhuu ja vakuuttaa hänelle, että Jumala tarvitsee useampaa kuin yhtä palvelijaa. Niiden lisäksi, jotka työskentelevät luurankoon palvellen Luojaansa, Jumala tarvitsee niitä, jotka palvelevat seisomalla ja odottamalla. Lopulta runo väittää, että ne, jotka odottavat Jumalan johtavan heitä, ovat myös todellisia palvelijoita.

# 9: ' Mitä huuleni ovat suudelleet ja missä ja miksi '' kirjoittanut Edna St.Vincent Millay (Petrarchan/italialainen sonetti)

Mitä huulia huuleni ovat suudelleet, ja missä ja miksi,
Olen unohtanut, ja mitä aseita on maannut
Pääni alla aamuun asti; mutta sade
On täynnä aaveita tänä iltana, että napauta ja huokaa
Lasin päällä ja kuuntele vastausta,
Ja sydämessäni herättää hiljainen kipu
Muistamattomille pojille, jotka eivät enää
Kääntyy puolenyön aikaan itkien.
Näin talvella seisoo yksinäinen puu,
Eikä tiedä, mitkä linnut ovat kadonneet yksitellen,
Silti tuntee oksansa hiljaisempana kuin ennen:
En voi sanoa, mitä rakkauksia on tullut ja mennyt,
Tiedän vain, että kesä lauloi minussa
Vähän aikaa se ei enää laula minussa.

Edna St.Vincent Millay, 1900 -luvun alun tuottelias runoilija, kirjoittaa täällä Petrarchan -sonetin. What My Lips Have Kissed ottaa perinteisen teeman miettimällä kadonneita rakkauksia. Petrarchan -sonettina alussa oleva oktaavi ilmentää menneiden rakkauksien muistamisen sävyä, ja kun käänne tulee viimeisen sestetin kanssa, se muuttuu surun sävyksi.

Mutta toisin kuin monet perinteiset sonetit - kuten ne, joita olemme tarkastelleet Shakespearesta ja Spenseristä - Millayn ei ole ollenkaan kiitettävä menneiden rakkauksiensa kauneutta ja luonnetta. Hän jopa myöntää unohtaneensa, mitä huulet [hänen] huulensa ovat suudelleet jonkin aikaa sitten. Hän ei edes muista, missä hän suuteli näitä miehiä tai miksi hän suuteli heitä! Sen sijaan Millayn sonetti ylistää haikeasti muisti siitä, miten entiset rakkaudet tekivät hänet tuntea , nykyaikaisempi spin sonetin perinteiseen teemaan.

askeleet lääkäriksi

Vaikka hän ei voi sanoa, mitä rakkauksia on tullut ja mennyt, korostaen jälleen kerran, että tämä sonetti ei todellakaan koske rakastajia itseään, hän tietää, että kesä lauloi [hänen] lyhyen aikaa näiden rakkauksien aikana. Se kesän tunne hänen sydämessään on se, mitä hän tuntee menettäneensä, ja sitä hän suri ja kunnioittaa tässä sonetissa.

billy-collins-daniel-shankbone

Muotokuva runoilija Billy Collinsista.
(David Shankbone / Flickr )

# 10: ' Sonetti kirjoittanut Billy Collins (moderni sonetti)

Tarvitsemme vain neljätoista riviä, no, nyt kolmetoista.
ja tämän jälkeen vain tusina
käynnistää pieni alus rakkauden myrskyn heittämillä merillä,
sitten vain kymmenen lisää jäljellä kuin papurivit.
Kuinka helposti se menee, ellet saa Elizabethania
ja vaatia, että iambic bongoja on pelattava
ja rivit, jotka on sijoitettu rivien päihin,
yksi jokaiselle ristin asemalle.
Mutta odota tässä, kun käännämme
viimeiseen kuuteen, jossa kaikki ratkaistaan,
missä kaipaus ja sydänsairaus päättyvät,
jossa Laura käskee Petrarchia laittamaan kynänsä alas,
riisu ne hullu keskiaikaiset sukkahousut,
sammuta valot ja tule vihdoin nukkumaan.

Kymmenennelle ja viimeiselle sonetillemme sonettirunoesimerkkiluettelossamme on nykyaikaisemman amerikkalaisen runoilijan nykyaikaisempi englantilainen sonetti, Billy Collins. Tässä runossa, joka julkaistiin vuonna 1999, Collins pohtii sonetin perinteistä muotoa ja rakennetta! (Se on hyvin metallinen.) Hänen sonetinsa pohtii, mitä merkitystä voimme saada tarkastelemalla lähemmin näitä perinteisen sonetin piirteitä.

Jos haluat törmäyskurssin perinteisessä sonetissa, Collinsin Sonnet voisi todella auttaa tässä. Hänen runonsa tunnistaa kaikki perinteisten sonettien elementit: 14 riviä, rakkauteen liittyviä teemoja, jambinen pentametri, tiukat riimimallit, aika, ja päätöslauselma aiheeseen sonetin lopussa. Hän viittaa jopa Elizabethanin sonettiin ja Petrarkka itse!

Joten mitä järkeä on kirjoittaa sonetti sonetista?

Näyttää todella siltä, ​​että Collins yrittää tehdä sonetteja jokapäiväisen lukijan saataville! Sonetin perinteinen muoto, jossa on kaikki tiukat vaatimukset korostetuille ja korostamattomille tavuille ja riimimalleille, voi tuntua pelottavalta ... varsinkin jos sinua pyydetään kirjoittamaan se itse. Voisimme jopa kutsua Collinsin rikkoutumista sonetiksi leikkisä . Hän osoittaa, että nykykirjailijoiden on hyvä leikkiä sonetin muodolla myös omassa kirjoituksessaan.

runo-runous-säätiön logo Top 5 -resurssimme oppia lisää soneteista

Koska sonetit ovat yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä kirjallisista muodoista, niitä on paljon resursseja, joiden avulla voit oppia lisää soneteista! Olemme koonneet luettelon viidestä suosituimmista resursseistamme, jotka voivat laajentaa tietämystäsi soneteista.

Luettelossamme on verkkoresursseja, muutamia kirjoja ja jopa popkulttuurinen otos soneteista. Ja kaikki Näistä resursseista löytyy enemmän esimerkkejä sonettirunoista kuin tarvitset. Tämän luettelon monimuotoisuus todella osoittaa sonetit kiehtovat edelleen ihmisiä, ja ne ovat kulttuurisesti ajankohtaisia ​​tähän päivään asti!

Runon säätiö

Jos itseohjautuva, tutkiva oppiminen on sinun juttusi, saatat haluta oppia lisää soneteista Poetry's Foundationin verkkosivuston kautta. Runosäätiö on riippumaton kirjallisuusjärjestö, jonka ensisijaisena tavoitteena on antaa yleisölle vapaa pääsy kaikkeen runouteen liittyvään.

Tässä mielessä voit käyttää Runosäätiön verkkosivustoa lukemaan tonnia sonettirunoesimerkkejä, tutkia runoilijoiden elämäkertaprofiileja, tutustua lyhyisiin analyyttisiin artikkeleihin, esseisiin ja blogiviesteihin soneteissa ja jopa kuunnella äänitallenteita sonettien lukemista . Suosittelemme aloittamaan käyttämällä verkkosivuston hakupalkkia sonetin etsimiseen ja näkemään, mihin se johtaa.

Yksi huomioitava asia: Runosäätiö ei ole vain omistettu soneteille, joten siellä tapahtuu paljon. Mutta jos olet seikkailunhaluinen, The Poetry Foundation tarjoaa loistavan tavan oppia lisää soneteista!

Shakespearen sonetit

Jokaisen, joka etsii syvää sukellusta Elisabetin aikakauden runoilijoihin ja sonetteihin, ei pitäisi etsiä Shakespearen sonetteja pidemmälle, joka on online-resurssi, joka tarjoaa Shakespearen kaikkien sonettien koko tekstin kuvaavilla kommenteilla. Sivusto sisältää myös monia sonettiesimerkkejä muista merkittävistä Elizabethanin runoilijoista, erityisesti Edmund Spenseristä, Philip Sidneystä, Michael Draytonista ja Sir Thomas Wyattista.

Pidämme tästä resurssista johdonmukaisuuden ja yksinkertaisuuden vuoksi: jokaisella sonetilla on oma sivu, ja jokainen sivu noudattaa täsmälleen samaa rakennetta. Ensimmäinen on sonetin koko teksti, sitten lyhyt katsaus sonetin keskeisiin teemoihin ja sitten koko sonetin selitys rivi kerrallaan. Se on helppokäyttöinen, ja jos tarvitset aloituspisteen sonettianalyysiin, tämä resurssi voi olla apuasi.

sonetin runko

The Making of A Sonnet: A Norton Anthology

Jos voisimme kuvata tämän resurssin soneteilla yhdellä sanalla, menisimme kattavasti . (Norton Anthologiesia käytetään usein lukio- ja korkeakoulutason kurssien oppikirjoina syystäkin.) Tämä antologia seuraa sonettien historiaa viiden sadan vuoden ajalta ja analysoi tärkeimmät luvut ja tapahtumat, jotka ovat tehneet sonetista nykyisen.

Tämä antologia on myös täynnä arvokasta materiaalia, mukaan lukien 300 erilaista sonettia. Toinen merkittävä ominaisuus kaikille opettajille siellä on kymmenen kysymystä sonettityöpajalle, jotka sisältyvät antologian liitteeseen ja jotka on suunniteltu herättämään keskusteluja sonettien lukemisesta, kirjoittamisesta ja työpajoista.

Pop -sonetit: Shakespearen pyörii suosikkikappaleissasi

Tämä kirja on ehdottomasti hauska ote sonetista. (Kyllä, sonettikirjat voivat olla hauskoja, lupaamme!) Pop -sonetit sisältää 100 klassista pop -kappaletta, jotka on suunniteltu Shakespearen soneteiksi. Kirjalla on loistava huumorintaju, ja se rakentaa sillan perinteisen runouden ja populaarikulttuurin välille. Jos etsit ei-perinteistä lähestymistapaa ajatella kuuluisia sonetteja, tämä resurssi on voittaja.

Pop -sonetit on loistava inspiraation lähde sekä opiskelijoille että opettajille. Opiskelijana tämä kirja voi auttaa sinua löytämään uusia, luovia lähestymistapoja luokkaprojekteihin. Ja jos olet opettaja, joka etsii mielenkiintoisia, innovatiivisia tapoja opettaa sonetteja oppilailleen, Pop -sonetit on fantastinen seuralainen.

Shakespearen Sonetit, Uudelleenjaettu

Viimeinen sonettien resurssimme antaa toisen nykyaikaisen otteen perinteisestä sonettimuodosta. Shakespearen Sonetit, Uudelleenjaettu kirjoittaa Shakespearen koko sonettisarjan uudella kielellä, mutta pysyy rytmissä ja riimimalleissa, jotka tekevät niistä niin ikimuistoisia.

Jos olet sellainen lukija, joka haluaa kokea Shakespearen kuuluisien sonettien taikuuden yksin ilman, että niitä on selitetty liikaa, mutta sinulla on vaikeuksia ymmärtää Elizabethanin kieltä, tämä kirja voi olla lähtökohtasi Shakespearen sonettien ymmärtämiseen. omasi.

Shakespearen Sonetit, Uudelleenjaettu on toinen erinomainen opetusresurssi englannin opettajille, jotka haluavat tehdä sonetit suhteutettaviksi nykypäivän opiskelijoille. Kirja on myös erittäin ajankohtainen - se julkaistiin elokuussa 2018!

runko-mitä-seuraava-nyt-mitä

Mitä seuraavaksi?

Luitko yllä olevat analyysit ja ... ihmettelet, miten ihmeessä keksit itse analyysin? Älä koskaan pelkää: sinun tarvitsee vain varmistaa, että sinulla on oikeat työkalut työhösi. Tässä on luettelo 31 kirjallista laitetta, jotka sinun on tiedettävä (ja opas 9 kirjallista elementtiä, jotka ovat läsnä jokainen runo ikinä ).

Jos et ole aivan varma, mikä kirjallisuuslaite on tai miten sitä käytetään, se on okei! Tässä muutama syvällinen postaus aiheesta kuvia , assonanssi , näkökulma ja henkilöitymä jotka määrittelevät nämä tärkeät termit ja näyttävät, miten löydät ne kirjallisuudesta.

Runon ymmärtämisen kannalta on todella hyödyllistä nähdä, kuinka muut analysoivat runoja. Onneksi meillä on sinulle hyviä resursseja! Katso tämä viesti, jossa käydään läpi täydellinen analyysi Dylan Thomasin 'Älä mene lempeästi siihen hyvään yöhön.


Nämä suositukset perustuvat vain tietoihimme ja kokemukseemme. Jos ostat tuotteen jonkin linkistämme, PrepScholar voi saada palkkion.

Onko ystäviä, jotka tarvitsevat myös apua testin valmistelussa? Jaa tämä artikkeli!

Mielenkiintoisia Artikkeleita

ISEE-testipäivämäärät 2021-2022: Opas valitsemiseen

Yritätkö valita ISEE -testipäivän? Käymme läpi kaikki ISEE -rekisteröinnin vaiheet.

Elonin yliopiston pääsyvaatimukset

Molloy Collegen pääsyvaatimukset

SAT-pisteet GPA-muunnostaulukkoon

Haluatko muuntaa GPA: si SAT-pisteiksi tai päinvastoin? Ehkä mietit, mitä SAT-pisteitä saatat saada lukiojesi perusteella? Tässä olemme tutkineet tilastoja, jotta voit tehdä juuri sen! Ennen kuin siirrymme tietoihin, meillä on kuitenkin joitain varoituksia, jotka sinun pitäisi olla tietoinen.

Mainen yliopiston SAT -tulokset ja GPA

Worcesterin osavaltion yliopiston pääsyvaatimukset

Länsi -Washingtonin yliopiston pääsyvaatimukset

Kuinka ja missä myydä vaatteita käteisellä: Täydellinen opas

Haluatko ansaita rahaa? Selitämme, miten myydä vaatteita verkossa ja henkilökohtaisesti, ja luettelo sivustoista ja kaupoista, jotka antavat sinulle eniten rahaa vaatteista.

3 suurta kertomusesee-esimerkkiä + vinkkejä kirjoittamiseen

Etsitkö kerronta-esseenäytettä inspiroimaan kirjoitustasi? Tutustu analyysiin 3 upeasta henkilökohtaisesta kerronta-esseeesimerkistä sekä vinkkejä kirjoittamiseen.

Parhaat CLT -käytännön testit: asiantuntijaopas

Tarvitsetko CLT -käytännön testin? Tutustu oppaaseemme CLT -näytetestit löytääksesi mitä tarvitset verkossa ja muualla.

Trinity College of Florida SAT -tulokset ja GPA

Muskingumin yliopiston pääsyvaatimukset

129 hienoa esimerkkiä yhteisöpalveluprojekteista

Tarvitsetko ideoita yhteisöpalveluprojekteihin? Löydä 129 upeaa esimerkkiä yhteisöpalvelusta ja vapaaehtoistyöstä teini-ikäisille ja yliopistosovelluksille.

Täydellinen opas: USF -pääsyvaatimukset

Kriittinen lukija - Erica Meltzer: täydellinen arvostelu

Erica Meltzer on kirjoittanut suositun SAT-lukukirjan - Kriittinen lukija. Se on hieno kirja, mutta ei ilman sen haittoja. Lue tämä yksityiskohtainen arvostelu saadaksesi lisätietoja.

UC Santa Cruz SAT -pisteet ja GPA

Verbien aikamuodot ja muodot ACT-englanniksi: Kieliopin sääntöstrategia

ACT-englanti testaa verbi-aikojen, taivutusten ja muotojen tuntemustasi. Varmista, että tiedät oikeat verbi-ajat, jotta voit parantaa ACT English -pisteitäsi!

2016-17 Akateeminen opas | Los Altosin lukio

Löydä osavaltioiden rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Los Altos High Schoolista Los Altosissa, Kaliforniassa.

Abilene Christian University SAT -pisteet ja GPA

Mitä sinun on tiedettävä West Ranchin lukiosta

Löydä osavaltioiden sijoitukset, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta West Ranch High Schoolista Valenciassa, Kaliforniassa.

Pennsylvanian teknillisen korkeakoulun pääsyvaatimukset

Itä -Michiganin yliopiston pääsyvaatimukset

Mira Mesan lukio | 2016-17 Rankings | (San Diego,)

Löydä osavaltion rankingit, SAT/ACT -tulokset, AP -tunnit, opettajan verkkosivustot, urheiluryhmät ja paljon muuta Mira Mesan lukiosta San Diegossa, Kaliforniassa.

Nevadan yliopisto, Reno ACT -pisteet ja GPA

New Orleansin yliopiston pääsyvaatimukset